Cum arată ”Terminator 7”? Roboții vor înlocui jumătate dintre soldații din prima linie. Bonus: Deminarea Ucrainei, realizată cu drone și vehicule speciale ajutate de AI
Totul va fi diferit după războiul din Ucraina - de la zecile de mii de drone care vor supraveghea non-stop linia frontului, până la echipamentele robotizate folosite pentru acțiuni de luptă în medii prea riscante pentru soldați. Chiar și procesul de deminare va suferi îmbunătățiri substanțiale, grație noilor tehnologii care vor îngloba inteligența artificială.Cum arată ”Terminator 7”?
Tehnica de luptă autonomă devine tot mai importantă pe frontul din Ucraina. Dacă la începutul anului 2022 existau doar 3 producători de drone în Ucraina, acum există aproximativ 700 de astfel de companii.
Ucrainenii au modificat deja structura Armatei, introducând ”Forțele de Drone”, care completează celelalte categorii de Forțe: Aeriene, Navale,Terestre, Apărare Teritorială.
Donele aviatice Bayraktar și Shahed au devenit marcă înregistrată a războiului. Atât Ucraina, cât și Rusia își propun să producă sute de mii de UAV-uri de diferite tipuri.
De asemenea, dronele maritime ucrainene ”SeaBaby” (folosite de SBU) și ”Magura V5” (utilizate de serviciul de informații al armatei GUR/HUR) au avut un impact semnificativ asupra echilibrului de forțe din Marea Neagră. Ambarcațiunile fără pilot au participat la decimarea Flotei ruse, Kremlinul luând decizia de a muta navele militare cât mai departe de raza de acțiune a acestor drone.
Kievul ne-a anunțat deja că vom vedea tot mai des și drone terestre (UGV - Unmanned Ground Vehicle). ”Anul acesta va fi anul în care le vom vedea la sol. Anul acesta vom auzi mai multe despre sistemele robotizate la sol", spunea la începutul anului, fostul ministru al Strategiei și Industriei, la forumul „Ucraina.2024”.
Și Rusia încearcă să inoveze. Zilele trecute presa rusă anunța că Armata a primit câteva vehicule terestre fără pilot. Vehiculele robotizate „Courier” au 1,4 metri lungime, 1,2 metri lățime și 58 de centimetri înălțime și pot fi echipate cu lansatoare automate de grenade AGS-17 și AGS-30, RPG-uri, rachete ghidate antitanc (ATGM) și mitraliere grele de 12,7 mm, scrie The Army Recognition.
Următorul nivel: Roboții vor înlocui jumătate dintre soldații din prima linie
Potrivit ministrului adjunct al transformării digitale din ucraina, Oleksandr Bornyakov, Ucraina este testat un concept care va permite reducerea la jumătate a numărului de soldați de pe linia de luptă datorită utilizării sistemelor robotizate.
Chiar dacă nu vor avea aspect umanoid, roboții for prelua majoritatea sarcinilor pe care militari erau nevoiți să le îndeplinească.
”Conform calculelor analiştilor, la acest moment, 1-2 km necesită,în medie, aproximativ 70 de oameni în tranşee. Datorită sistemelor fără pilot, sistemele robotice de deminare, deminare, EW și alte dispozitive, putem reduce această cifră la 30 de militari”, a spus Bornyakov, în cadrul forumului din septembrie, ”Odesa Economic Relation 2024”.
Deminarea Ucrainei, realizată cu drone și vehicule speciale ajutate de AI
De la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, s-a deminat peste 5.000 km² de teritoriu. Comparativ cu teritoriul unor state mici, asta înseamnă, spre exemplu, cam un sfert din teritoriul Sloveniei sau 16 din întinderea Belgiei.
Totuși, Ucraina are o problemă uriașă: 142.000 km² rămân potențial minați și contaminați cu obiecte explozive. cu metodele actuale, e nevoie de decenii pentru a securiza zonele.
Echipamentele de deminare mecanizate, care sunt adesea controlate de la distanță, măresc semnificativ eficacitatea curățării zonelor contaminate de mine. În primăvara anului 2024, Ucraina folosea aproape 40 de mașini mecanizate diferite de deminat și avea nevoie de încă cel puțin 30 de astfel de sisteme
Însă, următorul nivel este folosirea echipamentelor robotizate împreună cu inteligența artificială.
Ucraina vrea să curețe mai eficient câmpurile minate, folosind AI și dezvoltă un parteneriat cu Palantir Technologies (o companie de top în domeniul Big Data, care dezvoltă tehnologii esențiale pentru securitatea națională).
„De obicei, vorbim de decenii, dacă nu de secole, pentru deminarea în mod tradițional”, a explicat Ishrak Irteza, inginer Palantir. „Abilitatea de a crea o imagine coerentă a ceea ce se întâmplă de fapt pe teren este extrem de importantă pentru capacitatea Ucrainei de a reduce acest număr la câțiva ani”, a concluzionat oficialul citat de Time.
Sutele de mii de militari morți sau răniți sunt un cost mult prea mare pentru orice democrație, într-un război de mare intensitate, așa că, vrând-nevrând, războiul de la granițele României reprezintă și terenul de încercare pentru noile tehnologii.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News