Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cum au fost publicate ''documentele secrete'' ale SUA și cât de mult reprezintă ele o amenințare pentru Ucraina
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Săptămâna trecută, o adevarata ''bombă informațională'' a explodat, comparabilă ca amploare cu WikiLeaks, atunci când ''documente militare secrete'' ale SUA, inclusiv cele legate de războiul rusesc din Ucraina, au ajuns pe retele de socializare. The Washington Post a relatat miercuri că persoana care a divulgat documente clasificate ale serviciilor secrete americane este un tânăr pasionat de arme, în jur de 20 de ani, care a lucrat la o bază militară.

Publicatia ucraineana Yevropeiska Pravda a realizat un raport despre impactul scurgerilor de informații asupra relațiilor bilaterale și a schimbului ulterior de informații, precum și despre implicațiile pentru Ucraina în contextul pregătirii pentru o potențială contraofensivă. 

Analiștii califică deja dezvăluirea materialelor clasificate drept cea mai gravă încălcare a securității naționale a Washingtonului, care ar putea afecta relațiile bilaterale cu aliații și continuarea schimbului de informații.

De asemenea, se pune problema implicațiilor acestor publicații pentru Ucraina în contextul pregătirii unei potențiale contraofensive. 
Cum a început scurgerea de informații? La 6 aprilie, New York Times a publicat un articol în care se afirma că Pentagonul a început să investigheze scurgerea de documente clasificate referitoare la instruirea forțelor armate ucrainene.

În articol se afirma că documentele erau legate de o viitoare contraofensivă a Ucrainei, însă acest lucru nu este în întregime adevărat. Nu există nicio referire la o contraofensivă, cu atât mai puțin informații despre detaliile planificării acesteia.

În ultimele zile, au fost publicate aproximativ 70 de fotografii - probabil parte a unui dosar mai mare. Nu toate documentele se referă la Ucraina. Ele se referă la diferite țări și regiuni.

Cu toate acestea, se pare că toate documentele provin din Statele Unite. Prin urmare, această scurgere de informații a fost, în primul rând, o lovitură dată integrității sistemului de securitate a informațiilor din SUA. În plus, documentele au fost probabil pregătite de diferite agenții de informații.



Modul în care documentele au ajuns pe internet merită o atenție deosebită



La trei zile după ce presa occidentală a relatat despre scurgerile de informații, investigatorul Bellingcat Arik Toler a publicat un articol despre modul în care ar fi putut avea loc scurgerea de informații. Potrivit acestuia, documentele au fost publicate pentru prima dată online la începutul lunii martie pe Discord, o platformă de mesagerie populară în rândul gamerilor.

Potrivit Bellingcat, canalele pro-rusești de pe Telegram au început să le partajeze pe 5 aprilie (prima postare a fost publicată de Donbass Devushka). Cu câteva ore înainte, un utilizator anonim a postat mai multe documente aparent similare pe platforma 4chan (care, cel mai probabil, provin de pe Discord).

La baza imaginilor de pe Telegram și 4chan se afla aceeași hartă cu o serie de statistici - inclusiv numărul total de soldați uciși în luptă (etichetați KIA, sau uciși în luptă) de partea rusă și ucraineană după invazia rusă la scară largă.

Cu toate acestea, cifrele din aceste două surse erau diferite: documentul presupus secret publicat de 4chan arăta mai multe pierderi rusești decât cele ucrainene, în timp ce Donbass Devushka arăta contrariul.

Este sigur să presupunem că respectivul canalul pro-rusesc de Telegram a falsificat documentul, care a fost probabil obținut de pe 4chan.

Utilizatorii Discord care au discutat cu Bellingcat au raportat că documente similare au fost postate anterior pe serverele serviciului de mesagerie. În special, imaginile au fost publicate în ianuarie pe un alt server, acum șters, denumit adesea "Thug Shaker Central".

 

Documentele referitoare la Ucraina nu conțin nicio informație despre planurile unei contraofensive



La acel moment, acestea nu au atras atenția presei, nu s-au "scurs" pe Twitter și, prin urmare, nu au intrat în atenția propagandiștilor ruși.



Cu toate acestea, acest detaliu sugerează că acesta este doar vârful aisbergului, mai ales că ultima scurgere este mică în comparație cu numărul de documente publicate la începutul anului.

După cum s-a menționat deja, documentele referitoare la Ucraina nu conțin nicio informație despre planurile pentru o contraofensivă, despre care s-a vorbit mult în ultimele săptămâni. Cu toate acestea, există informații despre pregătirea a 12 brigăzi de câteva mii de soldați fiecare, care, bineînțeles, ar trebui să participe la această contraofensivă.

Trebuie menționat imediat că toate datele nu sunt confirmate, la fel ca și autenticitatea documentelor care au fost ajunse în presă.

Unul dintre documente detaliază faptul că sistemele de apărare antiaeriană S-300 din epoca sovietică ale Ucrainei își vor epuiza stocul de rachete până la 2 mai, în ritmul actual de utilizare. Trebuie remarcat faptul că, de atunci, atacurile masive cu rachete rusești au devenit mult mai puțin frecvente.

Există un document care prezintă o hartă cu presupusa situație din jurul Bakhmut. Există, de asemenea, unele informații despre nevoile în materie de armament ale Ucrainei, dar cu greu poate fi considerat un secret.

Ulterior, Washington Post a publicat informații despre un alt document, potrivit căruia serviciile de informații americane consideră că "deficiențele semnificative în ceea ce privește generarea și susținerea forțelor" vor duce doar la "câștiguri teritoriale modeste". Aceasta este o diferență marcantă față de declarațiile publice ale administrației Biden cu privire la capacitatea de luptă a armatei ucrainene.

Kremlinul, bineînțeles, nu a ratat ocazia de a folosi aceste informații în avantajul său. Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat că "documentele arată amploarea implicării SUA și NATO în Ucraina".

Autoritățile ucrainene au reacționat la scurgerile de informații imediat după publicarea NYT. Biroul președintelui a pus sub semnul întrebării autenticitatea documentelor, iar Mikhailo Podoliak, consilier al președintelui, a precizat că, în opinia sa, Rusia este responsabilă pentru scurgerea de informații.

În aceeași zi, reprezentantul Direcției Principale de Informații (GUR), Andri iusov, a declarat că documentele care au făcut obiectul scurgerii de informații erau un fals și o operațiune specială a forțelor speciale rusești.

Cu toate acestea, Statele Unite au luat în serios scurgerea de informații și au făcut aluzie la autenticitatea documentelor, menționând că unele dintre ele au fost modificate pentru a fi publicate pe rețelele de socializare rusești.

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Marea Britanie va anunța noua strategie de apărare. Prima mutare: 6 fabrici de armament și achizița a 7.000 de rachete cu rază lungă
Teheranul își mărește stocul de uraniu. Agenția pentru Energie Atomică: Iranul nu oferă răspunsuri credibile din punct de vedere tehnic
Joc de război: NATO ar câștiga posibilul conflict cu Rusia, iar frontul decisiv ar fi cerul Europei de Est 
Șeful diplomației turce afirmă că războiul din Ucraina ar putea fi încheiat până la sfârșitul anului: “Atât Rusia, cât și Ucraina își doresc încetarea focului”  
De ce e mai bine să descurajezi Rusia înainte să atace: Ucraina cheltuie în patru luni bugetul de anul trecut al României pentru apărare
Războiul hibrid al Beijingului: Cum încearcă China să paralizeze Taiwanul prin atacuri asupra infrastructurii critice?
De la 2% la 3,5% (sau 5%): Dincolo de politică, cât de mult este Europa pregătită să plătească pentru NATO?
UE publică Strategia pentru Securitate la Marea Neagră. Obiective majore: Dezvoltarea coridoarelor de mobilitate militară și protecția platformelor energetice precum Neptun Deep
Planeta în trei culori: Visul lui Trump despre o lume împărțită cu Rusia și China
Europa intensifică ajutorul militar acordat Ucrainei, în timp ce Rusia respinge încetarea focului și se pregătește pentru ,,ofensiva de vară''
“Pentru reducerea tensiunilor din regiune”: Belarus a anunțat mutarea locurilor de desfășurare a exercițiului “Vest-2025” de la granițele occidentale în interiorul țării
Primul contact la vârful Washingtonului: Președintele Nicușor Dan, convorbire telefonică cu Donald Trump
Pacea, tot mai departe: Rusia îşi intensifică presiunea militară asupra Ucrainei, atacurile cu dronele fiind tot mai puternice
Oficiali militari taiwanezi: China este capabilă de a transforma exercițiile militare într-o invazie
Războiul dronelor: Armata britanică stabilește un nou standard de luptă bazat pe ,,strategia 20-40-40'', cu 80% sisteme autonome pe câmpul de luptă
Forţele Armate Ucrainene, liber la lovit teritoriul Rusiei cu rachete occidentale: Nu mai există restricții privind raza de acțiune a armelor livrate
Tancuri, Obuze și Demografie: De ce pierderile imense nu opresc ,,mașina de război'' a Rusiei pe frontul din Ucraina
Vedeta exercițiului Swift Response 25: Desfăşurarea sistemului HIMARS, un semnal de forță arătat de NATO în Nordul îndepărtat și în statele baltice
Liderii Forțelor Aeriene ale SUA îndeamnă la o schimbare tactică radicală: Accentul se pune pe aeronavele F-47 și B-21 pentru a contracara amenințările Chinei
Trupele rusești au început să folosească frecvent pe frontul din Ucraina strategia așa-numitei “triple sufocări”, ce produce câștiguri teritoriale lente dar constante
Securitatea europeană sub lupă: Între agresiunea rusă și reechilibrarea domeniului apărării, ce este de făcut pentru un NATO mai puternic?
Războiul viitorului se va duce pe inteligența artificială. Iar cel mai important front de luptă al AI va fi protejarea sistemelor împotriva deturnării
Armata americană și-ar putea schimba strategia? SUA iau în considerare repoziționarea forțelor din Indo Pacific. Coreea de Sud afirmă că nu a purtat discuții legate de acest subiect
Pentagonul avertizează că rușii au pus rachete aer-aer cu focoase nucleare pe avioane MiG-31 și Su-35. Cât de eficiente ar fi împotriva unor ținte aeriene
Ucraina propune integrarea armatei sale în sistemul de apărare al U.E: Armata ucraineană are toată experiența necesară pentru acest lucru
Nevoia unei schimbări de paradigme la nivelul strategiei militare a Ucrainei. Generalul Zaluzhnîi: Să nu mai credem într-un miracol, iluzia granițelor din 1991 trebuie abandonată
Răspuns la amenințarea rusă asupra flancului estic al NATO: Germania staționează permanent câteva mii de militari în Lituania (Foto/Video)
Noua strategie a Rusiei: Dronele cu fibră optică țintesc armamentul crucial al Ucrainei (Video). Un sistem HIMARS a fost distrus pe front
Generalul Ben Hodges avertizează România: Portul Constanța, țintă sigură în cazul unui atac rusesc asupra NATO
B61-13, bomba nucleară finalizată de SUA cu un an mai devreme, va fi utilizată exclusiv de bombardierul de generația a 6-a B-21 Raider

Ştiri Recomandate

Armata ucraineană deține în continuare un cap de pod în Kursk, pe teritoriul Rusiei: Agresorul rus își folosește cele mai bune brigăzi în această direcție
Continuă tensiunile diplomatice dintre Moscova și Baku. Ultimul episod: Azerii reținuți în Rusia au murit torturați
Veriga slabă a NATO? România plătește milioane de euro către CFR Marfă pentru transport militar pe linii învechite
Norvegia trimite în Polonia avioanele sale F-35 | Au o singură misiune: să formeze un scut aerian deasupra celui mai important nod logistic din Europa
Forțele Armate ale Ucrainei au lansat un atac cu rachete asupra regiunii ocupate Donețk: Atacul ar fi servit drept ,,botez al focului'' pentru o nouă rachetă
România va avea noi sisteme antiaeriene. Israelienii de la Rafael, câștigătorii licitației pentru SHORAD-VSHORAD?
Rusia lasă impresia că are puterea să se refacă după atacul ucrainean ,,Pânza de Păianjen”: Complexul militar industrial, pus să producă bombardiere strategice
HIMARS devine hipersonic: Ce este proiectul Blackbeard Ground Launch (GL) la care U.S. Army lucrează deja?
Din conversațiile interceptate de SUA rezultă că oficialii iranieni par surprinși de intensitatea sub așteptări a atacurilor americane
Rușii susțin că “au eliberat” complet una din cele patru regiuni anexate de la Ucraina. RPL s-ar afla acum 100% sub control rusesc
Varșovia vrea să fie superputere regională în producția de muniții: Compania autohtonă PGZ, contract pentru obuze de 155 și 120 mm
Chinezii se laudă cu o nouă bombă, despre care se presupune că poate provoca pene de curent după impact
”În trei luni, situația s-ar putea schimba radical”. Ucraina are pe masă o soluție la problema Shahed
Va fi aruncată în luptă „Furnica” ucraineană. Noua dronă terestră Muraha va ajunge în premieră pe front
Ședință CSAT. Pacea în Ucraina trebuie să excludă ferm încercările Rusiei de redivizare a Europei în sfere de influență
Rușii au avansat cu 50.000 de soldați în regiunea Sumî. Cum se face că apărarea ucraineană nu a fost pregătită?
Iranienii se întorc la Fordow, arată imaginile din satelit
Spionaj, cipuri și un război tehnologic: Statele Unite acuză DeepSeek că a devenit un instrument AI în mâna armatei chineze
Iranul renunță la avioanele de luptă rusești. Următoarea oprire: China, pentru „Ucigașul de Rafale” J-10C
UE prelungește sancțiunile împotriva Rusiei cu șase luni
Gulag 2.0. Manifestație de solidaritate cu victimele torturii rusești, organizată de comunitatea ucraineană din București
Armatele private ale Rusiei: Grupările paramilitare care activează în Ucraina, factor de instabilitate în regiune şi risc de securitate pentru Kremlin
Armata SUA vrea lansatoare de rachete autonome: Cum vor schimba noile sisteme de arme fața războiului modern?
,,Cupola de Oțel'' a Turciei are o ,,problemă franceză'': Ankara solicită acces la sistemul european de rachete sol-aer SAMP/T
Marea Britanie trimite Ucrainei 350 de rachete și mai multe lansatoare ,,FrankenSAM''. Fondurile provin din activele rusești înghețate
Morminte în noroi, dezinteres și vandalism: Mormintele soldaților ruși căzuți în războiul împotriva Ucrainei nu reprezintă niciun interes pentru statul rus
Fără J-35A, deocamdată. Deși s-a anunțat spargerea gheții, un aliat al Chinei a negat că e primul stat care a cumpărat „F-35-ul chinezesc”
Ucraina a mai pierdut un F-16: Pilotul a doborât șase ținte rusești, dar din păcate în timpul atacurilor ruse s-a prăbușit și nu a mai avut timp de catapultare
Un misterios avion chinez cu transponderul închis și alte zboruri din Iran spre China ridică o întrebare: Unde e de fapt uraniul îmbogățit al Iranului?
Lavrov: Occidentul nu a învins niciodată în istoria sa Rusia. Azi Occidentul colectiv s-a ridicat din nou împotriva noastră, dar nu ne va învinge nici acum
Mașinile de luptă Puma, despre care se zvonea că ar intra și în „bătălia pentru România” și care au avut la început probleme tehnice cu turela, „salvate” de Bundeswehr
Rusia a dezlănțuit din nou iadul stabilind un record: Zeci de rachete Kh-101 lansate de bombardiere Tu-95, sute de drone și rachete Iskander au fost lansate spre Ucraina din mai multe direcții
pixel