Cum au preluat serviciile secrete ruse operațiunile lui Wagner Group în Africa după uciderea lui Prigojin
De la dizolvarea grupului Wagner, Rusia și-a restructurat rețelele paramilitare din Africa, în special în Republica Centrafricană (RCA), care în ultimii ani a devenit platforma serviciilor de securitate ruse de pe continent. Plasate acum sub controlul statului, rețelele "Russafrique" au devenit oficiale, mediile conducătorilor lor au devenit mai ușor de identificat, fiind, în cea mai mare parte, din Ministerul rus al Apărării sau chiar din Serviciul de Informații Externe(SVR).
Iată ce dezvăluie ancheta comună publicată joi, 7 decembrie, de site-ul independent All Eyes on Wagner (AEOW) asociat cu Radio Liberty – mass-media finanțată de Congresul SUA –, care dezvăluie numele și fotografiile unora dintre principalii oficiali ruși, responsabil de coordonarea acțiunilor Rusiei în Mali, Burkina Faso și Republica Centrafricană.
Infiltrare
Potrivit anchetei, noul om puternic al Moscovei la Bangui este Denis Pavlov, un "diplomat" numit recent la ambasada Rusiei din capitala Republicii Centrafricane. El este cel care acum supraveghează parteneriatul de securitate cu Direcția Generală a Poliției din Africa Centrală.
Bun vorbitor de franceză, diplomatul este în realitate un ofițer SVR. "L-am identificat drept șeful Serviciului de Informații Externe din Republica Centrafricană", a confirmat o sursă diplomatică europeană de la fața locului. Agentul SVR a lucrat mult timp sub acoperire în misiuni rusești la UNESCO la Paris (2006-2007), ONU la Geneva (2011-2012) și cel mai recent în Uniunea Europeană la Bruxelles, post pe care l-a părăsit în primăvara anului 2023. Cu toate acestea, el nu a fost pe lista celor 48 de spioni ruși expulzați de Belgia în 2022.
Ziarul a subliniat că, potrivit site-ului All Eyes on Wagner, "numirea lui Denis Pavlov demonstrează că informațiile ruse au preluat afacerile din Africa Centrală". Trebuie spus că Republica Centrafricană constituie o importanță strategică pentru Rusia, care controlează Aeroportul Bangui devenit o platformă logistică pentru aceasta în Africa. În plus, mercenarii Wagner sunt prezenți în țară din 2017 și s-au infiltrat în toate structurile de securitate, unde se antrenează.
Potrivit anchetei, grupul are o poziție foarte bine stabilită în structura de securitate a țării. Potrivit mai multor surse, oficialii săi se află în și în afara birourilor de poliție, ocupând puncte de control și barăci. De asemenea, aceștia sunt acuzați de săvârșirea de acte de violență împotriva forțelor armate și a forțelor de poliție.
O jumătate de miliard de euro pentru protecția președintelui
După uciderea lui Evgheni Prigojin, liderul Grupului Wagner care s-a răsculat împotriva Kremlinului, la 23 august, oamenii săi au fost invitați să semneze contracte cu Ministerul rus al Apărării. Era în primul rând asigurarea continuității misiunilor grupului, în special în Republica Centrafricană, unde un contract profitabil îi leagă pe mercenari ruși de guvernul local. Din 2017, Bangui - conform raportului - a plătit rușilor aproape jumătate de miliard de euro pentru a asigura protecția președintelui Faustin Archange Touadera și a delegației sale însoțitoare.
Ziarul a relatat că noul rezident a fost chemat să preia dosarele gestionate anterior de Vitaly Perfilev, fost lider străin al Grupului Wagner și director executiv care a gestionat afacerile grupului în Republica Centrafricană, în timp ce el era consilier de securitate al președintelui Touadera. În fotografiile publicate de site-ul AEOW, mercenarul apare față în față cu șeful poliției din Republica Centrafricană, Bienvenu Zokoy, sau mai recent, alături de Ulrich Landry Depot, directorul Jandarmeriei Naționale, în timpul ceremonia de absolvire.
O mină de informații
În 2018, echipa sa s-a remarcat prin organizarea otrăvirii fostului agent dublu Serghei Skripal și a fiicei sale, în orașul Salisbury, Regatul Unit, folosind Novichok. În urmă cu patru ani, unitatea sa a organizat bombardarea depozitelor de muniții destinate Ucrainei în orașul ceh Vrbice.
În fotografiile publicate de site, generalul Avrianov apare alături de ministrul adjunct al Apărării din Rusia, generalul Yunus-Bek Evkurov, în turneul acestuia din urmă în august în Mali, Burkina Faso și Republica Centrafricană, pentru a controla operațiunile Grupului Wagner.
În concluzie, ziarul a subliniat că aceste fotografii, care au fost realizate în principal pe conturile de Facebook, sunt o mină de informații, deoarece dezvăluie identitățile oficialilor care preferă de obicei să stea în umbră, precum atașatul militar la ambasada Rusiei din Sudan, Valery Golubtsov, sau chiar Konstantin Mirzoyants, de la Grupul paramilitar special Redut, prezent la Bangui în timpul vizitei generalului Evkurov.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News