Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cum să demontezi democrația: Lecții pe care aspiranții la autocrați le pot învăța de la Orban al Ungariei
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Viktor Orban se află în cel de-al patrulea mandat consecutiv de prim-ministru al Ungariei. În acest timp, el a desființat mecanismele democratice de control și echilibru, a preluat controlul asupra mass-mediei, societății civile și universităților din țară și a consolidat puterea pentru el și partidul său Fidesz. Rob Schmitz de la Radioul Public Național al SUA (NPR) analizează modul în care dezmembrarea pas cu pas de către Orban a democrației din Ungaria a devenit un punct de fascinație pentru politologii din întreaga lume, inclusiv pentru cei care consiliază administrația Trump.  
Sursă foto: Viktor Orban Facebook
Sursă foto: Viktor Orban Facebook

Mai joi puteţi citi integral analiza scrisă de Rob Schmitz și publicată pe 20 aprilie 2025 de Radioul Public Național al SUA (NPR).

În vârful unui deal pietruit cu vedere la Dunăre și pe străzile medievale din Budapesta, grupuri de turiști privesc o ceremonie de schimbare a gărzii în fața unui castel baroc din secolul al XIII-lea. De cealaltă parte a pieței, echipele de construcții reconstruiesc un complex de palate vechi de secole, iar acolo este locul unde politicianul Akos Hadhazy își ghidează propriul tur. „Suntem la Castelul Buda și, dacă sunteți în căutarea unui loc simbolic pentru corupție, putere și risipă de bani publici, acesta este un loc frumos pentru asta”, spune Hadhazy în timp ce un grup de turiști chinezi trece pe acolo.

Hadhazy, care lucrează ca medic veterinar, este membru independent al parlamentului ungar. El oferă în mod curent tururi care prezintă ceea ce el și mulți critici susțin că este corupția guvernului premierului maghiar Viktor Orban.

„Birourile prim-ministrului și ale cabinetului său erau odată acolo jos, lângă clădirea parlamentului”, continuă el, arătând spre cealaltă atracție turistică importantă din Budapesta, cu turnuri ascuțite, aflată în depărtare, peste râu. „Dar Orban a decis că vrea să se mute aici, într-un castel. Chiar și Matyas Rakosi, cel mai brutal dictator comunist al Ungariei, a refuzat să-și mute biroul aici, dar Orban vrea să se joace de-a regele, așa că galeria națională va trebui în cele din urmă mutată din castel pentru a-i face loc.”

Toată această construcție, spune Hadhazy, arătând spre macaralele care se înalță deasupra dealului, reprezintă cadourile lui Orban către prieteni sub formă de contracte profitabile, asigurându-se în același timp că Orban își poate supraveghea „regatul” de deasupra capitalei.

Orban, în vârstă de 61 de ani, se află la al patrulea mandat consecutiv de prim-ministru. În acest timp, el și aliații săi au demontat controalele și balanța democratică, au preluat controlul asupra mass-media, societății civile și universităților din țară și au consolidat puterea în sine și în partidul său Fidesz. Dezmembrarea democrației ungare este un subiect fascinant pentru politologii din întreaga lume - inclusiv pentru cei care consiliază administrația Trump.

Dar Hadhazy spune că prim-ministrul ungar este ușor de citit. „Nu este ca și cum Orban ar fi un politician genial”, spune el. „Și-a primit partiturile de la Vladimir Putin, care a venit la putere când prețurile petrolului erau mari, și a canalizat acei bani către oligarhi, iar în schimb aceștia au cumpărat presa independentă din Rusia. Orban a francizat acest model aici, în Ungaria, doar că a folosit fonduri ale Uniunii Europene.”

 

Orban vizează presa

 

UE a început să înghețe aceste fonduri în 2022, dar nu înainte ca Orban și asociații săi loiali să preia controlul asupra unei mari părți a presei țării.

Când partidul Fidesz a recâștigat puterea în 2010, „prima țintă a fost presa”, explică jurnalistul de investigații maghiar Andras Petho. „Prima lege pe care au introdus-o în parlament a fost legea mass-media, care, inițial, se referea la reproiectarea sistemului de reglementare a mass-media.”

Petho, care conduce acum centrul de investigații Direkt36 din Budapesta, spune că guvernul lui Orban a aprobat rapid orice acord comercial al celor apropiați de Orban care doreau să preia companii media. În același timp, spune Petho, Orban a schimbat structura instituției media publice din Ungaria, permițând guvernului să elimine din instituție pe oricine era considerat neprietenos cu guvernul.

Fostul angajator al lui Petho, Origo, un site de știri digital, a fost, de asemenea, vândut unei companii deținute de fiul guvernatorului băncii centrale de atunci, care, spune Petho, l-a transformat în cele din urmă într-un site de propagandă. „Editorul a început să vină la noi cu cereri cu adevărat neobișnuite, rugându-ne să eliminăm articole de pe site, iar când am încercat să ripostăm, lucrurile au escaladat destul de repede.”

Petho spune că el și mulți alții din redacția lui Origo au demisionat.

Ceea ce a mai rămas din presa liberă a Ungariei poate fi găsit în colțurile și crăpăturile capitalei. Într-un apartament minuscul din centrul Budapestei, câteva zeci de jurnaliști de la foste ziare importante, care au fost, unul câte unul, forțate să se închidă de guvernul lui Orban, și-au format propriul ziar - Magyar Hang, sau Vocea Maghiară.

„Nimeni nu a avut curajul să tipărească în Ungaria, așa că trebuie să găsim o tipografie în afara țării”, spune Csaba Lukacs, directorul general al săptămânalului. „Ziarul nostru este tipărit în Slovacia, la Bratislava, așa că trebuie să organizăm în fiecare săptămână transportul ziarului.”

Vocea Maghiară este finanțată aproape în întregime prin abonamente, spune Lukacs. El spune că este singurul ziar conservator din Ungaria care nu face parte din aparatul de propagandă al statului. „Nu primim publicitate nici măcar de la companii multinaționale”, spune el, „pentru că se tem că vor fi pedepsite de autoritățile fiscale sau de altcineva, iar jurnaliștii noștri nu au voie să meargă la conferințele de presă ale guvernului.”

Lukacs spune că guvernul a înlăturat libertatea presei într-un proces pas cu pas de-a lungul anilor.

„Nu suntem încă în Turcia, pentru că jurnaliștii nu vor fi încă închiși”, spune el. „Nu suntem în Rusia pentru că nimeni nu cade încă pe ferestre. Dar zi de zi ne apropiem.”

 

Presiune asupra universităților din Ungaria

 

„Care sunt caracteristicile unei dictaturi?”, întreabă profesoara Agnes Kende studenții săi, în mare parte adulți de vârstă mijlocie, la un curs seral într-o sală elegantă din campusul Universității Central Europene din Budapesta.

„O persoană controlează puterea împreună cu familia sa”, oferă Éva Turonyi, asistentă medicală pensionară.

„Foarte bine”, spune Kende, notând ideea pe tablă.

„Într-o dictatură, puterea este centralizată, în timp ce într-o democrație este mai fragmentată”, spune Andrea Kovacs, asistentă la o companie locală de construcții.

„O putere mare, centralizată”, repetă Kende.

„Într-o dictatură, alegerile sunt irelevante”, oferă unul dintre puținii bărbați din clasă, Jeno Bak.

„Interesant”, spune Kende. „Permiteți-mi să întreb: Are cineva drept de vot într-o dictatură?”

Bak, în vârstă de 60 de ani, ridică mâna, iar Kende îl întreabă. „Am avut drept de vot, chiar și în epoca Kadar”, spune el, referindu-se la dictatorul comunist Janos Kadar, care a condus Ungaria timp de 32 de ani în timpul Războiului Rece. „Nu avea prea mult sens pentru că puteai alege dintr-o singură opțiune. Am jucat rolul «democrației».”

După sesiunea de brainstorming, clasa se împarte în grupuri mici, unde analizează discursuri cheie rostite de Stalin, Hitler, Mao și alți dictatori de-a lungul istoriei moderne. Cursul face parte din Programul Socrates de la Universitatea Central Europeană, unul dintre puținele programe care încă oferă cursuri la sediul instituției din Budapesta. CEU a fost forțată să-și mute programele de studii de la Budapesta într-un nou campus din Viena, după ce guvernul lui Orban a impus în parlament o lege în 2017 care a schimbat regulile pentru universitățile străine care operează în Ungaria. „În ciuda tuturor lucrurilor”, spune Laszlo Kontler, prorectorul CEU Budapesta, „suntem hotărâți să continuăm munca utilă aici cu toate părțile interesate din societatea civilă, partenerii academici acumulați de-a lungul a trei decenii și cu care legăturile nu sunt complet pierdute.”

Kontler, profesor de istorie, spune că guvernul lui Orban nu numai că a forțat universitățile străine precum CEU, dar în anii 2010 a preluat universitățile de stat prin numirea unor rectori care aveau o gamă largă de autoritate asupra finanțelor instituțiilor. „Deci acesta este un pas”, spune Laszlo, „dacă vreți, împotriva autonomiei academice a instituțiilor.”

Un alt pas, spune el, a fost că, sub conducerea lui Orban, universitățile de stat „s-au privatizat într-un mod foarte particular” - plasate sub conducerea unor consilii de administrație pline de persoane apropiate partidului Fidesz al lui Orban. „Li s-a promis că vor fi puse pe o bază financiară mai viabilă în schimbul acceptării practic a controlului sau supravegherii de către o combinație de persoane și forțe apropiate guvernului”, explică Laszlo. Printre instituțiile care au acceptat acest control guvernamental se numără unele dintre cele mai vechi și mai mari universități din Ungaria, cum ar fi Universitatea Corvinus, Universitatea de Artă și Design Moholy-Nagy și Universitatea Semmelweis.

„Există cadre universitare excelente care fac o muncă credibilă din punct de vedere academic și la aceste universități”, subliniază Kontler, „dar totuși se întâmplă lucruri ciudate, care, dacă le punem cap la cap, nu pot fi considerate altceva decât o încălcare a autorității academice.”

„Trump a mers mai departe în două luni decât a putut Orban în 15 ani”

Anul acesta, confruntându-se cu o opoziție din ce în ce mai unită în parlament, care s-a raliat în spatele carismaticului avocat și politician Peter Magyar, atacurile lui Orban asupra mass-media, societății civile și libertății de întrunire au prins amploare. Pe 15 martie, într-un discurs care comemora revoluția din Ungaria din 1848 împotriva imperiului Habsburgic, Orban a spus: „Dezmembrăm mașinăria financiară care a folosit dolari corupți pentru a cumpăra politicieni, judecători, jurnaliști, organizații false ale societății civile și activiști politici.”

El a numit aceste grupuri niște ploșnițe împuțite care „au supraviețuit iernii” și trebuie eradicate. „Dacă există dreptate, și există, există un loc special în iad pentru ele”, a spus Orban.

Politologul Peter Kreko spune că Orban vizează ultimele bastioane ale democrației occidentale din Ungaria. „Singurul lucru pe care îl crede Orban este că Occidentul nu este capabil să supraviețuiască, iar practicile democratice și liberale ale Occidentului au slăbit Occidentul”, spune el.

Kreko a trasat procesul de 15 ani pe care Orban l-a parcurs pentru a demonta democrația din Ungaria. Orban a început, spune el, prin a slăbi instanțele din Ungaria, umplându-le cu loialiști. Apoi a exercitat presiuni asupra companiilor media, fie transformându-le în propagandă de stat, fie făcându-le să falimenteze. Apoi, spune Kreko, Orban a preluat controlul asupra universităților, numind lideri loiali lui.

Kreko spune că Orban s-a concentrat pe eliminarea oricărei instituții capabile să-i limiteze puterea în Ungaria și spune că vede asemănări cu modul în care președintele Trump își desfășoară al doilea mandat. Diferența, spune Kreko, constă în ritmul în care operează Trump. „Cred că Trump a mers mai departe în două luni decât a putut Orban în 15 ani”, au observat Kreko. „În Statele Unite, îmi amintește de o lovitură de stat constituțională, unde totul se întâmplă foarte rapid.”

În discursurile publice, Trump l-a numit pe Orban „fantastic”, „respectat” și a spus că „nimeni nu este un lider mai bun” decât prim-ministrul maghiar. Și, deși Orban s-a lăudat că partidul său i-a împărtășit strategiile consilierilor lui Trump, Kreko se îndoiește că ajutorul a fost foarte semnificativ.

El spune că Ungaria servește mai degrabă ca un tărâm conservator fantastic la care pot aspira republicanii MAGA. „Așadar: Ungaria ca țara în care nu ai imigranți, în care nu ai probleme de gen, în care ideologia de gen nu este atât de dominantă”, spune Kreko, „și în care valorile familiale sunt puternice. Deci, aceasta este în mod clar o construcție a Ungariei care nu are nicio legătură cu realitatea.” El spune că asta se datorează faptului că Ungaria este înconjurată de Europa și de societatea sa deschisă. Parada anuală a Pride din Budapesta, una dintre cele mai mari din Europa, se află acum în vizorul guvernului ungar. În martie, acesta a impus în parlament o nouă lege care interzice orice adunare care „promovează homosexualitatea”, afirmând că este necesară pentru „a proteja copiii”. Pe 14 aprilie, parlamentul a votat pentru modificarea constituției țării cu un limbaj similar.

Într-o cafenea din Budapesta, purtătoarea de cuvânt a Paradei Pride, Johanna Majercsik, spune că această nouă lege va merge probabil mai departe decât interzicerea paradei. „Dacă guvernul reușește să interzică un astfel de protest pașnic, asta înseamnă că în viitor vor putea interzice sau restricționa orice alt eveniment pașnic, orice altă demonstrație pașnică organizată de [alte] grupuri sociale”, spune ea.

Mulți alți maghiari sunt de acord. După adoptarea legii privind adunările publice în martie, zeci de mii de oameni au oprit traficul și au blocat podurile din capitală în ceea ce au devenit proteste săptămânale la Budapesta. Criticii legii și ai noului amendament constituțional spun că Orban folosește comunitatea LGBTQ+ ca instrument pentru a împiedica cetățenii maghiari să se întrunească liber în proteste pașnice, în special într-un moment în care opoziția față de guvernarea lui Orban începe să prindă avânt.

Însă analiștii politici spun că Orban, apropiindu-se de sfârșitul celui de-al patrulea mandat consecutiv, pare să-și adapteze, încă o dată, strategia pas cu pas pentru a se menține la putere cât mai mult timp posibil. Mate Halmos, de la Budapesta, a contribuit la realizarea acestei analize.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Concesii cât o înfrângere. SUA ar putea recunoaște controlul rusesc asupra Crimeei, iar asta nu ar fi singurul pas în spate: Prezența în Siria ar putea fi înjumătățită
Franța are trei submarine nucleare în Oceanul Planetar și capacitatea de a lovi oricând Rusia. Marea întrebare e dacă blufează după ce deschide umbrela nucleară
Trump încarcă nota aliaților din Asia, care ar putea fi obligați să plătească în plus pentru staționarea militarilor americani în Coreea de Sud și Japonia
Vasile Bănescu, în studiourile DefenseRomania @Screenshot DefenseRomania
EXCLUSIV
Răstignirea, învierea lui Iisus, propagandă și războiul în numele Lui. Vasile Bănescu: Rusia ca antihrist într-o credință răsturnată | Obiectiv EuroAtlantic cu Tudor Curtifan
O explozie a afectat o facilitate unde Northrop Grumman dezvoltă motoare de rachete
Mimarea păcii: Rusia încă plănuiește să lanseze asupra Ucrainei o nou ofensivă militară în această vară
O înregistrare video arată un atac rusesc cu drone FPV asupra Ucrainei, coordonat de la Moscova: Propaganda rusă este acuzată de neglijenţă pentru divulgarea acestor informaţii
Planul de construcție navală al U.S. Navy, semnat de Trump: Pentru a contracara China, Statele Unite au nevoie de o flotă gigant de peste 350 de nave
Contractul care-i ţine pe militarii americani în Europa? NATO achiziționează un sistem militar bazat pe AI de la compania americană Palantir
Schimbare de atitudine pentru Germania: Rachete Taurus pentru Ucraina care trebuie să treacă în ofensivă. Mai mult, Podul Crimeei ar putea fi lovit
Turcia a anunțat o întâlnire între reprezentanții Rusiei și Ucrainei privind Inițiativa Mării Negre
Amploarea conflictului din Ucraina nu mai poate fi ignorată de Statele Unite. Sprijinul militar pe care China și Coreea de Nord îl oferă Rusiei creează un risc de securitate chiar și în Pacific
Rusia îmbină tacticile de luptă sovietice cu utilizarea dronele pentru a respinge acțiunile forţelor ucrainene: Forţele ruse preferă războiul de uzură
Președintele american nu poate obține pacea în Ucraina cât timp administrația sa nu are o viziune unitară. Este Steve Witkoff veriga slabă din echipa Trump?
Complexitatea frontului din Ucraina scoate la iveală minusurile tancurilor Leopard, dar vechiul sistem german Gepard a depăşit toate aşteptările
Marea Britanie și Franța îi vor prezenta lui Trump planul „Forței de reasigurare” în Ucraina în câteva săptămâni
Exercițiul militar NATO 2019. Sursa Foto: Foreign Brief.com.
EXCLUSIV
Proiect ipotetic de pace: Statele Unite propun „modelul vest-german” pentru soluţionarea conflictului din Ucraina
Să ne pregătim pentru modificarea geografiei? Statele Unite ar dori să anexeze Groenlanda apelând la un scenariu hibrid - utilizarea campaniilor publicitare și a rețelelor de socializare
Unde calcă Rusia apar şi tensiuni geopolitice: Imaginile din satelit confirmă că ruşii au mutat avioane de luptă Su-35S din Egipt în Algeria (Foto)
Profesorul Adrian Papahagi, la Obiectiv EuroAtlantic cu Tudor Curtifan
EXCLUSIV
Adrian Papahagi, despre wokeism, Europa și cum a ajuns „un băiat” la Înalta Poartă a SUA ca emisar să reprezinte România | Obiectiv EuroAtlantic, la DefenseRomania
Guvernul chinez a elaborat Carta Albă privind problemele din relațiile economice și comerciale cu SUA
Transferul submarinelor SUA în Australia ar putea fi reevaluat. Washingtonul vrea asigurări că aliații nu vor ezita să se implice într-o confruntare contra Chinei
Rusia lui Putin vrea ca Balcanii de Vest să fie următorul său „loc de joacă”: Este în interesul său să desfășoare aici războaie cibernetice și hibride
Un ordin executiv al Casei Albe vizează accelerarea vânzărilor de armament și reducerea birocrației: Ce vrea Donald Trump de la industria americană de apărare?
O posibilă misiune de menținere a păcii în Ucraina, tot mai aproape de stabilit: Kievul cere trupe străine pe uscat, în aer și pe mare
Angajamente nerespectate: Ucraina a primit jumătate din sistemele Patriot pe care le-a solicitat partenerilor occidentali, iar furnizarea de rachete este și mai deficitară
Foto: militar ucrainean, operând sistemul Avenger / Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
EXCLUSIV
Ce înseamnă incursiunea militară a Ucrainei în regiunea rusă Belgorod: Impactul imediat a fost deturnarea resurselor militare ruse alocate pentru alte zone ale liniei de front
US Army, prezentă la o paradă militară în Polonia. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Varșovia
EXCLUSIV
Tarife, securitate națională și mondială - SUA intră în competiţie cu o Chină care nu mai este mulțumită de statutul său mondial
Pentru ce se pregătesc Statele Unite la baza Diego Garcia? Activitatea devine tot mai intensă şi are legătură cu desfăşurarea bombardierelor stealth B-2 Spirit
O lege necesară: Militarii români care luptă ca mercenari devin istorie. Rodeanu: Mercenariatul modern e dublă loialitate, propagandă și dezinformare 

Ştiri Recomandate

De ce au instalat israelienii sisteme de protecție activă în grabă pe tancuri Merkava Mk.3 Astfel de sisteme sunt punctul forte al Israelului
Cel mai scump cadou din istorie: Qatarul îi oferă lui Trump un Boeing 747-8, pe care Președintele SUA dorește să-l transforme temporar în Air Force One
Singurul om care a contat cu adevărat pentru Putin la parada din Piața Roșie. Fără el, Rusia ar fi pierdut demult războiul
Negocieri de pace fără armistițiu prealabil în Ucraina? Mesaj ferm din partea celor mai importanți susținători europeni ai Ucrainei
Polonia are și norocul unor vecini puternici care să o apere. Prima țară care a finalizat programul F-35 deschide umbrelea deasupra Poloniei
Germania copiază modelul României? Bundeswehr nu va mai face publice detalii despre livrările de arme către Ucraina
”Frankensam” are de acum un nume: Raven. Sistemul antiaerian folosește rachete ASRAAM, luate de la vechile avioane Tornado
SUA și China, discuții pentru ”dezescaladarea” războiului comercial. Trump: Am convenit asupra Marii Resetări
Corupția rămâne o amenințare internă gravă pentru apărarea Ucrainei
India a acuzat Pakistanul de încălcarea armistițiului. Exploziile și focurile de armă continuă să răsune în Kashmir
Vladimir Putin a propus Ucrainei desfășurarea de negocieri directe de pace la Istanbul
Aliații Ucrainei au obținut sprijinul lui Trump? SUA aprobă transferul de rachete Patriot și rachete de artilerie către Ucraina
Armata britanică trimite Ucrainei zeci de machete-momeală, la pachet cu adevăratele tancuri Challenger 2 sau obuziere AS90
India și Pakistanul au căzut de acord asupra unui armistițiu imediat
Rușii pregătesc încă un Oreshnik? Moscova anunță că închide spațiul aerian din perimetrul poligonului din regiunea Astrahan
Nava spațială sovietică Kosmos 482 s-a prăbușit necontrolat pe Pământ
Armata rusă așteaptă lansatoarele iraniene. Fath-360 pot fi camuflate în camioane comerciale obișnuite și vor prelua din sarcinile Iskander
Liderii occidentali au sosit la Kiev pentru a sprijini Ucraina şi a cere Moscovei un "armistiţiu complet" de 30 de zile
Pakistanul neagă că și-a activat structura de Comandă nucleară. Conflictul din Kasmir, mină de aur pentru informațiile chineze
Un exemplu pentru flancul estic al NATO. Țările din nordul Europei își întăresc relațiile militare și împreună extind cooperarea cu Ucraina
Kremlinul susține că vrea încetarea focului în Ucraina, dar imediat vine și prima condiție: Oprirea furnizării de arme occidentale către Kiev
Conflict diplomatic după ce SBU a arestat doi spioni maghiari în Ucraiana. Diplomați unguri, expulzați de Kiev după o măsură similară a Budapestei
O veste bună și una proastă: SUA vor deține rachete nucleare care îi îngrozesc pe ruși, dar pentru ca LGM-35A Sentinel să se „nască” e nevoie de alt compromis
Tudor Curtifan: Jukov a intrat în Berlin într-un Jeep american. URSS a câștigat războiul, dar poporul rus l-a pierdut. Rusia e un stat revanșard
A apărut în public o nouă versiune a tancului T-72. Experții au analizat-o și au catalogat-o într-un singur cuvânt: „Dubioasă”
Rusia descrie prezența la Moscova a premierului slovac Fico și a președintelui sârb Vucic, un adevărat „act de eroism” în fața presiunilor occidentale
Armata a simulat un atac cibernetic asupra infrastructurii critice și energetice. România, gazda celui mai complex exercițiu de securitate și apărare cibernetică organizat sub egida NATO
Rusia se laudă cu tehnica militară la Parada de 9 mai. Lipsește însă tancul T-14 Armata, o fantomă și pe frontul din Ucraina
Marea Britanie impune sancțiuni asupra a 100 de petroliere din ”flotă fantomă” a Rusiei
Anii 30 s-au întors: Șoigu laudă în mod deschis metodele staliniste și beneficiile regimului totalitar
Activele ruseşti îngheţate vor fi folosite pentru mentenanţa și achiziția de echipamente militare pentru Ucraina
Ucraina expune o rețea ungară de spionaj. Budapesta era interesată de reacția locuitorilor Transcarpatiei la o posibilă ocupare a regiunii de către trupe ungare ”de menținere a păcii”
pixel