Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cum se pregătește China pentru operațiuni de luptă la scară largă: O analiză detaliată a strategiei militare a Beijingului
Strategica
Data publicării:
Un raport recent al Comandamentului de Pregătire și Doctrină al Armatei S.U.A. (TRADOC), intitulat „How China Fights in Large-Scale Combat Operations”, oferă o evaluare aprofundată a strategiei militare a Chinei, a conceptelor sale operaționale și a caracteristicilor Forțelor Terestre ale Armatei de Eliberare a Poporului (PLAGF). Analiza subliniază o schimbare semnificativă în abordarea Beijingului față de securitatea globală și proiecția puterii militare.
Militari și echipamente militare rusești, chinezești și mongole defilează la exercițiul militare Vostok-2018 (Est-2018). Sursa foto: MLADEN ANTONOVGetty Images.
Militari și echipamente militare rusești, chinezești și mongole defilează la exercițiul militare Vostok-2018 (Est-2018). Sursa foto: MLADEN ANTONOVGetty Images.

Conducerea chineză percepe mediul de securitate global ca fiind din ce în ce mai complex și periculos, identificând Statele Unite drept principalul său competitor strategic. Interesele primare ale Chinei gravitează în jurul dezvoltării economice, stabilității interne, suveranității naționale și integrității teritoriale.

Pentru a-și proteja aceste interese, China și-a extins aria de acțiune și către interesele sale de peste mări, o extindere documentată în Cartea Albă a Apărării din 2013 și reflectată în eforturile sale de a-și stabili o influență militară globală.

China interpretează suveranitatea să teritorială într-o manieră largă, ceea ce a dus la dispute teritoriale cu 17 țări. Printre acestea, statutul disputat al Taiwanului este o preocupare deosebită pentru Partidul Comunist Chinez (PCC). Liderii chinezi resping orice interferență străină în problema Taiwanului, a democrației și a drepturilor omului, priotinzând ambiția de a stabili China ca o putere economică și geopolitică globală.

 

China pune accentul pe conceptul de ''apărare activă''


Abordarea Chinei față de conflict variază de la angajament diplomatic la război la scară largă, folosind toate mijloacele disponibile pentru a obține avantaje. Această abordare națională cuprinzătoare include operațiunile de influență ale Frontului Unit al Chinei, „cele trei războaie” (psihologic, informațional și legal) și conceptul militar de „apărare activă”, potrivit raportului elaborat de TRADOC.

Conceptul de apărare activă constituie fundamentul strategiei militare a Chinei. Acesta implică o postură strategică defensivă, dar cu capacitatea de a desfășura operațiuni ofensive atât la nivel operațional, cât și tactic. Această abordare permite Chinei să valorifice la maximum trei factori: forța numerică, rezervele mari de echipament militar și comunicațiile interne.

În ultimii 15 ani, scopul apărării active s-a extins dincolo de o poziție pur defensivă, incluzând acum proiecția puterii dincolo de granițele imediate ale Chinei, dezvoltarea capacităților anti-acces și pregătirea pentru războiul „informațional” și „AI”. Această strategie integrează conceptul de „Război Popular Modern”, definit de PCC ca mobilizarea în masă a societății pentru a confrunta agresiunea externă sau a proteja unitatea națională.

Un principiu cheie al strategiei de apărare activă a Chinei este „controlul războiului” sau „controlul efectiv”, adică modul în care China gestionează activitățile pe parcursul competiției, crizei și conflictului. Acest control poate fi înțeles ca având trei componente principale:

Stabilirea poziției - folosește mijloace non-violente în timpul păcii sau al competiției pentru a răspunde principalelor provocări și a menține stabilitatea.

Prevenirea și controlul crizelor  - utilizează toate instrumentele naționale de putere pentru a preveni escaladarea, profitând în același timp de oportunități pentru a avansa propriile interese.

Controlul situației de război - urmărește o victorie rapidă la costuri minime, limitând în același timp escaladarea intensității și a scopului conflictului.


Fuziunea militar-civilă: Un pilon strategic


China consideră „fuziunea militar-civilă” – conceptul unui sistem strategic și al unor capacități integrate la nivel național – un factor critic în competiția strategică și în cadrul unui conflict. Puterea militară chineză se integrează și depinde de sprijinul întregii națiuni pentru desfășurare rapidă și susținere pe termen lung.

Introdus de Xi Jinping în 2015, conceptul de fuziune militar-civilă a fost rafinat ulterior, iar în 2017, PCC a înființat Comisia Centrală pentru Dezvoltarea Integrată Militar-Civilă pentru a supraveghea întregul proces de implementare.

Renumit ulterior „sistemul național strategic integrat”, acest sistem a fost adoptat pentru a ajuta China să utilizeze optim puterea să economică civilă, sectorul științei și tehnologiei și infrastructura civilă pentru a sprijini dezvoltarea militară, dar și pentru a utiliza cercetarea, dezvoltarea și capacitățile militare în beneficiul societății.

China conceptualizează războiul modern împotriva S.U.A. și aliaților ca o „confruntare a sistemelor”, opunând strategiile de apărare, sistemele și sinergia civil-militară. China consideră că perturbarea sistemelor interconectate ale inamicului neutralizează capacitatea acestuia de a opera.

În 2021, PLA a adoptat Războiul de Precizie Multidomeniu (MDPW) ca pe un concept operațional central care pune accent pe război informaţional, folosind psihologia și domeniul cibernetic, războiul digitalizat cu AI și tehnologii avansate; câștigarea bătăliilor mici pentru ,,victoria totală'' și pregătirea pentru un conflict prelungit.


China urmăreşte o reconfigurare a structurilor sale militare

 

Istoric, operațiunile PLA s-au bazat pe Armata terestră (51% din forță). Creșterea și modernizarea Forțelor Navale, Aeriene și de Rachete au sporit semnificativ puterea de luptă. Marina este suplimentată de garda de coastă (peste 1.200 nave).

China a investit masiv în capacități spațiale, utilizând active pentru informații, comunicații și navigație, și a dezvoltat capacități anti-spațiale. În domeniul cibernetic, grupuri afiliate statului chinez desfășoară campanii de spionaj cibernetic sofisticate.

China a înființat cinci comandamente mari întrunite: Estic (Taiwan, Marea Chinei de Est); Sudic (granițe sudice, Marea Chinei de Sud); Vestic (Tibet, Xinjiang, dispute cu India); Nordic (Mongolia, Rusia, Coreea de Nord); Central (apărarea capitalei, forță de rezervă).

PLA a dezvoltat o strategie pentru a preveni intervenția S.U.A. și a aliaților sai în regiune, vizând întârzierea, slăbirea sau distrugerea forțelor inamice înainte de desfășurare. China urmărește distrugerea punctelor forte ale Armatei americane, țintind sisteme de comandă, logistică, baze și infrastructură, cu accent pe limitarea capacităţii de manevrabilitate.

Strategia de ''contra-intervenție'' are trei faze: acțiuni în Pacific și S.U.A. continentală (politice, non-letale); operațiuni militare împotriva forțelor S.U.A. și aliate în Pacificul de Est și Central; angajamente tactice.

 

Obiective militare cheie: Dominanță Informațională, Aeriană și Maritimă

 

Dominanța Informațională e critică. China influențează deciziile adversarului înainte de conflict, folosind propagandă, dezinformare, atacuri cibernetice și informații. Prin AI și dezinformare, Beijingul manipulează percepțiile liderilor pentru a provoca confuzie.

Dominanța Aeriană a PLA diferă de cea a S.U.A., concentrându-se pe contestarea superiorității aeriene a inamicului. Aeronavele chineze vor ținti aeronave de avertizare timpurie, război electronic, stealth, rachete de croazieră și avioane-cisternă.

Similar, în Dominanța Maritimă, PLA urmărește să interzică accesul inamicului la mări. Forțele navale și de rachete vor ținti porturile cheie și nodurile maritime vulnerabile.

Deși nu este formalizată ca doctrină separată, utilizarea armelor de distrugere în masă este considerată un instrument posibil în strategia de contracarare a intervenției externe. China o vede ca un avantaj asimetric care ar putea afecta serios capacitatea S.U.A. de a opera în Pacificul de Vest. Politica nucleară a Chinei se schimbă de la „non-utilizarea primei lovituri” la „lansare de avertizare”.

 

Concluzii

 

Această analiză subliniază complexitatea mediului operațional multidomeniu contemporan în care Armata S.U.A. trebuie să opereze. China demonstrează un nivel sofisticat de integrare în toate domeniile militare, inclusiv în domeniul informațional, și adoptă o abordare cuprinzătoare pentru degradarea sistemelor critice ale inamicului.

O astfel de dinamică necesită o înțelegere serioasă a obiectivelor strategice ale Chinei de către Armata S.U.A., deoarece operațiunile militare din regiunea Indo-Pacific nu mai pot fi conceptualizate eficient doar prin cadre maritime sau aeriene.

Prin urmare, forțele terestre ale S.U.A. trebuie să fie pregătite să desfășoare operațiuni în medii în care dominanța într-un singur domeniu nu garantează succesul, iar rolul lor în modelarea arhitecturii de securitate regionale rămâne indispensabil.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Adevărul din spatele cortinei de fum: Imaginile din satelit demască strategia Rusiei de a ascunde pierderile de avioane Tu-95 și Tu-22M3, după operațiunea "Pânza de Păianjen" (Foto)
Cum se pregătește China pentru operațiuni de luptă la scară largă: O analiză detaliată a strategiei militare a Beijingului
Belgia intenționează să își mărească flota de avioane de vânătoare F-35A cu peste 50%
Războiul readus pe continent de Rusia deschide a doua umbrelă nucleară: După Franța, un alt stat vrea să contribuie la descurajarea nucleară
Adevăruri incomode: fostul secretar de stat Pompeo - SUA nu au făcut suficient pentru a opri războiul în 2014
Marea vulnerabilitatea a celei mai puternice armate din lume: Armata SUA, prea „ușoară” pentru a câștiga. Rețeta declinului ar fi focalizarea exclusivă pe Pacific
Frica de Rusia ajunge până în Marea Britanie: Guvernul anunță 12 submarine nucleare noi și investiții de 20 miliarde de dolari în focoase nucleare
Marea Britanie va anunța noua strategie de apărare. Prima mutare: 6 fabrici de armament și achizița a 7.000 de rachete cu rază lungă
Teheranul își mărește stocul de uraniu. Agenția pentru Energie Atomică: Iranul nu oferă răspunsuri credibile din punct de vedere tehnic
Joc de război: NATO ar câștiga posibilul conflict cu Rusia, iar frontul decisiv ar fi cerul Europei de Est 
Șeful diplomației turce afirmă că războiul din Ucraina ar putea fi încheiat până la sfârșitul anului: “Atât Rusia, cât și Ucraina își doresc încetarea focului”  
De ce e mai bine să descurajezi Rusia înainte să atace: Ucraina cheltuie în patru luni bugetul de anul trecut al României pentru apărare
Războiul hibrid al Beijingului: Cum încearcă China să paralizeze Taiwanul prin atacuri asupra infrastructurii critice?
De la 2% la 3,5% (sau 5%): Dincolo de politică, cât de mult este Europa pregătită să plătească pentru NATO?
UE publică Strategia pentru Securitate la Marea Neagră. Obiective majore: Dezvoltarea coridoarelor de mobilitate militară și protecția platformelor energetice precum Neptun Deep
Planeta în trei culori: Visul lui Trump despre o lume împărțită cu Rusia și China
Europa intensifică ajutorul militar acordat Ucrainei, în timp ce Rusia respinge încetarea focului și se pregătește pentru ,,ofensiva de vară''
“Pentru reducerea tensiunilor din regiune”: Belarus a anunțat mutarea locurilor de desfășurare a exercițiului “Vest-2025” de la granițele occidentale în interiorul țării
Primul contact la vârful Washingtonului: Președintele Nicușor Dan, convorbire telefonică cu Donald Trump
Pacea, tot mai departe: Rusia îşi intensifică presiunea militară asupra Ucrainei, atacurile cu dronele fiind tot mai puternice
Oficiali militari taiwanezi: China este capabilă de a transforma exercițiile militare într-o invazie
Războiul dronelor: Armata britanică stabilește un nou standard de luptă bazat pe ,,strategia 20-40-40'', cu 80% sisteme autonome pe câmpul de luptă
Forţele Armate Ucrainene, liber la lovit teritoriul Rusiei cu rachete occidentale: Nu mai există restricții privind raza de acțiune a armelor livrate
Tancuri, Obuze și Demografie: De ce pierderile imense nu opresc ,,mașina de război'' a Rusiei pe frontul din Ucraina
Vedeta exercițiului Swift Response 25: Desfăşurarea sistemului HIMARS, un semnal de forță arătat de NATO în Nordul îndepărtat și în statele baltice
Liderii Forțelor Aeriene ale SUA îndeamnă la o schimbare tactică radicală: Accentul se pune pe aeronavele F-47 și B-21 pentru a contracara amenințările Chinei
Trupele rusești au început să folosească frecvent pe frontul din Ucraina strategia așa-numitei “triple sufocări”, ce produce câștiguri teritoriale lente dar constante
Securitatea europeană sub lupă: Între agresiunea rusă și reechilibrarea domeniului apărării, ce este de făcut pentru un NATO mai puternic?
Războiul viitorului se va duce pe inteligența artificială. Iar cel mai important front de luptă al AI va fi protejarea sistemelor împotriva deturnării
Armata americană și-ar putea schimba strategia? SUA iau în considerare repoziționarea forțelor din Indo Pacific. Coreea de Sud afirmă că nu a purtat discuții legate de acest subiect

Ştiri Recomandate

Beijingul "scapă" pe surse mesajul principal transmis Europei de ministrul chinez de externe: "Nu ne putem permite ca Rusia să piardă în Ucraina"
Un tanc Leopard în timpul unui exercițiu militar NATO în Korzeniewo, nordul Poloniei. Sursa foto: Wojtek Radwanski/Getty Images.
EXCLUSIV
Ce poate învăţa România din noua Strategie de Securitate Națională a Poloniei? General polonez: În calitate de stat aflat la frontiera NATO, nu ne mai permitem o abordare pur defensivă
"A fost găsit sub fereastră". Continuă epidemia de sinucideri din Rusia; încă un oficial din Rusia a căzut de la etaj
Clivajul NATO | Statele Baltice sfidează axa franco-germană în privința renunţării la armamentul american: Securitatea nu poate aștepta
Colonel din Forțele Aeriene ucrainene, recrutat de soție în FSB. Sarcina sa era de a trimite coordonatele bazelor aeriene
Bătrânul F-22 Raptor e pariul SUA: Modernizări de zeci de milioane de dolari pentru a menţine superioritatea aeriană în fața Chinei
Exercitiu militar NATO in Estonia: Sursa foto: SHAPE - NATO Allied Command Operation/X.
EXCLUSIV
Rusia este o amenințare acută pentru Europa, pentru NATO, pentru întreaga lume civilizată: „Putin are nevoie de conflict, așa cum peștele are nevoie de apă”
După ce a vorbit la telefon cu Donald Trump, Vladimir Putin a lovit violent capitala Ucrainei cu drone și rachete balistice
Marina Britanică nu slăbește din ochi navele rusești: Submarinul “Novorossiysk”, monitorizat în Marea Nordului și Canalul Mânecii
F-urile României, umăr la umăr cu avioanele Eurofighter ale Aeronautica Militare pentru protejarea graniței NATO
Europa are încă o fabrică de componente F-35. Rheinmetall va produce anual peste 30 de secțiuni centrale de fuzelaj
Putin și Trump au avut o nouă discuție telefonică. Nu vom renunța la obiectivele noastre, i-a spus liderul de la Kremlin lui Trump
O companie din SUA va colabora cu Ucraina pentru producția în comun de drone
Ucrainenii au lichidat al unsprezecelea general rus. Locțiitorul șefului Forțelor Navale a fost ucis de un atac cu rachete
China avertizează UE cu privire la pericolul confruntării: „Nu ar trebui să ne considerăm rivali din cauza diferențelor dintre noi”
Să nu ajungem la voia întâmplări! Marea Britanie și Germania pregătesc un pact de apărare istoric, pe fondul temerilor legate de actuala politică SUA faţă de Europa
Robotul de luptă Type-X al Europei, echipat cu rachete franceze: Ce promite proiectul MARSEUS în contextul implementării autonimie strategice militare europene?
Cu sau fără sisteme ruseşti S-400, Turcia nu trebuie să primească F-35: Care sunt argumentele celor care se opun vânzării de avioane către Ankara
,,Spionul din Marea Baltică’’: Polonia a lansat la apă o navă SIGINT cu care vrea să redeseneze harta securității regionale în fața Rusiei
Grupul de companii românești E-INFRA devine partener strategic al Atlantic Council
„Vreți să mai putem face asta?” Liderii U.S. Air Force folosesc atacul din Iran ca argument care să sublinieze importanța modernizării triadei nucleare
Coreea de Nord este pregătită să trimită aproximativ 25-30.000 de militari în regiunile anexate din Ucraina
Apărarea ucraineană, întinsă la maxim: Cu doar 30% din balistice doborâte, oprirea livrărilor de rachete Patriot deschide cerul Ucrainei pentru Iskander și Kinjal
Decizia SUA de a limita livrările de rachete Patriot către Ucraina, primită cu urale la Moscova. Va accelera sfârșitul războiului, spun rușii
Serviciu militar obligatoriu pentru femei. Danemarca introduce ”loteria” pentru toți cetățenii de peste 18 ani
Apa nu-i ca aerul. Rușii vor un analog pentru ”Sea Baby”, dar succesul Shahed e departe: Dronele navale explodează înainte să ajungă la țintă
Teheranul era pregătit să mineze Strâmtoarea Ormuz după primele atacuri ale Israelului
Parteneriat strategic: ROMARM și Northrop Grumman vor produce în România radarul avansat G/ATOR
Împrumuturi la comun, soluția pentru accelerarea investiţiilor UE în apărare
,,Punem pe primul loc interesele Americii'' - aşa justifică Pentagonul oprirea livrărilor de rachete Patriot către Ucraina
Franța și Germania au dezvoltat un nou concept al viitorului tanc de luptă principal, denumit EMBT Enhanced Main Battle Tank.
EXCLUSIV
România și-a găsit locul în ,,grupul select'' al proiectului MARTE: Cine ne reprezintă pe plan european pentru dezvoltarea unui nou tanc greu?
Statisticile lunii iunie arată că rușii au apăsat pedala de accelerație în Ucraina: Mai mult teritoriu capturat, mai multe mijloace de distrugere folosite
pixel