Dacă nu se acționează, „este doar retorică”: Statele baltice nu se grăbesc să se rupă de SUA şi sunt sceptice cu privire la leadershipul Vest-European
Pe măsură ce SUA adoptă o poziție din ce în ce mai antagonică față de Europa, Regatul Unit și Franța se pregătesc să se ocupe de apărarea continentului fără implicarea americanilor. Președintele francez Emmanuel Macron a introdus conceptul de „autonomie strategică”, care vizează o Europă capabilă să se apere singură și să își promoveze agenda independent de sprijinul SUA. Cu toate acestea, țările aflate la raza de acțiune a artileriei ruse - cum ar fi Lituania, Letonia și Estonia - nu sunt încă pregătite să abandoneze cadrul transatlantic de apărare existent, chiar și cu conducerea tumultoasă a președintelui american Donald Trump.
Operatorii JTAC din cadrul Forțele Armate Letone efectuează un antrenament de sprijin aerian cu Forțele Aeriene ale SUA. Sursa Foto: Master Sgt. Scott Thompson.
„Regiunea noastră - dependentă din punct de vedere istoric de legăturile transatlantice puternice - se confruntă acum cu un peisaj geopolitic aflat în schimbare, în care angajamentele SUA față de NATO și securitatea europeană sunt din ce în ce mai nesigure”, a declarat pentru Kyiv Independent Eitvydas Bajarunas, diplomat al Ministerului de Externe al Lituaniei și cercetător asociat în cadrul Centrului pentru Analiza Politicilor Europene (CEPA).
„Sunt mulțumit de noțiunea de apărare europeană mai puternică, dar suntem destul de departe de a fi în armonie cu conceptul de autonomie strategică. Nu acesta este obiectivul nostru”, a subliniat Bajarunas.
De la sfârșitul Războiului Rece, țările baltice, Polonia și alte țări din fostul bloc răsăritean au considerat aderarea la NATO, condusă de SUA, drept cel mai sigur bastion împotriva unei Rusii tot mai ostile.
Învecinându-se cu Rusia și cu aliatul acesteia, Belarus, cele trei națiuni baltice înțeleg că destrămarea acestei structuri de securitate le-ar amenința însăși existența.
După ce Moscova a lansat un război total împotriva Ucrainei în 2022, SUA au trimis încă 20 000 de soldați pentru a consolida frontiera estică a alianței, ridicând numărul total al trupelor sale pe continent la peste 100 000.

Analiștii estimează că, începând cu 2024, desfășurarea militară a SUA în Europa includea aproximativ 14 000 de soldați americani în Polonia, 1 000 în Lituania și 700 în Estonia. Deși este o forță relativ redusă, prezența lor asigură că, dacă cineva atacă țările gazdă, se confruntă cu soldați americani din prima zi.
Acum, Europa se teme că administrația Trump ar putea retrage numărul celor 20 000 de militari trimiși în mandatul președintelui american de atunci, Joe Biden, pe măsură ce acesta încearcă o apropiere de Kremlin și forţează încheierea unui acord de pace urgent în Ucraina.
Trump a declarat că SUA nu vor apăra statele membre NATO care nu își îndeplinesc angajamentele privind cheltuielile de apărare, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la Articolul 5, în ciuda faptului că Polonia și statele baltice sunt state cu cheltuieli importante în acest domeniu.

Patru țări intenționează să își majoreze cheltuielile cu apărarea până la 5 % din PIB, dar le va fi dificil să facă față singure Rusiei. Populația combinată a celor trei state baltice este de numai 6 milioane. În Polonia, cu o populație de aproape 40 de milioane de locuitori, oficialii avertizează că armata nu dispune de provizii pentru a rezista agresiunii inamice decât „o săptămână sau două” înainte ca NATO să fie nevoită să intervină.
Dacă Europa nu se trezește acum, „s-ar putea să trebuiască să o declarăm moartă”
În urma vizitei sale la Washington, Macron a declarat la 28 februarie că Europa trebuie să „redescopere apetitul pentru risc, ambiție și putere” și să renunțe la „vasalitatea sa mulțumitoare” față de Statele Unite. Această abordare gaullistă este în dezacord cu poziția premierului britanic Keir Starmer, care dorește să mobilizeze angajamentul Europei fără a rupe legăturile cu Statele Unite. Polonia și statele baltice au salutat revigorarea securității europene, iar președinții acestor state au vorbit pozitiv despre propunerea lui Macron de a extinde umbrela nucleară a Franței și asupra aliaților europeni.
Militarii europeni sunt, de asemenea, prezenți în mod semnificativ în țările baltice, ca parte a unui grup de luptă NATO aflat sub comanda Germaniei în Lituania și a unui grup de luptă britanic-francez în Estonia.
Într-adevăr, unii văd în schimbarea politicii externe a lui Trump drept un semnal de alarmă pentru ca țările europene să își asume responsabilitatea pentru securitatea lor.
Dacă Europa nu se trezește acum, „s-ar putea să trebuiască să o declarăm moartă”, a declarat fostul ministru lituanian de externe Gabrielius Landsbergis într-un interviu acordat Kyiv Independent în februarie.

„Recunoaștem necesitatea ca Europa să își asume o mai mare responsabilitate și să contribuie mai mult la securitatea transatlantică. Este nevoie de mai mult leadership european pentru securitatea europeană”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului leton de Externe pentru Kyiv Independent.
Dar puțini sunt pregătiți să închidă ușa legăturilor transatlantice. Statele membre NATO situate cel mai la est in Europa consideră că, în ciuda acestei retorici europene continue, fără SUA, securitatea lor este în pericol. O mare parte din scepticism rezultă din trecutul modest al unui angajament european puternic.
„Din păcate, din punct de vedere istoric, inițiativele de apărare ale Europei s-au limitat adesea la simple discuții sau la planuri prea ambițioase și controversate pentru „armata europeană”, fără o punere în aplicare practică substanțială”, a adăugat diplomatul lituanian.
„Dacă nu plătești pentru ceva, atunci este doar multă retorică”, a declarat fostul președinte al Estoniei, Toomas Hendrik Ilves, arătând faptul că Franța - printre alții - a blocat pachetul de ajutor militar de 40 de miliarde de euro (43 de miliarde de dolari) planificat de UE pentru Ucraina.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News