Dacă SUA nu mai ajută Ucraina, Europa va avea nevoie de până la 350 de miliarde de dolari, iar 30 000 de militari nu sunt suficienți
Schimbările survenite în contextul geopolitic actual vor necesita schimbări semnificative în ceea ce privește cheltuielile cu resursele militare, iar această situație trebuie bine înțeleasă. Dacă Statele Unite încetează în cele din urmă să acorde asistență militară Ucrainei, atunci țările europene vor trebui să își mărească asistența acordată ucrainenilor cu încă 100 până la 350 de miliarde de dolari, în funcție de evoluția evenimentelor de pe câmpul de luptă.
Foto: militar ucrainean, operând sistemul Avenger / Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
În plus, va trebui, de asemenea, să ținem cont de faptul că componenta terestră a unei potențiale forțe de menținere a păcii de 30 000 de militari, asa cum a fost sugerat pana acum, va fi prea mică, având în vedere dimensiunea Ucrainei și lungimea actuală a liniei de contact.
Această perspectivă este prezentată într-o publicație recentă a reputatului think-tank IISS, pe care o puteți citi integral aici.
Dacă luăm în considerare situația actuală, Ucraina ar fi deosebit de interesată să beneficieze de o creştere a numărului de rachete antiaeriene pentru Patriot și sisteme suplimentare de acest tip și, de asemenea, să primească în sfârșit rachete AGM-158 JASSM cu rază lungă de acțiune pentru a le utiliza pe avioanele F-16, fără restricții politice. Cu toate acestea, acesta este mai degrabă un „model ideal” decât o oportunitate pe care Ucraina o poate obține în prezent.

Situația este complicată și de faptul că, potrivit autorilor raportului publicat de IISS, țările europene nu au suficientă capacitate industrială pentru a produce fizic întregul volum de arme și muniții pe care SUA le-a furnizat forțelor armate ucrainene.
Deși estimările arată că, pe parcursul războiului, americanii au acordat un ajutor militar total de 60 de miliarde de dolari, în timp ce țările europene au acordat 40 de miliarde de euro, diferența nu este atât de mare pe cât ar părea la prima vedere.
Mai mult, experții IISS consideră că, chiar dacă SUA mențin nivelul actual al sprijinului pentru apărare, forțele armate ucrainene vor continua să îi țină în frâu trupele ruse de pe linia frontului și, chiar dacă vor reuși să obțină ceva asemănător unei „încetări a focului”, chiar și atunci Europa va trebui să mărească cu 20 de miliarde de euro furnizarea de arme și alte tipuri de asistență militară pentru Ucraina.

Este interesant faptul că raportul publicat de experții IISS citează următoarea paralelă istorică: atunci când „Cei patru mari” (Statele Unite, Franța, Germania și Regatul Unit) au fost angajați în procesul de soluționare a conflictului din Balcani în 1995-1996, diplomații americani au fost, de asemenea, deosebit de agresivi și au „împins” literalmente așa-numitele „Acorduri de la Dayton”, care în cele din urmă nu au adus rezultatul dorit, iar NATO a trebuit să lanseze o operațiune militară împotriva Serbiei în 1999.
De fapt, paralelele cu istoria războaielor din fosta Iugoslavie conduc la concluzia că un contingent de menținere a păcii de 30 000 de militari pentru Ucraina ar fi insuficient. În acea perioadă istorică, un contingent de 50.000 de militari a fost desfășurat numai în Bosnia, iar 39.000 în Kosovo.
Premierul britanic Keir Starmer urmează să îi propună președintelui american Donald Trump, săptămâna viitoare, la Washington, un plan prin care solicită desfășurarea a 30 000 de trupe europene în Ucraina pentru a menține o încetare a focului. Propunerea urmărește să contribuie la stabilizarea situației din Ucraina, trupele europene urmărind orice acord de încetare a focului.
Planul lui Starmer include poziționarea acestor trupe în orașele, porturile și infrastructurile critice ucrainene, inclusiv centralele nucleare, departe de actualele linii de front. Strategia, care se bazează pe monitorizarea tehnică, va include avioane de recunoaștere, drone, supraveghere și informații pentru a asigura o supraveghere eficientă a situației.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News