Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
DCNewsTV.ro -  Live  |  Video  |  Înregistrări
Dan Dungaciu: În Italia nu sunt 'omuleți verzi', sunt ofițeri ai Armatei ruse care se plimbă pe drumurile NATO
02 apr, 17:04
Faza politică a crizei generate de pandemia de coronavirus va ridica probleme complexe pentru Occident, în timp ce China nu se confruntă cu o asemenea problemă. Totodată, prezența trupelor Rusiei în Italia, în apropierea unei baze militare NATO, ar trebui să ridice semne mari de întrebare, este de părere profesorul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu“ al Academiei Române.
Camioane militare rusești pe străzile din Italia, sursă foto: Zvezda TV, publicația Ministerului Apărării din Rusia

Într-o intervenție la postul de televiziune Realitatea Plus, Dan Dungaciu și-a exprimat îngrijorarea cu privire la cele petrecute în Italia. Pentru a da o reală dimensiune a prezenței trupelor Rusiei în Italia, profesorul a recurs la un exercițiu de imaginație: E ca și cum trupele Rusiei s-ar afla la doar o ora și jumătate distanță de Deveselu sau Mihail Kogălniceanu.

„Mă îngrijorează amestecul dintre strategie și pandemie de tip medical. Mă îngrijorează când văd ce se petrece în Italia. E ca și cum, la o distanță de o oră și jumătate de Mihail Kogălniceanu sau Deveselu, ar trece convoaie rusești militare. (...) Bergamo este la o oră și jumătate distanță de Vicenza unde se află o mare bază militară NATO (n.r. - baza militară NATO Caserma Ederle)”, a transmis Dungaciu.

 

Ofițerii Armatei Rusiei se plimbă în Italia, stat fondator NATO

 

În acest context, profesorul Dan Dungaciu consideră că Rusia s-a mișcat rapid din perspectiva propagandistică al ajutorului medical și explică faptul că italienii pot privi din altă perspectivă decât noi acțiunea Kremlinului.

Ofițerii militari ai Armatei ruse se plimbă cu camioane militare pe drumuri NATO. Nu sunt 'omuleți verzi', sunt ofițeri ai Armatei ruse trimiși acolo să ajute Italia în vremuri de restrişte. Sigur că la Bergamo situația e foarte complicată și periculoasă, acolo au murit peste 50 de medici, desigur că își asumă niște riscuri, dar faptul că se plimbă la o oră și jumătate de o bază militară NATO ridică semne de întrebare.

Este evident că e o problemă. E o problemă cum au ajuns acolo, cum și-au construit acest exercițiu propagandistic de ajutor. Populația din Italia nu gândește neapărat precum noi în acest moment. 'Primul care vine să ajute ocupă prim-planul'. Din această perspectivă și rușii și chinezii s-au mișcat foarte repede, cu toate că ajutoarele lor nu au relevanța pe care o clamează ei”, e de părere Dan Dungaciu.

Dar faptul că avem trupe ale Rusiei într-un stat fundamental și fondator NATO ar trebui să ne ridice mari semne de întrebare, mai spune analistul.

 

Problema crizei politice după coronavirus

 

Dan Dungaciu atrage atenția si asupra fazei politice care va veni în pandemia de COVID-19, după ce vom depăși faza medicală și cea economică. Din această perspectivă problema Occidentului este mult mai complexă decât în cazul Chinei.

„E important cum vom reacționa și la celelalte faze ale acestei pandemii, nu doar la cea medicală. La cea economică, cea strategică și cea politică.

Pentru că pe noi, ca europeni și cetățeni ai unei democrații, faza politică și consecințele politice ale virusului care vor veni după faza economică a virusului ne privește mijlocit. China nu are o problemă de acest gen. Ea nu are o problemă în a gestiona evoluția politică. Dar președintele Trump are această problemă enormă. Tocmai din acest motiv chestiunea de comunicare în SUA se joacă pe un cu totul alt palier decât în China.

Preocupările noastre trebuie să vină și din faptul că problema medicală poate să fie depășită, criza economică s-ar putea să fie și ea depășită, dar problemele politice pe care sistemul occidental le va avea sunt extrem de complicate”, a conchis Dan Dungaciu.

Ştiri Recomandate

Rusia are noi interese strategice în Libia. Generalul Gregory Hadfield: Avioanele aduse din Siria, suport militar pentru mercenarii din Grupul Wagner
Criza rachetelor S-400. Rusia este nerăbdătoare şi așteaptă să livreze Turciei cel de-al doilea lot de sisteme de apărare aeriană
Document strategic: Rusia a inclus armele dislocate în spațiu în categoria ameninţărilor militare
Germania susţine participarea Ucrainei la Programul Parteneriatului Consolidat al NATO
Ambasada Rusiei la Bucureşti promovează teorii ale conspiraţiei. Informaţii despre presupuse experimente efectuate de cercetători americani în Ucraina
Şeful diplomaţiei germane: Manifestaţiile paşnice din SUA sunt ''mai mult decât legitime''
Situația degenerează în SUA. Polițiști împușcați de protestatari
Zaharova spune că teoria implicării Rusiei în protestele din SUA e 'manipulare murdară'