De ce Israel și nu Ucraina? SUA explică de ce nu furnizează Ucrainei un sistem THAAD, așa cum a procedat în cazul Israelului
Statele Unite nu vor desfășura sistemul de apărare aeriană THAAD pentru a proteja Ucraina, așa cum intenționează să o facă in cazul Israelului, deoarece nevoile de apărare ale acestor țări sunt complet diferite. Acest lucru a fost declarat de purtătorul de cuvânt adjunct al Pentagonului, Sabrina Singh, în timpul unui briefing organizat marți, 15 octombrie.
Armata SUA descarcă un sistem de apărare antirachetă THAAD în Israel, martie 2019. Sursa foto: US Army Europe.
Întrebată de corespondentul Voice of America Carla Babb de ce un THAAD nu ar putea fi folosit pentru a proteja Ucraina de atacurile rusești prin desfășurarea unor astfel de sisteme de apărare antirachetă în Europa de Est, cum ar fi Polonia sau România, Singh a spus că este vorba despre „capacități diferite, războaie diferite, regiuni diferite”.
Pentagonul a confirmat oficial că armata americană va desfășura o baterie a sistemului de apărare antibalistic THAAD, precum și 100 de militari în Israel, în contextul unei posibile lovituri asupra Iranului și al acțiunilor de retorsiune ale Teheranului.
>
Un astfel de sistem poate intercepta ținte balistice la o distanță de până la 200 de kilometri, iar sistemul este extrem de relevant pentru Ucraina pentru a intercepta rachetele rusești Iskander și Kinzhal. Trebuie remarcat faptul că încă din decembrie 2023 au existat informații potrivit cărora Ucraina negociază cu SUA cu privire la posibila achiziționare a THAAD.
Cu toate acestea, aproape un an mai târziu, adică din toamna anului 2024, nu au existat noi rapoarte cu privire la modul în care evoluează povestea THAAD pentru Ucraina.
„Angajamentele față de Israel și Ucraina sunt, de asemenea, diferite. Avem un parteneriat de lungă durată pentru a apăra Israelul. L-ați văzut pe președinte angajându-se să facă acest lucru pe 7 octombrie. Iar atunci când Ucraina a fost atacată în urmă cu mai bine de doi ani, președintele s-a angajat să sprijine Ucraina atâta timp cât va fi necesar. Dar, din nou, vorbiți despre relocarea unor capacități diferite. Și ceea ce este necesar în cazul contracarării unui alt atac iranian este THAAD”, a declarat purtătoarea de cuvânt adjunctă a Pentagonului.
Sabrina Singh a adăugat că sunt necesare alte mijloace pentru ca Ucraina să se poată apară împotriva atacurilor rusești.
„Este ca și cum ai compara un măr și o portocală (sunt două situații complet diferite). Nu vreau să trec prin întreaga listă a tot ceea ce furnizăm Ucrainei și tot ceea ce furnizăm Israelului. Dar ceea ce vă pot spune este că această administrație, acest Departament al Apărării, continuă să sprijine ambele [țări] într-o varietate de moduri”, a declarat Singh.
După cum a relatat Voice of America, Statele Unite au declarat duminică că vor trimite un sistem antirachetă avansat Israelului pentru a consolida apărarea aeriană a țării după atacurile cu rachete ale Iranului. Sistemul va fi operat de armata americană.
Președintele american Joe Biden a declarat că trimite sistemul „pentru a apăra Israelul”.
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder, a declarat că desfășurarea bateriei Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) va consolida sistemul integrat de apărare aeriană al Israelului.
„Aceasta face parte din eforturile pe care armata americană le-a făcut în ultimele luni pentru a consolida apărarea Israelului și a proteja americanii de atacurile Iranului și ale milițiilor afiliate acestuia”, a declarat Ryder.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News