De frica unor ”defecțiuni” și ”incendii”, Rusia va anula parada navelor mari, programată de Ziua Marinei
O parte a paradei navale anuale rusești din St. Petersburg a fost anulată pentru prima dată în opt ani, a informat presa rusă.
În 2017, președintele Vladimir Putin a semnat un decret prin care se relua tradiția de a organiza principala paradă navală la Sankt Petersburg, care marchează Ziua Marinei ruse. De atunci, navele de război au navigat în parada în fiecare an în onoarea Zilei Marinei Ruse. Sărbătorile anuale au loc în ultima duminică din iulie. Anul acesta, sărbătoarea cade pe 28 iulie.
Cu toate acestea, deși nu există informații oficiale, anul acesta parada principală cu nave mai mari din Kronstadt a fost anulată, în timp ce va avea loc la Sankt Petersburg doar un eveniment de mai mică amploare, pe râul Neva, a informat rbc.ru, citând sursele ziarului rusesc Fontanka.
Administrația orașului Kronstadt (un oraș-port la 30 km vest de Sankt Petersburg) a notificat oficialii locali cu privire la anulare prin mesaj text, a mai informat presa rusă, citând o sursă anonimă. „Dragi oficiali, o zi bună. Vă informăm că nu va avea loc o paradă navală în Kronstadt. Celelalte evenimente ale sărbătorii vor avea loc conform planificării”, se arată în mesaj.
Nave mai mici. Fără submarine nucleare
Doar 12 nave și nave mai mici ale Marinei Ruse vor defila pe Neva în acest an. De asemenea, nu vor exista submarine nucleare, arată publicația citată, care remarcă faptul că nava mare antisubmarin ”Amiral Levchenko” și submarinul nuclear ”Tambov” au părăsit deja orașul Kronstadt de lângă Sankt Petersburg.
Anul trecut, la paradă au participat 45 de nave, vase și submarine și aproximativ 3.000 de militari. Președintele Eritreei, Isaias Afwerki, președintele Republicii Congo, Denis Sassou Nguesso, sau premierul Republicii Tanzania, Kassim Majaliwa, sunt doar câțiva dintre invitații de onoare ai președintelui Putin care au participat la parada de pe 30 iulie 2023.
Marți, 16 iulie, a avut loc pe râul Neva primul antrenament pentru paradă, iar navele militare au fost acostate lângă dig, relatează publicația Fontanka.
Flota rusă a fost o țintă pentru forțele ucrainene încă de la începutul războiului cu Ucraina. Există posibilitatea ca serviciile de securitate ruse să considere că riscul unor atacuri asupra navelor rusești care participă la paradă este foarte ridicat.
Amintim că forțele Kievului au scufundat unele dintre cele mai valoroase nave rusești, revendicând responsabilitatea inclusiv pentru distrugerea navei-amiral a Flotei Ruse din Marea Neagră - crucișătorul „Moskva”. Rușii au spus la cel moment că Moskva s-a scufundat din cauza unui incendiu.
Urmare atacurilor repetate, Rusia și-a mutat cea mai mare parte a flotei din Crimeea la Novorossiysk în regiunea Krasnodar din Rusia. Unele ambarcațiuni au mai rămas și în portul Feodosia, situat în estul peninsulei Crimeea, arată imaginile din satelit.
Ucraina a afectat o treime din flota Rusiei de la Marea Neagră, potrivit lui Dmitro Pletenchuk, un fost purtător de cuvânt al Marinei Ucrainene. Practic, submarinele au rămas singurele nave rusești care mai pot patrula prin Marea Neagră, în relativă siguranță.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News