Declarații controversate. Ultimul șef al Pentagonului din mandatul lui Trump compară F-35 cu monstrul lui Frankenstein
Christopher C. Miller, secretarul interimar al Apărării și ultimul șef al Pentagonului în cadrul Administrației Trump, a fost protagonistul unei declarații controversate cu privire la F-35, cel mai scump program de înzestrare din istoria Statelor Unite ale Americii.
F-35 Lightning II. Sursă foto: Lockheed Martin
Christopher C. Miller a fost al șaselea secretar al Apărării care a servit sub fostul președinte al SUA, Donald Trump. În cadrul unui briefing pe care l-a avut cu o săptămână înainte de încheierea mandatului, declarație postată pe site-ul Departamentul Apărării, Miller a criticat programul F-35.
Cei de la Popular Mechanics, scriu că fostul șef al Pentagonului, la finalul scurtului său mandat, a comparat F-35, aeronavă de generația a V-a, menită să devină pilonul principal al US Air Force și al aliaților în următoarele decenii, cu monstrul lui Frankenstein: creație neînsuflețită, creată cu bune intenții, dar care devine o povară.
Răspunzând unei întrebări legată de programul F-35, Christopher C. Miller a declarat săptămâna trecută că abia așteaptă să părăsescă funcția și a povestit o discuție pe care a purtat-o cu un pilot, în cadrul căreia a numit F-35 o porcărie - „piece of ****”. Acesta a comparat programul cu „crearea unui monstru”.
Sursa citată precizează că declarațiile fostului șef al Pentagonului vin mai mult ca o frustrare cauzată de planurile SUA de a dezvolta deja o aeronavă de generația a VI-a, în ciuda faptului că s-au cheltuit miliarde de dolari pentru programul F-35. Cei de la Popular Mechanics precizează și costul uriaș de operare la care se ridică F-35, 44.000 de dolari pe oră.
Amintim că în septembrie 2019, în timpul audierilor din Senat a Barbarei Barrett, propusă de președintele american Donald Trump să conducă US Air Force, senatorul democrat Jack Reed a ridicat semne de întrebare în ceea ce privește posibilitatea ca US Air Force să opereze peste 1700 de aparate F-35A în condițiile în care, spunea diplomatul american, costul pe o oră de zbor se ridică la 35.000 de dolari.
Tot în 2019, Pentagonul preciza că prețurile per unitate din program vor scădea. Astfel, F-35A, cea mai comună versiune a avioanelor, ar fi trebuit să coste 82,4 milioane de dolari în 2020, urmând să scadă la 79,17 milioane de dolari în 2021 și la 77,9 milioane în 2022.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News