Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
DefenseRomania - corespondenţă de la Geneva | Tot ce trebuie să știi despre summitul Biden - Putin: Puncte comune și blocaje între SUA și Rusia
Strategica
Data publicării:
Summitul de ieri dintre președintele american Joe Biden, cel mai puternic om al lumii libere, și omologul său rus Vladimir Putin, a reprezentat punctul culminant al încercării aplanării relațiilor dintre SUA și Federația Rusă, ajunse la un minim istoric după prăbușirea URSS-ului și sfârșitul Războiului Rece.
Întrevederea din biblioteca vilei La Grange din Elveția, între președintele american Joe Biden și președintele rus Vladimir Putin, alături de șefii celor două diplomații Anthony Blincken și Serghei Lavrov. Sursă foto: The White House
EXCLUSIV
Întrevederea din biblioteca vilei La Grange din Elveția, între președintele american Joe Biden și președintele rus Vladimir Putin, alături de șefii celor două diplomații Anthony Blincken și Serghei Lavrov. Sursă foto: The White House

DefenseRomania a luat parte la acest eveniment istoric, prin colaboratorul și analistul publicației noastre, H.D. Hartmann, prezent la Geneva cu ocazia întrevederii dintre Joe Biden și Vladimir Putin.

Așadar, 16 iunie 2021 a fost o zi plină la Geneva, iar corespondentul nostru a definit-o, asemenea președintelui american, „nu despre încredere sau clădirea încrederii, cât despre verificarea acesteia”. 

 

Elvețienii au încercat din răsputeri o conferință comună. Biden și Putin au ieșit însă separat după trei ore de negocieri

 

Întâlnirea a fost un summit de aproape 3 ore, discuții care au început președinții celor două țări, continuând cu șefii diplomațiilor americane și ruse, iar mai apoi în biblioteca aristocratică din mijlocul vilei La Grange au fost introduși și ceilalți membri ai delegațiilor, serviciilor de informații, finanțe sau armată.

La solicitarea elvețienilor, cei care au pus la dispoziție „terenul neutru de negociere”, a fost anunțată o discuție între 4 și 5 ore, dar s-a încheiat în mai puțin de 3 ore. Interesant e că nu a existat nicio pauză, ambii dorind să demonstreze unul în fața celuilalt, un efort intelectual și o condiție fizică în ciuda vârstei lor.

În ciuda faptului că elvețienii au avut o întreagă ofensivă diplomatică pentru ca cei doi președinți să aibă o conferință de presă comună, acest lucru nu s-a întâmplat. Atât Joe Biden, cât și Vladimir Putin, au ieșit separat în fața jurnaliștilor.

H.D. Hartmann ne-a transmis că s-au abordat 50 de subiecte. Au fost sute de argumente preluate de la specialiși de către membrii delegațiilor participante, iar ulterior au fost selecționate aproximativ zece argumente pe fiecare dosar, pe care cei doi președinți le-a folosit în dialogul lor.

 

Biden a mutat într-un dosar extrem de sensibil: China

 

3. Sursă foto... (china-armata_46004500.jpg)

Și, așa cum anunțat în exclusivitate publicația noastră, președintele Joe Biden a folosit un argument în construcția logică cu privire la relația dintre Federația Rusă și China: Imensa graniță siberiană ruso-chineză, unde practic China prin construcția sa economică reală și imensa resursă financiară ce va duce la dezvoltarea unei armate eficiente și moderne, va pune o presiune enormă asupra politicilor de la Moscova.

Președintele Biden a folosit acest argument cu privire la stabilitatea strategică. „Dacă s-a vorbit despre ceva între cele două mari puteri, a fost practic definiția stabilității strategice. Am putea spune că acesta a fost motto-ul acestui summit”, ni se transmite din Geneva.

Pentru a înțelege importanța acestui joc la care au apelat ambele state, trebuie înțeles faptul că față de președintele Barack Obama care a redus Federația Rusă la o putere regională cu ambiții globale, de această dată, Biden vorbind de stabilitate strategică mondială, președintele american actual a ridicat din nou Moscova la nivelul precedent. E cât se poate de evident faptul că argumentul fundamental al celui mai mare arsenal nuclear care se află în posesia celor două țări a produs și această discuție despre „stabilitatea strategică globală”.

În cadrul conferinței sale, Joe Biden a subliniat că în viziunea sa cele două state au un interes comun în a manageria stabilitatea strategică globală, în timp ce Vladimir Putin a fost și mai direct și a făcut referire la „cel mai mare arsenal nuclear din lume” deținut de SUA și Federația Rusă, fapt pentru care Washingtonul și Moscova trebuie să înțeleagă responsabilitatea specială pe care o au.

Mișcarea lui Joe Biden de a oferi din nou Rusiei platforma de superputere a fost una inteligentă, SUA pregătindu-și terenul pentru ca mai apoi să purceadă la un efectiv bombardament de teme majore pentru care americanii se aflau la Geneva.

 

SUA au fost ferme: Orice narativ al unei Rusii înconjurate de dușmani nu are valoare în fața intereselor americanilor

 

2. -imagine fara descriere- (biden-putin-summit-geneva-agerpres_69680100.jpeg)

În ceea ce privește tonul, deși la momentul intrării în vilă și la momentul declanșării negocierilor atât Biden, cât și Putin au părut „de gheață”, ambii au declarat ulterior că tonul a fost cordial, că nu s-au recurs la amenințări sau șantaje, dar temele și problemele au fost puse foarte direct pe masă, fapt reiterat de Biden la conferința de după summit, unde a subliniat că politicile sale nu sunt împotriva Federației Ruse și împotriva nimănui, ci sunt în favoarea cetățenilor americani. 

O linie roșie subtilă, dar extrem de fermă, prin care Biden l-a anunțat pe Putin că orice traducere rusească a statului înconjurat de dușmani și atacat în permanență de Statele Unite nu are valoare în fața intereselor fundamentale ale cetățenilor americani și ale statului american”, a subliniat analistul și corespondentul nostru de la Geneva.

 

Ucraina și Arctica au fost temele principale

 

Din punct de vedere politic subiectul principal a fost Ucraina iar statul nostru vecin a fost urmat de dosarul Arctica în ceea ce privește importanța abordării discuțiilor.

UCRAINA. Ambii președinți au confirmat dorința lor ca soluția ucraineană să provină din formatul Minsk, cu insistența lui Biden pe nota fundamentală americană - „SUA apără integritatea teritorială și națională a Ucrainei”. Adică nu se poate discuta despre o acceptare a Crimeei ca teritoriu rusesc.

ARCTICA. În privința Arcticii, unde SUA consideră că Federația Rusă militarizează această zonă, Vladimir Putin, în conferința sa de presă a declarat că Arctica a fost un subiect importat care a dus la o discuție largă cu detalii strategice.Acest lucru a fost confirmat și de Biden că Arctica a fost al doilea domeniu de interes politic și militar fundamental în discuția cu Rusia. Concluziile, din motive evidente, nu au fost făcute publice.

 

Au fost atinse și trei teme majore pe lângă dosarele politice

 

Cu excepția dosarelor politice, au existat trei teme majore abordate de cei doi lideri:

1. drepturile omului - în interiorul acestui dosar fiind discutat cazul Alexei Navalnîi -, unde atenționarea și concluzia prezentată de președintele Joe Biden a fost foarte clară: Dacă i se întâmplă ceva lui Navalîi în timpul detenției, repercusiunile vor fi catastrofale pentru Federația Rusă

2. libertatea presei, libertatea de exprimare și libertatea religioasă, un dosar mai vechi care era pe agenda diplomatică dintre Washington și Moscova mai ales în perioada Războiului Rece. Aici, Joe Biden a anunțat intenția SUA de a cere Rusiei ca cele două mari instrumente americane - Europa Liberă și Radio Libertatea să poată emită de pe teritoriul Rusiei.

3. Identificarea fundamentală și stabilizarea domeniului de securitate cibernetică. Lumea virtuală a devenit extrem de periculoasă pentru stabilitatea internațională și națională a statelor. Pentru președintele Joe Biden securitatea cibernetică a fost un dosar fundamental și a anunțat că a prezentat președintelui Putin o listă de 16 domenii care trebuie să fie exclusive din punct de vedere al apărării acestora și în să nu fie permise atacuri cibernetice din partea nimănui. Lista include infrastructura critică esențială precum cea de tip energetic, de transmisie a apei, cea medicală etc. Sunt așadar „linii roșii” în ceea ce privește securitatea cibernetică pe care SUA doresc să le impună întregii comunități internaționale, în caz contrar replica SUA va fi fermă și extrem de clară.

 

SUA vor un „audit” constant al relațiilor cu Federația Rusă

 

Ceea ce îl președintele pe Vladimir Putin, acesta nu a confirmat în conferința sa de presă, dar a confirmat în schimb președintele Joe Biden, că această întrevedere a fost considerată un moment zero din punct de vedere al viitorului. Președintele Joe Biden a folosit în conferințe sa termene: trei luni, șase luni, un an.

Din această perspectivă devine cert că președintele american l-a informat pe liderul de la Kremlin că dorește să vadă rezultate concrete, fapt confirmat indirect de Biden în conferință, unde a spus că va avea loc un fel de „audit” ce se va desfășura la câteva luni distanță unul de altul, cu privire la stadiul relațiilor dintre SUA și Rusia. Acest lucru va obliga Moscova, dacă nu la o schimbare fundamentală, măcar o schimbare de strategie pe domeniile pe care Biden le-a adus în discuție, e de părere colaboratorul nostru de la Geneva.

Tot în conferința sa, Biden a subliniat din nou că SUA nu sunt împotriva Rusiei, în timp ce Vladimir Putin a confirmat prin declarația sa, ceea ce analiștii au pus pe hârtie: Federația Rusă crede că e încercuită și atacată din toate părțile.

 

O problemă foarte sensibilă, dar despre care Biden și Putin s-au „zgârcit” cu informațiile - IRANUL. Nici SUA, cât nici Federația Rusă nu doresc un Iran nuclear

 

4. -imagine fara descriere- (iran-lansare-satelit_80943000.jpeg)

În cele 50 de dosare discutate a fost inclus și Belarusul. Ambii președinți au confirmat că situația din Belarus a fost abordată, dar, interesant, nu s-a discutat despre ceea ce s-a întâmplat în Belarus, ci despre ceea ce se va întâmpla. Acest lucru înseamnă că marile probleme interne ale Belarusului vor continua.

Se pare că în ceea ce privește Iranul se va ajunge la un nu numitor comun în dosarul nuclear, în pofida faptului că cei doi șefi de stat nu au oferit foarte multe informații despre problema reprezentată de Iran.

„Ceea ce e foarte important de menționat e că deși ambii președinți au fost foarte „zgârciți” în declarații cu privire la dosarul nuclear iranian, tuturor celor prezenți la Geneva ne-a fost foarte clar că dosarul nuclear iranian va ajunge spre o nouă rezoluție. Este clar că nici Federației Ruse, cât nici Statelor Unite ale Americii nu le convin un Iran nuclear și că aici, probabil, alături de dosarul China, va fi un punct comun de dialog”, a conchis analistul DefenseRomania, prezent la summitul dintre Joe Biden și Vladimir Putin de la Geneva.

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Frica de Rusia ajunge până în Marea Britanie: Guvernul anunță 12 submarine nucleare noi și investiții de 20 miliarde de dolari în focoase nucleare
Marea Britanie va anunța noua strategie de apărare. Prima mutare: 6 fabrici de armament și achizița a 7.000 de rachete cu rază lungă
Teheranul își mărește stocul de uraniu. Agenția pentru Energie Atomică: Iranul nu oferă răspunsuri credibile din punct de vedere tehnic
Joc de război: NATO ar câștiga posibilul conflict cu Rusia, iar frontul decisiv ar fi cerul Europei de Est 
Șeful diplomației turce afirmă că războiul din Ucraina ar putea fi încheiat până la sfârșitul anului: “Atât Rusia, cât și Ucraina își doresc încetarea focului”  
De ce e mai bine să descurajezi Rusia înainte să atace: Ucraina cheltuie în patru luni bugetul de anul trecut al României pentru apărare
Războiul hibrid al Beijingului: Cum încearcă China să paralizeze Taiwanul prin atacuri asupra infrastructurii critice?
De la 2% la 3,5% (sau 5%): Dincolo de politică, cât de mult este Europa pregătită să plătească pentru NATO?
UE publică Strategia pentru Securitate la Marea Neagră. Obiective majore: Dezvoltarea coridoarelor de mobilitate militară și protecția platformelor energetice precum Neptun Deep
Planeta în trei culori: Visul lui Trump despre o lume împărțită cu Rusia și China
Europa intensifică ajutorul militar acordat Ucrainei, în timp ce Rusia respinge încetarea focului și se pregătește pentru ,,ofensiva de vară''
“Pentru reducerea tensiunilor din regiune”: Belarus a anunțat mutarea locurilor de desfășurare a exercițiului “Vest-2025” de la granițele occidentale în interiorul țării
Primul contact la vârful Washingtonului: Președintele Nicușor Dan, convorbire telefonică cu Donald Trump
Pacea, tot mai departe: Rusia îşi intensifică presiunea militară asupra Ucrainei, atacurile cu dronele fiind tot mai puternice
Oficiali militari taiwanezi: China este capabilă de a transforma exercițiile militare într-o invazie
Războiul dronelor: Armata britanică stabilește un nou standard de luptă bazat pe ,,strategia 20-40-40'', cu 80% sisteme autonome pe câmpul de luptă
Forţele Armate Ucrainene, liber la lovit teritoriul Rusiei cu rachete occidentale: Nu mai există restricții privind raza de acțiune a armelor livrate
Tancuri, Obuze și Demografie: De ce pierderile imense nu opresc ,,mașina de război'' a Rusiei pe frontul din Ucraina
Vedeta exercițiului Swift Response 25: Desfăşurarea sistemului HIMARS, un semnal de forță arătat de NATO în Nordul îndepărtat și în statele baltice
Liderii Forțelor Aeriene ale SUA îndeamnă la o schimbare tactică radicală: Accentul se pune pe aeronavele F-47 și B-21 pentru a contracara amenințările Chinei
Trupele rusești au început să folosească frecvent pe frontul din Ucraina strategia așa-numitei “triple sufocări”, ce produce câștiguri teritoriale lente dar constante
Securitatea europeană sub lupă: Între agresiunea rusă și reechilibrarea domeniului apărării, ce este de făcut pentru un NATO mai puternic?
Războiul viitorului se va duce pe inteligența artificială. Iar cel mai important front de luptă al AI va fi protejarea sistemelor împotriva deturnării
Armata americană și-ar putea schimba strategia? SUA iau în considerare repoziționarea forțelor din Indo Pacific. Coreea de Sud afirmă că nu a purtat discuții legate de acest subiect
Pentagonul avertizează că rușii au pus rachete aer-aer cu focoase nucleare pe avioane MiG-31 și Su-35. Cât de eficiente ar fi împotriva unor ținte aeriene
Ucraina propune integrarea armatei sale în sistemul de apărare al U.E: Armata ucraineană are toată experiența necesară pentru acest lucru
Nevoia unei schimbări de paradigme la nivelul strategiei militare a Ucrainei. Generalul Zaluzhnîi: Să nu mai credem într-un miracol, iluzia granițelor din 1991 trebuie abandonată
Răspuns la amenințarea rusă asupra flancului estic al NATO: Germania staționează permanent câteva mii de militari în Lituania (Foto/Video)
Noua strategie a Rusiei: Dronele cu fibră optică țintesc armamentul crucial al Ucrainei (Video). Un sistem HIMARS a fost distrus pe front
Generalul Ben Hodges avertizează România: Portul Constanța, țintă sigură în cazul unui atac rusesc asupra NATO

Ştiri Recomandate

Sisteme antiaeriene IRIS-T și producție comună de drone. Germania preia frâiele înarmării Ucrainei
Germania, la răscruce. Merz confirmă discuțiile cu Franța privind o „umbrelă nucleară europeană”, dar precizează că e vorba despre o perspectivă îndepărtată
Un Su-34 în minus. Bombardierul rusesc s-a prăbușit în timpul unui zbor de antrenament, în regiunea Nijni Novgorod
Trump nu exclude posibilitate ca Musk să fie deportat și îl amenință direct pe miliardar: Am putea pune DOGE pe Elon
Reconcilierea turco-kurdă, faza a doua: PKK depune armele
"S-a auzit un bâzâit; după 5 minute, explozii". Noile drone ucrainene au lovit la 1.300 de km. Ținta, fabrica Kupol de drone și sisteme antiaeriaene Tor și Osa
Armata ucraineană deține în continuare un cap de pod în Kursk, pe teritoriul Rusiei: Agresorul rus își folosește cele mai bune brigăzi în această direcție
Continuă tensiunile diplomatice dintre Moscova și Baku. Ultimul episod: Azerii reținuți în Rusia au murit torturați
Atlantic Council deschide un birou regional și în România pentru a promova cooperarea transatlantică în domenii strategice
Veriga slabă a NATO? România plătește milioane de euro către CFR Marfă pentru transport militar pe linii învechite
Norvegia trimite în Polonia avioanele sale F-35 | Au o singură misiune: să formeze un scut aerian deasupra celui mai important nod logistic din Europa
Forțele Armate ale Ucrainei au lansat un atac cu rachete asupra regiunii ocupate Donețk: Atacul ar fi servit drept ,,botez al focului'' pentru o nouă rachetă
România va avea noi sisteme antiaeriene. Israelienii de la Rafael, câștigătorii licitației pentru SHORAD-VSHORAD?
Rusia lasă impresia că are puterea să se refacă după atacul ucrainean ,,Pânza de Păianjen”: Complexul militar industrial, pus să producă bombardiere strategice
HIMARS devine hipersonic: Ce este proiectul Blackbeard Ground Launch (GL) la care U.S. Army lucrează deja?
Din conversațiile interceptate de SUA rezultă că oficialii iranieni par surprinși de intensitatea sub așteptări a atacurilor americane
Rușii susțin că “au eliberat” complet una din cele patru regiuni anexate de la Ucraina. RPL s-ar afla acum 100% sub control rusesc
Varșovia vrea să fie superputere regională în producția de muniții: Compania autohtonă PGZ, contract pentru obuze de 155 și 120 mm
Chinezii se laudă cu o nouă bombă, despre care se presupune că poate provoca pene de curent după impact
”În trei luni, situația s-ar putea schimba radical”. Ucraina are pe masă o soluție la problema Shahed
Va fi aruncată în luptă „Furnica” ucraineană. Noua dronă terestră Muraha va ajunge în premieră pe front
Ședință CSAT. Pacea în Ucraina trebuie să excludă ferm încercările Rusiei de redivizare a Europei în sfere de influență
Rușii au avansat cu 50.000 de soldați în regiunea Sumî. Cum se face că apărarea ucraineană nu a fost pregătită?
Iranienii se întorc la Fordow, arată imaginile din satelit
Spionaj, cipuri și un război tehnologic: Statele Unite acuză DeepSeek că a devenit un instrument AI în mâna armatei chineze
Iranul renunță la avioanele de luptă rusești. Următoarea oprire: China, pentru „Ucigașul de Rafale” J-10C
UE prelungește sancțiunile împotriva Rusiei cu șase luni
Gulag 2.0. Manifestație de solidaritate cu victimele torturii rusești, organizată de comunitatea ucraineană din București
Armatele private ale Rusiei: Grupările paramilitare care activează în Ucraina, factor de instabilitate în regiune şi risc de securitate pentru Kremlin
Armata SUA vrea lansatoare de rachete autonome: Cum vor schimba noile sisteme de arme fața războiului modern?
,,Cupola de Oțel'' a Turciei are o ,,problemă franceză'': Ankara solicită acces la sistemul european de rachete sol-aer SAMP/T
Marea Britanie trimite Ucrainei 350 de rachete și mai multe lansatoare ,,FrankenSAM''. Fondurile provin din activele rusești înghețate
pixel