Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
DefenseRomania - corespondenţă de la Geneva | Tot ce trebuie să știi despre summitul Biden - Putin: Puncte comune și blocaje între SUA și Rusia
17 iun 2021, 09:49
Summitul de ieri dintre președintele american Joe Biden, cel mai puternic om al lumii libere, și omologul său rus Vladimir Putin, a reprezentat punctul culminant al încercării aplanării relațiilor dintre SUA și Federația Rusă, ajunse la un minim istoric după prăbușirea URSS-ului și sfârșitul Războiului Rece.
Întrevederea din biblioteca vilei La Grange din Elveția, între președintele american Joe Biden și președintele rus Vladimir Putin, alături de șefii celor două diplomații Anthony Blincken și Serghei Lavrov. Sursă foto: The White House
EXCLUSIV

DefenseRomania a luat parte la acest eveniment istoric, prin colaboratorul și analistul publicației noastre, H.D. Hartmann, prezent la Geneva cu ocazia întrevederii dintre Joe Biden și Vladimir Putin.

Așadar, 16 iunie 2021 a fost o zi plină la Geneva, iar corespondentul nostru a definit-o, asemenea președintelui american, „nu despre încredere sau clădirea încrederii, cât despre verificarea acesteia”. 

 

Elvețienii au încercat din răsputeri o conferință comună. Biden și Putin au ieșit însă separat după trei ore de negocieri

 

Întâlnirea a fost un summit de aproape 3 ore, discuții care au început președinții celor două țări, continuând cu șefii diplomațiilor americane și ruse, iar mai apoi în biblioteca aristocratică din mijlocul vilei La Grange au fost introduși și ceilalți membri ai delegațiilor, serviciilor de informații, finanțe sau armată.

La solicitarea elvețienilor, cei care au pus la dispoziție „terenul neutru de negociere”, a fost anunțată o discuție între 4 și 5 ore, dar s-a încheiat în mai puțin de 3 ore. Interesant e că nu a existat nicio pauză, ambii dorind să demonstreze unul în fața celuilalt, un efort intelectual și o condiție fizică în ciuda vârstei lor.

În ciuda faptului că elvețienii au avut o întreagă ofensivă diplomatică pentru ca cei doi președinți să aibă o conferință de presă comună, acest lucru nu s-a întâmplat. Atât Joe Biden, cât și Vladimir Putin, au ieșit separat în fața jurnaliștilor.

H.D. Hartmann ne-a transmis că s-au abordat 50 de subiecte. Au fost sute de argumente preluate de la specialiși de către membrii delegațiilor participante, iar ulterior au fost selecționate aproximativ zece argumente pe fiecare dosar, pe care cei doi președinți le-a folosit în dialogul lor.

 

Biden a mutat într-un dosar extrem de sensibil: China

 

3. Sursă foto... (china-armata_46004500.jpg)

Și, așa cum anunțat în exclusivitate publicația noastră, președintele Joe Biden a folosit un argument în construcția logică cu privire la relația dintre Federația Rusă și China: Imensa graniță siberiană ruso-chineză, unde practic China prin construcția sa economică reală și imensa resursă financiară ce va duce la dezvoltarea unei armate eficiente și moderne, va pune o presiune enormă asupra politicilor de la Moscova.

Președintele Biden a folosit acest argument cu privire la stabilitatea strategică. „Dacă s-a vorbit despre ceva între cele două mari puteri, a fost practic definiția stabilității strategice. Am putea spune că acesta a fost motto-ul acestui summit”, ni se transmite din Geneva.

Pentru a înțelege importanța acestui joc la care au apelat ambele state, trebuie înțeles faptul că față de președintele Barack Obama care a redus Federația Rusă la o putere regională cu ambiții globale, de această dată, Biden vorbind de stabilitate strategică mondială, președintele american actual a ridicat din nou Moscova la nivelul precedent. E cât se poate de evident faptul că argumentul fundamental al celui mai mare arsenal nuclear care se află în posesia celor două țări a produs și această discuție despre „stabilitatea strategică globală”.

În cadrul conferinței sale, Joe Biden a subliniat că în viziunea sa cele două state au un interes comun în a manageria stabilitatea strategică globală, în timp ce Vladimir Putin a fost și mai direct și a făcut referire la „cel mai mare arsenal nuclear din lume” deținut de SUA și Federația Rusă, fapt pentru care Washingtonul și Moscova trebuie să înțeleagă responsabilitatea specială pe care o au.

Mișcarea lui Joe Biden de a oferi din nou Rusiei platforma de superputere a fost una inteligentă, SUA pregătindu-și terenul pentru ca mai apoi să purceadă la un efectiv bombardament de teme majore pentru care americanii se aflau la Geneva.

 

SUA au fost ferme: Orice narativ al unei Rusii înconjurate de dușmani nu are valoare în fața intereselor americanilor

 

2. -imagine fara descriere- (biden-putin-summit-geneva-agerpres_69680100.jpeg)

În ceea ce privește tonul, deși la momentul intrării în vilă și la momentul declanșării negocierilor atât Biden, cât și Putin au părut „de gheață”, ambii au declarat ulterior că tonul a fost cordial, că nu s-au recurs la amenințări sau șantaje, dar temele și problemele au fost puse foarte direct pe masă, fapt reiterat de Biden la conferința de după summit, unde a subliniat că politicile sale nu sunt împotriva Federației Ruse și împotriva nimănui, ci sunt în favoarea cetățenilor americani. 

O linie roșie subtilă, dar extrem de fermă, prin care Biden l-a anunțat pe Putin că orice traducere rusească a statului înconjurat de dușmani și atacat în permanență de Statele Unite nu are valoare în fața intereselor fundamentale ale cetățenilor americani și ale statului american”, a subliniat analistul și corespondentul nostru de la Geneva.

 

Ucraina și Arctica au fost temele principale

 

Din punct de vedere politic subiectul principal a fost Ucraina iar statul nostru vecin a fost urmat de dosarul Arctica în ceea ce privește importanța abordării discuțiilor.

UCRAINA. Ambii președinți au confirmat dorința lor ca soluția ucraineană să provină din formatul Minsk, cu insistența lui Biden pe nota fundamentală americană - „SUA apără integritatea teritorială și națională a Ucrainei”. Adică nu se poate discuta despre o acceptare a Crimeei ca teritoriu rusesc.

ARCTICA. În privința Arcticii, unde SUA consideră că Federația Rusă militarizează această zonă, Vladimir Putin, în conferința sa de presă a declarat că Arctica a fost un subiect importat care a dus la o discuție largă cu detalii strategice.Acest lucru a fost confirmat și de Biden că Arctica a fost al doilea domeniu de interes politic și militar fundamental în discuția cu Rusia. Concluziile, din motive evidente, nu au fost făcute publice.

 

Au fost atinse și trei teme majore pe lângă dosarele politice

 

Cu excepția dosarelor politice, au existat trei teme majore abordate de cei doi lideri:

1. drepturile omului - în interiorul acestui dosar fiind discutat cazul Alexei Navalnîi -, unde atenționarea și concluzia prezentată de președintele Joe Biden a fost foarte clară: Dacă i se întâmplă ceva lui Navalîi în timpul detenției, repercusiunile vor fi catastrofale pentru Federația Rusă

2. libertatea presei, libertatea de exprimare și libertatea religioasă, un dosar mai vechi care era pe agenda diplomatică dintre Washington și Moscova mai ales în perioada Războiului Rece. Aici, Joe Biden a anunțat intenția SUA de a cere Rusiei ca cele două mari instrumente americane - Europa Liberă și Radio Libertatea să poată emită de pe teritoriul Rusiei.

3. Identificarea fundamentală și stabilizarea domeniului de securitate cibernetică. Lumea virtuală a devenit extrem de periculoasă pentru stabilitatea internațională și națională a statelor. Pentru președintele Joe Biden securitatea cibernetică a fost un dosar fundamental și a anunțat că a prezentat președintelui Putin o listă de 16 domenii care trebuie să fie exclusive din punct de vedere al apărării acestora și în să nu fie permise atacuri cibernetice din partea nimănui. Lista include infrastructura critică esențială precum cea de tip energetic, de transmisie a apei, cea medicală etc. Sunt așadar „linii roșii” în ceea ce privește securitatea cibernetică pe care SUA doresc să le impună întregii comunități internaționale, în caz contrar replica SUA va fi fermă și extrem de clară.

 

SUA vor un „audit” constant al relațiilor cu Federația Rusă

 

Ceea ce îl președintele pe Vladimir Putin, acesta nu a confirmat în conferința sa de presă, dar a confirmat în schimb președintele Joe Biden, că această întrevedere a fost considerată un moment zero din punct de vedere al viitorului. Președintele Joe Biden a folosit în conferințe sa termene: trei luni, șase luni, un an.

Din această perspectivă devine cert că președintele american l-a informat pe liderul de la Kremlin că dorește să vadă rezultate concrete, fapt confirmat indirect de Biden în conferință, unde a spus că va avea loc un fel de „audit” ce se va desfășura la câteva luni distanță unul de altul, cu privire la stadiul relațiilor dintre SUA și Rusia. Acest lucru va obliga Moscova, dacă nu la o schimbare fundamentală, măcar o schimbare de strategie pe domeniile pe care Biden le-a adus în discuție, e de părere colaboratorul nostru de la Geneva.

Tot în conferința sa, Biden a subliniat din nou că SUA nu sunt împotriva Rusiei, în timp ce Vladimir Putin a confirmat prin declarația sa, ceea ce analiștii au pus pe hârtie: Federația Rusă crede că e încercuită și atacată din toate părțile.

 

O problemă foarte sensibilă, dar despre care Biden și Putin s-au „zgârcit” cu informațiile - IRANUL. Nici SUA, cât nici Federația Rusă nu doresc un Iran nuclear

 

4. -imagine fara descriere- (iran-lansare-satelit_80943000.jpeg)

În cele 50 de dosare discutate a fost inclus și Belarusul. Ambii președinți au confirmat că situația din Belarus a fost abordată, dar, interesant, nu s-a discutat despre ceea ce s-a întâmplat în Belarus, ci despre ceea ce se va întâmpla. Acest lucru înseamnă că marile probleme interne ale Belarusului vor continua.

Se pare că în ceea ce privește Iranul se va ajunge la un nu numitor comun în dosarul nuclear, în pofida faptului că cei doi șefi de stat nu au oferit foarte multe informații despre problema reprezentată de Iran.

„Ceea ce e foarte important de menționat e că deși ambii președinți au fost foarte „zgârciți” în declarații cu privire la dosarul nuclear iranian, tuturor celor prezenți la Geneva ne-a fost foarte clar că dosarul nuclear iranian va ajunge spre o nouă rezoluție. Este clar că nici Federației Ruse, cât nici Statelor Unite ale Americii nu le convin un Iran nuclear și că aici, probabil, alături de dosarul China, va fi un punct comun de dialog”, a conchis analistul DefenseRomania, prezent la summitul dintre Joe Biden și Vladimir Putin de la Geneva.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Get it on App Store
Get it on Google Play
Scenariul în care F-35 israeliene vor lovi Iranul e mai aproape decât pare. Netanyahu ar putea fi forțat să ordone operațiunea Opera 2.0
Atacurile Ucrainei în Crimeea | Comandorul (r.) Sandu Valentin Mateiu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Japonia se grăbește să se reînarmeze cu ochii pe China anilor 2027. ”Chinezii s-au mișcat mai repede decât credeam” (Blinken)
Președintele rus Vladimir Putin și Valeri Gherasimov, șeful Marelui Stat Major al Armatei ruse. Foto: Kremlin
EXCLUSIV
Transfer lin de putere la Kremlin? Putin a ratat șansa desemnării succesorului. Goșu: Imaginea cu Gaddafi sfâșiat îl obsedează
SUA vor anula rachetele de croazieră nucleare SLCM-N. ”Programul are valoare zero”
Photo credit: Foreign Policy Research Institute
EXCLUSIV
Rusia a mutat „spuma” Armatei în Herson, în așteptarea bătăliei. Goșu: Ucraina nu se va opri dacă va deschide ușa către Crimeea
Pericolul vine și mai de la est. Stoltenberg: „Nu lăsați Rusia să câștige. China este cea mai mare provocare geopolitică pentru America”
Vladimir Putin, sursă foto: Kremlin
EXCLUSIV
Posibila înfrângere a Rusiei: Putin - transfer de putere sau lovitură de stat? | Armand Goșu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Noua strategie de apărare a SUA nu exclude agresoarea Rusie, dar identifică marele pericol în China
Atac cu dronă în Crimeea. Termocentrala Balaklava din Sevastopolul ocupat, lovită de un UAV
Cum a blocat România survolul rus în 1997. Constantinescu: Știam că Elțîn nu va risca un război. Pentru noi SUA erau mai importante decât NATO
SUA aduc bombe nucleare în Europa mai rapid decât era planificat. Avioane F-35 cu ogive nucleare B12 pentru a „cuminți” Rusia
Rusia a simulat un atac nuclear. Un sistem Yars și submarinul nuclear Tula au lansat două rachete balistice intercontinentale
Guvernul cancelarului Olaf Scholz ignoră toate avertismentele şi favorizează accesul la portul Hamburg pentru compania chineză de transport maritim Cosco
Serviciile de informaţii britanice: Infrastructura feroviară a Rusiei, vizată constant de acte de sabotaj ale grupurilor de rezistenţă
Ofensivele ucrainene din perspectiva analistului militar
Expert militar ucrainean: Forţele Armate Ucrainene nu trebuie să se concentreze pe avantajul numeric, ci pe obținerea unei superiorități tehnologice
Steagul României și cel al Statelor Unite ale Americii, în timpul ceremoniei de dislocare a sistemelor HIMARS. Foto: MApN
EXCLUSIV
Perspective privind înzestrarea Armatei române | Viorel Manole, directorul Patromil, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
EAU vor să-și consolideze armata pe stil american. Pensionarii militari din SUA sunt atrași în Golf de banii emiratezilor
Cine va finanța Ucraina dacă SUA fac un pas în spate după alegeri. Republicanii văd în China o problemă mai mare decât Ucraina
În Herson 25.000 de soldați ruși prinși în oraș sunt cu moralul la pământ și distruși psihic. Cucerirea orașului deschide Ucrainei ușa către Crimeea
Parlamentul Estoniei declară Rusia ''regim terorist'' şi ''ţară ce susţine terorismul''
Un puternic avertisment militar iranian la adresa Arabiei Saudite, pe fondul divergențelor dintre Washington și Riad
Lansarea unei rachete Kalibr de pe o navă de suprafață a Marinei ruse. Foto: Ministerul Aprării de la Moscova via U.S. Naval Institute
EXCLUSIV
Scutaru: „Rusia nu poate produce rachete Kalibr în număr mare”. Serviciile ruse - cu motoarele turate la maxim pe piața neagră după componente occidentale
Haos sau ”tranziție lină”. Cum ar arăta Rusia post-Putin. Goșu: ”Este o sperietoare că, după Putin, o să urmeze Dracula la Kremlin”
Ministrul de externe al Germaniei: Pentru Ucraina, apărarea antiaeriană este, în prezent, mai relevantă decât problema tancurilor
Rusia spune că războiul din Ucraina a început la București și crede că NATO a fost deja „învinsă” în Ucraina
Gen. Tomescu: Fără NATO România risca soarta Ucrainei. Putin putea rupe o bucată din Dobrogea pentru accesul la resurse
Boris Elțîn și Vladimir Putin, în timpul predării puterii în 1999. Foto: Kremlin
EXCLUSIV
George Scutaru: Putin nu va avea parte de un puci de catifea și nici de pensie liniștită precum Boris Elțîn
Lista statelor de mare „anvergură” aliate Rusiei. Eritrea a făcut rocada cu un alt stat ce completează alianța dictaturilor

Ştiri Recomandate

Legendarele A-10 Warthog americane, înlocuite cu F-16 într-un final. A-10 nu ar face față unui război cu China, atrage atenția USAF
Rusia își consolidează arsenalul nuclear. De asemenea, Putin încearcă să obţină rachete balistice din Iran
Germania - premieră majoră pentru Ucraina: Sisteme de ultimă generație Skynex, capabile să distrugă roiuri de drone, ar putea ajunge pe front
Țările baltice vor duce investițiile în apărare mult dincolo de ținta de 2% din PIB
Cu ochii la Ucraina, Tokyo își face temele și trece la investiții uriașe în scutul antirachetă. Pe lista Armatei apar și rachete hipersonice
Avantaj Rafale în fața F/A-18? Miza mare a Franței: Victoria împotriva F-21 al SUA în cea mai mare licitație de avioane militare din istorie
Rușii încearcă marea cu degetul și pregătesc o ofensivă curajoasă: Forțe speciale ar fi fost debarcate la gurile Niprului, aproape de Herson
Emil Hurezeanu, ambasadorul român la Viena, chemat în țară pentru consultări după ce Austria a blocat aderarea României la Schengen
Parlamentul Bulgariei a aprobat furnizarea de arme către Ucraina: Este vorba doar despre arme de calibru mic și muniție
Ucraina a folosit drone modificate Tu-141 Stryj pentru loviturile de la aeroporturile Engels și Diaghilev
Belarusul mută trupe la granița cu Ucraina. Temeri privind o invazie ruso-bieloruă pentru a tăia în vest sprijinul occidental
Culoarul sudic către Ucraina trece prin România. SUA trimit peste 37 de blindate M1117 pe front tranzitând România (Video)
Rusia cere Israelului să nu împiedice transferul armelor sale din Siria către Ucraina
Presiunea pe ruși e tot mai mare în Lugansk. După bătălii grele Ucraina ar putea intra în Kremina în acest an și reface liniile din 2014
Baza militară de la Deveselu, sursă foto: US Navy
EXCLUSIV
De ce se teme Rusia că sistemul SUA defensiv Aegis Ashore din România poate lovi Moscova? Rusia folosește „jumătăți de adevăr”
Oficial ONU: „Am văzut eu însumi ororile”. Dezastrul umanitar din Ucraina, la cote alarmante
EXCLUSIV
Marea Neagră - epicentrul strategic al războiul rus în Ucraina și China - provocarea viitorului | Ana Cătăuță, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Iranul poate construi în șase luni arme nucleare low-tech. Lovirea facilităților nucleare de către Israel ar fi iminentă
Pe ruși îi supără HIMARS, IRIS-T sau NASAMS. Moscova amenință NATO că „se joacă cu focul” în privința transporturilor de arme
România va achiziționa obuziere în paralel cu programul HIMARS. Mîndrescu: HIMARS e un sistem fabulos, dar are o problemă
Aderarea României, Bulgariei și Croației la spațiul Schengen. Foto: Europa.eu
EXCLUSIV
Austria a blocat aderarea României în Schengen. Carmen Avram: Influența Rusiei, tot mai puternică în UE / De 20 de ani România nu mai are politică externă
”Vor ajunge înainte de Crăciun”. SUA întărește prezența militară în Estonia: Sisteme HIMARS, dar și militari pentru grupul de luptă al NATO
Ambasadoarea Austriei în România, convocată la MAE. Vienei i se reproșează o „atitudine nejustificată şi inamicală”
Centrala Zaporijia folosită drept ”umbrelă”: Rusia a plasat lansatoare ”Grad” lângă depozitul de combustibil nuclear
Polonia va convoca în 2023 zeci de mii de civili voluntari pentru instrucție militară
Val de reacții după votul negativ al Austriei. Preşedinta PE se declară ”extrem de dezamăgită” / Iohannis: România merita să primească un vot favorabil
Consiliul JAI respinge aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen: Austria şi Olanda au votat împotrivă
EXCLUSIV
Dubla măsură a Austriei: Berlinul lua în calcul blocarea intrării Croației în Schengen, la schimb cu veto-ul Vienei / Diaconescu: Condiționalitățile înseamnă o decizie negativă mascată
Rusia prezintă cum „domină” spațiul aerian al Ucrainei: Imagini în premieră cu Su-27 uzate, folosite în războiul din Ucraina (Video)
SUA insistă ca Germania să trimită în Ucraina tancuri de luptă Leopard
Rusia a eliberat-o din închisoare pe vedeta WNBA Brittney Griner. SUA l-au dat la schimb pe traficantul rus de arme Viktor Bout