Marina SUA a dat publicităţii un nou material video care conţine mai multe imagini din timpul exerciţiului militar SINKEX, desfăşurat săptămâna trecută în largul coastelor insulelor Hawaii. Materialul video include câteva secvenţe cu momentul în care U.S. Navy, împreună cu Marine Corps, efectuează mai multe lovituri asupra fregatei USS Ingraham, ultima din clasa Oliver Hazard Perry, înainte ca o torpilă Mk 48 lansată de submarinul nuclear USS Chicago să rupă, la propriu, în două această navă.
scris de
S.I. Catalin
Manevrele militare SINKEX au fost parte a Large Scale Exercise (LSE) 2021, un amplu şi complex exerciţiu militar desfăşurat de U.S. Fleet Forces Command, U.S. Pacific Fleet, şi U.S. Naval Forces Europe în largul coastelor insulelor Hawaii, în perioada 02-16 august 2021.
Manevrele militare SINKEX a fost axate pe utilizarea diverselor capabilități militare pe care atât U.S. Navy, cât şi U.S. Marine Corps, le au în momentul de fată în serviciu.
Dar, din câte se pare, bătrâna fregată USS Ingraham a fost scufundată cu o torpilă Mk 48, lansată de la bordul submarinului nuclear american USS Chicago.
Publicaţia de The War Zone precizează că în prima jumătate a videoclipului, prezentat recentă de U.S. Navy, începe cu o serie de imagini în care pot fi observate diferite sisteme de arme utilizate în cadrul manevrelor militare SINKEX.
În ordinea apariției, sunt avioane de patrulare marină P-8A Poseidon și avioane de vânătoare F / A-18C / D Hornet ale U.S. Marine Corps - înarmate cu rachete anti-navă AGM-84D Harpoon, o rachetă Harpoon UGM-84D pregătită pentru lansare la bordul submarinului USS Chicago, sistemul de lansare fără pilot Expeditionary Ship-Marine Expeditionary System (NMESIS) – echipat cu rachete Naval Strike Missile (NSM), avioane F / A-18E / F Super Hornet ale U.S. Navy – înarmate cu bombe ghidate AG-154 Joint Stand-Off Weapon (JSOW).
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Pe 4 ianuarie, fregata „Amiral Gorșkov” din Forțele Navale ale Rusiei, având la bord rachete hipersonice 3M22 „Zircon”, a plecat de la baza navală Severomorsk a Flotei de Nord pentru o misiune în Oceanul Atlantic [și, posibil, în Marea Mediterană și în Oceanul Indian].
Fregata franceză D656 „Alsace” (Alsacia”) a fost semnalată, recent, într-unul din porturile orașului Istanbul. Aceasta este prima vizită a unei nave NATO la Istanbul de la închiderea strâmtorii Bosfor pentru navele militare, pe 1 martie 2022, în urma invadării Ucrainei de către Rusia.
Flota rusă de Nord a anunțat, pe 12.01.2023, că fregata Amiral Gorshkov, dotată cu rachete hipersonice Zircon, a finalizat traversarea Canalului Mânecii, în direcția sud. În ziua anterioară, nava a trecut prin cea mai îngustă parte a canalului, respectiv Strâmtoarea Pas de Calais.
U.S. Navy început planificarea pentru modernizarea primelor două distrugătoare din clasa Zumwalt cu instalarea de rachete hipersonice. Costul său este de 10,5 milioane de dolari. Acest contract a fost atribuit companiei Huntington Ingalls Industries. Durata acestei etape de lucru este programată până în decembrie 2023.
Forțele Navale ale SUA din Atlantic regândesc modul de desfășurare a grupurilor de lovire bazate pe portavioane, schimbând modul în care își vor antrena și întreține distrugătoarele, a declarat, miercuri, amiralul Daryl Caudle - comandantul Comandamentului Forțelor Flotei Statelor Unite (fosta Flotă a Atlanticului, până în 2006 – nota autorului).
Potrivit Navalnews.com, în dimineața zilei de 11.01.2023, mai multe submarine și nave de luptă ale Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) au părăsit simultan Baza Navală din Novorossiysk și au ieșit pe mare. Acest lucru este extrem de neobișnuit și poate indica operațiuni în curs de desfășurare.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 10.01.2023, citând o sursă apropiată departamentului militar, că echipajul submarinului nuclear cu destinație specială Belgorod a finalizat testele de lansare a unei machete a dronei nucleare subacvatice Poseidon, cunoscută în Occident sub denumirea de “torpila nucleară”.
Departamentul Apărării al Statelor Unite ale Americii a anunțat că a alocat gigantului american Raytheon Missiles & Defense un contract pentru sistemul Naval Strike Missile achiziționat de România pentru dotarea Forțelor Navale Române.
Fregata Amiral Gorshkov a Flotei ruse de Nord, care a plecat, pe 04.01.2023, într-un marș de lungă durată din Baza Navală Severomorsk din Regiunea Murmansk, se deplasează către Marea Mediterană, aflându-se în apropierea coastelor Norvegiei.
Kind reminder, 2023. În vara acestui an se vor împlini exact patru ani de când Ministerul Apărării Naționale a declarat Asocierea dintre gigantul francez Naval Group şi Şantierul Naval Constanţa drept câștigătoare a licitaţiei pentru programul „Corveta multifuncțională”.
Rusia a improvizat mai multe ''sisteme de apărare'' împotriva dronelor maritime la intrarea în portul Sevastopol. Acest mic detaliu poate fi observat într-o imagine din satelit, publicată pe reţele de socializare. Astfel, prin instalarea acestor ''sisteme de apărare'' împotriva dronelor maritime, ruşii speră că pot impiedica Forţele Armate Ucrainene să efectueze noi atacuri asupra portului Sevastopol - locul unde se află nave și submarine ale Flotei ruse din Marea Neagră.
Distrugătorul american USS Chung-Hoon a traversat joi Strâmtoarea Taiwan, parte a ceea ce armata americană consideră a fi o activitate de rutină, dar care a enervat China, informează vineri Reuters. Tranzitul prin strâmtoarea Taiwan vine la câteva zile după ce un avion de vânătoare J-11 al Marinei chineze (PLA) a efectuat manevre aeriene foarte aproape de un avion RC-135 al Forțelor Aeriene ale SUA care zbura deasupra Mării Chinei de Sud.
Putin modernizează Flota de Nord. Ministrul rus al apărării, general de armată Serghei Șoigu, a anunțat că, pe 04.01.2023, fregata Amiral Gorshkov a Flotei ruse de Nord a început desfășurarea unui marș de luptă în Oceanul Atlantic, Marea Mediterană și Oceanul Indian.
Flota rusă de Nord a anunțat, pe 28.12.2022, că una dintre cele mai moderne nave din compunerea Forțelor Navale ale Federației Ruse, respectiv fregata Amiral Gorșkov, este pregătită să plece într-un marș de lungă durată. Anterior, s-a anunțat că, încă din primele zile ale lui 2023, nava urmează să intre în serviciul de luptă cu noile rachete hipersonice Zircon.
Pe 13 aprilie 2022 Rusia a înregistrat una din cele mai mari înfrângeri militare din ultimii ani: Crucișătorul Moskva, „bijuteria” Marinei ruse și nava amiral a Flotei Ruse de la Marea Neagră, era lovit de două rachete ucrainene Neptun, după ce s-a apropiat la 120 de kilometri de țărmul Ucrainei.
Comandamentul Forțelor Navale ale Federației Ruse a testat submarinele diesel-electrice Proiect 636.3 din clasa Varshavyanka în Arctica. După cum au precizat reprezentanții Ministerului rus al Apărării, pe lângă operațiunile desfășurate de acestea în zonele de responsabilitate ale Flotei de Nord și Flotei din Oceanul Pacific, unul dintre submarine a traversat ruta maritimă de nord.
În contextul vizitei desfășurate recent de președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, la Washington, analiștii Departamentului american al Apărării urmăresc îndeaproape mișcările Forțelor Navale ale Federației Ruse. Potrivit acestora, se observă o schimbare bruscă a nivelurilor de activitate, care ar putea indica pregătirea unor operații viitoare.
Șeful Serviciului de presă al Centrului de Reparații Navale Zvezdochka, Andrey Miroshnikov, a declarat, pe 22.12.2022, pentru agenția de presă Interfax, că la bordul portavionului Amiral Kuznețov, care se află în reparații la Murmansk, a fost semnalat un incendiu local, fără să fie înregistrate victime sau pagube materiale.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 19.12.2022, că Rusia și China vor efectua, în perioada 21-27 decembrie, manevre navale comune în Marea Chinei de Est, cu lansări practice de rachete și trageri de artilerie.
Pe 16 decembrie Fincantieri și ONEX Shipyards & Technologies Group, au semnat contractul pentru crearea unei linii de producție și întreținere a corvetelor care vor fi construite la Șantierele Navale Elefsina, cu beneficii semnificative pentru economia și apărarea națională.
China a trimis în proximitatea Japoniei cea mai puternică grupare navală de până acum. Un portavion chinez însoțit de o escadră formată din două crucișătoare, două distrugătoare și o fregată sunt desfășurate în apropierea apelor teritoriale nipone.
În vara acestui an România a semnat o scrisoare de intenție cu Franța pentru a achiziționa cel puțin două submarine franceze din clasa Scorpene. Forțele Navale Române, cea mai văduvită structură de forță din cadrul Armatei române, așteaptă cu interes această achiziție.
Gruparea șiită yemenită Al Houthi a amenințat că va lua măsuri militare în cazul apropierii de apele teritoriale yemenite, la câteva ore după ce armata egipteană a anunțat că își va asuma noi responsabilități internaționale în Marea Roșie.
Marina americană a publicat o fotografie extrem de rară, care arată submarinul din clasa Ohio, USS Tennessee, navigând la suprafață, alături de un submarin britanic din clasa Vanguard, ambele echipate cu rachete balistice intercontinentale Trident.
Agenția Federală de Știri din Rusia a informat, pe 13.12.2022, că la bordul crucișătorului greu cu propulsie nucleară Amiral Nakhimov, care se află în curs de modernizare la Șantierul Naval Sevmash din Severodvinsk, a început montarea armamentului.
Compania norvegiană Kongsberg Defence & Aerospace a primit un contract în valoare de puțin peste 128 milioane de euro din partea gigantului american Raytheoon Missiles & Defense pentru livrarea către România a sistemelor de apărare costieră Naval Strike Missile.
Compania Northrop Grumman a finalizat, cu succes, al patrulea test al rachetei antiradiație AGM-88G Advanced Anti-Radiation Guided Rachete Extended Range (AARGM-ER).
Potrivit serviciului special de monitorizare a zborurilor Flightradar, pe 24.03.2023, un avion britanic de cercetare radioelectronică de tip RC-135W Rivet Joint a îndeplinit o misiune de culegere de informații deasupra apelor neutre ale Mării Negre. Ca de obicei în ultima perioadă, acesta a fost escortat de două avioane de vânătoare Typhoon FGR.4. La asigurarea zborului a participat și un avion-cisternă Airbus KC2 Voyager.
Rusia se vede obligată să nu-și poată îndeplini obligațiile de a furniza arme Indiei din cauza războiului pe scară largă pe care l-a purtat împotriva Ucrainei.
Valeriu Mija, Secretar de Stat în domeniul politicii de apărare, planificării apărării naționale și interoperabilității militare în cadrul Ministerului Apărării din Republica Moldova, a oferit un interviu în exclusivitate DefenseRomania.
Grupul Paramount din Africa de Sud se pregătește să producă pale compozite pentru elicoptere sovietice, prin înființarea unei fabrici de producție în Emiratele Arabe Unite. Compania se așteaptă ca noua fabrică să răspundă solicitărilor operatorilor africani de aeronave care au nevoie de întreținere și modernizări.
Autoritățile din Armenia intenționează să ratifice Statutul de la Roma, pe baza căruia funcționează Curtea Penală Internațională de la Haga, relatează publicația armeană Armenpress.
Fostul preşedinte american Donald Trump a avertizat vineri că se profilează o "potenţială moarte şi distrugere" dacă va fi inculpat pentru că ar fi cumpărat tăcerea fostei actriţe porno Stormy Daniels înaintea alegerilor din 2016, transmite agenţia Agerpres, care citează EFE.
Guvernul de la Chişinău a dezminţit vineri afirmaţiile lansate în spaţiul public de către deputata Partidului "ŞOR" (prorus), Marina Tauber, potrivit cărora autorităţile moldovene ar pune cale o "provocare militară în regiunea transnistreană" a doua zi de Paşti, informează vineri Deschide.md, Radio Chişinău şi Ziarul Naţional.
Joi, armata ucraineană a anunțat că forțele ruse s-au retras din orașul Nova Kahovka, de cealaltă parte a Niprului, în regiunea Herson, în sudul Ucrainei. Ar fi fost prima poziție redobândită de la ruși, care era situată în stânga Niprului.
Totuși, curând de la apariția informațiilor, oficialii ucraineni au revenit și au anunțat că s-a făcut o greșeală, iar retragerea a fost respinsă de Moscova.
În contextul în care Federația Rusă accelerează destabilizarea Republicii Moldova, guvernul de la Chișinău privește cu atenție la ceea ce se întâmplă în Transnistria separatistă, unde trupele ruse de ocupație au posibilitatea de a dezgheța conflictul în vederea blocării drumului pro-european ales de Chișinău.
Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken nu a exclus joi eventuale negocieri asupra graniţelor Ucrainei, reiterând în acelaşi timp că va fi la latitudinea ucrainenilor să decidă în această privinţă, informează AFP.
Slovacia a predat Ucrainei primele patru dintre cele 13 avioane de vânătoare MiG-29 retrase din serviciul Forțelor Aeriene naționale în cursul anului trecut, după cum informat joi Agenția Cehă de Știri (CTK).
Mobilizarea împotriva reformei pensiilor a rămas foarte puternică joi în Franţa, la o săptămână după trecerea în forţă a acestui text de către guvern, cu o radicalizare a mişcării care s-a soldat cu o creştere a violenţelor, relatează Agerpres, care citează AFP.
China şi Europa ar trebui să ajungă la un "consens strategic" cu privire la o încetare a focului şi la o rezolvare politică a războiului în Ucraina, a declarat joi Wang Yi, director al Biroului Comisiei pentru Afaceri Externe a Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez.
Pe reţele de socializare au apărut o serie de imagini cu un nou tip de dronă navală, care ar fi fost utilizată de armata ucraineană pentru recentele atacuri care au vizat portul Sevastopol. Ieri, 22 martie, în jurul orei cinci dimineața, în Sevastopol s-au auzit o serie de explozii puternice: un atac a fost efectuat cu mai multe drone navale, precum și cu UAV-uri, după cum a precizat chiar Ministerul rus al Apărării, anunțând că un astfel de atac a fost respins cu succes.
Achiziția celor 32 de avioane F-16 Fighting Falcon, care vor completa încă două escadrile, a fost deseori criticată în contextul în care avioanele sunt second hand, cu toate că Ministerul Apărării a specificat în mai multe rânduri că achiziția reprezintă tranziția către F-35 Lightning II.
O maşină blindată în care se afla ministrul de externe estonian Urmas Reinsalu în timpul vizitei sale în Ucraina, în această săptămână, a luat foc în timp ce se afla în centrul Kievului, a declarat joi diplomatul, relatează DPA.
Rusia intenţionează să producă 1.500 de tancuri în acest an pentru a fi folosite în războiul din Ucraina, a anunţat joi vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev, fost preşedinte rus (între 2008 şi 2012), transmite DPA.
Directorul general al companiei turce BMC, Murat Yalcintas, a anunțat că tancul Altay, produs de BMC Defense, pe care l-au numit "Noul Altay", va fi livrat forțelor armate turce începând cu 23 aprilie 2023. Coreea de Sud și Turcia au semnat un acord pentru ca motoarele dezvoltate de către compania sud-coreeană SNT Heavy Industries să fie folosite pe tancurile Altay. Găsirea acestui motor a fost posibilă după ani de zile de căutări.
Ucraina a înaintat o cerere pentru purtarea unor negocieri trilaterale între Kiev, Washington și Helsinki, având ca subiect principal pe agendă transferul unor avioane de luptă F/A-18 Hornet din Finlanda, potrivit unor surse citate de ziarul Helsingin Sanomat la 23 martie. Ministrul finlandez al Apărării, Antti Kaikkonen, a vorbi public despre această cerere, precizând că nu doreşte ca ţara să să doneze Ucrainei avioane de vânătoare Hornet, în pofida unei cereri în această privinţă din partea Kievului.
Fondatorul Wagner, Yevgeni Prigojin, se pregătește să reducă operațiunile militare ale mercenarilor săi în Ucraina și să-și îndrepte atenția către Africa.
Generalul Oleksandr Sirski continuă să conducă operațiunea militară din estul Ucrainei. Împreună cu comandanții de unități, generalul planifică acțiuni care blochează înaintarea rapidă a forţelor ruse și le provoacă pierderi semnificative, se precizează într-un comunicat de presa publicat pe contul de Facebook al Forțelor Terestre Ucrainene.
Statele Unite intenționează să desfășoare în Orientul Mijlociu avioane de atac mai vechi, de tip A-10, ca înlocuitor pentru avioanele de luptă mai avansate, care vor fi mutate în Pacific și Europa, pe măsură ce tensiunile cu China și Rusia se intensifică, se arată într-un raport al Wall Street Journal, citat de Reuters.
Ungaria nu îl va aresta pe preşedintele rus Vladimir Putin dacă acesta ar intra pe teritoriul ungar, întrucât nu ar exista niciun temei juridic, a declarat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, transmite Agerpres, care citează Reuters.
Recent, gigantul german Rheinmetall a anunțat oficial că negociază construirea unei fabrici în Ucraina. Producătorul german intenționează să producă aici noile tancuri Panther KF51.
Capacitatea de a scufunda nave de război chineze înarmate cu rachete antiaeriene este esențială pentru apărarea Taiwanului, a declarat marți ofițerul superior al Forțelor Aeriene pentru Pacific (PACAF).