Deși deține o flotă uriașă de F-16, Egiptul alege să cumpere J-10C din China în loc să modernizeze avioanele americane
Potrivit informațiilor din media de specialitate, Egiptul a plasat prima comandă pentru avioanele de vânătoare chinezești J-10C, devenind astfel a doua țară după Pakistan care achiziționează această aeronavă de luptă.
Decizia ar face parte din eforturile continue ale Egiptului de a aprofunda legăturile cu China, mai ales după intrarea țării nord-africane în blocul BRICS condus de Beijing.
În intențiile Egiptului, J-10C va înlocui vechile F-16 care sunt considerate învechite și limitate în capacitățile lor de luptă.
Alegerea J-10C ar putea reprezenta o alternativă la propunerile americane de modernizare la nivelul F-16V sau Block 70-72, întrucât, potrivit surselor chineze, ar oferi capacități de luptă similare la un cost semnificativ mai mic.
Chengdu J-10C este versiunea îmbunătățită a avionului J-10B echipată cu radar AESA, înarmată cu rachete ghidate în infraroșu PL-10 cu rază scurtă de acțiune și rachete aer-aer cu rază lungă de acțiune PL-15E ghidate radar (versiunea de export a PL-15). Pentru misiuni aer-sol, aeronava poate folosi, printre altele, muniție ghidată pentru atacuri de precizie, rachete aer-sol KD-88 și rachete antinavă YJ-91A.
Diversificarea achizițiilor de arme din China elimină restricțiile politice impuse de furnizorii occidentali și ar permite Egiptului să își modernizeze flota.
Au fost deschise canale similare cu Turcia cu care negocierile se concentrează pe drone de toate tipurile precum și pe aeronava de antrenament avansat/de luptă ușoară Hurjet, precum și pe o posibilă participare tehnico-financiară a Egiptului la programul TF-X Kaan.
Despre aviația de luptă egipteană
Cu excepția a trei escadrile de MiG-29M pe care Egiptul le-a comandat Rusiei în 2015, toate avioanele de luptă de generația a patra ale Egiptului sunt de origine occidentală, iar achiziția avioanelor de luptă J-10C este văzută ca un potențial punct de cotitură pentru flota ţării.
Rapoartele privind comenzile pentru aeronave J-10C au apărut pe măsură ce oficialii egipteni și-au exprimat îngrijorarea crescândă cu privire la efortul de război susținut de Occident în Fâșia Gaza, Cairo exprimându-și îngrijorarea deosebită că operațiunea israeliană urmărește să-i împingă pe locuitorii din Gaza pe teritoriul egiptean.
Obținerea aeronavelor J-10 este de o importanță deosebită atunci când se ia în considerare starea actuală a flotei de luptă egiptene, care a fost mult timp considerată complet incapabilă de a duce un război major.
Cele aproape 200 de avioane F-16 care formează coloana vertebrală a flotei egiptene sunt printre cele mai puțin capabile avioane de luptă de generația a patra din lume, iar puterea lor a fost redusă semnificativ și limitată la utilizarea armelor învechite din perioada Războiului Rece. Acestea nu pot utiliza deloc arme aer-sol dincolo de raza vizuală. Acest lucru, combinat cu controlul SUA asupra proviziilor de piese de schimb și restricțiile stricte asupra modului în care pot fi operate aeronavele, limitează serios puterea aeriană egipteană.
Pe lângă aeronavele F-16, avioanele franceze Rafale achiziționate de Egipt și comandate din 2015 suferă și ele de reduceri semnificative ale performanței, dintre care cea mai importantă este că nu sunt echipate cu rachete aer-aer Meteor, ceea ce le limitează serios capacitatea de luptă.
În schimb, J-10C va oferi Egiptului două dintre cele mai capabile rachete aer-aer din lume, PL-10 și PL-15, despre care sursele occidentale au recunoscut că sunt mai capabile decât variantele americane AIM-9X și AIM-10D.
Pentru Egipt, care a folosit versiuni din epoca Războiului Rece ale AIM-9 și mai vechi AIM-7, acest lucru reprezintă un salt tehnologic de câteva decenii. J-10C va reprezenta cel mai eficient avion de luptă din țară în ceea ce privește performanța aer-aer.
În timpul simulărilor efectuate în cadrul testelor de luptă, J-10 a demonstrat că poate depăși avioane moderne de generația a patra care au o dimensiune de aproape două ori mai mare, precum Su-35 rusesc și J-16 chinezesc, în timp ce arsenalul său de muniții compatibile aer-sol este semnificativ.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News