Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Dezarmarea Americii și șubrezirea celor 4 linii de apărare în noile războaie reci. Sistemul și aliații au fost mereu cele mai valoroase arme ale SUA
Strategica
Data publicării:
Experți americani din domeniul informațiilor, care au activat în CIA și în alte servicii de informații ale SUA, și-au exprimat, recent, îngrijorarea că modificările aduse de administrația Trump în securitatea națională vor da un avantaj decisiv adversarilor Americii.
Militari ai Garzii Nationale a SUA. Sursa Foto: Twiiter National Guard
EXCLUSIV
Militari ai Garzii Nationale a SUA. Sursa Foto: Twiiter National Guard

După ce au trecut aproape trei luni de la instalarea unei noi conduceri la Casa Albă și efectele măsurilor administrației Trump au început să fie înțelese mai bine de veteranii serviciilor de informații americane, aceștia constată că SUA au intrat pe un trend periculos care afectează securitatea națională.

„În timp ce adversarii Americii își intensifică eforturile de a câștiga noul Război Rece, de a eroda influența americană și de a se pregăti pentru conflict, SUA se dezarmează unilateral, abandonând însăși instrumentele care au oferit un avantaj decisiv în Războiul Rece: diplomație, informații, economie, cultură și putere militară brută”, remarcă Paul Kolbe, care a activat 25 de ani ca ofițer de operații al CIA.

Kolbe a ajuns până la gradul de membru senior al serviciului – echivalent gradului militar de general, servind în Rusia, Balcani, Indonezia, Germania de Est, Zimbabwe și Austria.

Într-o analiză pentru Cipher Brief, publicată pe 2 aprilie, Kolbe remarcă următoarele:

*     *     *   

Timp de peste cinci decenii, administrațiile republicane și democrate au îmbrățișat, deopotrivă, o combinație de instrumente pentru a se opune comunismului și tiraniei. Strategia a funcționat. Cu toate acestea, astăzi demontăm în mod sistematic acele instrumente de putere, în timp ce adversarii noștri le extind pe ale lor.

Ajutorul extern (agenția USAID – nota autorului) a fost desființat fiind privit ca o risipă. Realitatea este că ajutorul nostru extern a fost întotdeauna folosit pentru a construi influența și securitatea americană. În timpul Războiului Rece, programele noastre de asistență externă în Africa, Asia și Orientul Mijlociu au fost o modalitate eficientă din punct de vedere al costurilor de a ajuta aliații și de a reduce instabilitatea prin care adversarii și terorismul prosperă. Eviscerarea USAID și reducerea programelor de ajutor extern deschid un vid pe care chinezii și rușii îl vor umple cu bucurie.

 

Mesajul global

 

2. Armată SUA... (screenshot-2024-06-04-180832_05895900.png)

În războiul ideilor, Vocea Americii (VOA) și Radio Libertatea au transmis timp de decenii știri și informații obiective, unui public global înfometat de altceva decât de propaganda de stat primită prin organele mass-media sovietice și comuniste chineze. Există un motiv pentru care acele state represive au bruiat emisiunile și i-au întemnițat pe cei prinși ascultând. Ei se temeau de propriii lor cetățeni înarmați cu adevărul și încă o fac.

Și există un motiv pentru care China și Rusia să încurajeze asaltul asupra acestor instituții. Distrugerea VOA și Radio Libertatea cedează terenul Russia Today, The People’s Daily și altor mass-media sponsorizate de stat, care aruncă un flux constant de minciuni și invenții anti-americane.

Pe frontul diplomatic, ofițerii noștri din Serviciul Extern oferă abilitățile și relațiile necesare pentru ca America să negocieze probleme dificile. În timp ce diplomații chinezi „războinici-lupi” s-au răspândit pe tot globul pentru a promova cu înverșunare interesele chineze, dornici să intervină acolo unde America se retrage, închidem consulate, concediem profesioniști experimentați și micșorăm Departamentul de Stat prin disponibilizări și înghețari de angajări.

 

Reduceri la comunitatea de informații

 

3. Foto: U.S.... (us-army-sua-armata_61550800.jpg)

Informațiile sunt un alt domeniu în care politicile mioape slăbesc SUA. Serviciile noastre clandestine – CIA, NSA, DIA, NGA – trebuie să se concentreze asupra amenințărilor cu adevărat existențiale. În timp ce terorismul și narcoticele cer atenție, nici ISIS, nici cartelurile de droguri nu pot anihila America în câteva minute. În schimb, Rusia cât și China pot și au amenințat în mod deschis că vor face acest lucru. Deturnarea talentului și a resurselor de la amenințările marilor puteri, așa cum am făcut după 9/11, va duce la înfrângere în războaiele reale din umbră purtate acum împotriva noastră de China și Rusia.

În calitate de fost ofițer de operații CIA care a servit în „Casa Rusia” (chiar în Rusia – nota autorului), în timpul Războiului Rece și după aceea, știu că colectarea de informații și acțiunile ascunse au jucat un rol cheie în limitarea Uniunii Sovietice. Dar nu erau suficiente singure. Victoria Războiului Rece a venit în cele din urmă dintr-o strategie amplă care a combinat instrumente ascunse cu eforturi economice, culturale, militare și diplomatice – toate întărindu-se reciproc.

Acțiunea sub acoperire, folosită de fiecare administrație pentru a avansa în liniște obiectivele SUA, funcționează doar în contextul unei strategii naționale coezive. Nu poate reuși izolat.

 

Artă și cultură

 

4. Sursă foto... (sua-steag_61585000.jpg)

Am cedat teren și pe partea culturală. În timpul Războiului Rece, filmele, muzica, cărțile și arta Americii au servit ca mesageri puternici ai idealurilor americane. Schimburile de studenți și bibliotecile americane de peste mări au contribuit la răspândirea valorilor democratice. Din păcate, reducerile la programele culturale ale Departamentului de Stat, împreună cu autocenzura de către Hollywood a proiectelor care ar putea stârni furia Partidului Comunist Chinez, sunt exemple triste ale retragerii Americii de la competiția de pe tărâmul ideilor.

Puterea militară a fost, desigur, vitală pentru a descuraja o invazie sovietică a Europei de Vest și, dacă s-ar ajunge la aceasta, pentru a lupta. Dar SUA și URSS erau egali militari. Nu am câștigat Războiul Rece pentru că aveam o armată mai puternică. Am câștigat pentru că aveam un sistem mai atractiv și un mesaj mai convingător. Am oferit speranță, oportunitate și inspirație – ceva ce sovieticii nu au putut egala.

„Avem nevoie de o Americă care să înțeleagă că aliații săi sunt cea mai mare putere a sa” - Eisenhower

Din punct de vedere economic, extinderea prosperității globale a fost superputerea americană. Prin construirea unor instituții globale precum FMI, Banca Mondială și Națiunile Unite, Statele Unite au jucat un rol esențial în extinderea economică globală. Istoria postbelică a politicilor și comerțului SUA este una de creare a bogăției fără precedent, atât în ​​străinătate, cât și în țară.

Astăzi riscăm să risipim acea superputere economică uitând că secretul bogăției noastre a fost creșterea globală. Ne întoarcem în interior și izolaționist cu riscul de a preda altora cheile propriei noastre prosperități. Chiar vrem ca China să domine instituțiile financiare globale, să stabilească regulile jocului și să creeze o alternativă la dolarul american?

În cele din urmă, America nu trebuie să renunțe la unul dintre cele mai mari puncte forte ale sale: aliații noștri globali. Fiecare conflict major în care s-a angajat SUA, începând cu Războiul Revoluționar, a beneficiat de sprijinul aliaților și prietenilor. Pe măsură ce ne confruntăm cu o lume din ce în ce mai periculoasă și amenințătoare, avem nevoie de prieteni care să stea umăr la umăr cu noi. În punctul culminant al puterii SUA după cel de-al Doilea Război Mondial, președintele Eisenhower a subliniat: „Avem nevoie de o Americă care să înțeleagă că aliații săi sunt cea mai mare putere a sa”.

„Pace prin forță” ar trebui să însemne construirea și utilizarea tuturor instrumentelor puterii americane. Să nu ne dezarmăm unilateral, risipindu-ne cele mai mari avantaje și lăsându-ne vulnerabili și slabi în fața adversarilor hotărâți. Dacă America își folosește întregul spectru al puterii sale, vom face America cu adevărat grozavă, nu de clasa a doua.

*     *     *   

 

Cele 4 linii de apărare ale SUA

 

5. Foto: Cent... (cia-sua_81275000.jpg)

Nota autorului: După ce omenirea s-a confruntat în cel de-al Doilea Război Mondial cu cea mai mare tragedie din istorie, SUA au preluat, în toate domeniile, inițiativa pe plan global încercând să prevină repetarea unui scenariu asemănător.

Astfel, SUA s-au implicat în toate procesele sociale, economice și militare cu impact planetar creând o adevărată rețea de apărare a valorilor în care crede America.

Prima linie de apărare a Americii este lupta pentru mințile oamenilor.

Aici, în capul fiecărui om, începe construcția sau deconstrucția oricărei apărări. Posturile Vocea Americii și Radio Libertatea au demascat abuzurile regimurilor totalitare și au menținut vie speranța oamenilor într-o lume mai bună. Contribuția lor la victoria Occidentului în Războiul Rece și la transformarea lumii într-una mai bună este una remarcabilă și fără ele acest eveniment de o însemnătate uriașă nu ar fi avut loc atât de repede și cu atât de puține costuri.

A doua linie de apărare a Americii este abilitatea de a transmite pe teren în alte țări, direct la omul simplu, valorile americane.

Pentru SUA, această linie de apărare a început, de asemenea, la mare depărtare de casă. Ea a fost realizată de USAID, de consulatele americane, de companiile americane care au afaceri peste tot în lume. După ce USAID a fost practic desființată, iar numărul de consulate va cunoaște o reducerere semnificativă, SUA ridică, acum, și un zid economic față de toată lumea prin introducerea unui regim tarifar la scară largă.

După o perioadă de unul la doi ani, ceilalți actori economici globali se vor adapta la o nouă realitate economică – cu taxe americane - iar pierderile vor fi atenuate. Se va ajunge la un nou echilibru, dar în noua poză globală, America va avea o postură mai mică. Ca un exemplu, se poate aminti că economia mondială s-a adaptat mai rapid decât se credea la reducerea amprentei Rusiei ca urmare a sancțiunilor.

Zidul economic american va împiedica inovația să intre în SUA, deși liderii ei de acum cred că nu va fi așa. Infamul Zid al Berlinului a fost sortit să cadă, la fel cum Marele Zid Chinezesc nu a protejat cu adevărat China.

A treia linie de apărare a Americii sunt forțele sale armate, aliații săi și rețeaua sa imensă de baze militare din străinătate.

Anunțata reducere anuală cu 8%, pentru următorii cinci ani, a bugetului american al apărării va duce la final la reducerea posturii militare americane la un nivel din care să nu mai poată reface decalajul dintre America și alianța Rusia – China. În acel punct, orice ar dori SUA să facă practic nu va mai conta, pentru că nu va mai deține capabilitățile prin care să-și impună punctul de vedere.

În plus, reducerea încrederii între aliați nu poate fi compensată de nicio superarmă sau de vreun tratat de pace cu un mare adversar. Încrederea dintre oameni nu poate fi înlocuită cu nimic. Ea lasă doar un mare gol în sufletele tuturor.

A patra linie de apărare a Americii este stabilitatea internă.

În prezent, se observă tensiuni interne la o scară nemaivăzută de la Războiul Civil din secolul 19. Ele se pot transforma într-un adevărat război americano-american. Administrația americană luptă acum pe teritoriul SUA împotriva imigranților alocând resurse impresionante inclusiv de natură militară. Marea majoritate a oamenilor nu pleacă de bună voie de acasă. Nu este în ADN-ul lor să își părăsească locurile natale. O fac pentru că fug de asupritori și de abuzatori. Dacă America vrea să se apere de imigranți atunci cel mai bine o face ajutându-i să-și facă țările mai bune, mai drepte și mai cinstite. Cine-i ajută pe toți acești dictatori din toată lumea care produc războaie și insecuritate cu implicații în direcția unei migrații masive în SUA? Nu cumva, aici ar trebui să caute America adevărul în loc să ridice alte ziduri fizice chiar pe granița proprie?

Dar, cea mai importantă apărare nu este o linie de apărare în sine ci liantul dintre toate aceste linii menționate mai sus. Serviciile de informații americane sunt legătura care asigură omogenitatea și stabilitatea apărării.

Slăbirea lor este, probabil, cea mai mare eroare pe care America ar putea să o facă în vremurile actuale. Zilele trecute, administrația Trump l-a demis pe șeful NSA, generalul Tim Haugh, fără să dea vreo explicație. Orice comandant militar sau antreprenor civil, oricât de bun ar fi el, fără informații bune poate fi dus oricând în eroare de adversar.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Se deschide un nou front? Zelenski confirmă operația ucraineană din regiunea rusă Belgorod. Dar, ce este de fapt în spate?
Un sistem HIMARS al armatei ucrainene a lovit simultan trei obuziere nord-coreene M1989 Koksan aflate în Kursk (Video)
O încetare a focului maritim în Marea Neagră, pe masa negocierilor Putin-Trump. Rusia acceptă să oprească atacurile asupra infrastructurii energetice a Ucrainei timp de 30 de zile
Europa strânge tot mai mult rândurile pentru a apăra democrația de tip occidental: Rusia și China folosesc „arsenale digitale masive”
Intenţia Franței de a-și extinde umbrela nucleară este reală: Vor fi desfăşurate avioane de luptă cu focoase nucleare la granița cu Germania până în 2035
Ce plan unelteşte Rusia cu adevărat? Moscova consideră că oprirea ajutorului american în timpul armistițiului din Ucraina este obiectivul său de bază
Președinta Comisiei Europene, mesaj dur pentru europeni: ”Fiecare trebuie să înțeleagă ce este în joc”, Rusia se pregătește de o confruntare. Introducem Readiness 2030
Putin schimbă tactica și pregătește următoarea fază a războiului în timp ce „negociază” pacea. De ce crede Trump în Rusia?
Schimbarea la față a Germaniei: Rusia a trezit puterea militară germană, în timp ce noua politică a SUA schimbă doctrina financiară. Merz nu mai crede în SUA
De la F-16, tancuri Abrams la Patriot sau HIMARS : Peste 90% din achizițiile de arme ale României sunt din SUA. Politica ouălor în același coș american
Statele Unite fac tot mai multe presiuni: Ucraina ar putea pierde teritorii în schimbul garanțiilor de securitate. Ce principii nu vrea Kievul să negocieze?
Încetarea efectivă a focului în Ucraina: Când lumea începe să își abată atenția de la război, rușii pot lansa din nou un nou atac
Franța recunoaște că „vânează” armament rusesc, chiar și clandestin. Strategia SUA cu MiG-21, aplicată și de francezi
Ne pregătim pentru o nouă intervenţie militară americană? Casa Albă cere U.S. Army să elaboreze un plan militar pentru a-și spori prezența militară în Panama
Nu doar HIMARS pentru Ucraina: SUA modernizează bombele GLSDB pentru a depăşi provocările create de sistemele ruseşti de război electronic
Fost consilier pentru securitate națională la Casa Alba: Putin îl joacă pe degete pe Trump. SUA au avut o șansă reală de a descuraja agresiunea rusă din Ucraina
„Tactici tipice rusești.” Rusia face un joc murdar: Atrage SUA și Ucraina în discuții prelungite, în timp ce continuă seria de atacuri pe front
ATACMS, submarine, portavioane, drone. SUA trebuie să-și aleagă cu grijă caii câștigători. Aviz și Europei: Banii nu sunt totul; unde trebuie investite fondurile
Generalul flotilă aeriană (r) dr. Laurențiu Simionescu, fost comandant al Bazei 90 de Transport Aerian Otopeni
EXCLUSIV
Aripile României: Trei escadrile de F-16 în așteptarea F-35. Elicoptere când? Generalul de flotilă (r.) Laurențiu Simionescu vine la Obiectiv EuroAtlantic
Un arsenal nuclear pe flancul de est al NATO: Președintele Poloniei îndeamnă SUA să mute focoasele nucleare pe teritoriul polonez
SUA reia complet furnizarea de rachete pentru sistemele HIMARS aflate in Ucraina: Sunt pachetele de ajutor militat aprobate de administrația Joe Biden
“Omuleții verzi” au apărut în regiunea Kursk din Rusia: Putin și Gherasimov s-au deplasat în zona frontului din regiunea de la frontiera cu Ucraina
Ofensiva din Kursk dovedește că Putin nu caută pacea: Mai poate miza Ucraina pe un schimb de teritorii în viitoarele discuţii de pace cu Rusia?
Comisia Europeană pune la bătaie 150 de miliarde de euro pentru sectorul apărării. Victor Negrescu: România trebuie să obţină minim 20 de miliarde de euro
Face sau nu Ucraina concesii teritoriale? Rezultatele întâlnirii din Arabia Saudită dintre americani şi ucraineni: SUA reia imediat asistența militară pentru Ucraina și schimbul de informații
Perspective privind industria europeană de apărare: Ţările UE ar trebui să cumpere echipamente militare fabricate în Europa, mai degrabă decât din Statele Unite
Ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar doborî un avion european? Expert britanic: Întrebarea e dacă ne aventurăm într-un mare război pentru că un pilot a tras o rachetă din greșeală
La discuţiile din Arabia Saudită, SUA negociază de pe poziţii de forţă cu Ucraina: Va trebui să facă concesii teritoriale ca parte a oricărei reglementări pașnice
Vechea ordine mondială a fost distrusă! Fostul comandant suprem al Forțelor Armate Ucrainene: Stabilirea unui nou cadru de securitate în Europa este de nerealizat fără Ucraina
Negocierile din Arabia Saudită pentru a pune capăt războiului din Ucraina: Acordul minier semnat între Washington și Kiev, suficient pentru a restabili ajutorul acordat ucrainenilor

Ştiri Recomandate

Lituania își face partea în Flancul Estic. Proiecte majore de infrastructură militară, pregătite pentru următorii ani
2% din PIB nu este suficient pentru apărarea țărilor NATO: Obiectivul actual de cheltuieli oferă un sentiment fals de securitate
Rusia a invadat Ucraina având o adevărată ,,armată industrială'': Maşinăria de război rusească a fost susţinută de 1.400 de întreprinderi şi până la 4,5 milioane de muncitori
Pe fontul tensiunilor cu Iranul, Armata SUA a desfășurat a doua baterie a sistemului de rachete THAAD în Israel
Atacurile asupra infrastructurii din spate au provocat Rusiei pagube de aproape un miliard de dolari, în jumătate de an
O zdruncinătură zdravănă dată europenilor de administrația Trump. Nu irosi această criză, Europa: Consolidează-ți industria de apărare
Rusia urmărește submarinele Marii Britanii: Au fost găsiți mai mulți senzori care urmăreau activitatea Royal Navy
După ce au ,,disecat'' un IFV Bradley, ruşii recunosc că blindatul american este net superior unui BMP-3 rusesc
Armata SUA caută înlocuitor pentru muniţiile ATACMS: Compania Lockheed Martin va furniza către U.S. Army 400 de rachete PrSM de ultimă generație
Militari ai Garzii Nationale a SUA. Sursa Foto: Twiiter National Guard
EXCLUSIV
Dezarmarea Americii și șubrezirea celor 4 linii de apărare în noile războaie reci. Sistemul și aliații au fost mereu cele mai valoroase arme ale SUA
Patriot vs. rachetele hipersonice ruse Kinjal. Ucraina spune că rușii învață din greșeli și devine tot mai dificil de interceptat rachetele
Mai funcționează Trilaterala cu Polonia și Turcia? Ștefan Popescu: Tusk a fost la Ankara fără să oprească la București. Istoria a intrat într-un accelerator iar noi pierdem timp
Cu aproape 70 de avioane F-16, România devine o forță în regiune. Dar ne vom confrunta cu o provocare, atrage atenția gen. (r) Strîmbeanu
Putin a anunțat războiul Rusiei împotriva Europei în 2008 din România. Marcăm Ziua NATO sub umbrela celei mai puternice alianțe militare din istoria omenirii
Atacuri masive cu drone și rachete rusești de croazieră Kalibr și Kh-101 asupra Ucrainei. Rușii au atacat Kievul în valuri, dar și în vestul Ucrainei
Un republican avertizează: Dacă SUA se lasă adormite de Rusia s-ar putea trezi într-un coșmar real. Ucraina a arătat slăbiciunile Armatei ruse, dar ea s-a adaptat putând suporta pierderi uriașe
NATO, garantul apărării colective. La 21 de ani de la aderare, Bolojan confirmă că România va crește gradual bugetul apării care azi atinge 2% din PIB
Efect de bumerang asupra F-35 în războiul declanșat de SUA împotriva tuturor? Vestea proastă e că 80% din piesele pentru F-35 nu sunt produse în State
Obuzierele K9, alegerea mai multor țări care au Rusia „în coastă”. În timp ce în România începe construcția unei fabrici de K9, o altă țară suplimentează achiziția
Pot rachetele balistice Fateh-110 și dronele să scufunde un portavion american din clasa Nimitz?
Photo source: U.S. Department of Defense
EXCLUSIV
Pregătită să se apere în „bătălia pentru Groenlanda”, Danemarca arată SUA pisica rusă Nord Stream. Ștefan Popescu: În spatele danezilor se află Germania
Cum se vede un F-35 din cabina unui Su-35 rusesc (Video). Întâlnire de gradul zero între cel mai puternic avion al SUA și cel mai promovat al Rusiei
Statele Unite își retrag câteva baterii Patriot din Coreea de Sud și le amplasează în Orientul Mijlociu: Un alt semn care indică pregătirile pentru o lovitură asupra instalațiilor nucleare iraniene?
În timp ce bombardează parcuri în Ucraina, Rusia se plânge că Armata ucraineană nu respectă înțelegerea și îi atacă infrastructura energetică
Ce face o puşcă canadiană PGW LRT-3 în mâinile unui militar ucrainean? Elimină un ,,invadator rus'' aflat la o distanţă de 1,5 kilometri (Video)
Marea Britanie reconfirmă că nu va livra Ucrainei 30 de avioane multirol Typhoon Tranche 1 ce vor fi retrase din serviciu
Lumea rusă sau russky mir: Mai mulți copii și părinți au murit după ce rachete ruse au lovit un parc din Krivoi Rog, Ucraina. E cel mai grav atac din ultimele săptămâni
Generalul Christopher Cavoli, avertisment pentru administratia Trump: Rusia este un negociator extrem de strategic, chiar și cu privire la chestiunile mărunte
SUA ar putea pierde superioritatea strategică în fața Chinei dacă nu își modernizează urgent triada nucleară
Turcia vrea să controleze o bază strategică lovită de aviația Israelului: Posibila desfășurarea a sistemului rusesc S-400 poate irita mult SUA
Gripen a spart în sfârșit gheața: După 12 ani s-a găsit cumpărător, avioanele Gripen „învingând” în competiție F-16, chiar în America de Sud
Cercul apropiat de Trump îl sfătuiește să nu discute cu Putin până când Rusia nu acceptă o încetare a focului în Ucraina
pixel