Piloții Forțelor Aeriene Ucrainene operează avioane de luptă F-16 „în fiecare zi”, interceptand rachetele rusesti și lovind regiunea estică a Rusiei, a declarat recent cel mai înalt general american din Europa.
Urcându-se în Air Force One, Trump părea mai singur ca niciodată. Mai mult, element de cancan dar și simbol al eșecului din Vietnam, mașina de aeroport cu celebrele scări de acces s-a blocat lângă avion, obligând agenții Secret Service să o împingă, pentru ca celebrul ocupant să poată decola. Așa s-a încheiat al doilea summit dintre doi leaderi imprevizibili și nu tocmai ușor de descifrat.
Conform informațiilor primite de către DefenseRomania, întreruperea discuțiilor a fost decisă de către președintele american. A fost o decizie unilaterală. Obijnuit să aibă autoritate asupra oricărei negocieri, Trump s-a văzut în imposibilitatea de a își urma planul diplomatic ca urmare a unei singure condiții puse de către Kim. Acesta a cerut ca înainte de orice discuție despre denuclearizare să fie ridicate toate sancțiunile economice și politice impuse țării sale.
Condiție imposibil de îndeplinit, când tocmai pentru că are bombe nucleare, acele sancțiuni drastice fuseseră impuse și aplicate. Practic nici măcar ţigările celebre ale lui Kim nu mai pot importate legal în Korea de Nord. Acum doar zile, un astfel de transport ilegal a fost oprit într-o țară africană, țigările fiind alături de diverse bunuri de lux, care se presupune, erau cumpărate de către guvernul comunist pentru conducătorul Kim. O activitate banală a unor agenţi de vamă, care era de fapt semnalul clar că SUA știu despre metodele secrete pe care Kim le folosește pentru a evita efectele sancțiunilor economice.
La Hanoi, Trump a încercat o dublă victorie, pe plan intern dar și în dialogul său cu China. Și-a propus un pariu pe cât de riscant pe atât de important dacă îl câștiga. Problemele lui de imagine, de acasă, sunt enorme și țin mai ales de răzbunarea pe care o pregătise fostul său avocat Cohen, condamnat la ani de temniță pentru declarații mincinoase în fața procurorilor. Având săptămâni doar pentru a se preda la poarta penitenciarului federal, avocatul a fost chemat la audieri în fața unei comisii a Camerei Reprezentanților, unde a făcut declarații extrem de nefavorabile fostului său patron.
Cu o ură demnă de gelozia maurului gelos, fostul avocat a făcut declarații incendiare, dar fără acoperire.
Spre deliciul presei americane socialiste și democrate, Cohen a vorbit despre plățile făcute de către Trump unei prostituate de lux, despre cât de rasist este actualul președinte, dând din casă cum se spune pe românește, totul într-un amestec de furie și răzbunare. Cohen a crezut că Trump o să îl salveze. Nu numai că a calculat greșit, dar a devenit victima propriei sale fantezii despre un Trump omnipotent. Realitatea este că Trump l-a folosit ca pe o slugă că apoi tocmai ca pe o slugă să îl sacrifice. Mai mult, spre uimirea dezolată a dușmanilor lui Trump același avocat nu a vrut să recunoască nici un fel de coliziune de interese cu Rusia, tema politică favorită a democraților, dar a șuierat șerpește că totuși are bănuielile sale. În fond acele declarații erau scrisoarea de despărțire a unei amante înșelate în așteptări. Fără a obține nimic, căci democrații nu îl vor scoate din pușcărie, Cohen a reușit să devină, pentru o zi, măscăriciul presei de scandal.
Pe fondul acestui zgomot infernal, summit-ul de la Hanoi a fost un pariu. Pentru Trump dar și pentru Kim. Mai mult, a prezentat o oportunitate pentru koreanul Kim de a testa puterea de decizie a președintelui american. Venirea cu trenul blindat, primirea fastuoasă de care s-a bucurat precum și resursele de imagine pe care le-a alocat o țară cu severe probleme de alimentație ne arătau un Kim decis să joace dur.
Crezând că are de a face cu un Trump, politic slăbit pe plan intern, gata la orice compromis pentru a oculta declarațiile lui Cohen, Kim a apăsat pedala până la capăt. Și a reușit să distrugă ceea ce cu greu construise, adică o a doua întâlnire cu președintele american. Scenă demnă de definiția celei de-a doua întâlniri între doi îndrăgostiți, Kim a cerut imediat inelul de logodnă, crezând că Trump are nevoie de anunțul matrimonial pentru a șterge rușinea amantei de la Washington. Analiză greșită de profil, de unde și decizia imediată de a închide dialogul și de a pleca acasă. Trump nu venise cu inelul, venise să negocieze la sânge un succes pe care dorea să și-l asume complet și irevocabil. Pentru Trump, plecând primul și imediat, propaganda lui Kim nu a avut timp să întoarcă adevărul iar presa mondială ostilă lui Trump nu a mai avut cum să critice.
Al doilea plan al pariului lui Trump se referă la dialogul regional, cu actorii săi principali, China, Korea de Sud și Japonia.
La summitul din Hanoi vorbea nu numai Kim, dar vorbeau și ceilalți. Așa cum SUA vorbeau în același timp cu Korea de Sud și China (în subsidiar asigurând Japonia), așa și Kim vorbea în același timp cu ceilalți doi vecini puternici. Kim avea nevoie de un succes tocmai pentru a reuși spargerea zidului sud Korean, care acum pare puțin mai permeabil datorită prezenței unui președinte liberal și mai deschis. Principalul actor de aplicare a sancțiunilor draconice economice americane este Korea de Sud, iar Kim are nevoie ca vecinul său să închidă ochii la încercările sale de comerț ilegal. Ceea ce liberalul Moon Jae-in nu o face absolut de loc.
Oferind lui Kim spațiul de necesar interacției directe cu SUA, schimbând în mod clar formatul celor șase parteneri pentru negocieri (unde Korea de Nord nu exista în realitate fiind acoperită de către Rusia și China), președintele Moon a atins granița sa de compromis diplomatic. L-a lăsat pe Kim să își construiască imaginea de leader internațional prin întâlnirile cu președintele Trump, dar nu poate accepta ca țara sa, prima expusă la pericolul militar nord Korean să fie exclusă de la convorbiri. China, la rându-i, a acceptat cu greu ridicarea internațională a lui Kim (să nu uităm că la începutul domniei tânărului Kim, unchiul său, la instigare chineză, a încercat să îl detroneze, fiind arestat la ore distanță de începutul loviturii de palat și executat fără milă de către tocmai nepotul său) iar condițiile chineze de neaplicare a sancțiunilor economice americane sunt absolut înrobitoare pentru ego-ul naţional al leaderului nord Korean. Ca atare summit-ul de la Hanoi se dorea un succes pentru fiecare în parte, dar nu putea fi decât un dezastru pentru oricine nu înțelegea jocul subtil al SUA.
Jocul asiatic este cunoscut pentru umbrele sale. O definiție care a blocat tot timpul negocierile cu Korea de Nord este cea cunoscută ca fiind standardul oricărui dialog și anume denuclearizarea totală a Peninsulei Koreene. SUA înțeleg prin această frază Korea de Nord, posesoare de focoase nucleare. China înțelege, în primul rând, Korea de Sud, care chiar dacă nu posedă arme nucleare, permite SUA să le aibă pe teritoriul său. Astfel succesiunea de generații diplomatice au fost blocate prin chiar precondițiile maoiste ale definiției.
Astfel, China dorește ca SUA să își mute rachetele nucleare din Korea de Sud și apoi să se discute despre situația nucleară din Korea de Nord. Tocmai pentru a ajuta negocierile cu Kim, Trump, aflat într-un război economic fundamental cu China, a anunțat amânarea impunerii de noi taxe vamale asupra importurilor chineze, în valoare de 200 de miliarde USD. Aceste noi taxe urmau să intre în vigoare la 2 Martie, dar exact cu două zile înainte de summit-ul de la Hanoi, SUA au anunțat o amânare fără a prezenta o nouă dată de aplicare. Nu te mai teme de China și vino cu noi, aproape că a strigat în public Trump, așternând covorul roșu al succesului la picioarele unui Kim care dăduse și el semnale incipiente de independenţă. Mesajul mai mult decât evident trebuia înțeles exact. Fără experiență, Kim nu a înțeles sau nu a putut face rocada la timp, cert este că la summit el a venit cu o altă strategie. Atacul direct la adresa unui Trump, în viziunea celor de la Phenian, extrem de slăbit politic pe plan intern. Iar calculul a fost greșit fundamental. Căci Trump a întrerupt dialogul cu Kim, plecând imediat.
Eroarea de analiză ține de modelul maoist în care elita nord koreeană trăieşte de șapte decenii. Moralitatea pudibondă și falsitatea ei sexuală au dus la un risc imens. Pentru că nimeni din SUA nu l-a votat pe Trump pentru valorile morale ale unui Jimmy Carter, pentru că nici unui american nu îi pasă de viața amoroasă plină de aventuri ale lui Donald Trump, analiza și strategia care a urmat din partea koreană a fost complet greșită. Nu amantul feroce Trump a fost la Hanoi, ci președintele SUA.
Acolo, la masa negocierii vorbea o administrație care nu de victorie mediatică avea nevoie. Tocmai o obținuse, când Cohen a negat coliziunea cu Rusia. Exact după acea declarație, Donald Trump a devenit negociatorul total al intereselor SUA. Eliberat de scandalul creat de o slugă, Donald J. Trump a dovedit că nu China îi domină agenda. Mesajul este clar, Korea de Nord este obligată să vină alături de SUA. Numai în condițiile americane această țară nuclearizată va putea exista economic și politic. Și în primul rând nu ca servant al intereselor chineze. Cohen a învățat cu prețul anilor de pușcărie că numai Trump impune condițiile. Kim a învățat și el acum, cu prețul umilitorului colaps al dialogului de la Hanoi, că Trump este președintele SUA. Şi este același cu omul de afaceri Trump.
Pentru dialogul regional rezultatele efectele insuccesului lui Kim sunt clare și palpabile. China se așteaptă ca acum noile taxe vamale să fie puse în aplicare cu și o mai mare ferocitate. Korea de Sud și Japonia au fost reasigurate de loialitatea americană. Deși învinse de Vietnam, la Hanoi SUA, prin plecarea imediată a lui Trump, au dovedit că sunt totuși puterea decisivă a jocului din acea parte a lumii. Umilirea publică a Chinei nu va fi uitată prea ușor de către regiune.
Donald Trump s-a întors singur de la Hanoi. Kim a plecat însă năucit de lovitură. De unde devenise egalul SUA, întoarcerea cu trenul va fi reamintirea înfrângerilor strategice și succesive pe care tatăl său și bunicul său le-au suferit de-a lungul domniilor acestora. Iar 60 de ore, cât va dură drumul lui Kim spre regatul său înfrigurat, sunt lungi pentru a nu uita că istoria este scrisă de cei care înțeleg mesajele sale. Subtilitatea asiatică poate veni și de la Washington.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Piloții Forțelor Aeriene Ucrainene operează avioane de luptă F-16 „în fiecare zi”, interceptand rachetele rusesti și lovind regiunea estică a Rusiei, a declarat recent cel mai înalt general american din Europa.
Obiectivul de referință al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) de a aloca cel puțin 2% din produsul intern brut (PIB) al unui stat membru pentru cheltuielile de apărare, deși este un angajament luat pentru a asigura securitatea colectivă, pare din ce în ce mai insuficient pentru a descuraja în mod credibil și, dacă este necesar, pentru a contracara o potențială agresiune militară la scară largă din partea Rusiei. O multitudine de factori, de la creșterea rapidă a cheltuielilor militare ale Rusiei și evoluția doctrinelor de război până la lacunele specifice în materie de capacități ale membrilor europeni ai NATO, sugerează că obiectivul actual de cheltuieli oferă un sentiment fals de securitate.
Armata SUA a desfășurat a doua baterie a sistemului de rachete THAAD în Israel, pe fondul tensiunilor dintre SUA și Iran, potrivit The Times of Israel. Potrivit informațiilor publicate, a doua baterie a sistemului de rachete a ajuns în Israel la 5 aprilie 2025 la baza aeriană Nevatim din sudul țării.
Experți americani din domeniul informațiilor, care au activat în CIA și în alte servicii de informații ale SUA, și-au exprimat, recent, îngrijorarea că modificările aduse de administrația Trump în securitatea națională vor da un avantaj decisiv adversarilor Americii.
Într-o intervenție în cadrul podcastului Obiectiv EuroAtlantic, moderat de Tudor Curtifan la DefenseRomania, analistul de politică externă Ștefan Popescu a criticat pasivitatea diplomatică a României, acuzând lipsa de reacție a MAE ntr-un context geopolitic tensionat.
Președintele Comisiei pentru Servicii Armate a Senatului, republicanul Roger Wicker, a criticat, joi, conducerea „la nivel mediu” a Pentagonului pentru că vehiculează un plan de reducere a numărului de militari americani din Europa, avertizând, totodată, că amenințarea rusă nu poate fi ignorată.
Analistul de politică externă Ștefan Popescu e de părere că noua strategie a SUA ar putea împinge aliații către parteneriate cu alte state, parteneriate care erau aproape de neimaginat în urmă cu câteva luni.
Relocarea bateriilor Patriot din Coreea de Sud în Orientul Mijlociu constituie un alt semn care indică pregătirile pentru o lovitură asupra instalațiilor nucleare iraniene, dar cu prețul slăbirii protejării aliatului său din Asia de Est. Necesitatea unei apărări antirachetă suplimentare a bazelor sale militare din Orientul Mijlociu împotriva rachetelor balistice a forțat Pentagonul să decidă relocarea bateriilor Patriot PAC-3 de la USFK din Coreea de Sud.
În cadrul Conferința McAleese privind programele de apărare ale SUA, organizată la Washington pe 18 martie 2025, comandantul Comandamentului strategic al SUA (Stratcom), generalul de aviație Anthony J. Cotton, a tras un semnal de alarmă cu privire la necesitatea modernizării rapide a triadei nucleare americane, avertizând că un mediu de securitate globală fără precedent, caracterizat prin extinderea capacităților mai multor state care dispun de arme nucleare (precum China și Rusia), nu lasă timp de pierdut.
Turcia a demarat o campanie îndrăzneață menită să impună controlul asupra bazei aeriene T-4 din centrul Siriei, un obiectiv strategic situat în apropierea orașului antic Palmyra, intenționând să desfășoare acolo sisteme avansate de apărare aeriană și drone, potrivit unor surse citate de cotidianul Middle East Eye.
Generalul Christopher Cavoli, vorbind în fața Comisiei pentru servicii armate a Senatului SUA, a descris Rusia drept un negociator extrem de strategic și deliberat, în contextul intensificării eforturilor SUA de a negocia o încetare a focului în Ucraina.
Forțele Armate americane au desfășurat, recent, cele mai avansate avioane de luptă ale sale în Orientul Mijlociu, în timp ce continuă să lovească rebelii Houthi din Yemen, o grupare teroristă susținută de Iran care atacă nave comerciale în Marea Roșie, potrivit mai multor colaboratori ai Congresului.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 04 aprilie 2025, o nouă ediție a emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic”.
Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, și noul ambasador al administrației Trump la NATO încearcă să reasigure aliații precauți ai NATO cu privire la angajamentul SUA față de alianță. Rubio a criticat joi „isteria și hiperbola” din mass-media cu privire la intențiile președintelui Donald Trump, în ciuda semnalelor persistente de la Washington că NATO, așa cum a existat timp de 75 de ani, ar putea să nu mai fie relevantă.
În cazul unui atac asupra Poloniei, după aproximativ o lună, armata poloneză și-ar putea pierde capacitatea de a desfășura operațiuni, a apreciat generalul polonez Leon Komornicki. Într-un interviu acordat RMF FM, fostul adjunct al șefului Statului Major General a avertizat, de asemenea, cu privire la o criză la nivelul Alianței Nord-Atlantice. ,,Rușii vor testa NATO prin atacarea țărilor baltice. Iar acest lucru s-ar putea întâmpla încă la începutul anului viitor”, a prezis el.
Analistul de politică externă Mihai Isac a publicat un editorial intitulat „De la „ReArm Europe” la „Readiness 2030”: UE își poate consolida prezența la Marea Neagră”.
Potrivit informațiilor publicate de CNN World pe 2 aprilie 2025, Forțele Aeriene ale Statelor Unite au desfășurat deja șase bombardiere stealth B-2 Spirit, un avion de transport militar C-17 și mai multe avioane cisternă de realimentare KC-135 la Diego Garcia, o bază insulară îndepărtată din Oceanul Indian care a servit din punct de vedere istoric drept punct-cheie de lansare pentru operațiunile SUA în Orientul Mijlociu și Asia de Sud.
Finlanda îngroașă rândul țărilor care împart granița cu Rusia și care au anunțat un plan de retragere din Tratatul care interzice minele antipersonal. Practic, după retragerea balticilor și a Poloniei, Norvegia a rămas singurul stat NATO vecin cu Rusia care încă nu s-a retras din Tratat.
Oficialii NATO au suspendat discuțiile privind recalibrarea strategiei lor față de Rusia, în timp ce SUA fac presiuni pentru un acord de pace în Ucraina, a raportat Euractiv pe 2 aprilie, citând surse diplomatice confidențiale. Declarația comună de la summitul de la Washington de anul trecut a inclus un angajament de a „elabora recomandări privind abordarea strategică a NATO față de Rusia, ținând cont de mediul de securitate aflat în continuă schimbare”.
Trezirea industriei militare europene nu e pe placul administrației Trump, care,în ultimele săptămâni, a transmis numeroase mesaje către oficialii europeni.
Finlanda ar trebui să se „pregătească mental” pentru ca, în cele din urmă, relațiile cu Rusia să fie restabilite după încheierea războiului din Ucraina, a declarat luni președintele finlandez Alexander Stubb în timpul discuțiilor cu premierul britanic Keir Starmer.
Aviația tactică ucraineană a distrus un buncăr aflat lângă orașul Oleshky, folosit de trupele ruse, cu ajutorul a două bombe echipate cu kit-ul JDAM-ER. Un material video care surprinde momentul atacului a fost publicat pe reţelele de socializare.
Guvernul suedez a prezentat, la 31 martie 2025, cel mai substanțial pachet de sprijin militar acordat Ucrainei până în prezent, care se ridică la aproape 1,39 miliarde EURO. Acest pachet răspunde în mod direct nevoilor presante ale Ucrainei de consolidare a capacităților în domenii precum apărarea aeriană, artileria, comunicațiile prin satelit și operațiunile navale. Combinat cu ajutorul anterior anunțat în 2025, sprijinul militar total al Suediei pentru Ucraina în acest an se ridică la 2,57 miliarde EURO. De la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în 2022, Suedia a contribuit cu aproximativ 7.39 de miliarde EURO la ajutorul militar acordat Ucrainei.
China a lansat marți dimineață un exercițiu militar masiv în apropiere de Taiwan, fără o notificare prealabilă. Potrivit armatei chineze, acesta este un avertisment pentru guvernul taiwanez, ai cărui membri i-a descris drept „separațiști” și „paraziți” care conduc insula către război.
Pe măsură ce SUA adoptă o poziție din ce în ce mai antagonică față de Europa, Regatul Unit și Franța se pregătesc să se ocupe de apărarea continentului fără implicarea americanilor. Președintele francez Emmanuel Macron a introdus conceptul de „autonomie strategică”, care vizează o Europă capabilă să se apere singură și să își promoveze agenda independent de sprijinul SUA. Cu toate acestea, țările aflate la raza de acțiune a artileriei ruse - cum ar fi Lituania, Letonia și Estonia - nu sunt încă pregătite să abandoneze cadrul transatlantic de apărare existent, chiar și cu conducerea tumultoasă a președintelui american Donald Trump.
Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a distribuit în Pentagon un document secret care definește un sistem de securitate și priorități strategice ale SUA.
Președinții Finlandei și SUA s-au întâlnit pentru a conveni asupra achiziției de spărgătoare de gheață pentru SUA.
Ministrul olandez al Apărării, Ruben Brekelmans, a avertizat că Rusia ar putea fi pregătită să remobilizeze o armată uriașă la aproximativ un an după orice încetare a focului sau acord de pace în Ucraina.
Regiunea arctică este un subiect de interes crescând în rândul puterilor mondiale. Rusia și-a sporit prezența militară în regiune în ultimii ani, modernizându-și bazele, instalând sisteme suplimentare de apărare aeriană și introducând noi spărgătoare de gheață nucleare pentru a facilita traficul pe tot parcursul anului. China nu este atât de prezentă militar, dar este evident interesată din punct de vedere economic de zona care este considerată ultima parte necucerită a lumii.
România are în prezent două escadrile complete de F-16 Fighting Falcon, dislcocate la Borcea și la Câmpia Turzii, urmând ca a treia escadrilă să fie livrată în cursul acestui an. E vorba de 17 avioane care formează prima escadrilă, achiziționate din Portugalia în 2012 și 32 de avioane F-16 care formează următoarele două escadrile, achiziționate din Norvegia.
Portalul itamilradar.com a semnalat faptul că, pe 29.04.2025, o grupare navală de atac de nivel portavion (Carrier Strike Group 25, CSG25) aparținând Marinei Regale britanice a traversat Strâmtoarea Gibraltar și a intrat în Marea Mediterană, marcând începutul misiunii sale globale “Operation Highmast”.
Rusia se poate mobiliza, dacă este necesar, pentru un război la o scară comparabilă cu cea a Uniunii Sovietice din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
El a explicat că fabrica produce dispozitive de tragere cu muniție și piese pentru Marina Rusă și aviația militară.
Ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării a avut pe ordinea de zi fiind mai multe subiecte în domeniul apărării naționale, care au fost discutate și aprobate.
Un distrugător al SUA din clasa Arleigh Burke a sosit în Scoția demonstrând „angajamentul continuu față de NATO”. Adversarii Americii „nu pot spera niciodată să egaleze avantajul asimetric dat de rețeaua sa de aliați și prieteni”.
Comisia investește 910 milioane EUR în cadrul ediției din 2024 a Fondului european de apărare (FEA) pentru a crea o industrie de apărare puternică și inovatoare în Europa, se arată în comunicarea Comisiei Europene.
Avioanele de vânătoare suedeze JAS 39 Gripen au finalizat prima lor operațiune în cadrul misiunii NATO de poliție aeriană. Mai exact, săptămâna trecută, au decolat de la baza Malbork din Polonia pentru a intercepta un avion de recunoaștere rusesc Ilyushin Il-20, după ce, cu câteva zile mai devreme, avioane Typhoon britanice au decolat de aici pentru a intercepta un avion de recunoaștere rusesc și două avioane de vânătoare Sukhoi Su-30MKI.
Așa cum ne-am obișnuit, cea mai mare parte a informațiilor veridice privind prezența și implicarea trupelor nord-coreene în războiul de agresiune dus de Rusia împotriva Ucrainei provin din Coreea de Sud.
Pe 27 aprilie 2025, presa de stat rusă a difuzat imagini cu o rachetă de croazieră pe care prezentat-o ca un „proiect secret”, inspectată de fostul președinte Dmitri Medvedev într-un poligon militar, sugerând integrarea acesteia pe avioanele considerate de ruși de generația a 5-a, Su-57, cele mai avansate avione de vânătoare ale Rusiei.
Mult timp s-a crezut crezut că armele nucleare sunt pentru descurajarea strategică între marile puteri mondiale iar aducerea în discuție a acestui subiect într-o confruntare dintre o putere nucleară și una non-nucleară era ceva tabu și de neconceput.
Rusia și Coreea de Nord au început miercuri construcția unui nou pod rutier între cele două țări, peste râul Tuman.
Ministerul Apărării Naționale a avut o poziție oficială ca urmare a informațiilor confirmate de Washington cu privire la achiziționarea unui sistem antiaerian Patriot de către România. E vorba de înlocuirea sistemului Patriot pe care țara noastră l-a donat Ucrainei.
Mai mulți miniștri din Pakistan vorbesc de o „invazie iminentă” pe care India o va lansa în următoarele 48 de ore. Amintim că cele două state sunt puteri nucleare și s-au confruntat de mai multe ori de-a lungul timpului pe zona montană de graniță. Acum totul a escaladat după un atentat fără precedent comis într-o stațiune montană indiană și revendicat de o grupare teroristă pakistaneză.
Secretarul de stat al SUA Marco Rubio a avertizat marți că Statele Unite vor înceta să medieze dacă Rusia și Ucraina nu fac 'propuneri concrete' pentru a pune capăt războiului, a declarat presei purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Tammy Bruce, relatează Agerpres și AFP.
Forțele Armate Britanice au utilizat recent sistemul Gladiator pentru a simula modul în care funcționează sistemul lor naţional de apărare aeriană în fața unui atac masiv cu rachete lansat de Rusia. Pentru această simulare, britanicii au decis să recreeze condițiile din prima zi a invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, la 24 februarie 2022, când țara agresoare a lansat (potrivit unor rapoarte) aproximativ 160 de rachete de diferite tipuri asupra Ucrainei.
China a elaborat o listă de produse americane care vor fi scutite de taxele de 125% și a înștiințat companiile despre acest demers, au declarat pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar, într-un moment în care Beijingul vrea să atenueze impactul războiului său comercial cu Washingtonul.
Cu mai puțin de două milioane de locuitori și un PIB de aproximativ 40 de miliarde de euro, Letonia face eforturi să transfere un nou lot de drone de atac către Ucraina, în cadrul așa-numitei Coaliții internaționale pentru drone.
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a ordonat să fie accelerată echiparea cu armament nuclear a navelor militare ale ţării, după ce Phenianul şi-a prezentat cu câteva zile în urmă noul distrugător, relatează Agerpres și AFP, citând agenţia de presă oficială nord-coreeană KCNA.
Surse de monitorizare a navigației au confirmat faptul că, în după-amiaza zilei de 27.04.2025, submarinul B-265 Krasnodar aparținând Forțelor Navale ale Federației Ruse a traversat Strâmtoarea Gibraltar, părăsind Marea Mediterană. Acesta este escortat de remorcherul Evgheni Churov al Flotei ruse din Marea Baltică (FRMB).
Conceptul de „reconstrucție a NATO” presupune o adaptare crucială și continuă a Alianței la un peisaj de securitate aflat într-o continuă schimbare. Acest obiectiv este impulsionat de două forțe principale și interconectate: relația în schimbare dintre statele europene și Statele Unite și amenințările persistente și în creștere la adresa securității reprezentate de Rusia. Un NATO revitalizat și coerent din punct de vedere strategic este esențial nu numai pentru apărarea colectivă a statelor sale membre, ci și pentru menținerea stabilității în zona euro-atlantică.
Tancurile M1A1 Abrams, pe care Australia le-a scos din uz și pe care s-a angajat să le trimită Ucrainei ca parte a ajutorului său militar, nu au părăsit încă Australia, a anunțat în acest sens postul australian ABC. Presa notează că transferul tancurilor Abrams către Ucraina ridică unele probleme logistice. Cu toate acestea, oficialii de la departamentul de apărare al Australiei atribuie întârzierea în parte și Statelor Unite.
Turcia se va alătura Inițiativei celor Trei Mări în calitate de partener strategic, aliniindu-se unei platforme geopolitice și economice ambițioase care cuprinde țări situate între Marea Baltică, Marea Adriatică și Marea Neagră, a anunțat președintele polonez Andrzej Duda.
Industria europeană de apărare a făcut un pas important către viitor prin lansarea proiectului FMBTech, care vizează dezvoltarea unui tanc de generația a cincea.
Rusia a început construcția intensivă de baze militare de-a lungul frontierei cu Finlanda. În același timp, rușii își repară și extind căile ferate care duc spre frontierele cu Finlanda, Norvegia și Estonia.
Conform informațiilor publicate pe 27 aprilie 2025 de Korea JoongAng Daily, un cotidian sud-coreean, Statele Unite ale Americii analizează posibilitatea de a disloca permanent avioane de luptă stealth F-35A Lightning II la Baza Aeriană Kunsan din Coreea de Sud. Această acțiune ar consolida semnificativ capacitățile aeriene ale SUA în Peninsula Coreeană, care în prezent se bazează în mare măsură pe avioane F-16. În timp ce F-35A au fost dislocate temporar doar pentru exerciții militare comune, o prezență militară permanentă ar reprezenta o schimbare într-una dintre cele mai instabile regiuni ale lumii.
Compania canadiană Xanadu Quantum Technologies a încheiat un acord de colaborare în cercetare și dezvoltare cu Laboratorul de Cercetare al Forțelor Aeriene ale SUA (AFRL) pentru a dezvolta tehnologii cuantice fotonice.
Divizia 101 Aeropurtată a ajuns la concluzia că noile blindate M10 Booker, concepute pentru infanterie și care ar fi trebuit să înlocuiască tancurile Sheridan scoase din serviciu, sunt prea grele pentru infrastructura de la Fort Campbell. Un proiect care ar fi trebuit sistat, dar nu s-a întâmplat acest lucru. Presa din State arată cu degetul către eșecul M10 Booker și îl numește un caz elocvent de birocrație a Pentagonului.
Departamentul de Stat al Statelor Unite a aprobat vânzarea către Guvernul României a unui sistem de apărare aeriană PATRIOT și echipamente aferente, pentru un cost estimat la 280 de milioane de dolari.
Berlinul solicită mai mult sprijin UE pentru consolidarea apărării. În acest sens, Germania a solicitat UE să activeze o clauză de urgență care ar permite consolidarea capacităților de apărare din cauza „războiului agresiv continuu al Rusiei împotriva Ucrainei” și a „mediului global de securitate în schimbare”.
Un avion de vânătoare F/A-18 Super Hornet al Marinei SUA a fost pierdut pe mare după ce a căzut peste bord de pe portavionul USS Harry S. Truman în timp ce era remorcat la bord, a anunțat Marina într-un comunicat emis luni.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunțat luni o 'tentativă de manipulare' după ce omologul său rus Vladimir Putin a anunțat o încetare a focului în Ucraina între 8 și 10 mai pentru a marca victoria sovietică asupra Germaniei naziste, relatează Agerpres și AFP.
În noaptea de 28 spre 29 aprilie, forțele ruse au executat o serie de atacuri cu drone asupra unor obiective civile și de infrastructură portuară din Ucraina, de lângă frontiera cu România.