Pentru Ucraina discuțiile de pace cu Rusia sunt posibile doar atunci când Moscova va rămâne fără resurse militare: Concesiile făcute ruşilor nu fac decât să le permită să își refacă armata
Discuțiile de pace dintre Kiev și Moscova vor fi posibile numai atunci când Rusia nu va mai avea resurse pentru a-și duce războiul la scară largă, a declarat Andri Iermak, șeful Biroului Prezidențial de la Kiev, pe 17 decembrie. „Aș dori să subliniez încă o dată că numai cei puternici sunt ajutați, așa că trebuie să rămânem puternici” , a declarat el la Congresul autorităților locale și regionale din Lviv, potrivit Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL).
Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
„Adevăratele negocieri pentru o pace durabilă vor începe numai atunci când inamicul nu va mai avea resursele necesare pentru a continua războiul”, a adăugat Iermak.
Întrucât nu se întrevede niciun plan militar de recucerire a teritoriilor pierdute, presiunile asupra Kievului pentru a intra în negocieri de pace cu Rusia sunt din ce în ce mai mari.
De la început, președintele rus Vladimir Putin a crezut că va câștiga acest război. Soldații ruși au mers la luptă în uniforme de paradă, nu în echipament de iarnă. Au crezut că vor ajunge la Kiev în trei zile, întâmpinați de toți ucrainenii care au vrut întotdeauna să fie prieteni cu rușii.
Au trecut trei ani, nu trei zile, dar Putin încă mai crede că poate câștiga pe câmpul de luptă. Această convingere va încetini grav potențialele negocieri - atâta timp cât Putin crede că luptele îl avantajează, nu are niciun interes să încheie o înțelegere.
Statele Unite și aliații europeni trebuie să schimbe această strategie cât mai urgent. Mai exact, națiunile occidentale trebuie să semnaleze că asistența militară se va accelera ca volum și capacitate cu cât vor continua mai mult luptele. Acest lucru va crește costurile în ecuația lui Putin până la punctul în care Rusia va veni la masă cu un motiv să negocieze.
Însă Iermak a avertizat că orice concesie făcută Rusiei nu ar face decât să îi permită acesteia să își refacă armata și să lanseze o nouă ofensivă în viitor.
„Dacă Rusia nu este forțată să ajungă la o pace corectă, nu va exista pace. Va exista o pauză, iar Moscova va folosi această pauză pentru a-și reface forțele și a continua ofensiva”, a declarat Iermak.
În cadrul aceluiași eveniment, președintele Volodimir Zelenski l-a criticat pe prim-ministrul ungar Viktor Orban pentru că a negociat cu Moscova pacea peste capul Ucrainei „fără nicio pârghie”.
Premierul Orban a zburat la Moscova în iulie în timpul unei așa-numite „misiuni de pace” și i-a telefonat președintelui rus Vladimir Putin în decembrie. „Cum va pune el presiune pe Putin? Cu o glumă, un zâmbet?”, a spus Zelenski.
Președintele slovac, Peter Pellegrini, a susținut, de asemenea, în decembrie, că obținerea păcii în Ucraina ar necesita probabil acceptarea unor pierderi teritoriale parțiale și a solicitat începerea imediată a negocierilor de pace.
Cu toate acestea, unii dintre aliații europeni ai Ucrainei au respins astfel de idei, ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski susținând la începutul acestei luni că națiunile occidentale ar trebui să împingă Rusia, nu Ucraina, către negocieri de pace pentru a opri războiul.
După cum precizează şi experţii de la Jamestown Foundation, Moscova consideră că NATO nu va accepta Ucraina în calitate de membru atât timp cât Rusia poartă război împotriva sa și dorește ca Occidentul să excludă Ucraina din NATO în schimbul „păcii” cu Rusia. Unele state NATO iau în considerare posibilitatea de a crea „coaliții ale voinței” pentru a asigura securitatea Ucrainei în afara cadrului NATO.
Așteptarea unui „acord de pace” cu Rusia înainte de a accepta Ucraina în NATO ar încuraja Moscova să continue războiul pe termen nelimitat. Totuși, alianța ar trebui să stabilească garanții de securitate pentru și cu Ucraina înainte de orice negocieri cu Rusia.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News