Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Dogfight în 2003 între un F-22 vs. cinci F-15. Raptor și-a câștigat reputația de cel mai bun avion din lume (Video)
05 iun, 19:45
Nu puțin sunt cei care consideră că avioanele americane de generația a V-a F-22 Raptor sunt cele mai bune avioane din lume. Unul din argumentele susținătorilor F-22 e și un exercițiu din 2003, când un F-22 a dominat o luptă aeriană cu cinci F-15 în cadrul unui exercițiu al US Air Force.
F-22, sursă foto: US Air Force

Cei de la Business Insider au readus pe agenda publică un episod de acum câțiva ani când un F-22 Raptor s-a duelat cu cinci avioane F-15. La vremea respectivă, exercițiul militar a făcut subiectul și unei emisiuni a postului de televiziune History Channel.

E vorba de un dogfight între un F-22 Raptor - considerat de mulți ca fiind cel mai performant avion de luptă din lume - și cinci aparate F-15 Eagle. 

Amintim că F-22 Raptor ar fi trebuit să înlocuiască aeronavele F-15, dar producția a fost oprită din mai multe motive la doar 187 de aparate. Chiar și așa, F-22 și-a dovedit măiestria și și-a demonstrat reputația de cel mai performant avion din lume.

În exercițiul menționat, avionul F-22 a înfruntat cinci aparate F-15. F-22 l-a avut la manșă pe pilotul american Timothy Merrell, în timp ce aeronavele F-15 au fost și ele pilotate tot de piloți experimentați de Raptor.

G Ad:

Lupta a fost dominată de F-22 care a reușit să își „doboare” toți adversarii. Evident, nu au fost folosite rachete aer-aer, dar a fost simulată o luptă reală, piloții luându-se în vizor și simulând lansări de rachete.

F-22 și-a spulberat adversarii. Iar unii nici măcar nu au apucat să vadă aeronava F-22 și au fost „loviți”. În documentar Merrell spune că marea sa îngrijorare a fost că va rămâne fără „muniție”. El a concluzionat amuzat că nu și-ar dori să piloteze o aeronavă aflată într-o confruntare cu un F-22.

 

F-22, poate cel mai performant avion de luptă din lume. Dar prea scump, chiar și pentru americani

 

F-22 Raptor este fără îndoială unul dintre cele mai performante avioane de luptă din lume. Din păcate din cauza costurilor foarte ridicate, coroborat cu dezvoltarea aeronavelor de generația a V-a de către Rusia și China, dar și a faptului că SUA au interzis exportul aeronavelor, producția F-22 a fost stopată.

SUA s-au axat pe F-35, mai ieftin decât F-22. Prețul unui F-22, pe unitate, se ridică la aproximativ 150 de milioane de dolari. În comparație, costul pe unitate pentru F-35 a scăzut sub 100 de milioane de euro.

Potrivit unui anunț din 2019 al Pentagonului, F-35A, cea mai comună versiune a avioanelor, costa 82,4 milioane de dolari în 2020, urmând să scadă la 79,17 milioane de dolari în 2021 și la 77,9 milioane în 2022.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Aviația israeliană a bombardat iar Fâșia Gaza după un atac cu baloane incendiare (Video)
Bombardierul stealth chinez H-20 va fi mai mare decât B-21 Raider
Palestinienii acuză pe Hamas că depozitează arme în zone rezidențiale
Zumwalt - distrugătoarele stealth prin care SUA vor continua să domine mările: Rachete hipersonice și semnătură radar a unei bărci de pescuit
Statele Unite vor continua raidurile aeriene în Afganistan dacă ofensiva talibanilor nu încetează
Putin: Marina rusă „poate descoperi orice adversar și, în caz de necesitate, îl poate lovi în mod decisiv”
India va participa la exercițiul “Vest-2021”, organizat de Rusia, deși printre invitați se numără China și Pakistanul
Doi soldați turci au fost uciși după ce blindatul în care se aflau a fost atacat în Siria
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro