Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Donație compensatorie a Lockheed Martin către România: Piese și componente pentru radarele TPS-79
17 sep, 18:24
O donație de bunuri mobile din partea companiei Lockheed Martin Overseas LCC din Statele Unite ale Americii pentru Ministerul Apărării Naționale, ca operațiune compensatorie în valoare de aproximativ 3,3 milioane de dolari, a fost aprobată prin Hotărâre a Guvernului României în ședința de vineri, 17 septembrie.
Radar TPS -79 R produs de Lockheed Martin, aflat în dotarea Armatei României. Sursă foto: Forțele Aeriene Române

Potrivit unui comunicat al MApN, emis către DefenseRomania, donația constă în echipamente și dispozitive de testare, seturi de piese și componente de schimb, precum și pachete de sprijin logistic pentru radarele de tip TPS-79 (R) - Gap Filler din dotarea Forțelor Aeriene Române. Astfel, Centrul de Mentenanță Regional Otopeni din subordinea Statului Major al Forțelor Aeriene va îndeplini formalitățile de acceptare a donațiilor în numele statului român.

Cum s-a ajuns la donația compensatorie de 3.3 milioane de dolari a Lockheed Martin către România

 

Ministerul Apărării Naţionale a încheiat cu compania Lockheed Martin Overseas LLC din Statele Unite ale Americii, prin CN Romtehnica SA, contractele nr. 02/827/2018 și 02/959/2019 pentru achiziţia de piese de schimb și subansamble specifice radarelor TPS-79(R), respectiv contractul nr. 02/845/2018 pentru achiziția de servicii de reparații ale echipamentelor defecte specifice radarelor TPS-79(R).

„Având în vedere că produsele/serviciile care fac obiectul contractelor de achiziție menționate anterior sunt din domeniul apărării și au o valoare care depăşeşte, individual sau cumulat, două milioane de euro, furnizorului Lockheed Martin Overseas LLC îi revine obligația de a efectua operațiuni compensatorii în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 189/2002 privind operaţiunile compensatorii referitoare la contractele de achiziţii pentru nevoi de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 354/2003, cu modificările şi completările ulterioare”, ne-a transmis MApN.

În conformitate cu legislația națională aplicabilă, implementarea obligațiilor de compensare s-a realizat prin acorduri de compensare încheiate de Oficiul de Compensare pentru Achiziții de Tehnică Specială (OCATS) și agentul economic amintit.

 

G Ad:

Despre radarul TPS-79 R

 

Radarul TPS-79 R este un sistem radar mobil, destinat în principal pentru supravegherea spaţiului aerian la înălţimi mici şi medii, în cadrul misiunilor de control al spaţiului aerian (Air Traffic Control), precum şi pentru misiuni tactice de apărare aeriană (Air Defence), potrivit ROAF.

Construit cu tehnologie semiconductoare şi având o mobilitate ridicată, sistemul radar poate funcţiona în toate condiţiile de climă şi teren. Sistemul este conceput pentru a-şi îndeplini misiunile independent sau inclus într-un sistem integrat de supraveghere aeriană.

Sistemul detectează şi urmăreşte automat ţintele aeriene din zona sa de supraveghere, determină coordonatele acestora şi realizează corelarea automată a informaţiilor primare, culese de radarul primar şi a celor secundare, culese de radarul secundar. Sistemul poate fi configurat să opereze independent sau integrat în cadrul unui sistem mai mare de ATC sau de supraveghere a spaţiului aerian.

Radarul TPS-79 R este capabil să opereze într-un mediu electromagnetic ostil, ţinte fixe, clutter atmosferic şi/sau marin, pe fondul unor puternice măsuri şi contramăsuri electromagnetice precum bruiaj activ şi pasiv, bruiaj de imitaţie etc. Primul sistem a intrat în dotarea Forţelor Aeriene în anul 2010.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

MiG-31, în cea mai modernă variantă: Rușii integrează sistemul fly-by-wire pe avioanele care vor proteja frontierele nordice ale Federației
Cele mai mari amenințări la adresa SUA evidențiază rolul României. Două amenințări sunt catalogate cu „capacități formidabile”
SUA spun că toate opțiunile sunt pe masă după concentrarea „amplă și neobișnuită” de trupe ruse la granița Ucrainei
În Rusia a început construcția noului Su-75 Checkmate. Soarta primului Su-57 din producția de serie provoacă încă fiori reci Moscovei
Contre între liderul armean și cel azer, într-o rară întâlnire cu Putin. Armenia transmite Rusiei că Azerbaidjanul i-a invadat teritoriul
Viktor Orban l-a felicitat pe premierul Ciucă. Budapesta spune că în pofida provocărilor, România și Ungaria au menținut cooperarea
Contacte între România și Egipt pentru armament și tehnică militară. Industria românească va fi prezentă la Cairo cu un stand național
NATO avertizează Rusia să evite o nouă aventură militară în Ucraina. Soltenberg: Trebuie să fie clar că vor exista consecințe
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro