Două bombardiere americane B-52H au desfășurat un zbor complex deasupra Europei. În Ungaria avioanele au efectuat simulări de luptă
Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe conturi de Twitter și Telegram, pe 22.08.2022, două bombardiere strategice americane de tip B-52H au executat un zbor de instrucție deasupra Europei.
Numai una dintre aeronave a fost vizibilă pe radare, având transponderul de bord pornit. Este vorba despre avionul cu numărul de înregistrare 60-0005, care a întrebuințat indicativul radio SPLTR24.
Cele două avioane au decolat de la Baza Aeriană Fairford din Marea Britanie la ora 08.45 (ora Europei Centrale - CEST). Acestea au zburat pe un traiect de zbor care a inclus: Marea Britanie, Oceanul Atlantic, Franța, Marea Mediterană, Italia, Insula Creta, Turcia, Bulgaria, Macedonia, Albania, Muntenegru, Bosnia-Herțegovina, Croația și Ungaria, urmând să revină la baza de dislocare temporară.
Aeronavele americane au fost realimentate în aer în nordul Mării Mediterane, la nord-vest de Cipru, de la două avioane-cisternă Boeing KC-135R Stratotanker aparținând Forțelor Aeriene ale Turciei.
Pe teritoriul Ungariei bombardierele americane B-52 au efectuat simulări de luptă
Pe teritoriul Ungariei, la sud de lacul Balaton, aeronavele au efectuat mai multe treceri, care pot fi considerate simulări ale unor eventuale întrebuințări în luptă, cu folosirea armamentelor de la bord.
Probabil, zborul avioanelor americane a avut ca scop familiarizarea echipajelor cu teatrul de operații european și întărirea cooperării cu Forțele Aeriene ale statelor prin care au trecut traiectele de zbor.
Pe 18.08.2022, patru bombardiere strategice americane B-52H au fost redislocate la Baza Aeriană Fairford din Marea Britanie de la Baza Aeriană Minot din SUA, pentru o misiune de tip Bomber Task Force.
Este vorba despre aeronavele cu numerele de înregistrare 60-0005 Warbird, 60-0023 Bomber Barons, 60-0034 Wise Guy și 60-0026 Dakota Avenger.
Ținând cont de experiențele anterioare, se poate aprecia că bombardierele americane vor rămâne în Europa pentru o perioadă de câteva săptămâni. Probabil, în acest interval de timp, aeronavele vor efectua mai multe zboruri și în spațiul aerian al României.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News