Două drone americane RQ-4 au efectuat zboruri atipice în proximitatea Peninsulei Crimeea
Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe Twitter, mijloace americane de cercetare aeriană continuă să îndeplinească misiuni intense de tip ISR (intelligence, surveillance and reconnaissance) în proximitatea frontierelor rusești din Marea Neagră.
Astfel, pe 07.05.2021, două drone de cercetare strategică de tip RQ-4 au executat zboruri atipice în apropierea Peninsulei Crimeea. Acestea au monitorizat situația de securitate din zonă, efectuând mai multe treceri la sud-vest și sud-est de Crimeea, precum și la sud-vest de Ținutul Krasnodar.
Prima dronă de tip RQ-4B Global Hawk aparținând Forțelor Aeriene ale SUA a decolat de la Baza Aeriană Sigonella de pe Insula italiană Sicilia. Aparatul de zbor, cu numărul de înregistrare 11-2049 și indicativul radio FORTE10, a ieșit deasupra Mării Negre de pe teritoriul Bulgariei.
A două dronă americană de tip RQ-4A Global Hawk a decolat de la Baza Aeriană Al Dhafra din Oman. Aceasta a întrebuințat indicativul radio GINGR68 și a ieșit în Marea Neagră tot de pe teritoriul Bulgariei.
Particularitatea zborurilor din 07 mai a constat în numărul mare de treceri efectuate în proximitatea Peninsulei Crimeea și de forma neregulată a traiectelor de zbor.
Probabil, aparatele de zbor fără pilot ale SUA desfășoară culegerea de informații despre trupele ruse și echipamentele acestora din zonă, în vederea actualizării hărților electronice privind situația de securitate din Regiunea Mării Negre.
Cele două drone au mai zburat împreună deasupra apelor neutre ale Mării Negre și pe data de 01 mai.
De asemenea, pe 29 aprilie, acestea s-au aflat din nou în zonă, împreună cu alte mijloace de cercetare aeriană americane și din alte state membre NATO (în special Marea Britanie).
Zborurile dronelor americane în Marea Neagră s-au intensificat începând din ultima parte a lunii martie 2021, când Rusia a început să concentreze trupe la frontiera cu Ucraina. Dacă anterior, o dronă dislocată în Italia desfășura zboruri în regiune cu o frecvență de două sau trei pe lună, începând de la sfârșitul lunii martie acestea au devenit aproape zilnice. În plus, la misiunile din Marea Neagră a fost conectată și o a doua dronă de cercetare, dislocată în Orientul Mijlociu.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News