Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Drona de atac turco-ucraineană Akinci a efectuat primul zbor (Video)
12 dec 2019 / 15:14
Cea mai nouă dron ă de atac turcescă „Akinci", construită în parteneriat cu Ucraina, a făcut primul zbor, relatează portalul Ukrainian Military şi Quwa.org.

Conform informațiilor publicate pe portalul ucrainean, drona turcă, echipată cu motoare ucrainene AI-450, a făcut primul zbor. Vehiculul aerian fără pilot (UAV) a petrecut 16 minute în aer, zburând în jurul aeroportului Çorlu, în nord-vestul provinciei Tekirdağ, după care a aterizat.

Înainte de efectuarea acestui prim zbor, drona a fost supusă unor teste la sol, ultima etapă constând în sprinturi scurte pe pistă.

Motoarele ucrainene AI-450 au fost instalate pe acest UAV la sfârșitul lunii august a acestui an, după ce Ukrspecexport și Baykar Makina au stabilit o asociere comună pe 9 august, partea turcă a anunțat că speră că drona Akinci să ajungă pe linia de producție în 2020, după finalizarea tuturor testelor de zbor.

Industriile de apărare ucrainene și turce şi-au unit forţele pentru a produce în serie dronă de atac Akinci, a declarant, pe 20 august, într-un comunicat de presă concernul militar de stat ucrainean UkrOboronProm. Noua aeronavă este proiectată ca parte a unui joint venture între compania de stat ucraineană UkrSpetsEksport, parte a Ukroboronprom, şi compania turcă Baykar Defence, specializată în fabricarea de drone.

Anterior, existau planuri de dotare a dronei cu motoare turbo-diesel RD-222 dezvoltate de Tusas Engine Industries, dar proiectul a fost ulterior revizuit şi atribuit industrie de apărare din Ucraina.

 

Caracteristicile dronei Akinci 

 

În septembrie 2019, Ucraina a trimis Turciei al doilea lot de două motoare pentru aceste UAV-uri.

Ucraina a declarat anterior că noul UAV va fi dezvoltat să răspundă provocărilor conflictelor armate din secolul 21 și va fi destinat în primul rând forțelor armate ucrainene și turce.

Akinci aparține unei noi clase de drone „grele".

UAV-ul are o greutate de 5.5 tone, o anvergură de 20 m, cu două motoare şi poate zbura la altitudini de până la 12.000 m, rămânând în aer aproximativ 24 de ore. Drona poate ridică 900 kg armament extern și până la 450 kg în compartimentele interne ale fuzelajului său.

Potrivit UkrOboronProm, Akinci este o dronă de nouă generație, care poate efectua operaţiuni de recunoaştere de la altitudini mari, cu o viteză de croazieră şi capabilă să efectueze lovituri de înaltă precizie cu diferite tipuri de arme.

(oar_w460)

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

EXCLUSIV
Noul desen al prezenței US Army în Europa: În România ar putea ajunge brigada Stryker iar Polonia va plăti ea costurile prezenței SUA
Zeci de răniţi în urma unei explozii puternice în portul Beirut - Video
Pentagonul anunță că a testat cu succes o rachetă intercontinentală
Belarus îşi mobilizează o parte din rezerviști de teama unei intervenții a Rusiei
China avertizează SUA să nu deschidă ''cutia Pandorei'' în disputa TikTok
Reuniune de urgenţă a Consiliului Suprem de Apărare din Liban după exploziile de la Beirut
Mercenari ruşi arestaţi în Belarus: Lukaşenko denunţă o tentativă de a 'organiza un masacru' la Minsk
Sistemul de apărare împotriva rachetelor, Iron Dome va fi construit și instalat și în Statele Unite
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro