Trei drone au fost observate deasupra unui aeroportului Mihail Kogălniceanu, în noaptea de 15 spre 16 aprilie. Împotriva lor au fost folosite mijloace de bruiaj electronic, a început o anchetă asupra incidentului.
Avioane americane F-22 Raptor, la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din România, în 2016. Sursă foto: U.S. Air Force
Dronele au zburat în zona bazei aeriene Mihail Kogălniceanu. Erau de dimensiuni mici și operau la viteze mici și la altitudini mici.
Forțele Aeriene Române au raportat că UAV-urile erau probabil unele civile.
„Conform regulamentului, au fost luate toate măsurile pentru garantarea siguranței în spațiul aerian, autoritățile civile de trafic aerian au fost informate cu promptitudine despre situație”, se arată în comunicat.
După utilizarea mijloacelor EW, semnalul radar și contactul vizual cu dronele au încetat. Cu toate acestea autoritățile române nu au găsit resturile dronelor. A fost declanșată o anchetă.
Comandamentul Bazei Aeriene 57 Mihail Kogălniceanu, a informat parchetul militar despre situație, iar la nivelul unității militare a fost numită o comisie de investigare a incidentului.
Dronele au fost neutralizate din cauza riscului de a interfera cu zborurile de la baza aeriană. Generalul Constantin Spînu a spus că astfel de evenimente se întâmplă des.
”Situația de aseară nu a fost o situație care să reprezinte un pericol iminent pentru securitatea națională. Însă, fiind o zonă restricționată, în apropierea sau deasupra unui aeroport internațional, evident că a fost tratată cu responsabilitate.
S-a manifestat pe timpul a aproximativ două ore.
Au fost două situații. Prima dată a fost observată o astfel de dronă, după care au fost două. Nu vă pot spune dacă în cea de-a doua situație a fost implicată prima. Deci au fost, să spunem, trei aparate de mici dimensiuni, care evoluau cu viteze foarte mici, la înălțimi foarte mici, în zona de proximitate a aeroportului internațional.
Au fost luate măsuri în conformitate cu legislația națională. Prima grijă a fost aceea de a asigura securitatea spațiului aerian. A fost o conlucrare cu autoritățile civile de gestionare a traficului aerian. În paralel au fost luate măsuri pe care ni le permite legislația, inclusiv contramăsuri de tip război electronic, de tip bruiaj, care au fost aplicate în mod repetat, pe parcursul celor două ore. Evident că a fost informat Parchetul Militar. Și organele de cercetare și urmărire penală și judiciară”, a declarat Spînu.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News