Drone pentru Armata României | Doar Elibt cu Hermes 450 a trecut în următoarea etapă a programului
În următoarea etapă a programului de înzestrare cu drone, numit oficial „Sistem UAS tactic-operativ clasa II (UAS-TO)”, a fost admisă compania israeliană Elbit Systems.
Amintim că în programul de înzestrare cu drone au existat două oferte, ambele de la companii din Israel. E vorba despre companiile Elbit Systems cu Hermes 450 și Israel Aerospace Industries (IAI) cu Tactical Heron.
Autoritatea contractantă care va organiza şi derula procedura specifică este Ministerul Apărării Naţionale - Direcţia generală pentru armamente, prin Compania Naţională „Romtehnica“ - S.A.
Inițial interes pentru program au manifestat și cei de la U-TacS - un joint-venture Elbit UK - Thales UK - care propuneau României sisteme Watchkeeper X.
În cursul acestei săptămâni, potrivit surselor DefenseRomania, în a doua etapă a programului au fost admiși doar cei de la Elbit Systems. IAI se pare că nu a reușit să întrunească toate cerințele pentru a înainta în faza următoare a programului.
România se îndreaptă spre Hermes 450. Elbit a trecut în etapa următoare, IAI nu ar fi putut îndeplini solicitările procedurii
Hermes 450, Elbit Systems
Publicația noastră a scris în premieră despre aceste cerințele din program, aticipând decizia, încă din 10 noiembrie. Semnele de întrebare se refereau la faptul că IAI nu are operaționale sistemele Tactical Heron, care, mai mult, potrivit cerințelor, ar fi trebuit să fie inclusiv livrate către armate din state membre NATO.
Precizăm că avem informații certe cu privire la faptul că Elbit a trecut mai departe, fără să cunoaștem cu exactitate motivele pentru care IAI nu a fost admisă în următoarea etapă.
Totuși, analizând încă de luna trecută cerințele programului, DefenseRomania a precizat că Tactical Heron, dronele cu care IAI a intrat în competiție, nu sunt operaționale și, mai mult, ele ar fi trebuit și livrate către armate membre NATO. Citând din procedura oficială: „Candidatul trebuie să depună declarații și documente justificative care să demonstreze” că a livrat acest tip de drone către armate din state membre NATO cel puțin două UAV-uri.
IAI dezvoltă și alte UAV-uri care sunt operabile și livrate în state membre NATO, doar că ele sunt clase diferite față de clasa solicitată de MApN.
Din procedura aferentă programului de înzestrare: „Candidatul trebuie să depună declaraţii şi documente justificative care să demonstreze că a livrat în ultimii 5 ani anterior datei iniţierii procedurii specifice către armate din state membre NATO, cel puţin două sisteme UAS din clasa II conform clasificării NATO care includ în configuraţie sistem IFF mod 5”.
Acum o lună publicația noastră a solicitat o informare oficială către IAI, dar nu a primit niciun răspuns.
În ceea ce privește Elbit, care a trecut în următoarea etapă cu Hermes 450, gigantul israelian deja produce părțile componente ale dronelor sale la Bacău, în cele două facilități pe care le deține, fără însă să facă asamblare, dar a anunțat că deschide o linie de asamblare în țară pe care o va transforma în hub regional. Elbit deține și o facilitate în Măgurele.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News