Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
După 10 ani de exploatare, rușii vor moderniza racheta balistică intercontinentală de tip Bulava, cu lansare de pe submarin
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Agenția de presă rusă Tass a anunțat, pe 22.07.2023, citând o sursă din industria producătoare de rachete, că noua rachetă balistică intercontinentală Bulava-M va înlocui racheta de tip Bulava aflată în prezent în serviciul de luptă pe submarinele strategice cu propulsie nucleară din clasa Borey/Borey-A (Proiect 955/955A).

,,Cooperarea dintre întreprinderile din industria de profil, condusă de Institutul de Inginerie Termică din Moscova, are dezvoltările necesare pentru proiectarea rachetei balistice intercontinentale Bulava-M, care va înlocui racheta de tip Bulava”, a declarat sursa agenției.

Potrivit precizărilor acesteia, în prezent, Forțele Navale ale Federației Ruse dispun de șase submarine strategice din familia Borey purtătoare de rachete balistice intercontinentale. Primul dintre acestea, Yuri Dolgoruky, a fost predat Marinei în urmă cu 10 ani.

După cum rezultă din datele publicate de sursele deschise, alte patru submarine din clasa Borey-A se află în diferite stadii de construcție, iar alte două sunt pregătite pentru lansarea în producție.

Principala armă de lovire din dotarea submarinelor de acest tip este racheta balistică intercontinentală cu combustibil solid de tip Bulava. Una dintre problemele rachetelor cu combustibil solid constă în îmbătrânirea prafului de pușcă. Prin urmare, în mod obiectiv, Bulava va avea nevoie de un înlocuitor, care va fi Bulava-M, creată prin utilizarea unor noi soluții de design. Cu toate acestea, noua rachetă va putea fi întrebuințată și de submarinele existente sau aflate în construcție din clasa Borey/Borey-A, fără modificarea majoră a acestora.

Anterior, presa rusă a informat că Ministerul Apărării are în curs de finalizare cerințele tehnico-tactice pentru o nouă rachetă balistică intrcontinentală cu lansare de pe submarin.

Comentariul autorului: Istoria dezvoltării rachetei R-30 Bulava este plină de dramatism. Începând de la sfârșitul anilor 1980, oamenii de știință ruși au efectuat activități de cercetare în scopul dezvoltării unei rachtete balistice pentru submarinele de generația a patra (Borey).

Inițial, s-a intenționat modernizarea sistemului de rachete D-19 cu racheta R-39, amplasate pe generația anterioară de submarine purtătoare de rachete (Proiect 941 Akula). Acest proiect a fost gestionat de dezvoltatorul tradițional - Biroul de Proiectare și Construcții de Mașini (în prezent Centrul de Stat pentru Rachete Makeev).

,,Acesta a propus pentru noile submarine modernizarea rachetei cu combustibil lichid în trei trepte, R-39R, care se afla pe submarinele noastre, cele mai mari din lume, din clasa Akula. Dar, primele trei teste ale rachetei R-39UTTH Bark au eșuat. În plus, greutatea rachetei era mai mare decât cea definită în termenii de referință. Pentru aceasta, ar fi fost necesar să refacem proiectul pentru un nou submarin și nu existau nici bani, nici timpul necesar”, a declarat Victor Litovkin, observator militar al agenției TASS.

Comisia guvernamentală a luat decizia de a înlocui racheta Bark cu un analog naval al complexului terestru mobil Topol-M, care era mai ușor decât R-39UTTH, trecuse cu succes toate testele și fusese introdus deja în dotarea Trupelor de Rachete cu Destinație Strategică (RVSN). În consecință, în 1998, tema Bark a fost închisă, iar proiectul noului submarin a fost transferat la Institutul pentru Inginerie Termică din Moscova (Corporația MIT), specializat în rachete sol-sol cu combustibil solid, respectiv Topol-M. Constructorii principali ai proiectului - Iuri Solomonov (până în septembrie 2010) și Aleksandr Suhodolski. O serie de experți în domeniul militar au dat asigurări că institutul poate să creeze o rachetă unificată cu Topol-M, ceea ce ar permite economisirea bugetului militar și simplificarea lanțurilor tehnologice.

,,Dar, să faci dintr-o rachetă terestră o rachetă navală este foarte greu, este aproape imposibil. Mai ales că proiectanții de rachete ai MIT nu s-au angajat niciodată la acest lucru. Cu toate acestea, ca o ironie a sorții, constructorul general al MIT pentru Topol și apoi pentru Bulava a absolvit Institutul de Aviație din Moscova și și-a luat diploma chiar pentru o rachetă navală. Însă, el a făcut întotdeauna numai rachete terestre, începând cu RSD-10 Pioner și terminând cu RT-2PM2 Topol-M”, a declarat Victor Litovkin.

MIT a realizat o schiță a rachetei navale la începutul anilor 1990, iar proiectul a primit numele de cod Bulava. Pentru a accelera lucrul și a economisi bani, s-a decis abandonarea lansărilor test pornind de la un stand special submarin. După trei teste reușite ale machetei Bulava, s-a luat decizia de a începe testele de lansare de pe un submarin, respectiv submarinul modernizat TK-208 Dmitri Donskoi, Proiect 941UM Akula.

Pe 23 septembrie 2004, au fost efectuat teste inițiale (la o înălțime de 40 de metri) de sub apă. Prima lansare test a rachetei (de la suprafața apei) a fost efectuată pe 27 septembrie 2005 și a fost recunoscută ca fiind “parțial reușită”. Următoarea lansare, prima din imersiune, a fost efectuată pe 21 decembrie 2005 și a fost un succes. După aceasta, ministrul apărării al Federației Ruse, Serghei Ivanov, a ordonat ca racheta să fie introdusă în înzestrare până la sfârșitul anului 2007. Cu toate acestea, următoarele șase lansări ale rachetei, efectuate în perioada 2006-2008, au fost însoțite de diverse probleme tehnice, iar introducerea rachetei în înzestrare a fost amânată.

“Particularitatea testelor consta în faptul că, de fiecare dată, cauzele accidentelor erau altele. Acest fapt nu indica probleme de concepție, ci, mai degrabă, inconveniente de la Intreprinderea din Votkinsk din Udmurtia sau de la componentele de calitate inferioară provenite de la 600 de societăți afiliate și de la controlul slab asupra conformității lor cu reglementările tehnice”, a declarat Litovkin.

În acest timp, multe mijloace de informare în masă au început să critice proiectul Bulava. În opinia lui Litovkin, cei mai vocali critici au fost cei care “au fost refuzați pentru a participa cu racheta lor la comanda pentru Proiectul 955”. “Aceștia s-au prefăcut că nu își mai amintesc că atunci când construiau propriile rachete R-39 pentru submarinul Proiect 941, mai mult de jumătate din primele 17 lansări de testare au fost, de asemenea, nereușite”, a spus expertul.

Cu toate acestea, în cele din urmă, racheta Bulava și-a demonstrat eficiența. Începând din anul 2011, lansările test au fost efectuate de pe primul submarin Proiect 09550 - submarinul nuclear purtător de rachete Yuri Dolgoruky. În cadrul programului comun de teste de stat, lansările au avut loc în august și în octombrie, iar pe 28 decembrie 2011 a fost lansată prima salvă formată din două rachete.

Neoficial, pe 10 ianurie 2013, odată cu arborarea drapelului Sfântului Andrei pe submarinul Yuri Dolgoruky, racheta R-30 a fost introdusă în înzestrare. Cu toate acestea, testarea constructivă a rachetei Bulava s-a mai prelungit câțiva ani: după lansarea nereușită din 06 octombrie 2013, a fost ordonat un ciclu suplimentar de lansări test. În total, în perioada 27 septembrie 2005 - 23 mai 2018, au fost efectuate 27 de lansări, din care 15 au fost cu succes, iar celelalte parțial reușite sau nereușite. Au fost constatate probleme în ceea ce privește sistemul de conducere, dispersarea ogivelor sau cu motoarele din treptele doi și trei.

Acum, racheta balistică intercontinentală de tip Bulava reprezintă armamentul principal al submarinelor strategice din clasa Borey. Acestea pot să efectueze lansări de sub stratul gros de gheață din zona arctică. Submarinele unor proiecte vechi, precum Kalmar sau Delfin, înainte de lansare, trebuie să spargă corpul de gheață. După cum remarcă experții militari, o astfel de manevră încetinește foarte mult submarinul în pregătirea pentru executarea atacului cu rachete.

Submarinele din clasa Borei pot lansa rachete din mișcare, fără o pregătire prealabilă. O asemenea oportunitate a apărut datorită proiectelor vechi de submarine cu complexe de rachete Bark. Pe acestea, constructorii au creat un sistem de lansare a rachetelor de sub gheață. Astfel, cu câteva secunde înainte de plecarea rachetei, din tubul de lansare pornesc mai multe muniții nedirijate. Acestea degajează traseul către complexul de atac al submarinului și explodează atunci când intră în contact cu gheața.

“Cu toate că bătaia rachetei nu este foarte mare (până la 10.000 de kilometri), aceasta permite ca, împreună cu submarinele Proiect 955, să rezolve toate misiunile care îi sunt atribuite și face ca atacul cu o rachetă Bulava sa fie irezistibil”, a declarat Victor Litovkin.

Submarinele din clasa Borei sunt capabile să execute misiuni de luptă în orice punct al Oceanului Planetar, continuu, timp de trei luni, fără reaprovizionare, menținându-se la o adâncime de aproximativ 400 de metri. În Occident, aceste submarine au fost denumite “monștrii din adâncuri”. După cum a precizat în anul 2014 pentru canalul de televiziune Zvezda comandantul unității de luptă BC-2 (pentru rachete) de pe submarinul Yuri Dolgoruky, capitan-locotenent Aleksandr Kalinin, “dacă vom compara aceste submarine cu generațiile precedente sau cu submarinele străine vom constata că decalajele sunt mari”. “Și viteza și alte caracteristici ale submarinelor sunt foarte bune, astfel încât este normal să te temi de ele. Iar ei (cei din Occident) chiar asta fac”, a precizat Kalinin.

Submarinele au practic două corpuri: echipajul, reactorul, turbinele, tuburile de lansare a rachetelor și alte sisteme și mecanisme importante sunt amplasate într-un corp robust, capabil să reziste la presiunea mare a apei, iar la exterior există un corp lejer, care îi dă submarinului o formă aerodinamică.

Potrivit surselor deschise, lungimea submarinului Proiect 955 este de 170 de metri, lățimea de 13,5 metri, iar pescajul de 10 metri. Deplasamentul la suprafață al submarinului este de 14.720 de tone, iar deplasamentul în imersiune de 24.000 de tone. Viteza la suparafața apei este de 15 noduri, iar viteza în imersiune de 29 de noduri. Autonomia de navigație este de 90 de zile, iar echipajul submarinului este format din 107 persoane.

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Tanc Merkava al Israelului, sursă foto: Wallpaper via. Israel Today
EXCLUSIV
Invazia, inevitabilă: Israelul a „tăiat” lumina în Gaza, tancurile Merkava sunt granița Fâșiei. Ambasadorul israelian în România: Nu mai avem de ales
EXCLUSIV
Israelul e în război. Reuven Azar, ambasadorul Israelului în România, detalii despre criza fără precedent după atacul Hamas. Interviu exclusiv DefenseRomania și DC News
O soluție inteligentă pentru Ucraina: Integrarea rachetelor americane AIM-7 Sparrow pe sisteme Buk. Hawk, aflate și în dotarea României, sunt și ele o opțiune
Gen. Cristian Barbu (Foto: facebook) / Tehnică rusă pierdută de invadator în Ucraina (Foto: Forțele armate ale Ucrainei)
EXCLUSIV
Mai este Rusia a doua armată a lumii? Generalul (r.) Barbu analizează războiul împotriva Ucrainei la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Sursa foto: Segodnya.ua
EXCLUSIV
Forțele ruse pregătesc o ofensivă militara masivă cu tancuri și artilerie pe frontul din Ucraina. Ce șanse au?
Pentagonul lansează o strategie de combatere a armelor de distrugere în masă
Ambasadorul Coreei în România a prezentat trei obiective principale: Suntem prieteni buni. Dar trebuie să devenim cei mai buni
Armata SUA trage concluzii de pe câmpul de luptă din Ucraina: Pe ce se concentrează militarii americani?
De ce e importantă Poarta Focșanilor. Gen. Bălăceanu: Unii colegi m-au criticat. O eventuală intrare a rușilor pe aici deschide două culoare cruciale
Fostul ministru britanic al apărării: ”Vârsta militarilor e de peste 40 de ani”, iar Kievul trebuie să extindă mobilizarea. Putin se bazează pe două lucruri
Raport al Ministerului britanic al Apărării: Rusia se bazează tot mai mult pe aviaţia navală în zona Mării Negre
”Submarine anti-China”: Marea Britanie consolidează proiectul AUKUS și anunță un contract de 4,9 miliarde de dolari pentru submarine cu propulsie nucleară
Harta conflictelor înghețate în Europa, înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022. Photo credit: Warsaw Institute
EXCLUSIV
Războaiele înghețate ale Rusiei. Ucraina, încotro? Angela Grămadă, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Ce înseamnă să pariezi pe Rusia. Lecție amară pentru Erevan: După dizolvarea Karabahului, ar putea fi rândul sudului Armeniei
Reziliența NATO și provocarea tehnologiilor emergente. Panel dedicat în cadrul Forumului Euro-Atlantic de Rezilienţă
Tanc rusesc de tip T-72B3. Foto: Ministerul Apărării din Rusia
EXCLUSIV
„A doua armată a lumii” are un regiment gonflabil. Rusia își acceptă neputința: Tancuri gonflabile T-72 - la datorie pe frontul din Ucraina
SUA semnează un acord pentru finanțarea programelor militare de înzestrare derulate de Polonia: Securitatea este vitală pentru apărarea flancului estic al NATO
Mass-media ucraineană: Occidentului îi lipsește voința politică pentru a asigura victoria Ucrainei
Biden i-a promis lui Zelenski rachete ATACMS, dar fără să precizeze când SUA vor anunța public decizia transferului
China ia locul URSS-ului: SUA reactivează un program major de supraveghere submarină, abandonat la sfârșitul Războiului Rece
SUA ar putea ajunge la un acord de apărare cu Arabia Saudită similar celor încheiate cu aliații săi asiatici, Japonia și Coreea de Sud
EXCLUSIV
Războiul de 24 de ore și capitularea armenilor din Nagorno-Karabah sub privirile Rusiei. Vasile Simileanu, la Obiectiv EuroAtlantic
Armata ucraineană parcurge un proces inedit de modernizare și schimbare chiar în timp ce duce un război greu
Pentagonul este obligat să grăbească pasul în lupta spațială. Armele Chinei și Rusiei, o amenințare reală pentru sateliții americani
Armata rusă
EXCLUSIV
Nagorno Karabah a capitulat sub privirile Rusiei. Cum a fost trădată Armenia, prima țară creștină din lume, de către „a treia Romă”
Vadim Brînzaniuc,  vicepreședintele Partidului Social Democrat European (PSDE) din Republica Moldova. Foto: Vadim Brînzaniuc @OfficialFacebook
EXCLUSIV
Începe bătălia pentru Chișinău. Vadim Brînzaniuc, candidat la primăria Capitalei R. Moldova, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Avioane F-16 Fighting Falcon aflate în dotarea Forțelor Aeriene Române. Sursă foto: MApN
EXCLUSIV
Primele avioane F-16 cumpărate de România din Norvegia ajung anul acesta. Cunoaștem numărul de avioane din primul lot
Triunghiul China-Rusia-SUA. Este Beijingul un mediator onest în ciocnirea dintre vechii rivali ai Războiului Rece?
Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naționale. Foto: MApN
EXCLUSIV
Armata României în criza dronelor rusești căzute pe teritoriul țării. Ministrul Apărării Angel Tîlvăr - interviu în studiourile DefenseRomania
Acord de apărare reciprocă între țările africane conduse de junte militare

Ştiri Recomandate

România a boicotat discursul ministrului rus Serghei Lavrov la OSCE. Luminița Odobescu a părăsit sala când Lavrov a luat cuvântul
Reprezentanţii companiilor de apărare din Europa: Pentru a nu mai depinde de importuri avem nevoie de comenzi reale, nu de obiective asumate pe hârtie
Distrugătorul USS Carney a doborât o dronă iraniană care acționa riscant. Atacurile cu drone asupra navelor SUA devin tot mai dese
Airbus confirmă dezvoltarea lui Eurofighter EK: Germania va îmbunătăți avioanele sale cu capabilități de război electronic
Bătălie aprigă pentru viitoarele submarine ale Poloniei. Coreenii propun KSS-III de ultimă generație și plusează în cooperarea industrială
Dronele maritime ucrainene le dau mari bătăi de cap rușilor: Contracararea acestora va fi inclusă în noile programe de instruire a echipajelor navelor de suprafață
Generalul Vlad, învestit ca șef al Armatei României. Iohannis cere o analiză pentru a determina dacă structura de forță mai corespunde actualelor amenințări
De ce SUA nu mai sunt dispuse să reia producția de F-22 Raptor, considerat cel mai bun avion din lume: O aeronavă ar costa azi 200 de milioane de euro
Superioritatea aeriană este cheia succesului pentru Ucraina: Cum vor ajuta avioanele F-16 în contraofensivă?
Polonia se alătură statelor care boicotează summitul OSCE din cauza prezenței Rusiei. Poziția României încă nu se cunoaște, deși reuniunea începe astăzi 
Prezență interesantă în România: În premieră, avioane F-16 ale Turciei vor proteja spațiului aerian al României
Așa arată „armistițiul”: Atentat la Iersualim revendicat de Hamas. Brigăzile al-Qassam îndeamnă la „escaladarea rezistenței” împotriva Israelului
România deține unul din cele mai complexe centre de comandă din lume, dezvoltat și construit în România de Elbit Systems (Foto)
A murit Henry Kissinger, figură marcantă a diplomației mondiale și arhitectul politicilor SUA privind URSS și China în timpul Războiului Rece
5 dintre cele mai impresionante nave militare din istorie
Primele trei aeronave F-16 achiziționate de România din Norvegia au aterizat la Baza 86 Aeriană de la Borcea (Foto)
F-16 nu este un ''glonț de argint'': Secretarul general al NATO a îndemnat Ucraina să se pregătească pentru un razboi lung și dificil
ATMOS ,,made in Romania". Centru de Artilerie pentru producția obuzierelor de 155 mm în țara noastră
Rușii se pregătesc de o nouă serie de atacuri asupra Ucrainei. Fiecare armată și corp de armată vor dispune de câte o brigadă grea de artilerie, dotată cu obuziere Pion, Malka și Tiulpan
În încercarea de a face trecerea de la interesul pentru F-16 la cel pentru Eurofighter, Turcia s-a lovit deja de primul refuz
5 simulatoare de zbor pentru PC-uri, console și smartphone-uri
Norvegia începe livrarea primelor avioane F-16 către România (Foto/Video)
Portavionul Eisenhower a intrat în Golful Persic însoțit de o forță aeronavală franceză
Kremlinul le pregătește un ”Acord de loialitate” străinilor care doresc să intre în Rusia
Cine e generalul Vlad Gheorghiță, noul șef al Armatei României. Decretul privind numirea generalului Vlad în funcția de șef al Statului Major - semnat de președinte
UE a livrat Ucrainei aproape o treime din muniția promisă în primăvară
Rusia acuză NATO de escaladare: Știm că Finlanda a semnat acorduri pentru desfășurarea trupelor NATO de-a lungul graniței
Forțați de situația din teren, ucrainenii apelează uneori la tactica sacrificării unor blindate
Mega achiziția de sisteme SHORAD/VSHORAD a României - pe două direcții: Una vizează Mistral 3, la comun cu un grup de țări sub conducerea Franței
O fregată rusească din Marea Neagră a lansat patru rachete de croazieră Kalibr asupra infrastructurii Ucrainei
Putin nu va face pace până nu va cunoaște rezultatele alegerilor din SUA
Rusia încearcă să se ascundă de monitorizarea prin satelit: În regiunea Sevastopol a fost activat un puternic sistem de război electronic