Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Belarusul a deturnat un avion de linie, dar Rusia arată cu degetul către România. Rogozin nu uită 2017 și acuză România de „piraterie”
24 mai, 09:05
Șeful agenţiei spaţiale ruse Roscosmos, Dmitri Rogozin, în contextul în care Belarusul a forțat o aeronavă de linie să aterizeze pentru a aresta un jurnalist oponent regimului, a acuzat România și Polonia de „piraterie aeriană”. Rogozin a făcut referire la incidentul din 2017.
MiG-29 al Belarusului, sursă foto: Ministerul Apărării din Belarus

Ca o reacție la acuzele Occidentului împotriva Belarusului care a folosit un MiG-29 pentru a forța o aeronavă de linie să aterizeze la Minsk, Dimitri Rogozin a luat apărarea regimului Lukașenko, arătând cu degetul către țara noastră și Polonia. „Polonia și România sunt implicate în pirateria aeriană de mult timp”, spune Rogozin, pe canalul său de Telegram, citat de Vzglyad Gazeta. Rogozin a făcut referire la incidentul din 2017, dar comparația e cel puțin deplasată.

Atunci, unei curse aeriene S7-157 a companiei S7 pe ruta Moscova-Chişinău i-a fost interzis accesul în spaţiul aerian al României de către serviciul de gestionare a traficului aerian.  Motivul a fost că la bordul aeronavei se afla o "persoană de pe lista cu sancţiuni" a UE, fiind vorba de Dimitri Rogozin, pe atunci vicepremierul Federației Ruse. Rogozin era unul dintre oficialii ruşi care aveau interdicţie de călătorie în Uniunea Europeană.

Rogozin efectua atunci o vizită la Chișinău și mai apoi trebuia să ajungă în Transnistria, vizită care a eșuat ca urmare a interzicerii accesului în spațiul aerian al României și Poloniei.

Avionul s-a întors la Minsk, după care vicepreşedintele de atunci Dimitri Rogozin a pornit spre Moscova cu un zbor regulat "Aeroflot" din capitala belarusă.

 

G Ad:

Detrunarea unui avion de linie de către Forțele Aeriene ale Belarusului, fără precedent în Europa

 

Amintim că în cursul zilei de ieri, zborul Ryanair 4978, care efectua o cursă între Grecia și Lituania, după ce își începuse coborârea spre capitala lituaniană, a anunțat că se va îndrepta brusc spre Minsk. Serviciile de informații din Belarus au forțat avionul să aterizeze la Minsk, întrucât în aeronavă se afla jurnalistul disident Roman Protasevici, căutat în propria ţară pentru rolul jucat în difuzarea uriaşelor proteste ale opoziţiei desfăşurate la Minsk anul trecut.

Minsk se află la mai puţin de 200 de kilometri de Vilnius, de aceea deturnarea avionului a durat câteva minute.

Avionul de linie Ryanair fusese interceptat de un MiG-29 al Forțelor Aeriene Bieloruse, care, înarmat, și din ordinul președintelui Aleksandr Lukașenko, a forțat avionul de pasageri să își schimbe direcția spre Minsk. 

Incidentul care denotă un „terorism de stat” e fără precedent și a determinat UE și NATO să ia poziții ferme împotriva Belarusului.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Aviația israeliană a bombardat iar Fâșia Gaza după un atac cu baloane incendiare (Video)
Bombardierul stealth chinez H-20 va fi mai mare decât B-21 Raider
Palestinienii acuză pe Hamas că depozitează arme în zone rezidențiale
Zumwalt - distrugătoarele stealth prin care SUA vor continua să domine mările: Rachete hipersonice și semnătură radar a unei bărci de pescuit
Statele Unite vor continua raidurile aeriene în Afganistan dacă ofensiva talibanilor nu încetează
Putin: Marina rusă „poate descoperi orice adversar și, în caz de necesitate, îl poate lovi în mod decisiv”
India va participa la exercițiul “Vest-2021”, organizat de Rusia, deși printre invitați se numără China și Pakistanul
Doi soldați turci au fost uciși după ce blindatul în care se aflau a fost atacat în Siria
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro