După modernizare, crucișătorul rusesc Amiral Nakhimov va reprezenta o amenințare serioasă pentru SUA și NATO
Potrivit publicației americane The National Interest, crucișătorul rusesc Amiral Nakhimov va reprezenta, după finalizarea procesului de modernizare, o amenințare serioasă pentru securitatea SUA și altor state membre NATO.
Autorul articolului, Chris Osborne, a scris că, dacă într-adevăr Rusia își va echipa crucișătorul Amiral Nakhimov cu 60 de rachete hipersonice, acesta va dobândi un potențial fără precedent și multe state membre NATO, inclusiv SUA, se vor confrunta cu o amenințare formidabilă.
Recent, reprezentanții ruși au anunțat că nava urmează să fie dotată cu rachete hipersonice 3M22 Zircon, mai mici dar mult mai rapide decât rachetele învechite de tip P-700 Granit.
“Se presupune că, în locul unei rachete Granit, la bordul crucișătorului vor putea fi amplasate trei rachete Zircon, ceea ce înseamnă că nava va fi echipată cu 60 de rachete hipersonice. Cu un astfel de potențial de atac, Amiral Nakhimov va putea copleși și distruge simultan navele de suprafață, apărarea de coastă a adversarului și chiar și ținte interne fortificate ale acestuia. Sistemul de rachete hipersonice conferă navei o apropiere tactică pe care Forțele Terestre convenționale nu o pot atinge, având în vedere viteza cu care se deplasează”, a informat publicația.
Chris Osborne a remarcat faptul că acest tip de armă cu bazare navală este foarte potrivită pentru atacarea unor state membre NATO de-a lungul sau în apropierea Mării Negre, precum Albania.
Rachetele hipersonice vor fi un test real pentru apărarea antiaeriană
Chiar și mijloacele moderne de apărare antiaeriană vor avea probleme semnificative împotriva unui atac de acest fel, deoarece toate mijloacele de apărare disponibile vor fi inutile împotriva unui număr mare de rachete hipersonice, care se deplasează cu viteze de cinci ori mai mari decât viteza sunetului. Pe bună dreptate, o astfel de amenințare este considerată extrem de periculoasă, deoarece o salvă de rachete hipersonice lansată din ocean poate, de exemplu, să scoată din funcțiune apărarea antiaeriană și să deschidă rapid un coridor pentru un atac aerian ulterior.
Editorialistul publicației americane a remarcat faptul că, dacă ne gândim la un astfel de scenariu, vor fi amenințate nu numai zonele de-a lungul Mării Negre, deoarece crucișătoarele de acest tip pot efectua marșuri pe distanțe lungi.
“Ar putea un astfel de atac să reprezinte o amenințare pentru partea continentală a Statele Unite? Este destul de posibil”, a subliniat autorul articolului.
În opinia lui Chris Osborne, astăzi nu există nimic care să poată opri astfel de atacuri. Probabil, acesta este unul dintre motivele pentru care Pentagonul dezvoltă rapid un număr mare de programe de arme hipersonice.
Comentariul autorului: Crucișătorul cu propulsie nucleară Amiral Nakhimov al Flotei ruse de Nord se află în Șantierul Naval Sevmash, unde, la jumătatea anului trecut, a început etapa a doua a lucrărilor de modernizare. Este planificat ca nava să înceapă testele pe mare în cursul anului 2021, iar în 2022 să revină în serviciul de luptă.
Crucișătorul Proiect 1144 este supus unui proces de reparații prelungite, care a început în anul 2013. La finalizarea acestuia, nava urmează să aibă o putere de foc chiar mai mare decât cea semnalată de publicația americană și să fi capabilă să schimbe echilibrul de forțe din Oceanul Planetar.
Astfel, reprezentanții ruși au anunțat că, după modernizare, crucișătorul Amiral Nakhimov va dispune de 240 de rachete de atac și 240 de rachete antiaeriene dirijate.
În dotarea navei se va afla complexul universal de rachete Kalibr-NK, ce va include 30 de instalații de lansare de tip 3S14, cu opt celule fiecare. Acesta va putea întrebuința rachete de croazieră Kalibr și Onyks, precum și rachete hipersonice Zircon.
De asemenea, crucișătorul va fi dotat cu noul sistem de rachete antiaeriene cu lansare verticală de tip 9K96 Polyment-Redut. Acesta va avea 30 de instalații de lansare cu opt celule fiecare. În același timp, la bordul navei se va afla și un complex de rachete antiaeriene cu rază scurtă de acțiune de tip 42S6 Morpheus, cu opt instalații de lansare cu câte opt celule.
În afară de acestea, crucișătorul va primi complexul antisubmarin de dimensiuni reduse Paket-NK, cu patru instalații de lansare cu câte patru celule, destinat pentru distrugerea torpilelor și submarinelor adversarului, în zona apropiată. În dotarea navei se va afla și complexul de rachete antisubmarin Otvet, care va folosi rachete 91RE1.
Crucișătorul Amiral Nakhimov va avea la bord și o instalație de artilerie A-190 Universal, cu calibrul de 100 de milimetri, precum și patru instalații de artilerie automate AK-630, cu calibrul de 30 de milimetri.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News