Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
După un început „secetos”, Armata României a avut unul din cei mai fructuoși ani. Cei trei grei: Obuziere K9, avioane F-35 și blindate Cobra II
Forțele aeriene
Data actualizării:
Data publicării:
2024 a fost unul din cei mai buni ani în ceea ce privește înzestrarea Armatei României, moment care a culminat cu semnarea celui mai mare contract de înzestrare din istoria Armatei noastre, e vorba desigur de achiziția de avioane de luptă de tip F-35 Lightning II de generația a 5-a. 
F-35 Lightning II. Foto: U.S. Air Force
F-35 Lightning II. Foto: U.S. Air Force

Au fost semnate trei mari contracte pentru înzestrarea Armatei, două dintre ele atribuite prin licitație, ceea ce e o performanță pentru decidenții noștri politici și militari mai ales că aceste contracte au fost mai mereu aflate sub imperiul unor probleme legislative și de puține ori duse la un final fericit fără probleme, nu din cauza oficialilor ci din perspectiva structurării acestei proceduri care implică oricând posibilitatea ca un contracandidat participant să se adreseze instanțelor de judecată ceea ce îngreunează procesul.

Contractul semnat pentru F-35, ce se va ridica la aproximativ 6.4 miliarde de dolari, e de departe cel mai mare contract de înzestrare semnat în istoria Armatei României. 

2024 a fost așadar un an fructuos din perspectiva achiziției de tehnică modernă pentru Armată. Deși, paradoxal, a început destul de „secetos”. Primul contract important a fost semnat abia în iulie 2024. 

Dar să facem un scurt remember a ceea ce a însemnat 2024 pentru înzestrarea Armatei României, cu contracte majore finalizate.

 

Cei trei grei ai anului pentru Armata României: Obuziere K9, avioane F-35 și blindate Cobra II

 

I. K9 Tunetul

 

2. K9 Tunetul... (k9-tunetul-k9-thunder_57414600.png)

K9 Tunetul; Obuzier autopropulsat K9. Photo source: DefenseRomania with courtesy of Hanwha

În iulie 2024 a fost spartă gheața cu achiziția de obuziere autopropulsate K9 Thunder, fabricate de gigantul sud-coreean Hanwha Aerospace.

Contractul se ridică la un miliard de euro și include 54 de obuziere K9, muniție și 36 de vehicule de realimentare K10.

Despre K9 Tunetul, versiunea românească a K9, DefenseRomania a scris mult în aceste luni, publicația noastră având oportunitatea chiar de a vizita de două ori Coreea, unde au fost purtate discuții și ulterior prezentate publicului interviuri cu oficiali ai Hanwha, dar și oficiali politici de la Seul.

Programul prevede achiziția a 3 sisteme de obuziere (3 x 18 obuziere de 155 mm + muniție + sprijin logistic).

Ca detaliu de interes, trebuie spus că fiecare sistem de obuziere va fi livrat împreună cu un număr important de țevi de rezervă cal. 155 mm, dar și cu echipamente auxiliare precum: mașini specializate de transport și încărcat muniții; vehicule tehnice de evacuare a echipamentelor avariate; sisteme de cercetare acustică; autostație meteorologică sau post de observare de artilerie auto propulsat.

Important de menționat e că Hanwha va ridica în România o fabrică unde, potrivit contractului, va construi K9 Thunder în diferite etape.

CITEȘTE ȘI: Cum a ajuns obuzierul K9 Thunder să fie „Tunetul”. Românizarea și polonizarea armelor din Coreea e crucială în caz de război

 

II. F-35 Lightning II

3. F-35 (mode... (whatsapp-image-2024-05-22-at-21-34-41-3_40972000.jpeg)

F-35 (model 1 la 1) expus la BSDA 2024 de către Lockheed Martin. Photo source: DefenseRomania

Pe 21 noiembrie 2024 România avea să semneze contractul pentru achiziția de avioane de luptă de generația a 5-a F-35 Lightning II, un moment istoric pentru aviația militară a țării noastre, cât și pentru întreaga Armată română.

Vor fi achiziționate 32 de avioane F-35. Armata României ar trebui să primească primele aeronave de generația a cincea F-35A Lightning II, în cea mai modernă versiune Block 4, în jurul anului 2030, toate aeronavele urmând să ajungă după 2035.

F-35 este cel mai avansat avion de luptă din lume, oferind capabilități de neegalat de generația a 5-a și consolidând capacitățile de descurajare atât pentru SUA cât și pentru aliații săi. În prezent peste 20 de state au ales F-35 americane.

Tot în acest an, în toamnă, la invitația Lockheed Martin, DefenseRomania a fost prezentă în SUA, unde a vizitat fabrica din Forth Worth, Texas, și linia de producția a aeronavelor de generație a 5 a F-35 Lightning II. Vizita a inclus discuții cu mai mulți oficiali al Lockheed despre F-35 și a fost un moment premergător semnării contractului de către România. De semnalat că, tot ca un moment premergător, la expoziția BSDA 2024, în premieră, un F-35 a fost dislocat la Romexpo de Lockheed Martin. 

Până când primele F-35 vor fi fabricate și ajunge în țară, în jurul anului 2030, piloții noștri vor opera trei escadrile de F-16, anul acesta continuând să vină „pe bandă rulantă” din cele 32 de avioane F-16 achiziționate la un preț excelent din Norvegia. Cele trei escadrile vor asigura tranziția către F-35 și vor fi complete în 2025. Așadar, în 2025 le urăm cer senin piloților noștri!

CITEȘTE ȘI: F-35 pentru România, dar avioane noi și în cea mai modernă versiune. Piloții noștri vor zbura pe F-35 Block 4, versiune încă în dezvoltare

 

Blindate 4x4 Cobra II 

4. Blindatul ... (122_21755300.jpeg)

Blindatul 4x4 al Otokar, Cobra II. Photo source: DefenseRomania @BSDA2024

Ultimul contract important semnat în 2024 a fost cel al blindatelor 4x4 Cobra II produse de compania turcă Otokar. Pe 27 noiembrie 2024, contractul cu Otokar era semnat, în urma unei licitații câștigate de turci.

1.059 de autovehicule 4x4 tactice blindate de tip ușor COBRA II la o valoare in echivalent Euro de aproximativ  857 milioane  fără TVA.

Conform contractului, primele 278 de autovehicule 4x4 tactice blindate de tip ușor COBRA II vor fi produse în Turcia, iar  celelalte 781 vor fi fabricate în România. Livrările sunt planificate să fie realizate în loturi, pe parcursul a 5 ani, începând cu ultimul trimestru al lui 2025. Licitația include, de asemenea, unele servicii integrate de sprijin logistic, pe lângă cele 1059 de autovehicule 4x4 tactice blindate de tip ușor.

2024, a fost, așadar, un an bun în procesul de înzestrare al Armatei României. 

2025 se anunță și el un an cu multe vești bune. Așteptăm cu mare interes finalizarea procedurii de licitație pentru achiziția de sisteme de apărare antiaeriană SHORAD/VSHORAD, licitație a cărui rezultat, potrivit surselor noastre va fi anunțat în prima parte a anului 2025. Contractul se ridică la aproximativ 2 miliarde de euro.

Tot anul viitor va fi lansată procedura de licitație și pentru mașinile de luptă ale infanteriei (MLI), un alt contract pe care îl vom urmări cu maxim interes, pe care va fi o „bătălie la baionetă” între marile companii mondiale, în contextul în care vorbim de aproximativ 3 miliarde de euro.

5. MLI-84 „Jd... (ml1-84-jderul-copy_84668200.jpg)

MLI-84 „Jderul”. Foto: DefenseRomania

Dar mai sunt și alte programe importante precum C4I (programul de comandă control) sau cel al sistemelor de război electronic, proceduri care ar trebui să înceapă în 2025. Rămâne de văzut dacă instabilitatea politică va influența procedurile, mai ales că vorbim de proceduri ce au nevoie de acorduri și decizii în CSAT, mai ales acum după ce legea offsetului s-a modificat, iar CSAT are ultimul cuvânt asupra procentajului pe care companiile străine trebuie să îl implementeze în ceea ce privește offsetul, care de acum vor trebui să semneze contractul de offset înainte e începerea licitațiilor. Și, să nu uităm, gradul de instabilitate politică e mare după anularea alegerilor prezidențiale ca urmare a ingerințelor Federației Ruse și reluarea procesului electoral undeva în martie-aprilie 2025.

În prezent, la nivelul MApN sunt active, în diferite stadii, peste 70 de programe de înzestrare și achiziții semnificative de echipamente pentru toate categoriile de forțe (Forțe Terestre, Forțe Aeriene, Forțe Navale și Forțe pentru Operații Speciale).


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Cu două escadrile complete de F-16, România începe construcția celei de-a treia. Unde va fi sediul ultimelor F-16 care vor ajunge anul acesta
SUA aduc patru ”fortărețe zburătoare” în Europa: Bombardiere B-52H participă la exerciții comune cu aliații din NATO
Trump ridică blocada: Israelul primește un lot de bombe grele de aviație MK-84
Poate Patriot să doboare un F-16? Da, s-ar fi întâmplat vara trecută, în Ucraina
E Revelion în Rusia după ce s-a găsit primul client extern pentru Su-57. Avioanele ruse vor avea misiunea de a contracara F-16 Viper, în cea mai modernă versiune
F-35 pentru India? Trump anunță că Statele Unite vor vinde Indiei avioane de generația a cincea
Imagini rare de pe front (Video): Un F-16 al Ucrainei, surprins într-o misiune de atac la joasă înalțime, având bombe ghidate GBU-39 SDB
După o pauză de aproximativ o lună și jumătate, rușii au din nou un submarin în Marea Mediterană: “Krasnodar” a trecut prin Strâmtoarea Gibraltar
Atac cu drone în Ucraina, în proximitatea frontierei cu România: Două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române au intervenit pentru supravegherea spațiului aerian
O imagine istorică: Un F-35 lângă un Su-57. Exact când Rusia a reușit în sfârșit să găsească primul client pentru Su-57
Așa se face un Elephant Walk: Zeci de avioane F-22, consierate cele mai perfromante, au arătat de ce SUA sunt principala putere militară a lumii
Un avion militar rus Su-24 a încălcat spațiul aerian al Poloniei. Rușii recunosc incidentul, dar dau vina pe sistemul de navigație al aeronavei
Teatrul de operații Europa, aflat sub amenințarea rusă, rămâne pe radarul SUA: Bombardiere americane B-52H au aterizat pe bătrânul continent
Rușii au făcut unei puteri militare o ofertă de nerefuzat: Producția Su-57 în afara Rusiei, cu transfer de tehnologie. Dar cum va reacționa China?
Cât costă de fapt pregătirea unui pilot? Cifrele confirmă că un pilot de luptă e mai valoros decât aurul. La propriu
Avioanele franceze Mirage 2000-5 au doborât zece drone Shahed deasupra Mării Roșii (Video): Reuşita le face ideale pentru a fi utilizate de ucraineni în lupta cu UAV-urile ruseşti
Su-75, următoarea glumă a Rusiei? Avionul dezvoltat de ruși pentru a sparge supremația F-35 pe piața externă devine tot mai puțin probabil
Rusia aplică deja experiența din Ucraina împotriva statelor NATO. Centrul din Germania unde se antrenează ”Regimentul Patriot” al Ucrainei, survolat de drone suspecte
Abordare nouă a Pentagonului sub Donald Trump: Avioanele de cercetare aparținând Forțelor Aeriene ale SUA au revenit deasupra Mării Negre
O nouă eră pentru Forțele Aeriene Poloneze: Piloţii polonezi sunt deja pregătiţi pentru operațiuni de luptă cu avioane F-35A (Foto/Video)
Mirage 2000 intră în război alături de F-16. Franța a făcut anunțul istoric: Primele avioane au fost deja livrate Ucrainei
F-16 devine mai puternic: Noul sistem de război electronic Viper Shield permite avionului de luptă să bruieze rachetele inamice
Rușii și-au umflat mușchii în Nord: Bombardiere Tu-95 au patrulat cu rachete de croazieră Kh-101 la vedere. Aliații au răspuns cu F-35
Țările de Jos vor livra Ucrainei un nou lot de avioane F-16 în 2025: Pentru ucraineni, aceste aeronave vor oferi un impuls major pentru capacitățile de luptă aeriană
Scenariul avioanelor F-16 ale României care „nu au putut decola” din cauza pistei înghețate, adaptat la F-35 de ruși, dar într-o nouă formă
Primele imagini cu un Su-27 ucrainean care lansează bombe JDAM-ER de 500 kg asupra unor ținte rusești (Foto/Video)
Avioanele rusești pierd rachetele pe drum: O aeronavă Tu-22M3 “a scăpat” din greșeală o rachetă Kh-22 în regiunea Lipețk (Foto/Video)
Marea dilemă a Rusiei: Rachete hipersonice Kinjal pe Su-57? Dar prețul sacrificiului pe care Su-57 l-ar face nu e nimeni pregătit să-l plătească
Suedezii au anunțat că au trimis primul lor satelit de comunicații militare în spațiu, anul trecut
Dacă rușii au pus aripi bombelor aeriene sovietice, ucrainenii folosesc altă soluție: FAB-urile de 250 de kilograme sunt lansate de pe drone

Ştiri Recomandate

Singura modalitate reală de a descuraja Rusia este de a „militariza Ucraina până în dinți”: Dacă dai dovadă de orice formă de slăbiciune față de Rusia, aceasta va profita de ea
Statele Unite au făcut marele anunț: F-47 e viitorul avion de luptă de generația a VI-a care va înlocui F-22 (Video)
Întâlnire Pavel-Zelenski: “Republica Cehă este alături de Ucraina și sprijină aderarea acesteia la UE și NATO”
Franța își va extinde capacitatea de descurajare nucleară în contextul viitorului incert al Europei: Consolidarea arsenalului nuclear francez va fi bine primită în cercurile europene
Forțele de menținere a păcii din Ucraina vor include aviație și forțe navale aliate: România şi Polonia sunt elemente centrale ale unei strategii gândite la Londra
În ciuda tensiunilor cu Statele Unite şi până la noi alternative la echipamentul militar american, Canada intenționează să achiziționeze sistemul HIMARS
Unul dintre cele mai mari grupuri de nave rusești a tranzitat Canalul Mânecii, posibil transportând echipamente militare către Ucraina (Imagini din satelit)
Parlamentul german, vot istoric: Berlinul are liber la investiții în apărare de sute de miliarde de euro
Bolojan: Statele UE ar putea colabora pentru producția și achiziția comună de armament. Programele PATRIOT și F-35 ale României ”vor fi derulate în bună regulă”
Francezii, „cu dragoste pentru tancurile rusești T-14”. În premieră un elicopter Tiger a lansat racheta antitanc Akeron LP de ultimă generație
Germania, ultima pe lista lungă cu state care au îndoieli despre F-35. Ședință de urgență, iar achiziția de F-35 e subiectul principal
Portavioanele, coșmarul și visul Rusiei. Cu Amiral Kuznețov rugină, Rusia are două proiecte: Prima navă, imposibil de realizat iar a doua ar fi o greșeală teribilă
Dogfight în spațiu. SUA dezvăluie că unii sateliți chinezi exersează manevre complexe de luptă spațială
Odesa a fost bombardată masiv în această noapte (Video/Foto). La nici 48 de ore de la conversația Trump - Putin, rușii au bombardat masiv Kropîvnîțkii și Odesa
Europa își pregătește cetățenii: Franța și Polonia pregătesc ghiduri de supraviețuire în caz de criză
Acordul cu Ucraina privind mineralele va fi semnat ”foarte curând”, anunţă preşedintele Trump
Germania a confiscat un petrolier care făcea parte din „flota fantomă” a Rusiei. Nava a fost găsită de nemți plutind în derivă
Macron propune înlocuirea avioanelor F-35 cu Rafale: Trebuie să oferim alternative europene țărilor obișnuite cu echipamentele militare americane
Forțele Aeriene Taiwaneze nu se lasă intimidate de exercițiile militare ale Chinei (Foto): Avioanele de luptă F-16 au stat cu ochii pe cele mai performante drone chinezeşti
Dimensiunea flotei de bombardiere a U.S. Air Force trebuie reevaluată. General american: Nu este vorba de un Război Rece 2.0, dar avem nevoie de 145 de aeronave stealth B-21 Raider
Rusia, o amenințare fundamentală la adresa securității Europei | UE se pregătește să facă faţă unui posibile agresiuni: Comisia Europeană stabilește politica de apărare pentru 2030
Ucrainenii nu slăbesc atacurile asupra bazei ruse Engels (Foto/Video): Depozitul cu rachete de croazieră pentru bombardierele Tu-95 si Tu-160 a fost lovit puternic cu drone
Ucraina împărtășește pentru prima dată experiența de luptă avută cu FrankenSAM (Foto): Vechiul sistem de apărare antiaeriană Buk a primit rachete RIM-7
UE anunță Strategia pentru oțel și aluminiu. Planul va fi coloana vertebrală pentru reînarmarea Europei
Poate Europa să înlocuiască F-35? Deocamdată pare imposibil, niciunul dintre cele trei de avioane europene nu are capacități de generația a 5-a
Congresul SUA dă semne de viață: Proiect bipartizan pentru nerecunoașterea anexării de către Rusia a teritoriilor ucrainene. „Granițele nu pot fi schimbate cu forța”
Kievul e gata să coopereze cu SUA pentru refacerea centralei nucleare ocupate de la Zaporoje
Rusia e cu ochii pe Baza 116: Zeci de avioane franceze Rafale F5 cu rachete hipersonice nucleare ASN4G vor „ținti” spre Federație
Priviți cum arată „pacea rusă”: Rusia a dezlănțuit iadul asupra orașului ucrainean Kropîvnîțkii (Video) Mai multe blocuri sunt în flăcări
Rusia protestează asupra modului în care R. Moldova a gestionat o alarmă cu bombă la ambasada ei din Chișinău
Ucraina a primit un nou lot de avioane F-16, dar nu oferă mai multe detalii. Din ce țară provin cel mai probabil F-urile sosite recent la Kiev
pixel