Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
După un început „secetos”, Armata României a avut unul din cei mai fructuoși ani. Cei trei grei: Obuziere K9, avioane F-35 și blindate Cobra II
Forțele aeriene
Data actualizării:
Data publicării:
2024 a fost unul din cei mai buni ani în ceea ce privește înzestrarea Armatei României, moment care a culminat cu semnarea celui mai mare contract de înzestrare din istoria Armatei noastre, e vorba desigur de achiziția de avioane de luptă de tip F-35 Lightning II de generația a 5-a. 
F-35 Lightning II. Foto: U.S. Air Force
F-35 Lightning II. Foto: U.S. Air Force

Au fost semnate trei mari contracte pentru înzestrarea Armatei, două dintre ele atribuite prin licitație, ceea ce e o performanță pentru decidenții noștri politici și militari mai ales că aceste contracte au fost mai mereu aflate sub imperiul unor probleme legislative și de puține ori duse la un final fericit fără probleme, nu din cauza oficialilor ci din perspectiva structurării acestei proceduri care implică oricând posibilitatea ca un contracandidat participant să se adreseze instanțelor de judecată ceea ce îngreunează procesul.

Contractul semnat pentru F-35, ce se va ridica la aproximativ 6.4 miliarde de dolari, e de departe cel mai mare contract de înzestrare semnat în istoria Armatei României. 

2024 a fost așadar un an fructuos din perspectiva achiziției de tehnică modernă pentru Armată. Deși, paradoxal, a început destul de „secetos”. Primul contract important a fost semnat abia în iulie 2024. 

Dar să facem un scurt remember a ceea ce a însemnat 2024 pentru înzestrarea Armatei României, cu contracte majore finalizate.

 

Cei trei grei ai anului pentru Armata României: Obuziere K9, avioane F-35 și blindate Cobra II

 

I. K9 Tunetul

 

2. K9 Tunetul... (k9-tunetul-k9-thunder_57414600.png)

K9 Tunetul; Obuzier autopropulsat K9. Photo source: DefenseRomania with courtesy of Hanwha

În iulie 2024 a fost spartă gheața cu achiziția de obuziere autopropulsate K9 Thunder, fabricate de gigantul sud-coreean Hanwha Aerospace.

Contractul se ridică la un miliard de euro și include 54 de obuziere K9, muniție și 36 de vehicule de realimentare K10.

Despre K9 Tunetul, versiunea românească a K9, DefenseRomania a scris mult în aceste luni, publicația noastră având oportunitatea chiar de a vizita de două ori Coreea, unde au fost purtate discuții și ulterior prezentate publicului interviuri cu oficiali ai Hanwha, dar și oficiali politici de la Seul.

Programul prevede achiziția a 3 sisteme de obuziere (3 x 18 obuziere de 155 mm + muniție + sprijin logistic).

Ca detaliu de interes, trebuie spus că fiecare sistem de obuziere va fi livrat împreună cu un număr important de țevi de rezervă cal. 155 mm, dar și cu echipamente auxiliare precum: mașini specializate de transport și încărcat muniții; vehicule tehnice de evacuare a echipamentelor avariate; sisteme de cercetare acustică; autostație meteorologică sau post de observare de artilerie auto propulsat.

Important de menționat e că Hanwha va ridica în România o fabrică unde, potrivit contractului, va construi K9 Thunder în diferite etape.

CITEȘTE ȘI: Cum a ajuns obuzierul K9 Thunder să fie „Tunetul”. Românizarea și polonizarea armelor din Coreea e crucială în caz de război

 

II. F-35 Lightning II

3. F-35 (mode... (whatsapp-image-2024-05-22-at-21-34-41-3_40972000.jpeg)

F-35 (model 1 la 1) expus la BSDA 2024 de către Lockheed Martin. Photo source: DefenseRomania

Pe 21 noiembrie 2024 România avea să semneze contractul pentru achiziția de avioane de luptă de generația a 5-a F-35 Lightning II, un moment istoric pentru aviația militară a țării noastre, cât și pentru întreaga Armată română.

Vor fi achiziționate 32 de avioane F-35. Armata României ar trebui să primească primele aeronave de generația a cincea F-35A Lightning II, în cea mai modernă versiune Block 4, în jurul anului 2030, toate aeronavele urmând să ajungă după 2035.

F-35 este cel mai avansat avion de luptă din lume, oferind capabilități de neegalat de generația a 5-a și consolidând capacitățile de descurajare atât pentru SUA cât și pentru aliații săi. În prezent peste 20 de state au ales F-35 americane.

Tot în acest an, în toamnă, la invitația Lockheed Martin, DefenseRomania a fost prezentă în SUA, unde a vizitat fabrica din Forth Worth, Texas, și linia de producția a aeronavelor de generație a 5 a F-35 Lightning II. Vizita a inclus discuții cu mai mulți oficiali al Lockheed despre F-35 și a fost un moment premergător semnării contractului de către România. De semnalat că, tot ca un moment premergător, la expoziția BSDA 2024, în premieră, un F-35 a fost dislocat la Romexpo de Lockheed Martin. 

Până când primele F-35 vor fi fabricate și ajunge în țară, în jurul anului 2030, piloții noștri vor opera trei escadrile de F-16, anul acesta continuând să vină „pe bandă rulantă” din cele 32 de avioane F-16 achiziționate la un preț excelent din Norvegia. Cele trei escadrile vor asigura tranziția către F-35 și vor fi complete în 2025. Așadar, în 2025 le urăm cer senin piloților noștri!

CITEȘTE ȘI: F-35 pentru România, dar avioane noi și în cea mai modernă versiune. Piloții noștri vor zbura pe F-35 Block 4, versiune încă în dezvoltare

 

Blindate 4x4 Cobra II 

4. Blindatul ... (122_21755300.jpeg)

Blindatul 4x4 al Otokar, Cobra II. Photo source: DefenseRomania @BSDA2024

Ultimul contract important semnat în 2024 a fost cel al blindatelor 4x4 Cobra II produse de compania turcă Otokar. Pe 27 noiembrie 2024, contractul cu Otokar era semnat, în urma unei licitații câștigate de turci.

1.059 de autovehicule 4x4 tactice blindate de tip ușor COBRA II la o valoare in echivalent Euro de aproximativ  857 milioane  fără TVA.

Conform contractului, primele 278 de autovehicule 4x4 tactice blindate de tip ușor COBRA II vor fi produse în Turcia, iar  celelalte 781 vor fi fabricate în România. Livrările sunt planificate să fie realizate în loturi, pe parcursul a 5 ani, începând cu ultimul trimestru al lui 2025. Licitația include, de asemenea, unele servicii integrate de sprijin logistic, pe lângă cele 1059 de autovehicule 4x4 tactice blindate de tip ușor.

2024, a fost, așadar, un an bun în procesul de înzestrare al Armatei României. 

2025 se anunță și el un an cu multe vești bune. Așteptăm cu mare interes finalizarea procedurii de licitație pentru achiziția de sisteme de apărare antiaeriană SHORAD/VSHORAD, licitație a cărui rezultat, potrivit surselor noastre va fi anunțat în prima parte a anului 2025. Contractul se ridică la aproximativ 2 miliarde de euro.

Tot anul viitor va fi lansată procedura de licitație și pentru mașinile de luptă ale infanteriei (MLI), un alt contract pe care îl vom urmări cu maxim interes, pe care va fi o „bătălie la baionetă” între marile companii mondiale, în contextul în care vorbim de aproximativ 3 miliarde de euro.

5. MLI-84 „Jd... (ml1-84-jderul-copy_84668200.jpg)

MLI-84 „Jderul”. Foto: DefenseRomania

Dar mai sunt și alte programe importante precum C4I (programul de comandă control) sau cel al sistemelor de război electronic, proceduri care ar trebui să înceapă în 2025. Rămâne de văzut dacă instabilitatea politică va influența procedurile, mai ales că vorbim de proceduri ce au nevoie de acorduri și decizii în CSAT, mai ales acum după ce legea offsetului s-a modificat, iar CSAT are ultimul cuvânt asupra procentajului pe care companiile străine trebuie să îl implementeze în ceea ce privește offsetul, care de acum vor trebui să semneze contractul de offset înainte e începerea licitațiilor. Și, să nu uităm, gradul de instabilitate politică e mare după anularea alegerilor prezidențiale ca urmare a ingerințelor Federației Ruse și reluarea procesului electoral undeva în martie-aprilie 2025.

În prezent, la nivelul MApN sunt active, în diferite stadii, peste 70 de programe de înzestrare și achiziții semnificative de echipamente pentru toate categoriile de forțe (Forțe Terestre, Forțe Aeriene, Forțe Navale și Forțe pentru Operații Speciale).


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Escadrila 48 a României a făcut spectacol în premieră. A doua noastră escadrilă de F-16 prinde tot mai mult contur
Forțele Aeriene Ucrainene prezintă cum piloți de avioane Su-25 execută misiuni complexe și periculoase pe linia frontului (Video)
Ungaria are de azi două noi elicoptere H225M, unul puternic înarmat. Producătorul francez vrea să intre și pe piața din România cu tandemul H145M – H215M
Programul T-REX transformă Rafale într-o bestie mult mai rapidă. Francezii pregătesc noi motoare pentru Rafale în versiunea F5, cea mai modernă
Avioanele de luptă ucrainene F-16 și-au dovedit superioritatea prin interceptarea a șapte rachete rusești de croazieră
Rusia a început livrarea de avioane de vânătoare Su-35SE în Iran. Primele două aeronave de acest tip au fost transferate la Baza Aeriană Hamadan a Forțelor Aeriene iraniene
Avioane de luptă rusești și chineze au survolat zona de apărare aeriană a Coreei de Sud în timpul vizitei ministrului rus în RPDC
Când ați crezut că le-ați văzut pe toate: Turcia șocheză și renunță la modernizarea avioanelor F-16 la versiunea Block 70, pentru care turcii s-au bătut atât de mult
De ce nu are sens transferul avioanelor de vânătoare Gripen către Ucraina? O flotă de avioane de luptă de un singur tip, mai bună decât o mare varietate de aeronave
Bombardiere americane B-52 au dat târcoale Kaliningradului. Două avioane Su-27 ale Rusiei, ridicate pentru a intercepta B-52
Misiune franceză de cercetare deasupra Mării Negre, concomitent cu mai multe atacuri aeriene ale armatei ucrainene asupra Peninsulei Crimeea
Slovacia va fi protejată de sisteme antiaeriene Barak MX. Israelul va livra și rachete Barak ER cu rază dublă față de varianta de bază, drept compensare pentru întârzieri
Grecia începe ”derusificarea” sistemelor antiaeriene: S-300 nu vor pleca însă spre Ucraina, ci spre aliatul geostrategic al Atenei
Cad ca muștele avioanele Su-34 în Ucraina. Câte Su-34 a pierdut Rusia până acum și de ce nu poate să țină pasul cu pierderile
Demonstrație de forță la granițele Rusiei. Escortat de avioane F-16 și Eurofighter, un bombardier B-52 al SUA a lansat bombe ghidate de aviație JDAM
Inovație totală: Cum vor ucrainenii să lanseze rachete ATACMS de pe avioane F-16. Există cel puțin un precedent care a avut succes
Drone necunoscute continuă să survoleze Europa, spionând portavionul britanic HMS Queen Elizabeth și o baza aeriană americană cu avioane F-15E
Cu un ochi la vecinul său mai mare, Grecia vrea să aibă propriul „Iron Dome”, cu ajutorul Israelului
După 18 ani de F-35, SUA vorbesc deschis despre provocările ce trebuie rezolvate la cel mai bun avion din lume: Tunul de 25 mm sau întreținerea
Americanii simulează apărarea României cu sisteme cu rază scurtă de acțiune (Foto/Video). Col. Ruff: Le spunem ferm românilor: SUA sunt aici pentru a apăra România
F-35 va fi de neoprit. SUA livrează prima rachetă SiAW aer-sol de ultimă generație. Detalii și datele tehnice ale SiAW, ce vor fi integrate pe F-35
F-20 primește titlul de „cel mai performant avion de luptă care nu a mai fost construit vreodată”. Cine și de ce au pus cruce în SUA pe F-20 Tigershark
Grecia ar putea alege sistemul franco-italian SAMP/T de apărare aeriană
Avioanele F-16 ale României vor executa zboruri la înălţimi mici pe întreg teritoriul țării. Apel către populație pentru a evita îngrijorările
Ungaria își va desfășura sistemele antiaeriene (probabil NASAMS) lângă granița cu Ucraina, a anunțat ministrul apărării
Rușii au executat un atac combinat cu rachete asupra Ucrainei. Răspunsul la loviturile anterioare ale armatei ucrainene este considerat însă sub așteptări
Centrul de pregătire a piloților de F-16 de la Borcea, la capacitate maximă. Ultimele două F-uri olandeze au aterizat în România
Mai multe avioane F-16 destinate ucrainenilor: Danemarca îşi asuma angajamentul de a consolida capacitățile de apărare aeriană ale Ucrainei
Nemesisul lui Su-57 rus vine tot de la un „35”, dar nu F-35. Su-57 ar putea fi îngropat pe piața externă chiar de un stat aliat Rusiei
Bulgaria a comandat avioane F-16V Block 70 în urmă cu 5 ani, dar nici infrastructura, nici piloții nu sunt încă pregătiți

Ştiri Recomandate

Armata României va primi cea mai nouă versiune de PATRIOT. Raytheon începe producția pentru sistemul care va fi trimis României
Situație îngrijorătoare la Brigada 155. Unitatea ucraineană instruită în străinătate se confruntă cu probleme majore, inclusiv numeroase cazuri de dezertare
Relațiile polono-ungare s-au răcit: Varșovia nu l-a invitat pe ambasadorul Ungariei la începutul președinției poloneze a UE
Ce înseamnă oprirea gazelor rusești către Europa: Minus 6 miliarde de dolari pentru bugetul Rusiei, dar nici Ucraina nu mai primește taxe de tranzit
SUA lansează un proiect ambițios numit „Teoria minții”. Cu ajutorul AI vor fi prezise următoarele mișcări ale celor ce sunt o amenințare pentru America
Continuă haosul în Coreea de Sud: Poliția nu a putut să-l aresteze pe președintele Yoon, după confruntări cu soldați plasați drept gărzi de corp
Avertisment pentru europeni: Cu industria militară turată la maxim, Kremlinul va profita de pace pentru a-și construi un stoc uriaș de rachete
Ucraina a lansat o lovitură de înaltă precizie asupra postului de comandă al rușilor din regiunea Kursk
Europa dă credit Eurofighter, coloana vertebrală a superiorității aeriene europene. Două state mizează din nou pe Eurofighter Typhoon
Finlandezii au arătat cum trebuie să lupți împotriva sabotajului: În maxim o oră, petrolierul secționa gazoductul Balticconnector și un alt cablu electric Estlink
De ce schimbă americanii scaunele de catapultare ale avioanelor F-16. Decizia ar putea viza și F-22, dar și bombardierele B-1
Assad nu e în siguranță nici în Rusia sub „protecția” lui Putin. The Sun: Bashar al-Assad ar fi fost otrăvit, dar acum starea sa e stabilă
Luptă grea pentru Pokrovsk. Rușii încearcă să înconjoare localitatea, înaintând prin așezările învecinate
Burduja demontează un fake news: Avem suficient gaz. Prioritatea zero este România, apoi Moldova. Sunt discuții pentru a ajuta și Ucraina cu tranzit
O idee curajoasă pentru contracararea șantajului rus: Moldova să ceară despăgubiri. Cu o parte din teritoriu ocupat din 1991, Rusia e cea care datorează zeci de miliarde
Italia face eforturi pentru a bloca influența în creștere a Rusiei în Libia
Lukașenko vrea zece sisteme rusești de rachete balistice Oreșnik pe teritoriul Belarusului, dar „dacă rușii vor mai multe, vor fi mai multe”
Atacatorii au servit la aceeași bază militară. Masacrul din New Orleans și explozia camionetei Tesla Cybertruck ar putea fi legate
Rusia bate la ușă, iar industria germană de apărare avertizează: ”Ar trebui să mergem spre 3-3,5% din PIB”
E ceva în neregulă cu avioanele rusești Su-35? Aliații Rusiei ocolesc Su-35 și încep discuțiile pentru avioane JF-17
Era mai bine pe vremea lui Ceaușescu? Pastila amară pentru nostalgici: Documentele declasificate ale SUA dezvăluie o Românie a anilor 80, aflată în genunchi
Hondurasul amenință că va închide bazele americane de pe teritoriul său dacă Trump îi expulzează cetăţenii
Turcia și Qatar se întrec pentru a culege beneficiile răsturnării lui Assad
”E mai puternic decât HIMARS”. Serbia se înarmează masiv, dar nu din Rusia sau SUA: Lansatoare PULS și drone Hermes 900 din Israel, un partener tot mai important al Belgradului
Președintele Taiwanului promite că va crește bugetul de apărare al insulei / Xi Jinping: Nimeni nu poate opri „reunificarea” Chinei cu Taiwanul
Transnistria a rămas fără gaze. ”TiraspolTransgaz” sistează furnizarea de apă caldă și căldură către populație
În 2024, Rusia a pierdut 102 militari pe kilometru pătrat capturat. Ucraina explică de ce e optimistă că 2025 va fi un an mai bun pentru ea decât 2024
Hondurasul joacă tare și amenință SUA că va închide bazele americane de pe teritoriul său dacă Trump îi va expulza pe hondurieni din State
Armata rusă are o listă de ținte din Japonia și Coreea. Planurile sunt foarte detaliate
De la tractoare la blindate de luptă. Aflată în colaps, celebra fabrică de tractoare Ursus din Polonia se reprofilează radical în fața amenințărilor Rusiei
Moment istoric pentru R. Moldova: Prima zi fără gaz rusesc după 1945. Renunță Moscova atât de ușor la Transnistria?
2025, suntem oficial „full acces” Schengen! Spațiul Schengen pe înțelesul tuturor, puncte de frontieră care au dispărut și ce trebuie să știi când pleci din România
pixel