Atacurile forțelor armate ucrainene asupra aerodromurilor militare ale Rusiei, atacuri soldate cu pierderi istorice ale ocupantului, au generat o dezbatere între experții militari ruși cu privire la viitorul aviației strategice.
Au fost semnate trei mari contracte pentru înzestrarea Armatei, două dintre ele atribuite prin licitație, ceea ce e o performanță pentru decidenții noștri politici și militari mai ales că aceste contracte au fost mai mereu aflate sub imperiul unor probleme legislative și de puține ori duse la un final fericit fără probleme, nu din cauza oficialilor ci din perspectiva structurării acestei proceduri care implică oricând posibilitatea ca un contracandidat participant să se adreseze instanțelor de judecată ceea ce îngreunează procesul.
Contractul semnat pentru F-35, ce se va ridica la aproximativ 6.4 miliarde de dolari, e de departe cel mai mare contract de înzestrare semnat în istoria Armatei României.
2024 a fost așadar un an fructuos din perspectiva achiziției de tehnică modernă pentru Armată. Deși, paradoxal, a început destul de „secetos”. Primul contract important a fost semnat abia în iulie 2024.
Dar să facem un scurt remember a ceea ce a însemnat 2024 pentru înzestrarea Armatei României, cu contracte majore finalizate.
K9 Tunetul; Obuzier autopropulsat K9. Photo source: DefenseRomania with courtesy of Hanwha
În iulie 2024 a fost spartă gheața cu achiziția de obuziere autopropulsate K9 Thunder, fabricate de gigantul sud-coreean Hanwha Aerospace.
Contractul se ridică la un miliard de euro și include 54 de obuziere K9, muniție și 36 de vehicule de realimentare K10.
Despre K9 Tunetul, versiunea românească a K9, DefenseRomania a scris mult în aceste luni, publicația noastră având oportunitatea chiar de a vizita de două ori Coreea, unde au fost purtate discuții și ulterior prezentate publicului interviuri cu oficiali ai Hanwha, dar și oficiali politici de la Seul.
Programul prevede achiziția a 3 sisteme de obuziere (3 x 18 obuziere de 155 mm + muniție + sprijin logistic).
Ca detaliu de interes, trebuie spus că fiecare sistem de obuziere va fi livrat împreună cu un număr important de țevi de rezervă cal. 155 mm, dar și cu echipamente auxiliare precum: mașini specializate de transport și încărcat muniții; vehicule tehnice de evacuare a echipamentelor avariate; sisteme de cercetare acustică; autostație meteorologică sau post de observare de artilerie auto propulsat.
Important de menționat e că Hanwha va ridica în România o fabrică unde, potrivit contractului, va construi K9 Thunder în diferite etape.
F-35 (model 1 la 1) expus la BSDA 2024 de către Lockheed Martin. Photo source: DefenseRomania
Pe 21 noiembrie 2024 România avea să semneze contractul pentru achiziția de avioane de luptă de generația a 5-a F-35 Lightning II, un moment istoric pentru aviația militară a țării noastre, cât și pentru întreaga Armată română.
Vor fi achiziționate 32 de avioane F-35. Armata României ar trebui să primească primele aeronave de generația a cincea F-35A Lightning II, în cea mai modernă versiune Block 4, în jurul anului 2030, toate aeronavele urmând să ajungă după 2035.
F-35 este cel mai avansat avion de luptă din lume, oferind capabilități de neegalat de generația a 5-a și consolidând capacitățile de descurajare atât pentru SUA cât și pentru aliații săi. În prezent peste 20 de state au ales F-35 americane.
Tot în acest an, în toamnă, la invitația Lockheed Martin, DefenseRomania a fost prezentă în SUA, unde a vizitat fabrica din Forth Worth, Texas, și linia de producția a aeronavelor de generație a 5 a F-35 Lightning II. Vizita a inclus discuții cu mai mulți oficiali al Lockheed despre F-35 și a fost un moment premergător semnării contractului de către România. De semnalat că, tot ca un moment premergător, la expoziția BSDA 2024, în premieră, un F-35 a fost dislocat la Romexpo de Lockheed Martin.
Până când primele F-35 vor fi fabricate și ajunge în țară, în jurul anului 2030, piloții noștri vor opera trei escadrile de F-16, anul acesta continuând să vină „pe bandă rulantă” din cele 32 de avioane F-16 achiziționate la un preț excelent din Norvegia. Cele trei escadrile vor asigura tranziția către F-35 și vor fi complete în 2025. Așadar, în 2025 le urăm cer senin piloților noștri!
Blindatul 4x4 al Otokar, Cobra II. Photo source: DefenseRomania @BSDA2024
Ultimul contract important semnat în 2024 a fost cel al blindatelor 4x4 Cobra II produse de compania turcă Otokar. Pe 27 noiembrie 2024, contractul cu Otokar era semnat, în urma unei licitații câștigate de turci.
1.059 de autovehicule 4x4 tactice blindate de tip ușor COBRA II la o valoare in echivalent Euro de aproximativ 857 milioane fără TVA.
Conform contractului, primele 278 de autovehicule 4x4 tactice blindate de tip ușor COBRA II vor fi produse în Turcia, iar celelalte 781 vor fi fabricate în România. Livrările sunt planificate să fie realizate în loturi, pe parcursul a 5 ani, începând cu ultimul trimestru al lui 2025. Licitația include, de asemenea, unele servicii integrate de sprijin logistic, pe lângă cele 1059 de autovehicule 4x4 tactice blindate de tip ușor.
2024, a fost, așadar, un an bun în procesul de înzestrare al Armatei României.
2025 se anunță și el un an cu multe vești bune. Așteptăm cu mare interes finalizarea procedurii de licitație pentru achiziția de sisteme de apărare antiaeriană SHORAD/VSHORAD, licitație a cărui rezultat, potrivit surselor noastre va fi anunțat în prima parte a anului 2025. Contractul se ridică la aproximativ 2 miliarde de euro.
Tot anul viitor va fi lansată procedura de licitație și pentru mașinile de luptă ale infanteriei (MLI), un alt contract pe care îl vom urmări cu maxim interes, pe care va fi o „bătălie la baionetă” între marile companii mondiale, în contextul în care vorbim de aproximativ 3 miliarde de euro.
MLI-84 „Jderul”. Foto: DefenseRomania
Dar mai sunt și alte programe importante precum C4I (programul de comandă control) sau cel al sistemelor de război electronic, proceduri care ar trebui să înceapă în 2025. Rămâne de văzut dacă instabilitatea politică va influența procedurile, mai ales că vorbim de proceduri ce au nevoie de acorduri și decizii în CSAT, mai ales acum după ce legea offsetului s-a modificat, iar CSAT are ultimul cuvânt asupra procentajului pe care companiile străine trebuie să îl implementeze în ceea ce privește offsetul, care de acum vor trebui să semneze contractul de offset înainte e începerea licitațiilor. Și, să nu uităm, gradul de instabilitate politică e mare după anularea alegerilor prezidențiale ca urmare a ingerințelor Federației Ruse și reluarea procesului electoral undeva în martie-aprilie 2025.
În prezent, la nivelul MApN sunt active, în diferite stadii, peste 70 de programe de înzestrare și achiziții semnificative de echipamente pentru toate categoriile de forțe (Forțe Terestre, Forțe Aeriene, Forțe Navale și Forțe pentru Operații Speciale).
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Atacurile forțelor armate ucrainene asupra aerodromurilor militare ale Rusiei, atacuri soldate cu pierderi istorice ale ocupantului, au generat o dezbatere între experții militari ruși cu privire la viitorul aviației strategice.
F-16 Block 70, cea mai modernă versiune a F-16 american, cu elemente inclusiv de generația a 5-a, rămâne un avion alfat la mare căutare nu doar în Europa unde Bulgaria și Slovacia au ales versiunea Viper, dar și în Asia unde SUA urmăresc contracararea Chinei.
Într-un comunicat de presă dat publicității astăzi (03.06.2025), Ministerul ceh al Apărării a anunțat că oferta suedeză de prelungire a închirierii a 12 avioane de vânătoare de tip JAS-39 Gripen pentru o sumă de 16,695 miliarde de coroane (670 de milioane de euro) a fost aprobată de Colegiul ministerului.
Belgia se pregătește să finalizeze o comandă pentru alte 21 de avioane de vânătoare F-35A, mărind flota sa totală la 55 de unități. Această decizie, publicată de De Morgen și programată înaintea viitorului summit NATO de la Haga, face parte dintr-un plan de investiții de 36 de miliarde de euro, menit să modernizeze forțele armate ale țării până în 2035. Decizia subliniază angajamentul Belgiei de a atinge standardele Alianței, în special ținta de alocare a 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare, pe fondul tensiunilor geopolitice cu Rusia.
La data de 3 iunie 2025, un avion de vânătoare ucrainean Su-27 a lovit un sistem rusesc de apărare antiaeriană cu o rachetă antiradar AGM-88 HARM, furnizată de SUA. Incidentul, relatat de publicația ucraineană de apărare Militarnyi, a avut loc în sprijinul unui grup de avioane de atac și a implicat un pilot din Brigada 39 de Aviație Tactică a Ucrainei.
Nu mai e niciun secret că ucrainenii au reușit să distrugă sau să avarieze 41 de bombardiere rusești, într-o operațiune demnă de scenariu de film hollywoodian. Și, cu jumătate, de gură, rușii recunosc lovitura de proporții încasată. Ea e cu atât mai mare cu cât aceste bombardiere „scoase din joc” de ucraineni nu se mai produc. Avioanele erau folosite intens pentru lovirea ucraineni de către aviația militară a ocupantului.
Zilele trecute, rușii au atacat Ucraina cu un nou tip de avion de atac de tip dronă, Dan-M, a cărui altitudine de zbor poate ajunge până la 9 kilometri.
Compania rusească Fores a anunțat vineri, 30 mai 2025, că a acordat recompense in valoare de 15 milioane de ruble (aproximativ 165 000 de dolari) unui grup de 12 militari pentru distrugerea unui avion de vânătoare F-16 în Ucraina. Aceasta este cea mai recentă recompensă acordată în cadrul inițiativei companiei de a oferi stimulente financiare pentru distrugerea echipamentelor militare occidentale furnizate Ucrainei.
Germania și Ucraina au semnat un acord de cooperare în producția de rachete cu rază lungă de acțiune. Berlinul a promis, de asemenea, un sprijin militar de cinci miliarde de euro.
Noua cursă a înarmărilor vizează forțele de drone, care devin arme-cheie și în conflictul India–Pakistan. Așa-numita ”dronizare” a războiului o întâlnim în Ucraina, acolo unde UAV-urile sunt folosite în aproape orice misiune, de la cele kamikaze, la cele de culegere de informații, inclusiv pentru reglarea focului artileriei.
Au trecut aproape trei săptămâni de la ceea ce se poate numi bătălia aeriană cu cele mai multe superlative din ultima jumătate de secol, care a avut loc între Pakistan și India. Dar la fel de inedit poate fi considerat faptul că, pe cât de repede s-a trecut de la declarații ostile la lovituri aeriene, pe atât de repede părțile au ajuns la armistițiu.
Țările de Jos și-au îndeplinit angajamentul de a furniza Ucrainei 24 de avioane de luptă F-16 Fighting Falcon, ultimul avion aterizând luni în Ucraina. Această livrare marchează un moment crucial în apărarea Ucrainei, care se confruntă cu intensificarea atacurilor aeriene rusești și încearcă să-și modernizeze forțele aeriene care au o misiune grea, aparaea spatiului aerian ucrainean.
Ucraina a primit până acest moment avioane F-16 Fighting Falcon și Mirage 2000 franceze, dacă vorbim strict de avioane occidentale. F-urile americane de altfel vor deveni „coloana vertebrală” a aviației militare ucrainene. Însă un alt avion occidental s-ar plia cel mai bine pe nevoile Ucrainei în contextul războiului rus de agresiune.
Forțele Aeriene Ucrainene au efectuat cu succes o lovitură aeriană asupra unei clădiri din regiunea rusă Kursk, despre care se crede că găzduiește personal militar rus, inclusiv operatori de drone. Lovitura de precizie, efectuată de un avion de vânătoare ucrainean MiG-29 înarmat cu o bombă ghidată de precizie AASM Hammer furnizată de Franța, marchează un alt exemplu în care armele occidentale avansate au impact semnificativ pe câmpul de luptă.
Compania finlandeză de radio și televiziune Yle a informat, pe 23.05.2025, citând surse proprii, că, în luna iunie, NATO va efectua primele lansări-test ale dronelor de cercetare strategică de tip RQ-4D Phoenix de la baza aeriană Pirkkala din Finlanda. Zborurile de testare vor dura câteva săptămâni, iar în prezent pregătirea infrastructurii necesare este în curs de finalizare la bază.
Ministrul polonez al apărării a dezvăluit astăzi (23.05.2025) că un bombardier tactic rusesc de tip Su-24 a fost interceptat de Forţele Aeriene ale Poloniei deasupra Mării Baltice noaptea trecută.
Dominanța aeriană a Americii se bazează pe capacitatea de a lovi orice țintă, în orice moment, de oriunde, și toate acestea fără a fi detectată. Ultimul element, adică capabilitățile de invizibilitate (stealth) sunt de fapt componenta-cheie a puterii aeriene americane care îi ține treji noaptea pe adversarii Statelor Unite. Iar când vorbim de avion „invizibil” referirea este semnătura radar redusă a acestora. F-35 precum F-22 sunt cele mai elocvente exemple.
Rusia își crește arsenalul, adăugând la inventarul de arme rachete aer-aer cu focoase nucleare, relatează Agenția de Informații pentru Apărare (DIA) a Pentagonului.
Statele Unite au finalizat dezvoltarea primei bombe nucleare B61-13, care va putea fi transportată exclusiv de bombardiere strategice B-21 Raider de generația a șasea.
După ce acumulase deja întârzieri serioase în programul de modernizare a avionului de antrenament IAR-99, în octombrie anul trecut directorul Avioane Craiova informa printr-un SMS că până la finalul anului va preda Armatei 5 din cele 10 avioane de antrenament. Se întâmpla în contextul în care jurnalistul Adelin Petrișor, cel care s-a interesat intens de programul IAR-99 de-a lungul timpului, publica un material despre situația celor 10 avioane care trebuiau modernizate. La șapte luni distanță, nici acesta precum nici liderul de sindicat al fabricii nu au răspuns apelurilor și solicitărilor lui Adelin Petrișor. Surpriză, niciun avion modernizat.
Două aeronave F-16 Fighting Falcon, din cele achiziționate de România de la Regatul Norvegiei, au aterizat joi, 22 mai, în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu" din Câmpia Turzii. Acestea vor intra în dotarea Escadrilei 571 Aviație Vânătoare din cadrul Bazei 57 Aeriene „Căpitan Aviator Constantin Cantacuzino", de la Mihail Kogălniceanu.
Industriile Aerospațiale Turcești (TUSAŞ) lucrează la extinderea testelor de zbor și la accelerarea producției de prototipuri ale avionului de vânătoare de a cincea generație din Turcia.
Un studiu recent de o echipă de cercetători şi experţi militari chinezi a stârnit controverse, identificând Boeing B-52 Stratofortress, un bombardier proiectat în anii 1950, drept cea mai semnificativă amenințare a Statelor Unite într-un eventual atac nuclear tactic împotriva Chinei. Publicat în revistei chinezi, Modern Defence Technology, cercetarea, condusă de Wang Bingqie de la Academia Forțelor Aeriene ale Armatei Populare de Eliberare din Wuhan, a simulat o operațiune aeriană de penetrare a Forțelor Aeriene ale S.U.A. care viza flote navale chineze sau situri interne.
Portalul rusesc de propagandă topcor.ru a informat că o dronă de cercetare strategică a NATO de tip RQ-4D Phoenix, care a lucrat astăzi (21.05.2025) deasupra Mării Negre a fost forțată să se întoarcă la baza de dislocare permanentă de pe insula italiană Sicilia. Drona a pierdut contactul cu dispeceratul, comunicând codul de pericol 7600.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că bombardiere strategice rusești au efectuat un zbor care a durat mai mult de patru ore deasupra apelor neutre ale Mării Barents, în unele etape ale acestuia fiind însoțite de avioane de vânătoare ale unor țări străine.
Orașul Bodo din nordul Norvegiei este pe cale să devină un pivot central pentru operațiunile aeriene ale NATO, prim-ministrul Jonas Gahr Store anunțând recent că orasul norvegian va găzdui un nou Centru de Operații Aeriene Combinate (CAOC). Decizia subliniază o mișcare strategică de creștere a angajamentului aliat în Nordul Îndepărtat, o regiune cu o importanță geopolitică din ce in ce mai mare.
În cursul săptămânii trecute președintele Donald Trump a făcut o declarație care a provocat o undă de șoc în industria de apărare americană și a ridicat foarte multe sprâncene între cei conectați la domeniul apărării: SUA vor dezvolta un nou avion de luptă, F-55, care va lua locul F-35 Lightning II, cel mai de succes avion de generația a 5-a și totodată cel mai scump program de armament din istoria omenirii. La o săptămână de la acel anunț s-a așternut liniștea.
România și Polonia sunt, la momentul actual, singurele state de pe flancul estic al NATO care dețin efectiv și operează sisteme antiaeriene cu rază lungă de acțiune moderne, respectiv sistemul PATRIOT (MIM-104) de fabricație americană. Totuși, situația se va schimba în anii următori.
Pe 19 mai, ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a purtat discuții, la Kiev, cu Joseph DeAntona, vicepreședintele Raytheon pentru sisteme terestre și de apărare antiaeriană.
Lockheed Martin Skunk Works și Ministerul Apărării din Danemarca (MAD) au finalizat cu succes o demonstrație live de interoperabilitate a aeronavei F-35. Acesta este un nou succes dintr-o serie de demonstrații ale operațiunilor multidomeniu (MDO) care dovedesc capacitatea avionului F-35 de a servi ca un puternic multiplicator de forță, permițând aliaților să desfășoare rapid capabilități gata de utilizare pentru a conecta sisteme pe întregul teatru de operațiuni.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 11 iulie 2025, începând cu ora 11.00, o nouă ediție a podcastului Obiectiv EuroAtlantic.
Ucraina ar putea primi Patriot: Germania și Norvegia sunt gata să cumpere sisteme americane pentru Kiev. „Sprijinul nostru pentru țara dumneavoastră este neclintit”, a declarat Merz într-o conversație cu președintele Ucrainei.
Nordul Extrem devine un punct cheie pentru apărarea și logistica Alianței NATO.
Președintele american Donald Trump trimite arme în Ucraina pentru prima dată de la revenirea sa la Casa Albă, folosind PDA (Presidential Drawdown Authority) - un instrument la care predecesorul său, Joe Biden, a a apelat în dese rânduri.
Atacurile intense cu drone și rachete rusești din iunie au provocat un număr record de victime civile în mai bine de trei ani de la invadarea Ucrainei de către Moscova. Organizația Națiunilor Unite (ONU) a avertizat joi (10.07.2025) despre acest lucru, scrie agenția de presă slovacă TASR, preluând o știre de la AFP.
Pe 26 iunie 2025, la White Sands Missile Range (WSMR), US Army (forțele terestre ale SUA) și Lockheed Martin au efectuat o misiune critică de testare de zbor, demonstrând capabilitatea în evoluție a PAC-3 MSE în cadrul sistemului PATRIOT.
Ministrul Apărării Naționale, Ionuț Moșteanu, a anunțat oficial, în prima sa apariție publică de la preluarea mandatului, că firma israeliană Rafael a fost desemnată câștigătoarea licitației pentru furnizarea de sisteme de rachete cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune (SHORAD/VSHORAD) destinate apărării aeriene a României.
Grupul de luptă românesc Getica, parte a Legiunii Internaționale ce operează în Ucraina, a dezvăluit un incident care s-ar fi putut termina tragic petrecut în data de 17 iunie, în apropierea liniei frontului din regiunea Zaporizhia, mai exact în zona Orikhiv. Doi dintre membrii ai eroicei unități românești care ține piept în Ucraina ocupantului rus, au fost la un pas de moarte în timpul unei misiuni de extragere a unei echipe de infanterie aliată, după ce un dispozitiv exploziv improvizat activat de la distanță (remotely activated IED), mai exact o dronă FPV (first-person view) folosită pe post de mină, a fost detonată direct sub motorul vehiculului în care se aflau aceștia.
Parlamentul European a acordat pe 10 iulie votul de încredere președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și celor 26 de comisari europeni aflați sub coordonarea sa. Din cei 720 de europarlamentari, 553 au fost prezenți în sală, 360 au votat în favoarea menținerii încrederii în von der Leyen, 175 au fost împotrivă, iar 18 s-au abținut.
Un grup format din 16 generali americani în retragere, printre care șase foști șefi ai Statului Major al Forțelor Aeriene ale SUA, au apelat la un gest rar pentru un avertisment public fără precedent, printr-o scrisoare către Congresul american, solicitând oprirea planurilor Pentagonului de a reduce drastic achizițiile de avioane F-35A și de a opri programul E-7 Wedgetail AWACS. Scrisoarea, semnată în numele Asociației Forțelor Aeriene și Spațiale (AFA), avertizează că aceste măsuri ar compromite grav capacitatea de descurajare și superioritatea aeriană a SUA într-o perioadă marcată de tensiuni globale și competiție strategică. Mai mult, pune în pericol capacitatea SUA de a învinge într-un ipotetic viitor conflict militar.
Ionuț Moșteanu, ministrul Apărării, într-un interviu recent, a declarat că au fost puse în transparență de către Ministerul Apărării Naționale (MApN) două mari licitații: E vorba de înzestrarea cu armament individual de ultimă generație și mașinile de luptă ale infanteriei (MLI). În ambele proceduri va fi o competiție teribilă căci marile companii deja și-au manifestat interesul.
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a avertizat miercuri că există un risc tot mai mare ca Rusia şi China să convină să se coordoneze astfel încât Beijingul să atace Taiwanul, în timp ce Moscova ar lansa o ofensivă împotriva teritoriului Alianţei Atlantice, informează agențiile Agerpres și EFE.
Potrivit portalului Itamilradar.com, în după-amiaza zilei de 09.07.2025, remorcherul Jakob Grebelsky (MB-119) aparținând Forțelor Navale ale Federației Ruse a tranzitat Strâmtoarea Sicilia, îndreptându-se spre est, cu o viteză de aproximativ 11 noduri. Nava a intrat în Marea Mediterană la începutul lunii iulie, împreună cu submarinul Novorossiysk din clasa Kilo.
Serviciile de securitate ucrainene (SBU) au anunţat joi că unul dintre agenţii lor a fost ucis la Kiev, un incident relativ rar în Ucraina.
Președintele american Donald Trump a trimis miercuri o nouă serie de scrisori către șase țări, printre care Republica Moldova, pentru a anunța tarifele vamale suplimentare ce ar urma să se aplice asupra produselor lor care intră în SUA, informează Agerpres și AFP.
În repetate rânduri, președintele SUA, Donald Trump, a afirmat că războiul ruso-ucrainean nu este al lui, aruncând vina pe fostul președinte, Joe Biden, și chiar pe Barack Obama, acesta din urmă pentru că nu a trimis arme ucrainenilor și pentru că nu a fost trașant la vremea când Rusia anexa Crimeea și o parte din Donbass.
O nouă investigație detaliată relevă o dependență critică a celor mai moderne avioane de luptă rusești de tehnologia occidentală și aliată, expunând lacune semnificative în regimurile de sancțiuni menite să sugrume mașinăria de război a Kremlinului. Conform unui raport publicat de International Partnership for Human Rights (IPHR) și Independent Anti-Corruption Commission (NAKO), aproape toate componentele electronice din avioanele Su-34 și Su-35S provin din țări care au impus sancțiuni Rusiei.
În timp ce unele state membre NATO cu armate mult mai mari dezbat luni de zile livrările de armament, un aliat din Balcani al Ucrainei, Macedoniei de Nord, şi-a donat către Armata ucraineană întreaga sa flotă de tancuri. Dar ceea ce pare un gest de sacrificiu este, în realitate, obiectivul unei transformări complete a forțelor armate ale Macedoniei de Nord, un pariu strategic care ar putea deveni un model pentru națiunile mici din Alianță.
Ucraina a reținut doi cetățeni chinezi pentru presupusa tentativă de a fura secretele celebrului său sistem de rachete Neptun, o acțiune care aruncă o nouă lumină dură asupra rolului ambiguu al Beijingului în război și complică relația diplomatică delicată a Kievului cu puterea globală.
Într-o demonstrație remarcabilă a capacității industriale și a reorientării strategice, linia de producție a tancului principal de luptă K2 Black Panther de la Hyundai Rotem funcționează la capacitate maximă, asamblând peste 10 unități pe lună, exclusiv pentru a onora comenzile Poloniei. Această realocare completă a producției, confirmată de imagini dintr-un trailer documentar publicat de Agenția Media a Apărării din Coreea de Sud (KFN) pe 5 iulie, subliniază importanța critică a contractelor de export pentru baza industrială de apărare a Seulului.
Primarul Chișinăului, Ion Ceban, nu mai are voie să intre în România. Acestuia i-a fost interzis accesul pe teritoriul României, dar și în tot spațiul Schengen, pe o perioadă de 5 ani.
Taiwanul a lansat miercuri cele mai ample exerciții militare din istoria sa, începând cu simulări de atacuri asupra sistemelor de comandă și infrastructurii, în contextul unui posibil scenariu de invazie chineză, au declarat oficiali din domeniul apărării.
Pentru mii de soldați francezi și aliați urmează la Cincu „testul brigăzii” unde Grupul de Luptă condus de Franța va face o demonstrație de proiecție de forță care va implica zeci de tancuri Leclerc și altă tehnică grea. Va fi de asemenea și o provocare logistică a Alianței. E vorba de exercițiul ”Dacial Fall 2025” despre care a vorbit Excelenţa Sa Nicolas Warnery, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Franceze în România, în exclusivitate într-un interviu acordat DefenseRomania.
Agenția franceză pentru achiziții în domeniul apărării (DGA) și Forțele Aeriene Franceze au lansat cu succes, pe 23 iunie, două rachete MICA IR de pe un avion Rafale și un Mirage 2000, împotriva unor baloane aflate la altitudini de peste 20 de kilometri.
Iranul a achiziționat un sistem avansat de apărare aeriană HQ-9B din China. Acestea sunt vești proaste nu doar pentru Israel, ci și pentru Rusia, care pierde din ce în ce mai multe piețe pentru armele sale în Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Ineficiența S-300 împotriva avioanelor F-35 forțează Teheranul să-și refacă apărarea cu sisteme antiaeriene chinezești HQ-9. Nici viitorul Su-35 iraniene nu e sigur.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat miercuri Rusia pentru multiple încălcări ale drepturilor omului care au avut loc în urma operaţiunilor desfăşurate din 2014 în regiunea Donbas din Ucraina şi a războiului declanşat în februarie 2022, şi pentru doborârea zborului MH17 în iulie 2014, relatează Agerpres și AFP.
România a preluat miercuri, 9 iulie, comanda Grupului operativ naval pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră (Mine Countermeasures Black Sea Task Group – MCM BS TG), în cadrul unei ceremonii care a avut loc în portul Constanța.
Președintele SUA, Donald Trump, este convins că războiul ruso-ucrainean ar fi fost „foarte scurt”, dar ucrainenii, în primele zile ale invaziei la scară largă, au primit cele mai bune arme americane. El s-a referit la sistemele americane Javelin și a făcut totodată o aluzie care a ridicat multe sprâncene: Vorbind de Ucraina, Trump a lăudat rachetele Tomahawk.
Ambasadorul Franței în România, Nicolas Warnery, a oferit o perspectivă amplă asupra rolului Franței în arhitectura de securitate europeană și euroatlantică, subliniind implicarea activă a Parisului în conturarea direcțiilor strategice ale Alianței Nord-Atlantice și ale Uniunii Europene. El a vorbit inclusiv de dimensiunea descurajării nucleare.
Finlanda şi Lituania intenţionează să înceapă de anul viitor producţia de mine antipersonal pentru uzul propriu şi pentru a aproviziona şi Ucraina, notează Agerpres.
Rusia a lansat un număr record de 728 de drone şi 13 rachete împotriva Ucrainei în noaptea de marţi spre miercuri, au anunţat miercuri forţele aeriene ucrainene, potrivit agențiilor Agerpres și Reuters.
CNN a publicat o înregistrare audio în care Donald Trump le spunea donatorilor, în campania sa de realegere din luna mai a anului trecut, că, dacă Rusia ar invada Ucraina sau China ar invada Taiwanul, ar bombarda Moscova și Beijingul.