Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ședință extraordinară a NATO, la cererea Turciei
28 feb, 10:09
În urma solicitării Turciei, NATO va organiza vineri o ședință extraordinară cu privire la uciderea soldaților turci în Idlib, nord-vestul Siriei, anunță agenția turcă Anadolu.

Joi târziu, cel puțin 33 de soldați turci au fost martirizați și alți zeci de răniți într-o lovitură aeriană de către forțele regimului Assad din zona tampon din provincia Idlib.

"Astăzi, consiliul NATO se întrunește la solicitarea Turciei de a consulta în conformitate cu articolul 4 din Tratatul de la Washington de la fondarea NATO privind situația din Siria", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pe Twitter.

Conform Articolului 4 din Tratat, orice stat aliat poate solicita ţinerea de consultări în situaţia în care consideră că îi sunt ameninţate integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea.

Jens Stoltenberg a avut joi seară o discuţie telefonică cu ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu. Secretarul general al NATO a condamnat 'loviturile aeriene oarbe ale regimului sirian şi aliatului său rus' în provincia siriană Idlib şi a lansat un apel la 'detensionare', după moartea a cel puţin 33 de militari turci în bombardamente atribuite de Ankara Damascului.

În septembrie 2018, Turcia și Rusia au convenit să transforme Idlib într-o zonă de descarcerare în care să fie interzise în mod expres actele de agresiune.

Dar peste 1.300 de civili au fost uciși în atacurile regimului și ale forțelor ruse din zonă de atunci, deoarece încetarea focului continuă să fie încălcată.

Zona de descarcerare găzduiește în prezent patru milioane de civili, inclusiv sute de mii strămutați în ultimii ani de către forțele regimului din toată țara sfâșiată de război.

Vezi și: Război Siria. Cel puţin 22 de soldaţi turci, ucişi în atacurile aeriene de ieri

Ştiri Recomandate

Exerciţii de luptă pe mare pentru întărirea capacităţii de reacţie a Forţelor Navale Române
Coronavirus | Amelie de Montchalin: China şi Rusia nu trebuie să instrumentalizeze ajutoarele pe care le oferă
Ken McCallum, spionul care a anchetat atacul asupra colonelului GRU Serghei Skripal, numit la conducerea MI5
Forțele armate ucrainene au primit mai multe tancuri T-80 modernizate (Foto)
Linie telefonică TELVERDE destinată veteranilor și văduvelor de război
COVID-19, la Ambasada României de la Paris. Luca Niculescu: Activitatea va fi restrânsă
Cititorii DefenseRomania își pot exprima opiniile și în cadrul materialelor de pe site
Masacru în Ciad. Zeci de militari și civili au fost uciși de gruparea ISIS Wilayat Gharb Ifriqiyya