Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Edward Snowden a solicitat prelungirea permisului de ședere în Rusia
16 apr, 20:37
Edward Snowden a solicitat prelungirea permisului de ședere în Rusia cu încă trei ani, a declarat joi avocatul său, transmite agenția Anadolu.

În ceea ce privește obținerea cetățeniei ruse, această întrebare nu a fost pusă, a spus Anatoly Kucherena jurnaliștilor. "A doua zi am solicitat o prelungire a permisului de ședere cu încă trei ani. Sperăm că decizia va fi pozitivă", a mai spus avocatul lui Edward Snowden. Permisul de ședere în Rusia este valabil doar pentru acest an.

Snowden a lucrat în serviciul de pază și sectorul tehnic al serviciului de spionaj american al CIA și NSA. Până în mai 2013 a lucrat ca agent secret în sistemul de administrație și consultare al firmei Booz Allen Hamilton. Prin funcția de colaborator tehnic deținută avea acces la informațiile strict secrete ale serviciului de spionaj american, între care se remarcă cele obținute prin programul agenției NSA, PRISM de supraveghere și spionare a rețelelor de Internet.

El a furnizat date secrete lui Glenn Greenwald, jurnalist la The Guardian, și care fără a divulga sursa informațiilor, a publicat în 2013 datele obținute de la Snowden. La data de 9 iunie 2013 în Hong Kong, Snowden recunoaște oficial că el este cel care a furnizat informațiile secrete. În prezent el este urmărit de serviciul secret american, fiind acuzat de înaltă trădare. Refugiat în Hong Kong, el a părăsit China la 23 iulie 2013, după ce autoritățile chineze au acceptat să-l extrădeze. El a călătorit fără pașaport, care i-a fost revocat de către guvernul SUA.

A ajuns în Rusia în aceeași zi. Snowden s-a stabilit în zona de tranzit a aeroportului Sheremetyevo din Moscova. El și-a angajat un avocat rus, Anatoly Kucherena, și a cerut azil politic în peste 20 de țări. A rămas blocat în zona de tranzit a aeroportului respectiv și a refuzat să părăsească aeroportul, în ciuda declarațiilor președintelui rus, Vladimir Putin, conform cărora ar fi liber să părăsească aeroportul deoarece nu a comis nici o crimă pe teritoriul Rusiei, până ce nu va primi azil într-un stat.

La 1 august 2013, Rusia i-a acordat azil politic lui Snowden pe durata a un an. Acesta a părăsit aeroportul, în care a fost blocat timp de 1 lună și 1 săptămână.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

E oficial: Aerostar Bacău devine Centru de Mentenanţă pentru F-16
Klaus Iohannis a promulgat 'Legea veteranilor'. Beneficiile de care vor dispune militarii români din teatrele de operații
Experți ruși: Încetarea Tratatului START ar putea însemna un dezastru nuclear global
Sondaj: Nemţii sunt de acord cu retragerea trupelor americane şi vor retragerea totală a arsenalului nuclear din Germania
Un nou schimb de prizonieri în estul Ucrainei, preconizat peste câteva săptămâni
Centrala nucleară din Belarus a fost încărcată pentru prima dată cu combustibil nuclear. Chiar înaintea alegerilor
Australia investește în echipamente de instruire pentru lupta antisubmarin
Grecia anunță NATO că nu mai acceptă politica de neutralitate a Alianței în disputa ei cu Turcia
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro