Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Egiptul a solicitat ajutor Occidentului pentru a opri vânzarea dronelor turcești către Maroc și Etiopia
16 oct, 18:51
Agenția de știri Reuters a relatat că Turcia și-a extins exporturile de drone militare prin negocierea unor acorduri cu Marocul și Etiopia, după ce aceste aeronave și-au demonstrat performanțele în conflictele internaționale.

Conform unei analize efectuate de Reuters,, orice transport de drone către Etiopia riscă să provoace fricțiuni în relațiile deja tensionate dintre Ankara și Cairo, care este în contradicție cu Addis Abeba în ceea ce privește un baraj hidroenergetic pe Nilul Albastru.

Doi responsabili din structurile de securitate egiptene au precizat că Egiptul a solicitat Statelor Unite ale Americii și unor țări europene să întreprindă demersuri pentru înghețarea acestor acorduri. Un oficial egiptean a afirmat că orice acord ar trebui prezentat și clarificat în discuțiile dintre Cairo și Ankara care încearcă să reformeze relațiile bilaterale.

Turcia, Etiopia și Marocul nu au anunțat oficial niciun acord cu privire la dronele de luptă, însă surse familiarizate cu aceste aranjamente au prezentat unele detalii.

 

G Ad:

Etiopia și Marocul au solicitat achiziționarea de drone Bayraktar TB2

 

Un oficial turc a afirmat că Etiopia și Marocul au solicitat achiziționarea de drone Bayraktar TB2 în acorduri care pot include și garanții pentru piese de schimb și instruire. Conform acestuia, un diplomat care a cerut să nu îi fie dezvăluită identitatea, Marocul a primit primul lot de drone de luptă pe care l-a solicitat în luna mai. Etiopia intenționează să obțină aceste aeronave, dar încă nu este clară situația cererii.

Sursele citate de Reuters nu au menționat numărul de aeronave incluse în cele două oferte și nici nu au furnizat detalii financiare.

Datele oficiale arată că exporturile aeriene și de apărare ale Turciei au crescut brusc către Maroc și Etiopia în ultimele două luni, dar nu oferă detalii despre vânzările de drone.

 

Turcia şi Egiptul s-au confruntat în ultimii ani

 

Comentariul autorului: În acest context, se observă că Marocul și Etiopia își intensifică cooperarea în diferite domenii, pe măsură ce negocierile rămân blocate cu privire la Marele Baraj Renascentist etiopian, iar Egiptul refuză să sprijine Marocul în problema Saharei de Vest.

Pe 15 septembrie, site-ul de știri marocan Barlamane a relatat că în următoarele săptămâni, Etiopia va deschide birouri diplomatice în Laayoune, cel mai mare oraș din Sahara de Vest. Măsura va sprijini suveranitatea Marocului asupra regiunii disputate.

Odată cu izbucnirea violenței dintre Frontul Polisario și Maroc în noiembrie 2020, țările arabe s-au grăbit să-și declare sprijinul pentru Rabat. Pe 13 noiembrie 2020, EAU și-au anunțat sprijinul pentru acțiunile Marocului de apărare a pământurilor sale, iar Arabia Saudită a urmat exemplul a doua zi.

Iordania, Kuweit, Yemen, Bahrain și Qatar și-au exprimat sprijinul deplin pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Marocului și au declarat că regatul ar trebui să ia măsurile pe care le consideră adecvate pentru a-și proteja pământurile. Cu toate acestea, Egiptul a refuzat să susțină regatul.

Turcia şi Egiptul s-au confruntat în ultimii ani ca urmare a poziţiile lor conflictuale cu privire la Frăţia Musulmană, războiul din Libia şi frontierele maritime din Mediterana de Est. Relaţiile bilaterale dintre Turcia şi Egipt s-au tensionat după ce armata egipteană l-a înlăturat de la putere pe preşedintele Mohamed Morsi aparţinând Frăţiei Musulmane, ales în mod democratic în 2013, în ceea ce Ankara a calificat ca fiind o lovitură militară de stat.

 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Rusia acuză un incident aerian grav: Avion rus de linie, deviat pentru a evita un avion militar al SUA care ar fi intrat pe același culoar de zbor
Un elicopter românesc IAR 330 Puma SOCAT a pierdut un motor imediat după ce militarii forțelor speciale au coborât în rapel
Foto: Bogdan PANTILIMON, Statul Major al Forțelor Aeriene
EXCLUSIV
Generalul Bălăceanu: Stagiul militar voluntar în termen nu înseamnă armată obligatorie. Rezerva Armatei României, doar pe hârtie
SUA, îngrijorate că manevrele militare ale Chinei din apropierea Taiwanului sunt o „repetiție” pentru ceea ce va urma
Turcia a vândut Ucrainei mai multe drone Bayraktar fără știrea Rusiei, provocând un val de reproșuri de la Moscova
Versiunea pentru submarin a rachetei hipersonice Zircon va fi livrată trupelor ruse începând din anul 2025
Biden a anunțat un plan pentru a îngreuna invadarea Ucrainei de către Rusia. SUA nu acceptă liniile roșii trasate de Putin
Blindate Terminator, pe platforma T-90 (Video). Armata rusă a înființat prima companie de vehicule de luptă pentru sprijinul tancurilor
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro