Egiptul deține cele mai diversificate escadrile. Cum au ajutat SUA avioanele franceze Rafale să „învingă” Su-35 rusești
Egiptul va comanda suplimentar 30 de avioane de luptă Rafale din Franța. Decizia e una extrem de importantă, costul programului fiind unul ridicat. Iar „bătălia” s-a dat între Rafale și Su-35, Cairo alegând prima opțiune.
Egiptul nu e la primul contract pentru Rafale. Important client al industriei franceze de armament, Egiptul a fost prima ţară străină care a cumpărat 24 de avioane Rafale în 2015.
Potrivit detaliilor dezvăluite de Disclose, Franţa şi Egiptul au încheiat la 26 aprilie un contract în valoare de 3.95 milioane de euro, cuprinzând vânzarea a 30 de avioane de vânătoare Rafale, precum şi alte două contracte în beneficiul constructorului de rachete MBDA şi Safran Electronics&Defense.
Interesant e că la începutul anului 2020, Egiptul a semnat un acord cu Federația Rusă, acord care se ridică la 2 miliarde de dolari, în urma căruia, sub comanda forțelor de la Cairo ar urma să ajungă 24 de avioane Su-35.
Acordu pentru Su-35 nu a fost prima apropiere a Egiptului de Rusia. Nici pe departe. The Eurasian Times precizează că imediat ce americanii au făcut un pas în spate în relația cu Armata Egiptului, Federația Rusă a preluat inițiativa iar în 2014 Moscova și Cairo au bătut palma pentru un contract major care se ridică la 3.5 miliarde de euro și care include vânzarea către Egipt a 46 de elicoptere de atac Ka-52 și 46 d aeronave MiG-29.
Egiptul are probabil cea mai diversificată flota militară aeriană
Nu este clar dacă recentul contract pentru Rafale vine ca o completare a acordului semnat pentru Su-35. Cel mai probabil, da, pentru că există numeroase informații cu privire la faptul că acordul este în derulare iar Egiptul deține deja 5 avioane Su-35.
În orice caz, pentru francezi e un început de an perfect din acest punct de vedere, fiind al doilea contract major semnat pentru Rafale după ce pe 25 ianuarie Parisul a ajuns la un acord cu Grecia pentru vânzarea a 12 aeronave Rafale second hand și 6 noi, pentru 3.04 miliarde de dolari.
Sursa citată precizează că Egiptul a avut pentru acest al doilea contract din nou de ales între Su-35 și Rafale. Și, decizia pentru avioane franceze a venit și la presiunea SUA, deși la primul acord pentru Su-35 egiptenii au sfidat presiunile americane.
După semnarea acordului pentru Su-35 Washingtonul a amenințat în repetate rânduri Egiptul că va suporta sancțiuni drastice în temeiul CAATSA pentru decizia sa. Iar această politică a Administrației Trump e continuată și de actuala Administrație Biden. În luna februarie secretarul de stat al SUA, Antony Blinken a purtat o discuție telefonică cu ministrul de externe al Egiptului, Sameh Shoukry, în care a reiterat poziția SUA.
SUA a furnizat, de-a lungul anilor, miliarde de dolari în formă de ajutor economic și militar Egiptului, aliat care operează și avioane F-16. Washingtonul consideră că avioanele Su-35 și alte sisteme de armament produse de Rusia pot reprezenta o amenințare.
Egiptenii și-au motivat decizia prin refuzul SUA de a vinde F-35.
Oricum, din această perspectivă, a flotei militare, Egiptul e un cap aparte.
Forțele Aeriene Egiptene au în dotare atât avioane de vânătoare F-16, cât și Rafale, dar și avioane rusești MiG-29 și Su-35. Această diversificare nu e doar în aviația militară. Egiptul e un important client al tancurilor americane M1 Abrams, dar de-a lungul ultimului deceniu a achiziționat și sisteme S-300 și Buk-M2 din Rusia.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News