Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Erdogan: Refuzul SUA de a trimite Turciei avioane F-35 e un jaf
04 iul, 11:17
Refuzul Statelor Unite de a trimite Turciei avioanele de luptă F-35 pe care le-a cumpărat ar fi un "jaf", au relatat joi mass-media turce citând o declaraţie a preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan în legătură cu o dispută asupra achiziţionării de către Ankara a sistemului rusesc de apărare antiaeriană S-400.

Oficiali americani au declarat pentru Reuters că administraţia Trump încă intenţionează să impună sancţiuni Turciei şi să o scoată din programul F-35 dacă acest aliat din NATO achiziţionează sistemul rusesc S-400 de apărare antirachetă. 

"Dacă aveţi un client şi acest client efectuează plăţi ca un automat, cum puteţi să nu-i daţi bunurile acestui client? Aceasta s-ar numi un jaf", a declarat Erdogan reporterilor citat de ziarul Hurriyet în timpul unei vizite în China. 

El a spus că Turcia a plătit până acum 1,4 miliarde de dolari pentru F-35 şi că patru avioane au fost predate, în timp ce piloţi turci se duc în Statele Unite pentru instruire. 

 

Turcia are un acord pentru 116 avioane F-35"Am încheiat un acord pentru a cumpăra 116 F-35. Nu suntem doar o piaţă, suntem de asemenea producători în comun. Noi producem unele părţi în Turcia", a adăugat el. 

După întâlnirea cu preşedintele american Donald Trump weekendul trecut în Japonia pe marginea unui summit G20, Erdogan a declarat că Ankara ar fi cruţată de sancţiuni americane odată ce sistemul de apărare antiaeriană S-400 începe să sosească din Rusia în Turcia în următoarele zile. 

Dacă Statele Unite elimină Turcia din programul F-35 şi impune sancţiuni acestui aliat din NATO, ar fi una dintre cele mai semnificative rupturi din istoria recentă a relaţiei dintre cele două ţări, notează Reuters. 

Trump ar putea încă încerca să schimbe cursul căutând să amâne sancţiunile. O astfel de acţiune ar mulţumi Ankara, dar i-ar deranja pe unii dintre aliaţii lui Trump în Congres.

Ştiri Recomandate

Avioanele de luptă ale Israelului au lovit Fâșia Gaza
Serviciul German de Informații Externe (BND), scapă de ancheta justiţiei din Austria
Rusia ar urma să aibă o bază navală în Venezuela
Tensiunile din Kashmir. India şi-ar putea revizui doctrina de a nu recurge prima la arma nucleară
Preşedintele Letoniei: Germania trebuie să joace un rol mai important în problemele globale
Noul preşedinte al Comisiei Europene: Mă voi lupta cu toată puterea pentru Europa
Turcia va avea o nouă bază militară în Qatar
Taiwanul vrea să primească mai repede de la SUA cele 66 de avioane F-16V