Europa are la dispoziție 5-8 ani pentru a "recupera decalajul" în domeniul apărării: Statele Unite își vor îndrepta atenția către regiunea Indo-Pacific
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, consideră că Europa trebuie să se pregătească pentru noi amenințări militare. El a făcut această afirmație într-un interviu, publicat la 16 decembrie, pentru ziarul Welt am Sonntag.
Pistorius a sugerat că, până la sfârșitul deceniului, Statele Unite își vor îndrepta atenția către regiunea Indo-Pacific, iar Europa s-ar putea confrunta cu noi provocări pe fondul unei posibile reduceri a prezenței militare americane.
,,Noi, europenii, trebuie să ne implicăm mai mult în asigurarea securității pe continentul nostru, avem aproximativ 5-8 ani pentru a recupera decalajul în ceea ce privește forțele armate, industria și societatea", a declarat Pistorius, fără a preciza ce anume s-ar putea întâmpla în următorii cinci-opt ani.
Potrivit ministrului german al apărării, Rusia își crește semnificativ producția de armament pentru a-și susține invazia în Ucraina și amenință, de asemenea, statele baltice, Georgia și Moldova.
"Ne putem confrunta cu pericole la sfârșitul acestui deceniu. Dar, până atunci, vom fi pregătiți pentru ele", a declarat Pistorius.
Europa, nevoită să compenseze ajutorul american acordat Ucrainei
De asemenea, ministrul a precizat că Europa este conștientă de faptul că ar putea fi nevoită să compenseze ajutorul american acordat Ucrainei dacă Washingtonul nu ajunge la un acord asupra unei noi finanțări.
Anterior, experții de la Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW), care au analizat un articol din ziarul german Bild, au remarcat că planurile Rusiei de a purta un război împotriva Ucrainei până în 2026 sunt în concordanță cu pregătirile continue ale Rusiei pentru o confruntare prelungită.
Bild scrie că Rusia plănuiește să captureze întregul teritoriu al regiunilor Donețk și Luhansk și până la râul Oskil din regiunea Harkov, până la sfârșitul anului 2024 și o parte semnificativă a regiunilor Zaporojie și Harkov în 2025 și 2026.
Recent, Carnegie Europe a întrebat o serie de experți europeni de renume dacă U.E își menține angajamentul față de Ucraina. Cei mai mulți dintre ei cred că da, dar că U.E nu și-a dat încă seama de propriul interes pentru un astfel de sprijin și nu și-a asumat conducerea în ceea ce privește propria securitate și cea a Ucrainei, pe care numai statutul de membru NATO o poate oferi.
Aceasta, potrivit multor experți, este o sarcină deosebit de critică acum, când Washingtonul este cufundat în campania electorală.
Eșecul de a ajunge la un acord asupra banilor este "un semn clar al scăderii sprijinului pentru Ucraina. Ian Bond, fost diplomat britanic și director adjunct al Centrului pentru Reformă Europeană, subliniază că instituțiile europene au oferit Ucrainei aproape 85 de miliarde de euro (92 de miliarde de dolari) în ajutor militar, financiar și umanitar, iar statele membre au oferit individual ale zeci miliarde de euro în plus. Această sumă este chiar mai mare decât cea oferită de Statele Unite, care au furnizat în total 71,4 miliarde de euro (77 miliarde de dolari).
Voința politică a U.E de a sprijini Ucraina a devenit ostatică agendei problemelor interne
Cu toate acestea, citând date de la Institutul Kiel pentru Economie Mondială, care ține evidența ajutorului acordat Ucrainei, expertul notează că promisiunile de ajutor în perioada august-octombrie 2023 au scăzut cu aproape 90% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Situația este identică în SUA, unde administrația președintelui Joe Biden încearcă să obțină ajutorul pentru Ucraina prin intermediul Congresului american, dar nu reușește să ajungă la un acord asupra unui sprijin mai mare. Incapacitatea de a ajunge la un acord privind alocarea de bani este "un semn clar al declinului sprijinului pentru Ucraina", scrie Bond într-o analiza pentru Carnegie Endowment for Europe.
Carme Colomina, cercetător la Centrul de Relații Internaționale din Barcelona (CIDOB), spune că voința politică a U.E de a sprijini Ucraina a devenit ostatică a agendei interne a unor capitale europene și a noii perioade electorale care va începe. Sprijinul pentru forțele radicale de dreapta este în creștere, după cum o demonstrează sondajele.
,,Acest lucru nu poate decât să complice deciziile urgente care trebuie luate, precum și discuțiile bugetare", spune cercetătorul spaniol.
Ea observă, de asemenea, că europenii sunt îngrijorați de costul unui război prelungit. Dar ceea ce europenii nu au realizat încă este că "costul geopolitic și economic al înfrângerii Ucrainei ar fi și mai mare", a declarat Colomina.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News