Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Europa la răscruce: Între o posibilă reducere a prezenţei militare a SUA și nevoia de autonomie strategică cu costuri enorme
Strategica
Data publicării:
Pe măsură ce Statele Unite își reevaluează prezența militară la nivel global, o eventuală reducere a numărului de trupe americane desfăşurate în Europa a devenit un subiect intens discutat pentru aliații transatlantici. Recentele declarații ale fostului consilier pentru securitate națională H.R. McMaster și un studiu amplu al Institutului Internațional pentru Studii Strategice (IISS) subliniază riscurile și costurile semnificative asociate cu o astfel de decizie.
US Army, prezentă la o paradă militară în Polonia. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Varșovia
US Army, prezentă la o paradă militară în Polonia. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Varșovia

Lt. Gen. H.R. McMaster, fost consilier pentru securitate națională în primul mandat al administrației Trump, a lansat un avertisment clar împotriva oricăror măsuri de reducere a prezenței militare americane în Europa.

Într-un interviu acordat Centrului pentru Analiza Politicii Europene (CEPA), McMaster a declarat că o astfel de acțiune ar încuraja puterile autoritare precum Rusia și China. El a catalogat drept "greșiți" pe cei care susțin o diminuare a prezenţei militare americane din Europa pentru a prioritizat competiția cu China.

McMaster a subliniat impactul operațional devastator al pierderii accesului la activele americane desfășurate deja în Europa, atât pentru descurajarea unor posibile conflicte, cât și pentru răspunsul la crize. El a reamintit importanța vitală a bazelor europene pentru rapiditatea și succesul răspunsului militar american în Orientul Mijlociu, după atacurile din 11 septembrie 2001.

Pe tema descurajării, McMaster a notat că "slăbiciunea și percepția slăbiciunii sunt ceea ce-l motivează pe Putin". Generalul a făcut legătura între mai multe situaţii din trecut când Statele Unite au dat dovadă de reținere și de o încurajare a asertivității rusești, menționând "linia roșie neimpusă în Siria [în 2013]" și lipsa de reacţie la "anexarea ilegală a Crimeei" în 2014. El a descris acțiunile rusești ca fiind un "război din umbră" purtat împotriva Europei, subliniind că Rusia "va profita de tot ce poate obține".

Referindu-se la contextul global actual de securitate, McMaster a atras atenția asupra unei "închegare a acestei Axe a Agresorilor", cu Xi Jinping și Vladimir Putin declarându-și un "parteneriat fără limite" și intenția de a "forja o nouă eră a relațiilor internaționale".

 

Costurile uluiitoare ale autonomiei stratefice europene: Un trilion de dolari și 25 de ani de muncă

 

Dacă coroborăm avertismentele generalului McMaster cu datele prezentate într-un studiu recent al Institutului Internațional pentru Studii Strategice (IISS), înţelegem că o retragere ipotetică a SUA din Europa ar lăsa membrii europeni ai NATO vulnerabili în fața unei amenințări rusești. Studiul IISS a constatat că ar fi nevoie de un sfert de secol și un cost de până la 1 trilion de dolari pentru a înlocui capacitățile militare americane.

Costurile de înlocuire directă a echipamentelor și personalului american ar ajunge la aproximativ 1 trilion de dolari pe parcursul a 25 de ani. Aceasta include costuri de achiziție unice cuprinse între 226 de miliarde de dolari și 344 de miliarde de dolari, în funcție de calitatea echipamentului achiziționat, la care se adaugă cheltuieli suplimentare pentru întreținere militară, personal și sprijin.

Cele mai costisitoare elemente de pe lista de cumpărături ar fi 400 de aeronave de luptă tactice, urmate de 20 de distrugătoare și 24 de rachete sol-aer cu rază lungă de acțiune.

IISS a estimat, de asemenea, că în cazul unei operațiuni militare la scară largă pentru a contracara un atac rusesc, costul înlocuirii personalului american (estimat la 128.000 de militari) ar depăși 12 miliarde de dolari anual. Evaluarea nu include alte lacune evidente, al căror cost este mai greu de cuantificat, cum ar fi comandă și control, coordonare, spațiu, informații și supraveghere, precum și costul armelor nucleare.

 

Provocări pentru Europa: Timp, angajament și capacitate industrială

 

Raportul IISS subliniază că umplerea golului lăsat de SUA în Europa ar necesita timp, angajament politic pe termen lung și investiții mai ambițioase. Chiar și cu bunăvoință politică nelimitată și fonduri suficiente, industria europeană ar duce lipsă de capacitate pe termen scurt pentru a satisface o cerere tot mai mare.

Producătorii de arme s-ar confrunta cu blocaje în lanțul de aprovizionare, o lipsă de lucrători calificați, precum și cu constrângeri financiare și de reglementare.

Este puțin probabil ca "visul de a cumpăra european", susținut de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să se materializeze prea curând, în special în sectoarele naval și aerospațial, care au înregistrat investiții foarte mici. În unele domenii, cum ar fi artileria de tip HIMARS sau avioanele de vânătoare stealth, achiziționarea locală pur și simplu nu este o opțiune.

În ciuda dependenței continue a Europei de furnizorii militari americani, există semne de progres. O analiză IISS a eforturilor de achiziții licitate între februarie 2022 și septembrie 2024 a constatat că 52% din valoarea acestora a fost acordată furnizorilor europeni, comparativ cu 34% pentru Statele Unite. De asemenea, Europa cheltuiește mai mult pentru apărare. Mai multe țări NATO au depășit sau s-au apropiat de obiectivul de a aloca cel puțin 2% din PIB pentru apărare.

 

Presiuni americane și anxietăți Europene

 

Revenirea lui Donald Trump la Casa Albă a fost un impuls neașteptat pentru susținătorii apărării europene. Cererile președintelui american ca aliații europeni să contribuie mai mult la NATO, și sugestia sa că SUA ar putea abandona angajamentele sale de apărare față de continent, au generat îndoieli în privinta Americii ca aliat. Această incertitudine a făcut ca ideea unei "apărări cu adevărat europene", susținută de președintele francez Emmanuel Macron, să devină mai atractivă.

Cu toate acestea, guvernele cu bugete limitate au o marjă de manevră restrânsă pentru a cheltui mai mult pe apărare, menținând în același timp datoriile naționale sub control. În plus, tensiunile din țări precum Spania și Italia, care se confruntă cu finanțe publice restrânse, sugerează că opoziția publică față de cheltuielile militare mai mari ar putea fi un obstacol dacă Europa ar fi lăsată pe cont propriu.

Ambasadorul SUA la NATO, Matthew Whitaker, a confirmat că Washingtonul se pregătește să inițieze discuții cu aliații europeni, mai târziu în acest an, despre reducerea prezenței sale militare pe continent.

Oficialul american a subliniat că, deși nicio decizie nu a fost luată, administrația Trump este pregătită să avanseze cu planurile luate în considerare de mult timp. Declarațiile oficialilor americani, precum secretarul apărării Pete Hegseth, care a afirmat că "realitățile strategice dure împiedică Statele Unite ale Americii să se concentreze în primul rând pe securitatea Europei", au alimentat anxietatea în rândul aliaților.

În ciuda acestor preocupări, Whitaker a reasigurat partenerii NATO că Washingtonul rămâne angajat față de alianță, dar a avertizat UE împotriva excluderii companiilor non-UE din achizițiile de apărare, argumentând că astfel de măsuri ar submina interoperabilitatea NATO, ar încetini rearmarea Europei, ar crește costurile și ar înăbuși inovația.

Posibila retragere a trupelor americane din Europa reprezintă o provocare complexă și costisitoare pentru securitatea bătrânului continentului. Deși există o dorință crescândă de autonomie strategică în Europa, studiul IISS și avertismentele lui McMaster subliniază că umplerea golului lăsat de SUA ar necesita investiții masive, angajament politic pe termen lung și o dezvoltare substanțială a capacităților industriale europene – un proces care ar dura decenii și ar implica riscuri considerabile pe termen scurt. Rămâne de văzut cum vor naviga Statele Unite și aliații săi europeni prin aceste discuții delicate și cum vor modela viitorul apărării transatlantice.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Kremlinul mizează pe o participare internațională mare la parada de la Moscova. China confirmă prezența președintelui Xi
Pentru a ţine China la distanţă, Taiwanul va primi de la Statele Unite lansatoare de rachete antinavă Harpoon: Livrarea acestora ar trebui urgentată până nu este prea târziu
Cum au reuşit ucrainenii să doboare avioane ruseşti Su-30 cu o dronă navală Magura: Au fost utilizate în premieră rachete AIM-9 Sidewinder
Foto: Ministerul Apărării Naționale (MApN)
EXCLUSIV
Un mandat foarte greu pentru viitorul președinte al României, indiferent cine va fi el: De la războiul din Ucraina până la relația cu SUA și Europa
Alegerile din România sub semnul întrebării: Presa internațională şi factorii de decizie se uită la provocările cu care se confruntă procesul electoral
Calul troian digital al Rusiei a intrat pe porțile democraţiei din România: Ofensiva Telegram şi TikTok pentru erodarea integrității procesului electoral
Polonia nu vrea să fie luată prin surprindere de o agresiune militară a Rusiei: Opţiunea armelor nucleare este pe masă, ca parte a unui pact de apărare semnat cu Franţa
În ritmul actual, Rusia are nevoie de 230 de ani și peste 70% din populația sa actuală pentru a ocupa întreg teritoriul Ucrainei
Se spală Statele Unite pe mâini cu medierea negocierilor de pace din Ucraina? Administrația Trump şi-a asumat un obiectiv care naşte multă frustrare
În ciuda întârzierilor ajutorului militar occidental, inginerii ucraineni au sprijinit Armata ucraineană: Ruşii au încasat 7000 de atacuri cu diferite tipuri de drone şi arme ucrainene
Noul SACEUR? Cine e generalul Alexus Grynkewich, fost pilot de F-16 și F-22 cu o bună reputație, susținut de Pentagon pentru cea mai înaltă funcție militară din Europa
Armata rusă vrea un cadou pentru dictator. Rușii au intensificat acțiunile pe direcția Pokrovsk, intenționând, probabil, să captureze poziții importante până pe 9 mai
J.D. Vance: În următoarele 100 de zile, SUA vor organiza negocieri directe între părțile implicate în conflictul din Ucraina
Marea Britanie, în faţa unui scenariu de război: Apărarea sa antiaeriană nu poate rezista unui atac masiv cu 160 de rachete
Țară mică cu inima mare, Letonia alimentează constant fluxul de drone spre Ucraina. Kievul apreciază, dar încurajează susținerea producției direct în Ucraina
Turcia şi Spania se alătură Inițiativei celor Trei Mări, din care şi România face parte, ca parteneri strategici
Un tanc Leopard în timpul unui exercițiu militar NATO în Korzeniewo, nordul Poloniei. Sursa foto: Wojtek Radwanski/Getty Images.
EXCLUSIV
NATO se luptă să se reconstruiască într-o lume tot mai plină de amenințări: Statele europene trebuie să depăşească bariera birocratică şi să treacă la reînarmare
Pentru pe scenariu militar se pregătesc Statele Unite? O desfășurare permanentă a avioanelor F-35A în Coreea de Sud, luată în considere de U.S. Air Force
Rusia se pregătește să ”elibereze” teritorii NATO: Armata rusă extinde baze militare la frontiera scandinavă și stochează aproape toată producția de tancuri T-90M
,,A NATO Mare Nostrum” - De ce Rusia este tot mai interesată să-şi proiecteze puterea în Marea Baltică?
Restabilirea de către SUA a poziției de lider militar în faţa Chinei are un preţ: Congresul SUA propune o investiție masivă de 150 de miliarde de dolari în domeniul apărării
Rusia așteaptă un semnal din Ucraina cu privire la negocierile directe: “Moscova este gata să negocieze cu Kievul fără condiții prealabile”
NATO vrea un ''zid de drone'' pe flancul estic, dar care nu cuprinde şi România: Aproape 3000 de kilometri lungime vor fi acoperiţi cu drone de supraveghere și sisteme anti-UAV
Marea Britanie ar putea reveni asupra deciziei de a trimite trupe de menținere a păcii în Ucraina: Nivelul propus anterior de 10.000 de militari, considerat acum prea mare?
Ce dacă sunt vechi: Australiei i se recomandă să negocieze cu Statele Unite despre cumpărarea unor bombardiere strategice B-1B Lancer sau B-2 Spirit
 Soldaţi ruşi îmbrăcaţi în uniforme fără însemne care au apărut pentru prima oară în timpul anexării peninsulei ucrainene Crimeea în 2014
EXCLUSIV
Aşa arată o forţare în direcţia unei capitulări: Ucraina ar rămâne fără opţiuni prea bune de negociere dacă SUA recunoaște Crimeea ca fiind a Rusiei
La presiunea Statelor Unite, Israelul ar fi oprit un atac iminent asupra instalațiilor nucleare ale Iranului: Forţele israeliene aveau nevoie de un puternic sprijin militar american
Un angajament din 2018 uitat de SUA | În timp ce rachetele ruseşti lovesc Ucraina, Trump susține că pacea cu Rusia este aproape încheiată
Aşa arată un război comercial: China interzice Coreei de Sud să furnizeze SUA echipamente de apărare rezultate din prelucrarea minereurilor rare chinezești

Ştiri Recomandate

Șeful Armatei Române, generalul Vlad: "Pericole constante de la Rusia" – De la Spoofing GPS la mine plutitoare în Marea Neagră
Cererile maximaliste ale Moscovei cu privire la Ucraina sunt tot mai clare: Putin nu vrea pace pentru că el crede că Rusia câștigă războiul din Ucraina
Nicușor Dan la Black Sea Forum: Eu văd România consolidată intern şi mai activă pe plan extern în UE și NATO
Polonia arată că înțelege importanța armelor pe avioane de ultimă generație: Bombe ghidate GBU-39/B, pentru F-16 Viper și viitoarele F-35
O imagine a fondatorului Telegram Durov în timpul unei festivități desfășurate la 1 Mai în 2018. Sursa foto: Kovalev Peter/TASS via ZUMA.
EXCLUSIV
Cine a băgat Telegram în casele şi în telefoanele românilor? Platforma rusească de mesagerie a devenit un ,,câmp de luptă'' al manipulării utilizatorilor
Europa la răscruce: Între o posibilă reducere a prezenţei militare a SUA și nevoia de autonomie strategică cu costuri enorme
Garnizoanele construite acum de ruși la granița cu Finlanda sunt doar începutul. General finlandez: După încheierea războiului, vor aduce trupele care au luptat în Ucraina
Navă de tip OPV sau corvetă ușoară turcă din clasa Hisar, foto: Turkish Century @X via Turkish Navy
EXCLUSIV
Anomalia România: Cât plătim pentru corveta din Turcia, refuzată de o altă țară, și pe care nici măcar nu puteam integra rachetele americane NSM
Forțele IDF din Cisiordania au deschis focul asupra unui convoi diplomatic în care se afla și reprezentantul României. MAE român a discutat cu ambasadorul Israelului și a cerut clarificări
O dronă NATO RQ-4D ar fi pierdut legătura cu baza în timp ce zbura în Marea Neagră. Rușii se laudă că ar fi fost „ajutată” de Armata rusă
Ilie Bolojan, la ultima conferință înainte ca Nicușor Dan să își preia mandatul: Întărirea industrie de apărare și politici predictibile cu cei doi piloni esențiali pentru România: UE și NATO
Industria rusă de apărare, lovită unde o doare mai tare: Ucrainenii au atacat o fabrică de microcipuri din regiunea Oriol
Și totuși, războiul viitorului implică elicoptere: Tehnologia X2 de pe S-97 Raider a creat un „monstru rapid” capabil să scape de atacurile MANPAD la viteză de peste 400 km/h
Lavrov este supărat că Armenia cumpără arme franceze
România rămâne interesantă pentru investitorii americani: SIG Sauer, discuții la Guvern privind proiecte de investiții în industria de armament
Începe „Black Sea and Balkans Security Forum”, cel mai mare eveniment dedicat securității din regiune. DefenseRomania, partener NSC
Rușii merg la intimidare: Două bombardiere Tu-95MS au patrulat cu armament la bord, deasupra Mării Barents
Avertisment clar împotriva reducerii prezenței militare americane în Europa. Generalul McMaster: Rusia aşteaptă cu nerăbdare să dăm dovadă de slăbiciune
Alegerile prezidențiale din Polonia, 2025. Sursa foto: wiadomosci.onet.pl.
EXCLUSIV
Polonia, sub asediu cibernetic rusesc înaintea turului II al alegerilor prezidențiale: Interferenţa digitală rusă se combate cu încurajarea publicului să raporteze dezinformările
Bază militară norvegiana Boda va găzdui un nou centru de comandă aeriană NATO, consolidând prezența aliată în Nordul Îndepărtat
Donald Trump îl nominalizează pe Darryl Nirenberg drept viitorul ambasador al SUA în România
Trump dezvăluie „Domul de Aur” (Video): O nouă eră în apărarea antirachetă a SUA cu un proiect care aminteşte de inițiativa „Războiul stelelor”
Prototipul primului avion american de luptă fără pilot este gata de zbor. Aeronavele de tip YFQ-42A sunt considerate „camarazi loiali” pentru F-35
Nicuşor Dan vrea să discute cu șeful NATO. Întâlnirea cu Mark Rutte va avea loc înaintea Summitului NATO
Trump, anunț privitor la sistemul spațial antirachetă „Golden Dome”
MRAP, scos spectaculos de sub foc inamic (VIDEO). Un blindat M1224 ucrainean lovit de ruși a ieșit spectaculos din ambuscadă
Încă o țară din Flancul Estic vrea sisteme cu rază lungă împotriva rachetelor balistice rusești. În afară de PATRIOT, opțiunile sunt limitate
Uite avionul, nu e avionul: După ce unda de șoc a anunțului noului avion de luptă F-55 a trecut, în SUA s-a așternut liniștea
Avioanele F-16 ale României protejează 24/24 granița Alianței cu Rusia: Imagini spectaculoase cu F-urile noastre, în misiune comună cu cele poloneze și portugheze
Turcia a descoperit un nou zăcământ de gaze descoperit în Marea Neagră
UE aprobă noi sancțiuni pentru ”flota fantomă” a Rusiei. Pe listă, companii care furnizau tehnologii militare esențiale pentru industria rusă
Tensiunile dintre Ucraina și Ungaria cresc vertiginos: O „vânătoare de vrăjitoare” sau o rețea de spionaj destructurată în regiunea Zakarpattia?
pixel