Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Europa se înarmează, ajustează planul industriei de apărare, dar trebuie să se miște mai repede pentru a descuraja Rusia
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Uniunea Europeană se confruntă încă cu o serioasă problemă în privința coeziunii. În primul rând, UE nu are o armată europeană, dar fiecare dintre cele 27 de state membre are propriile forțe armate naționale și doar o parte din state membre au propria lor industrie de apărare. În al doilea rând, există din ce în ce mai mulți indicatori că nici cele mai puternice state europene, Germania, Franța, Italia, Suedia, nu sunt pregătite deocamdată pentru un conflict prelungit cu Rusia
Dynamic Front 23 sisteme MLRS Grafenwoehr Training Area, Germany 1
Dynamic Front 23 sisteme MLRS Grafenwoehr Training Area, Germany 1

Europa nu poate descuraja Rusia decât prin unitate

 

Potrivit datelor Institutului de Cercetare a Păcii din Stockholm (SIPRI), preluate și de DefenseRomania, în 2023 cheltuielile militare internaționale au crescut cu aproape șapte procente, atingând o nouă valoare record. Creșteri deosebit de mari au fost înregistrate în Europa, Asia și Orientul Mijlociu.

În plus, în februarie, UE a venit cu abordare nouă în privința industriei de apărare, mai axată pe producția de război, prezentându-și planul într-un proiect de Strategie europeană pentru industria de apărare.

„Trebuie să fim sinceri cu noi înșine: capacitățile Bundeswehr-ului sunt foarte limitate. Sprijinul militar pe care Germania l-a oferit Ucrainei a dus deja la slăbirea Bundeswehr-ului. Cu toate acestea, a fost important să oferim această asistență pentru că Ucraina nu se protejează doar pe ea, ci ne protejează și securitatea și libertatea”, a declarat Michael Roth, membru al Bundestagului din partidul de guvernământ SPD.

Stocurile Armatei germane e normal să fie epuizate: Berlinul a trimis până acum ajutor militar la Kiev în valoare de 17,1 miliarde de euro, mai mult decât orice altă țară europeană. Marea Britanie este pe locul doi cu 6,6 miliarde de euro, iar Polonia este pe locul trei cu 3 miliarde, în timp ce Franța a trimis până acum Ucrainei ajutor militar în valoare de doar 500 de milioane. În mare parte pentru că francezii economisesc bani pe armată de mult timp.

Franța promite mult. Rămâne de văzut ce poate

SAMP-T, Armata franceză

Dar Emmanuel Macron a anunțat vara trecută că Franța va investi 413 miliarde de euro în forțele sale armate pe o perioadă de șapte ani, 2024-2030. Aceasta este cu o treime mai mult decât în ​​perioada precedentă de 6 ani, când au fost cheltuite 300 de miliarde.

În plus, Franța se concentrează tot mai mult pe flancul estic al Europei, iar forțele sale armate trebuie să fie credibile, a declarat în ianuarie comandantul armatei, generalul Pierre Schill. Până în 2027, armata franceză vrea să poată desfășura o divizie de aproximativ 25.000 de soldați în 30 de zile.

Astfel de promisiuni nu îi ajută prea mult pe ucraineni.

 

Muniții și iar muniții. Dar ce spune doctrina militară

Militari francezi care operează sistemele de obuziere autopropulsate Caesar. Exercițiu comun cu Forțele Regale daneze / Sursa: Armée de Terre, facebook

Încă de acum un an, când era clar că stocurile de obuze se epuizează rapid, în multe țări ale alianței NATO a devenit evident că producția nu era suficientă pentru a satisface cerințele tot mai mari ale forțelor armate ale Ucrainei.

Stocurile golite au fost o consecință a strategiei militare occidentale conform căreia Occidentul nu are în planuri să ducă un război împotriva potențialilor inamici bazându-se pe artilerie.

Doctrina presupunea în primul rând utilizarea pe scară largă a aviației moderne și a mijloacelor de lovire de mare precizie și în adâncimea teritoriului inamic.

Ucraina nu are astfel de capabilități. Pentru acest motiv, Kievul trebuie să compenseze și are nevoie de 200.000 de obuze de calibrul 155 mm pe lună, adică mai mult de 6.500 pe zi, pentru a menține paritatea cu artileria rusă.

 

Practic, Occidentul trebuie să-și reajusteze planurile industriale pentru a face față unui război de uzură

 

Lucrurile au început să se miște. Acum un deceniu, când Rusia a anexat Crimeea în 2014, membrii europeni NATO cheltuiau 235 de miliarde de dolari sau 1,47% din PIB pentru apărare. În 2023, suma a crescut la 347 de miliarde de dolari, ceea ce echivalează cu 1,85 la sută din PIB, iar până la sfârșitul lui 2024 sunt preconizate cheltuieli de 380 de miliarde.

 

Pulberi și obuze

 

Cu toate acestea, producția occidentală rămâne în urma nevoilor: Statele Unite și-au dublat producția de obuze la 24.000 pe lună, în timp ce țările UE produc împreună aproximativ 50.000 de proiectile.

Asta înseamnă că pentru ca Ucraina să primească 200.000 de obuze în fiecare lună, cel puțin până la începutul lui 2025, Europa trebuie să crească producția din acest an cu 140%.

Așa cum arăta Financial Times, problema în Europa este lipsa materialelor de bază pentru obuze - praf de pușcă și explozivi, precum și componente pentru producerea acestora, de exemplu, nitroceluloza. Fără aceasta, este imposibil să crești rapid producția acestor materiale, iar construcția de fabrici pentru producerea acestor materiale va dura cel puțin trei ani, potrivit producătorilor de arme din UE.

 

Tehnică de luptă

Cel mai bun exemplu, avionul F-35, este tot mai căutat de statele europene. Marea Britanie, Italia,  Norvegia și Țările de Jos, sau Danemarca au comandat un total de 359 de aeronave F-35, fiind în primul val al statelor care operează deja astfel de aparate de zbor.

În ultimii doi ani, s-au înmulțit comenzile de F-35 din țări care se simt deosebit de amenințate de Rusia: Finlanda a cumpărat 64, Belgia 34, Germania 35, Polonia 32, chiar și mica Cehie va cumpăra 24 de aeronave. Grecia și România sunt și ele printre statele europene care așteaptă undă verde din SUA pentru achiziția a până la 40, respectiv 48 de aeronave.

În plus, Germania a decis să cumpere cinci avioane P-8A de la americani, care este de fapt un model Boeing 737, dar special echipat și înarmat pentru căutarea și distrugerea submarinelor inamice.

 

2% e doar începutul

 

"Alocarea a două procente pentru apărare nu poate fi decât un punct de plecare. Europa trebuie să se înarmeze și mai bine din cauza agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei", au anunțat recent împreună șefii diplomației Germaniei, Franței și Poloniei.

Ministrul german al apărării Boris Pistorius și omologul său francez Sébastian Lecornu au anunțat că cei mai puternici doi membri ai Uniunii încep să producă împreună tancul MGCS (Main Ground Combat System). Scopul este ca „în 2040 să avem un tanc comun pentru că în general avem și un inamic comun și trebuie să ne antrenăm împreună”, spune ministrul francez.

În est, Polonia construiește o armată care este pe cale să devină cea mai mare forță terestră din UE. Polonia are deja mai multe tancuri și obuziere decât Germania. Au aproape 300.000 de militari, comparativ cu cei 170.000 ai Germaniei.

Tanc  Leopard 2PL, al Forțelor Terestre poloneze

Pe lângă consolidarea propriei producții militare, polonezii au comandat americanilor peste 100 de sisteme de rachete HIMARS, mai multe sisteme Patriot și au semnat un contract cu compania sud-coreeană Hanwha pentru achiziționarea a până la 288 de lansatoare de rachete K239 Chunmoo care pot trage mai multe rachete de artilerie ghidate sau nedirijate.

La aceasta ar trebui adăugate 116 tancuri Abrams. Forțele aeriene poloneze sunt echipate cu avioane F-16 americane, iar în 2020, Varșovia a semnat un contract cu SUA în valoare de 4,6 miliarde de dolari pentru 32 de avioane de vânătoare F-35, plus că au cumpărat alte 48 de avioane sud-coreene FA-50, avioane de antrenament pe care le-au pot fi folosite si ca bombardiere ușoare echipate cu rachete antitanc.

Polonezii vor dispune și de elicoptere de atac AH-64E Apache, un contract de-a dreptul uriaș - de 12 miliarde de dolari pentru achiziția a 96  de AH-64E Apache. Dar chiar și acest contract pălește în comparație cu cel pentru achiziția a celor (probabil) 6 sisteme Patriot, practic 48 de lansatoare de rachete Patriot, împreună cu radare, sisteme de comandă și comunicații - toate, într-un contract de 15 miliarde de dolari.

România se vede nevoită, la rândul său, să investească în propria apărare și în securitatea Flancului Estic al NATO. În următorii ani, vor sosi în țară trei noi sisteme de tip PATRIOT (în plus față de cele 4 baterii existente), precum şi batalionul de 54 de tancuri Abrams M1A2, acesta din urmă va intra în dotarea armatei în 2026. De asemenea, se pregătește și achiziția pentru forţele terestre a aproape 300 de vehicule tip maşină de luptă a infanteriei pe şenile, în timp ce procedura de achiziție a 54 de obuziere autopropulsate de 155 mm este aproape finalizată, în cursă rămânând doar coreenii de la Hanwha , cu obuzierul K9 Thunder. Planurile de viitor vizează achiziția a mai multor tancuri, fiind vehiculată cifra de 300 de tancuri. Până în prezent bătrânul TR-85M1 Bizonul e cel mai modern tanc aflat în dotarea forțelor noastre terestre.

Statele baltice, care sunt primele lovite dacă Rusia decide să se îndrepte spre Occident, se înarmează serios și ele.

Lituania și-a exprimat intenția de a cumpăra 50 de tancuri germane Leopard 2, 200 de vehicule blindate, radare olandeze și mortare spaniole sosesc din SUA. Estonia a cumpărat 230 de vehicule blindate, rachete antinavă, obuziere din Coreea de Sud din Turcia și așteaptă un transport de rachete HIMARS din America, care s-a dovedit devastator de eficientă în Ucraina. Era păcii și cooperării cu Rusia a trecut.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Turcia vrea să controleze o bază strategică lovită de aviația Israelului: Posibila desfășurarea a sistemului rusesc S-400 poate irita mult SUA
Generalul Christopher Cavoli, avertisment pentru administratia Trump: Rusia este un negociator extrem de strategic, chiar și cu privire la chestiunile mărunte
SUA transmit un mesaj clar în Orient: O aripă suplimentară de F-35 ajunge în regiune, după ce jumătate din flota de bombardiere B-2 a fost dislocată într-un punct cheie
Bonjour Franța, goodbye America? Europa, România și de ce umbrela nucleară franceză deasupra Europei e mai mult o declarație politică | Ștefan Popescu, la Obiectiv EuroAtlantic
Marco Rubio încearcă să liniștească aliații europeni îngrijorați de angajamentul SUA față de NATO, în timp ce Trump trimite mesaje contradictorii
Polonia, puterea militară a Europei, susţine că nu este pregătită pentru un război de lungă durată. General polonez: După o lună, armata poloneză își va pierde capabilităţile militare
Partea României în planul ambițios al Europei de reînarmare: Punctul esențial al strategiei noastre e Marea Neagră
Bombardiere „stealth” B-2 și avioane de realimentare, dislocate de SUA la baza din Diego Garcia, punct-cheie pentru operațiunile din Orient (Foto/Video)
Finlanda înțelege că e sub ”tirania geografiei”: Cu 1.300 de km de graniță cu Rusia, industria militară finlandeză se folosește inclusiv de experiența angajaților Nokia
NATO ar fi suspendat discuțiile privind recalibrarea strategiei față de Rusia, în timp ce SUA fac presiuni pentru un acord de pace în Ucraina
Politica UE de reînarmare ”made în Europe” nemulțumește Washingtonul. ”Metoda Trump” ar putea face ca Europa să piardă pe toată linia
Președintele Finlandei, Alexander Stubb, afirmă că țara sa ar trebui să se „pregătească mental” pentru restabilirea legăturilor cu Rusia
Atacurile cu JDAM-ER ale Ucrainei continuă: Un MiG-29 ucrainean a distrus un punct de comandă al trupelor ruse (Video)
Suedia aprobă un ajutor militar record pentru Ucraina, inclusiv sisteme de apărare aeriană, artilerie și comunicații prin satelit
China lansează exerciții militare în jurul Taiwanului, care seamănă o blocadă navală. Filipine: Dacă i se întâmplă ceva Taiwanului, noi vom fi implicaţi
Dacă nu se acționează, „este doar retorică”: Statele baltice nu se grăbesc să se rupă de SUA şi sunt sceptice cu privire la leadershipul Vest-European
Europa trebuie să se descurce singură. Descurajarea Rusiei nu este o prioritate americană, arată un document secret al Pentagonului
Controlul Arcticii trece și prin Finlanda. SUA va cumpăra spărgătoare de gheață de la principalul producător al acestui tip de nave
Olandezii nu se mint singuri și avertizează: Putin are nevoie doar de un an pentru a mobiliza o armată uriașă împotriva NATO
Canada intră în bătălia pentru Arctica, investind miliarde de dolari în tehnologie pe care puțin o au: Radare JORN cu bătaie peste orizont
Două escadrile „vecine”: De ce baza celei de-a treia escadrile de F-16 a României va fi la Kogălniceanu, la doar 90 de km de cea de-a doua?
Grupul de Luptă al NATO din România se află sub comanda Franței. În acest sens francezii au dislocat în România tehnică militară, printre care tancuri franceze Leclerc și blindate. Sursa foto: Twitter French Forces in Romania.
EXCLUSIV
În mâinile cui lăsăm apărarea Europei: Franța manifestă voinţă, dar are capacitatea necesară pentru a coordona inițiativele de apărare la nivel european?
Ne mai putem baza pe umbrela nucleară a SUA? Noile abordări americane de politică externă ar putea crește numărul puterilor nucleare la 25 de state
Presa sârbă anunță că Belgradul și Budapesta ar putea intra în alianță militară, ca răspuns la acordul recent semnat între Croația, Albania și Kosovo
Incertitudine cu privire la tancurile Abrams australiene donate Ucrainei: Joaca lui Donald Trump de-a asistența militară a dus la blocarea unui hub logistic din Polonia
De ce a renunțat Ucraina la arme nucleare deși știa că Rusia va ataca. Ioana Bercean: Dreptul internațional e cea mai înșelată mireasă
Germania aprobă un pachet major de ajutor militar pentru Ucraina, după luni de amânări: Mai multe rachete şi sisteme de apărare aeriană Iris-T pe ucraineni
Europa, plan pentru a prelua mai mult din responsabilitatea SUA în NATO: Ar fi nevoie de cinci până la zece ani de creștere a cheltuielilor pentru a înlocui majoritatea capacităților militare
A 68 a comemorare a Zilei Z / U.S. Army photo by Staff Sgt. Sharilyn Wells
EXCLUSIV
Cum s-a ajuns în acest moment periculos al istoriei? Marile puteri mondiale nu ascultă de calculele obișnuite de realpolitik mai ales în momentele critice
SUA forțează alegerile în Ucraina. Trimisul special american susține că autoritățile ucrainene vor organiza alegeri prezidențiale, deși Kievul nu confirmă

Ştiri Recomandate

Rusia susține că va distruge imediat „rămășițele îmbrăștiate” ale Armatei Ucrainei din regiunea rusă Kursk, anunțând „eliberarea regiunii”
O explozie de proporții a avut loc într-un port important din Iran. Accidentul are probabil la bază manipularea necorespunzătoare a combustibililor pentru rachete
Care pace? Rusia schimbă tactica și pregătește „ofensiva de vară 2025” folosind în premieră roiuri de motociclete împotriva dronelor ucrainene
Operațiune agresivă a Rusiei în Canal: Nave de război conduse de fregata Golovko au intrat în apele britanice. Navele de luptă britanice au răspuns imediat
Diplomație în casa lui Dumnezeu. Trump trece în premieră la un discurs dur împotriva Rusiei, dar propunerea de „pace” a SUA taie în carne vie în Ucraina
Polonia acuză că un elicopter militar rusesc a încălcat spațiul aerian de deasupra apelor teritoriale poloneze din Marea Baltică
Putin, gata să negocieze? După întâlnirea cu Zelenski, Trump pare că a descifrat în cele din urmă stilul de operare al Kremlinului: Nu exclud varianta ca Putin să vrea să mă inducă în eroare
În timp ce Patriotul european SAMP/T devine mai ager cu radarul Ground Fire 300, Thales convinge a cincea țară NATO să cumpere fratele mai mic: Ground Master 200
Rușii anunță că au recuperat complet regiunea Kursk de la Forțele Armate ale Ucrainei
Efectul Trump. Aderarea Ucrainei la NATO nu mai este menționată în raportul anual al Alianței
Fără o bază permanentă în Mediterana, navele din Flota rusă se văd obligate să acosteze temporar în porturi din Egipt și chiar Algeria
România a cheltuit pentru Apărare cu 50% mai mult decât în 2023, confirmă NATO. Principalele programe de înzestrare ale Armatei
Rusia și Ucraina, aproape de un acord istoric? Zelenski spune că este deschis negocierilor teritoriale doar după încetarea necondiționată a focului
Chinezii îi răspund lui Trump: Eliminați tarifele, abia apoi vom negocia încheierea războiului comercial
Cosmos 2553 se ”rostogolește”. Sateliltul rușilor care ajuta la programul armei nucleare anti-satelit a început să se rotească incontrolabil în spațiu
Planul de pace al lui Trump în 16 puncte confirmă toate zvonurile. Ucraina și Europa prezintă un text diferit privind încheierea războiului
„Suntem deschiși, trimiteți inspectori”. Zelenski respinge dezinformările privind deturnarea ajutorului militar și confirmă că schimbul de informații a ajutat la îmbunătățirea armelor SUA
Rusia mediatizează arestarea unui cetățean român pentru spionaj. MAE român: Este vorba despre cazul de acum patru luni
NATO vrea un ''zid de drone'' pe flancul estic, dar care nu cuprinde şi România: Aproape 3000 de kilometri lungime vor fi acoperiţi cu drone de supraveghere și sisteme anti-UAV
În România vor fi produse 800 de blindate 4x4 Cobra II. Otokar a intrat într-un joint venture cu Automecanica Mediaș
Interesul Rusiei pentru o bază navală în Sudan, deranjează Statele Unite: Administrația Trump a avertizat că ar putea exista „consecințe grave”
Marea Britanie ar putea reveni asupra deciziei de a trimite trupe de menținere a păcii în Ucraina: Nivelul propus anterior de 10.000 de militari, considerat acum prea mare?
Când vrei să declari război comercial unei ţări, asigură-te înainte că nu depinzi de resurse sale: Armamentul american depinde în proporție de 78% de importurile de metale rare din China
Ce dacă sunt vechi: Australiei i se recomandă să negocieze cu Statele Unite despre cumpărarea unor bombardiere strategice B-1B Lancer sau B-2 Spirit
Șoigu amenință că prezența forțelor de menținere a păcii în Ucraina va duce la Al Treilea Război Mondial. Moscova aduce în discuție și arma nucleară
Tensiuni între India și Pakistan. Cele două puteri nucleare, aduse iar la punctul de fierbere din cauza atacurilor teroriste din zonele disputate
Continuă seria de pierderi usturătoare pentru Forțele Aerocosmice. Ucrainenii mai distrug un Su-30SM rusesc. L-au prins în baza aeriană Rostov-pe-Don
În timp ce obuzierul M777 își trăiește a doua tinerețe, BAE spune că producția de muniție de 155 mm va crește de 16 ori, iar asta se datorează și tehnologiei noi
Vladimire, oprește-te! Trump îi scrie lui Putin după atacul rusesc ucigaș asupra Kievului. Negocierile de pace par a fi în impas
”Părăsim UE dacă e mai bine afară decât înăuntru”. Orban a găsit motivul pentru care Ungaria e ultima din UE și face referendum contra aderării Ucrainei - VOKS 2025
pixel