Europenii promit o mobilizare fără precedent pentru a ajuta Ucraina: Vom dubla ajutorul militar dacă Trump nu reușește să-l convingă pe Putin să facă pace
Comisarul european pentru apărare, Andrius Kubilius, a declarat că UE poate consolida semnificativ sprijinul militar pentru Ucraina prin achiziționarea de arme direct de la producătorii ucraineni. Kubilius a declarat că SUA și UE alocă aproximativ 40 de miliarde de euro anual pentru asistență militară Ucrainei. Cu toate acestea, comisarul european pentru apărare a spus că aceste fonduri ar putea fi utilizate mai eficient prin achiziționarea directă de arme de la producătorii ucraineni.
Foto: militar ucrainean, operând sistemul Avenger / Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
„Dacă Putin nu este convins de Trump să facă pace, am putea aduce foarte repede argumente mai convingătoare pentru pace - prin creșterea considerabilă a sprijinului nostru militar pentru Ucraina”, a spus el.
Kubilius a explicat că costul armelor produse în Ucraina este de aproximativ jumătate din prețul armelor similare din UE sau SUA. Astfel, volumul de arme furnizate Ucrainei ar putea fi efectiv dublat fără a crește cheltuielile.
„Valoarea reală a sprijinului nostru ar crește la 80 de miliarde de euro”, a concluzionat el.
Kubilius a acordat o atenție deosebită unui nou instrument - împrumuturile SAFE (Security Action for Europe) - care permite statelor membre să finanțeze achiziții militare pentru Ucraina. În opinia sa, acest lucru deschide calea punerii în aplicare a unei strategii „pace prin forță”.„Împrumuturile SAFE înseamnă putere pentru Ucraina!”, a subliniat el.
Conceptul de „pace prin forță” este direct legat de această necesitate, sugerând că o armată ucraineană credibilă și bine echipată, susținută puternic de o Europă unită, este cel mai eficient mijloc de a descuraja agresiunea rusă și, în cele din urmă, de a convinge Moscova să se așeze la masa negocierilor
Oficiali ucraineni de rang înalt au solicitat în mod repetat guvernelor europene să adere la așa-numitul model danez de asistență pentru Ucraina. Acest model presupune finanțarea sprijinului militar prin fonduri dedicate, concentrându-se pe achiziționarea de arme direct din Ucraina.

Țările de Jos, Norvegia și Cehia au sprijinit inițiativa. UE consideră această schemă ca fiind baza unei strategii pe termen lung pentru ajutorul militar acordat Ucrainei.
Urgența că Uniunea Europeană să își amplifice sprijinul pentru Ucraina a ajuns într-un punct critic, în special în contextul schimbării politicii externe a SUA.
Dincolo de incertitudinile Statelor Unite: De ce UE trebuie să fie lider în sprijinirea păcii în Ucraina
Opinia autorului: Pe măsură ce angajamentului american se tot schimba, Europa se vede obligată să își afirme autonomia strategică și să își consolideze angajamentul față de securitatea continentului european. Această necesitate nu este doar un act de solidaritate, ci un imperativ strategic crucial pentru stabilitatea întregului proiect european.
Evoluția peisajului geopolitic reprezintă o provocare complexă pentru Europa. În timp politica externă a SUA se tot schimbă, în special în ceea ce privește ajutorul acordat Ucrainei, introduce un element semnificativ de incertitudine, Uniunea Europeană a demonstrat în mod constant un angajament neclintit față de Kiev.
Acest angajament s-a manifestat prin asistență financiară, umanitară și militară, subliniind înţelegerea de către Europa a amenințării existențiale pe care agresiunea Rusiei o reprezintă nu numai pentru Ucraina, ci și pentru principiile fundamentale ale ordinii europene.
În plus, UE a luat măsuri decisive în vederea integrării Ucrainei în familia europeană, în special acordându-i statutul de țară candidată la aderarea la UE și inițiind negocierile de aderare, destul de grele, dar esențiale.
Dincolo de sprijinul material, UE a condamnat în mod constant și fără echivoc agresiunea ilegală a Rusiei, punând în aplicare serii succesive de sancțiuni menite să exercite presiuni asupra Moscovei pentru încetarea ostilităților.
Urgența unei implicări semnificativ sporite a UE nu poate fi supraestimată în climatul geopolitic actual. Conflictul prelungit din Ucraina reprezintă o amenințare directă și existențială la adresa arhitecturii de securitate a continentului european, evidențiind interesul direct al UE de a asigura supraviețuirea Ucrainei ca stat suveran și independent.
O implicare sporită și susținută a UE, ghidată de principiul „păcii prin forță”, este indispensabilă pentru a descuraja în mod eficient orice nou aventurism militar rusesc și pentru a crea, în cele din urmă, condițiile necesare pentru încetarea ostilităților și pentru o pace negociată.
Consecințele războiului din Ucraina, inclusiv impactul acestuia asupra securității energetice, stabilității economice și principiilor fundamentale ale dreptului internațional, au rezonanță în toate statele membre ale UE, impunând un răspuns european coerent.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News