Eventualul conflict între NATO și Rusia: Britanicii recunosc că sunt nepregătiți, finlandezii sunt gata de luptă, suedezii își avertizează populația
Mai multe țări membre NATO informează cu privire la nivelul de pregătire pentru un eventual conflict cu Rusia, care de mai bine de 10 ani întreprinde acțiuni agresive împotriva Ucrainei și exprimă în mod constant teze propagandistice despre o confruntare cu alianța transatlantică.
Armata Regală a Marii Britanii, lansând salve de tun în apropiere de Tower Bridge, Londra. Photo credit: Royal Army
Armata britanică "nu ar putea lupta cu Rusia mai mult de două luni". Această capacitate limitată a țării a fost recunoscută de adjunctul șefului Statului Major General, generalul-locotenent Rob Magowan, din cadrul forțelor armate britanice.
Magowan consideră că britanicii nu dispun de resursele pe care și le-ar dori pentru viitoarele războaie, a declarat oficialul militar, citat de ziarul britanic The Telegraph.
Comentariile sale au fost făcute după ce secretarul britanic al Apărării, Grant Shapps, a declarat în fața parlamentarilor că a făcut presiuni pentru creșterea cheltuielilor pentru apărare în contextul stabilirii bugetului, dar că nu a avut succes.
Mark Francois, un fost ministru al forțelor armate, a sugerat, de asemenea, că Marea Britanie "nu va fi capabilă să lupte cu Putin mai mult de câteva luni" din cauza lipsei de muniție și a rezervelor de echipament, relatează The Telegraph.
Shapps a adăugat că orice astfel de conflict va fi dus împreună cu aliații din NATO, iar împreună "pot învinge Rusia", dar nu și Marea Britanie singură.
"Marea Britanie nu este pregătită să intre în război cu Rusia de una singură, dar este important să înțelegem că, deoarece suntem în NATO și există articolul 5, nu vom fi niciodată în această situație", a spus Shapps.
Declarațiile au fost făcute după ce Comisia de Apărare a Camerei Comunelor a constatat că forțele armate britanice "din ce în ce mai solicitate" nu sunt pregătite pentru un război cu Rusia.
Pregătirea pentru operațiuni de luptă poate fi obținută prin reforme urgente, prin depășirea crizei de recrutare în armată și prin creșterea semnificativă a stocului de arme și muniții din Marea Britanie, relatează presa britanică.
Toți suedezii ar trebui să se pregătească de război
"Ar putea avea loc un război în Suedia", a avertizat recent Carl-Oscar Bolin, ministrul suedez al Apărării.
Comandantul-șef al țării, generalul Mikael Biden, a mers mai departe, spunând că ''toți suedezii ar trebui să se pregătească de război", scrie Royal United Services Institute (RUSI) din Marea Britanie. De mai mulți ani, Agenția suedeză de apărare civilă publică o broșură pentru cetățenii săi intitulată "Dacă există o criză sau un război".
În discursul său adresat națiunii cu privire la un potențial război cu Rusia, ministrul Bolin a citat exemplul poporului ucrainean și a spus: "Trupele rusești au înfruntat forța unită a întregii societăți ucrainene". Ucrainenii, a spus el, au înfruntat războiul cu o rezistență unită și completă.
82% dintre finlandezi sunt gata să participe la apărarea țării
Finlanda își implică de zeci de ani cetățenii în inițiativele de securitate națională, potrivit Financial Times. Țara, după cum afirmă ziarul, a promovat o voință națională de a se apăra în rândul majorității cetățenilor săi.
Potrivit unui sondaj anual realizat de Ministerul finlandez al Apărării, 82% dintre locuitorii țării au declarat că ar fi "dispuși să participe" la activitățile care țin de apărara teritoriului.
Comandantul în retragere Juhani Kaskeala a declarat pentru ziar: "Oferim multă pregătire și educație pentru ca întreaga societate să se poată implica în apărarea țării". De exemplu, copiii sunt învățați la școală cum să evalueze acuratețea informațiilor, iar adulții se pot înscrie la cursuri gratuite privind acordarea de prim ajutor. Lideri din toate sectoarele, inclusiv din politică, afaceri, guvern și societatea civilă, participă la cursuri de apărare națională, scrie Financial Times.
Pregătirea pentru război: Noua legislație din Polonia
Printre alte exemple de țări NATO care se pregătesc pentru un potențial război, Polonia pregătește o nouă lege privind autoapărarea, care prevede măsuri de pregătire atât a armatei, cât și, de exemplu, a elevilor din țară.
Având în vedere războiul purtat de Rusia în Ucraina vecină, guvernul polonez a pregătit o nouă legislație pentru a consolida capacitățile de autoapărare ale țării, inclusiv creșterea finanțării pentru cursuri de prim ajutor, îmbunătățirea sistemelor de avertizare publică și mai multe adăposturi de urgență.
Miniștrii polonezi ai apărării și de interne au declarat că proiectul de lege a fost determinat de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, potrivit agenției de știri AR, care a citat oficiali. Legea va fi înaintată parlamentului, probabil în luna mai a acestui an, după consultări cu publicul și autoritățile locale.
În schimb, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, consideră că "în acest moment nu există o amenințare militară imediată pentru niciun stat membru NATO".
În acest an, NATO a lansat Steadfast Defender 24, cel mai mare exercițiu militar de la sfârșitul Războiului Rece încoace. Și asta tocmai din cauza posibilității unui conflict cu Rusia.
Toate cele 31 de țări ale alianței, precum și Suedia, care era încă un candidat la aderarea la NATO la momentul exercițiului, sunt implicate în acest exercițiu.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News