Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Evoluțiile dosarului Sahara conduc la o cursă a înarmărilor între Maroc și Algeria
24 noi, 17:42
Câștigurile diplomatice pe care Marocul le-a obținut în dosarul Sahara au dus la o escaladare algeriană și la o amenințare de război, ceea ce a condus la o cursă între cele două țări pentru obținerea de arme avansate, pe de o parte, și pentru a construi alianțe regionale și internaționale semnificative, pe de altă parte.
Armata algeriană, sursă foto: Ministerul Apărării din Algeria

În timp ce Algeria a beneficiat de eforturile Rusiei de a se întoarce în Africa prin Mali pentru a reînnoi alianța istorică dintre cele două țări, Marocul și-a transformat deschiderea față de Israel și Statele Unite într-o carte puternică în eforturile sale de a obține arme defensive în așteptarea unei aventuri algeriene necalculate.

Strategia Rabatului prevede planificarea achiziționării sistemului de apărare israelian Iron Dome și consolidarea arsenalului de apărare cu sistemul american Patriot în versiunea sa avansată, pentru a proteja obiectivele strategice din țară, deoarece permit o mai bună apărare a zonelor civile și militare sensibile din sud și sud-estul țării.

Cherkaoui El Roudani, expert marocan în studii geostrategice și de securitate, afirmă: "Integrarea Rabatului în rândul țărilor care beneficiază de sistemul Patriot se înscrie în cadrul pariului Statelor Unite privind importanța strategică a Marocului ca țară mediteraneană, atlantică și africană și rolul său în protejarea intereselor strategice americane, pe lângă faptul că este un aliat important în lupta împotriva terorismului".

Ceea ce dă putere alianței tradiționale dintre Rabat și Washington este poziția americană în problema Sahara și sprijinul Statelor Unite pentru abordarea marocană a soluției. Această poziție a început cu administrația fostului președinte Donald Trump, și a continuat cu administrația președintelui Joe Biden.

G Ad:

Luni, secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, a anunțat sprijinul ferm al țării sale pentru planul "serios, credibil și realist" al Rabatului pentru Sahara, cu referire la planul de autonomie extinsă pentru provinciile sudice ale Marocului.

Într-o declarație emisă la încheierea întâlnirii lui Blinken cu omologul său marocan Nasser Bourita la Washington, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Ned Price a declarat: "Blinken a subliniat că, continuăm să considerăm planul de autonomie al Marocului ca fiind serios, credibil și realist, ce include o abordare care poate satisface aspirațiile poporului din Sahara".

Observatorii politici consideră că opțiunile diplomatice ale Rabatului, care se bazează pe diversificarea partenerilor pe baza recunoașterii Saharei marocane și sprijinirea poziției politice pe extinderea parteneriatelor economice în Africa, Europa și cu alte țări, inclusiv Statele Unite, sunt elemente care au făcut ca poziţia marocană să fie mai solidă şi capabilă să manevreze şi să atragă noi aliaţi, cum este cazul deschiderii către Israel, beneficiind de oportunităţile pe care le oferă, în special cooperarea militară şi tehnologică.

În acest context, se încadrează vizita ministrului israelian al Apărării Benny Gantz în Maroc, care a început marți și va dura două zile.

Potrivit unui oficial israelian, această vizită urmărește, de asemenea, să "pună piatra de temelie pentru stabilirea viitoarelor relații de securitate între Israel și Maroc".

Surse israeliene anunțaseră anterior că Marocul se află pe o listă, alături de alte 26 de țări, care au solicitat obținerea sistemului anti-dronă Skylock. Marocul urmărește, de asemenea, să-și consolideze capacitățile de apărare prin achiziționarea unui nou sistem israelian de apărare, specializat în neutralizarea dronelor, numit Sky Lock Dome, care ar putea să neutralizeze inclusiv rachetele SA-6 și SA-7.

Prin achiziționarea acestor sisteme, Marocul urmărește să evite orice scenariu ostil împotriva instalațiilor sale din Sahara, în special din Dakhla, și să dejoace orice aventură a instituției militare din Algeria cu scopul de a masca crizele sale interne.

Rapoartele evidențiază că Algeria, care nu-și ascunde teama cu privire la deschiderea Marocului față de Israel și Statele Unite și la oportunitățile oferite de această apropiere, se străduiește să obțină un acord privind noul sistem rusesc de rachete antiaeriene S-500, care este preconizat să intre în serviciu anul acesta.

Expertul militar rus Andrei Frolov a inclus Algeria pe lista potențialilor clienți ai sistemului S-500, dar nu a exclus o posibilă obiecție din partea liderilor militari ruși împotriva acestui acord, în pofida revenirii în prim plan a apropierii dintre Moscova și Algeria, în paralel cu relaţia tensionată cu Parisul şi binecuvântarea Algeriei pentru prezenţa mercenarilor ruşi din compania Wagner în Mali.

Observatorii susțin că Algeria s-a văzut nevoită să revină la alianța sa istorică cu Rusia după criza severă cu Franța și aderarea algerienilor la boicot, precum și în încercarea de a da dovadă de forță politică și militară după succesele obținute de Maroc în dosarul Sahara și în relațiile cu Tel Avivul şi Washingtonul.

Dar, până acum, nu se știe în ce măsură Kremlinul va fi de acord cu entuziasmul algerienilor pentru această apropiere și dacă interesele Moscovei, care poartă o oarecare ostilitate față de Israel, Statele Unite și Maroc, se vor pune în slujba unei alianțe emergente doar pentru a fi alături de Algeria.

Ceea ce frustrează eforturile algerienilor de a obține noul sistem este că oficialii militari ruși au exclus predarea acestuia Algeriei înainte de 2030.

Statisticile menționează că Algeria este al treilea importator de arme rusești din lume, iar Rusia este sursa istorică de arme a Algeriei. Algerul a achiziționat peste 60% din armele sale din Rusia și deține șase submarine de fabricație rusească. De asemenea, a achiziționat sistemul de apărare antiaeriană S-400. Tancurile, avioanele, elicopterele de atac și sistemele radar rusești formează pilonul forțelor armate algeriene.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Reforma în industria aeronautică rusă: Companiile MiG și Sukhoi vor fi unificate. Obiectivul - reducerea cheltuielilor cu personalul
Rusia acuză un incident aerian grav: Avion rus de linie, deviat pentru a evita un avion militar al SUA care ar fi intrat pe același culoar de zbor
Un elicopter românesc IAR 330 Puma SOCAT a pierdut un motor imediat după ce militarii forțelor speciale au coborât în rapel
Foto: Bogdan PANTILIMON, Statul Major al Forțelor Aeriene
EXCLUSIV
Generalul Bălăceanu: Stagiul militar voluntar în termen nu înseamnă armată obligatorie. Rezerva Armatei României, doar pe hârtie
SUA, îngrijorate că manevrele militare ale Chinei din apropierea Taiwanului sunt o „repetiție” pentru ceea ce va urma
Turcia a vândut Ucrainei mai multe drone Bayraktar fără știrea Rusiei, provocând un val de reproșuri de la Moscova
Versiunea pentru submarin a rachetei hipersonice Zircon va fi livrată trupelor ruse începând din anul 2025
Biden a anunțat un plan pentru a îngreuna invadarea Ucrainei de către Rusia. SUA nu acceptă liniile roșii trasate de Putin
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro