Exercițiu naval masiv în Marea Mediterană. Secrete din culisele operaţiunii
Forțele navale ale Israelului, SUA și Grecia tocmai au încheiat exercițiul militar de vânătoare de submarine Nobel Dina 2019. Aceste exerciții au durat trei săptămâni și au avut loc în Marea Mediterană.
Exercițiul este descris de sursele IDF Navy ca un exercițiu important de instruire și training. Obiectivul principal a fost de a îi instrui pe marinari asupra diferitelor provocări. Totodată, subiectul principal al manevrelor a fost asigurarea securității și menținerea fluidității rutelor maritime către Israel. IDF a anunțat că forțele navale israeliene au operat alături de navele de rachete INS Keshet și INS Lahav, Sa'ar 5, fregate de rachete Sa'ar 4.5 și două submarine de clasă INS Tanin Dolphin. În plus, au participat şi aeronave C-130 Hercules, elicoptere de luptă Ya'asur cu soldați din unitatea de căutare și salvare IDF 669, elicoptere AS565 MA Panther (Atalef) și drone Shoval de la escadrila IAF 200th. Marina militară greacă a pus la dispoziție două submarine și o navă de război, iar marina americană a trimis o aeronavă P-8 Poseidon ASW.
"Partea principală a fost apărarea anti-submarin", a declarat colonelul Eitan Paz, comandantul plutonului 34-a al flotilei de fregate de rachete, în declarația sa pentru The Israel Defense. "Aceste exerciții sunt în mod inerent dificile datorită aspectului limbajului comun al forțelor participante, care, în cazul nostru, necesită un proces de pregătire de două luni. Participanții la exercițiu au studiat limbajul internațional MTP al NATO pentru exerciții comune și au practicat scenariile de exerciții pe simulatoare. În plus, Marina IDF investește în gradul de prezentare al navelor în anticiparea exercițiului.
"Problema executării ireproșabile a unui astfel de exercițiu începe cu criptarea"
"Atâta timp cât operațiunile nu sunt confidențiale - nu există nici o problemă", a explicat Paz. "Problema executării ireproșabile a unui astfel de exercițiu începe cu criptarea. Nu poți da niciunui alt participant la exercițiu de simulare unul dintre propriile tale dispozitive criptate și ceilalți nu pot să ți-l dea ție. În exerciţiile comune, fiecare participant va delega un reprezentant celeilalte forţe, iar acest reprezentant va avea un dispozitiv criptat pe care niciodata nu îl va pierde din vedere."
Conform informațiilor publicate, exercițiul naval comun a fost lansat de la Centrul de formare operațională a NATO (NMIOTC) la Golful Souda din Creta. Cele trei forțe maritime au petrecut apoi o săptămână în largul mării înainte de a ajunge în portul Haifa unde s-au desfășurat exerciții suplimentare. A treia parte a exercițiului a implicat toate forțele printr-o simulare a unei amenințări submarine în port și în apărarea sa.
Care a fost obiectivul exerciţiului
Obiectivul principal al acestor manevre a fost de a proteja liniile economice esențiale de care are nevoie o țară în timpul războiului, în principal prin protejarea navelor și rutelor comerciale. Un alt palier al acestor exerciții a fost și apărarea instalațiilor offshore de gaze împotriva amenințărilor subacvatice.
"Statul Israel are nevoie de aproximativ 8-10 nave comerciale pentru a-și menține rutină obișnuită. Orice întrerupere a transportului maritim va avea ca rezultat o presiune economică a cărei efecte ar fi resimțite foarte repede. Aceasta este misiunea noastră", a declarat Paz la finalul prezentării sale.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News