Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Expert militar rus: Dronele americane din România vizează Flota rusă din Marea Neagră și Peninsula Crimeea
News
Data actualizării:
Data publicării:
“Statele unite mizează pe România pentru contracararea Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) și a grupării de forțe din Crimeea”. Această declarație a fost făcută de către expertul militar rus, Alexei Leonkov, pe 05.01.2021, pentru ziarul Vzglyad, ca o reacție la dislocarea dronelor americane MQ-9 Reaper în România. În opinia sa, acest demers îi va ajuta pe americani și în stabilirea interacțiunii cu armatele țărilor vecine.
Drona MQ-9 Reaper, sursă foto: US Air Force
Drona MQ-9 Reaper, sursă foto: US Air Force

“Americanii întrebuințează în mod activ drone în Regiunea Mării Negre pentru îndeplinirea misiunilor de cercetare. De asemenea, aceștia au grijă serioasă de Ucraina. Având în vedere că în ultimii ani americanii au creat un număr tot mai mare de centre pentru controlul dronelor, inclusiv în zona Kievului, se poate presupune că le vor folosi pentru a rezolva problemele din interiorul zonelor rusești A2/AD”, a precizat Leonkov.

Conceptul A2/AD (din expresia engleză anti-acces and area denial - restricționarea și interzicerea accesului și manevrei) implică descurajarea adversarului prin crearea unui pericol sporit pentru desfășurarea sau deplasarea forțelor sale în zona apărată. Adică, în cazul Rusiei, este vorba despre o zonă de apărare în care trupele NATO nu pot pătrunde fără a suferi daune inacceptabile pentru ele.

Din punctul de vedere al Washingtonului și Bruxellesului, zonele rusești A2/AD sunt reprezentate de Kaliningrad și Murmansk, Sevastopol și Novorossiysk, Vladivostok și Petropavlovsk-Kamchatsky, Moscova și Baza Aeriană - Khmeimim din Siria. Potrivit NATO, sistemele de apărare a zonelor rusești A2/AD includ, în mod tradițional, sistemele de rachete antiaeriene S-300 și S-400, complexul de rachete de coastă Bastion-P și complexul operativ-tactic de rachete Iskander.

Pentru “a pirata” zonele rusești A2/AD, americanii intenționează să folosească facilități militare, tehnică și militari de pe teritoriile Bulgariei, României, Ucrainei, Poloniei și statelor baltice.

“Cu toate acestea, pentru a contracara Rusia în Regiunea Mării Negre, miza este pusă pe România. Pe teritoriul românesc există un raion de dislocare a rachetelor de interceptare americane. Dar, de fapt, acolo vor fi desfășurate nu numai rachete de interceptare, ci și rachete de croazieră Tomahawk. Aceste misiuni sunt rezolvate cu ajutorul lansatoarelor MK-41”, a declarat Alexei Leonkov.

“De asemenea, în această zonă, se desfășoară numeroase exerciții, axate pe contracararea FRMN și a grupării de trupe situate în Crimeea. Prin urmare, dronele îi vor ajuta pe americani să stabilească interacțiunea cu armatele țărilor vecine pe linia cercetării aerocosmice”, a spus expertul.

Leonkov a atras atenția și asupra faptului că americanii și-au dislocat dronele la Baza Aeriană Campia-Turzii din regiunea Cluj, în vestul României (regiunea Transilvaniei), și nu în est - pe coasta Mării Negre. În opinia sa, această decizie este ușor de explicat prin faptul că, în cazul unui atac de răspuns, dronele sunt mai ușor de apărat dacă se află în vestul țării și nu în est.

“În acest fel, americanii organizează un teatru de război chiar sub nasul nostru. Și se pare că România va juca un rol cheie în planurile SUA și NATO pentru Regiunea Mării Negre, fără a lua în considerare Turcia”, a precizat expertul.

“Pe de altă parte, dronele nu ar trebui considerate un fel de superarmă. Sistemele moderne de apărare antiaeriană și de război electronic rezolvă soarta dronelor de atac rapid și eficient. Ni se arată imagini frumoase din Siria, Libia și chiar din Nagorno-Karabah, unde dronele au fost folosite în mod activ. Dar, când începem să aflăm rezultatele utilizării lor, se dovedește că totul este în favoarea sistemelor de apărare antiaeriană și de război electronic. Dronele sunt practic inutile atunci când sunt utilizate împotriva unei țări dezvoltate din punct de vedere tehnic”, a concluzionat Leonkov.

Ministerul Apărării din România a anunțat că Forțele Aeriene ale SUA au dislocat drone de cercetare MQ-9 Reaper și aproximativ 90 de militari, la Baza Aeriană din localitatea Câmpia Turzii. Acest lucru a fost anunțat și de Comandamentul Forțele Aeriene ale SUA pentru Europa și Africa.

Dronele și personalul militar au fost desfășurate pentru “o perioadă lungă”, dar nu s-a precizat pentru cât timp. Generalul Jeffrey Harrigian, comandantul Forțelor Aeriene americane din Europa și Africa, a declarat că desfășurarea dronelor în această locație strategică “este liniștitoare pentru aliați și parteneri”, dar, de asemenea, “clarifică pentru adversari” faptul că “orice amenințare care apare” poate avea un răspuns.

Militarii au indicat faptul că, desfășurarea dronelor și a personalului militar convenită cu autoritățile române, vorbește despre “angajamentul” Statelor Unite față de securitate și stabilitate în Europa și vizează consolidarea relațiilor dintre aliații NATO “și alți parteneri europeni”.

Drona MQ-9 Reaper poate atinge o viteză de peste 400 de kilometri pe oră. Plafonul maxim de zbor poate ajunge la 13.000 de metri, iar durata maximă a zborului este de 24 de ore.

În luna noiembrie 2020, Forțele Terestre americane au desfășurat două sisteme de rachete HIMARS în România în timpul unui exercițiu. Acestea au lansat mai multe rachete și au revenit la baza din Germania.

Comentariul autorului: Evoluțiile înregistrate în ultima perioadă în Regiunea Mării Negre confirmă faptul că Statele Unite își dezvoltă strategia de contracarare a Rusiei, bazându-se pe o rețea extinsă de grupuri de reflecție. Unul dintre acestea este RAND Corporation, care dezvoltă programe pentru descurajarea Rusiei, la comanda Casei Albe și Pentagonului.

În luna octombrie 2020, RAND Corporation a publicat un raport cu privire la rezultatele unui joc de stat major cu scenariul unei crize militare, care a avut loc în iunie 2018. După cum s-a explicat în raport, este necesar să se facă ajustări semnificative la strategia NATO de acțiuni în Marea Neagră. “Investițiile militare rusești în teatrul de operațiuni de la Marea Neagră, realizate începând din anul 2014, au schimbat fundamental harta de securitate a regiunii […] Jocul și cercetările conexe au evidențiat puterea relativă a poziției Rusiei”, a apreciat RAND Corporation, considerând că „este necesară extinderea măsurilor existente de apărare și descurajare”.

“În așteptarea crizei, Statele Unite și aliații săi trebuie să ia în considerare măsuri pentru soluționarea dezechilibrelor militare regionale”, s-a explicat în raport.

Conform rezultatelor jocului, RAND Corporation consideră că printre cele cinci state riverane Mării Negre, care pot deveni un potențial tampon împotriva Rusiei, de fapt, se poate spera la rolul activ al unei singure țări, respectiv al României.

RAND Corporation a considerat că “este foarte probabil ca România să fie dispusă și capabilă să contribuie la o inițiativă militară regională în Marea Neagră”.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Mină marină, găsită în Delta Dunării. Echipa pirotehnică s-a deplasat la fața locului
Implicațiile Inteligenței Artificiale în domeniul militar vor fi dezbătute în cadrul unei Conferințe Internaționale organizate la București
Un nou „succes” strategic al Rusiei: Norvegia își va dubla cheltuielile militare în cadrul unui plan de apărare „istoric” pe termen lung
Tudor Curtifan: Vorbim mult prea puțin de diplomația militară și sacrificiul pe care l-a făcut Armata pentru integrarea României în NATO
Iohannis: Rusia a readus războiul în Europa iar Articolul 5 e mai relevant ca oricând. România, un pilot de stabilitate în Flancul Estic
Populiștii au învins în Slovacia. Peter Pellegrini, susținut de premierul Fico, a câștigat alegerile prezidențiale
Din nou tensiuni între două puteri nucleare. India spune că intră în Pakistan când vrea, în contextul amenințărilor teroriste
Găgăuzia amenință că își va declara independența dacă Moldova face pași spre Unirea cu România. Bașcana pro-rusă îl atacă pe premierul Ciolacu
Varșovia evită să spună pe cine susține în cursa pentru ”șefia” NATO, dar are un comentariu important. În paralel, mesajul pentru Rusia e clar: ”Ne putem permite un conflict pe termen lung”
”Rezultatele sunt impresionante”. Cel puțin șase avioane rusești au fost distruse și opt au fost grav avariate în atacul asupra aerodromului Morozovsk (surse)
Drona navală eșuată în apele teritoriale românești a fost transferată în poligonul de la Capu Midia
Evaluare îngrijorătoare de la Departamentul de Stat al SUA: Rusia și-a refăcut aproape complet armata și acum e o amenințare nu doar pentru Ucraina
EXCLUSIV
Câți ucraineni susțin integrarea în NATO? Ambasadorul Micula explică cele trei mari dileme, inclusiv relația cu Rusia, spulberate de invazia lui Putin
Rusia spune că se află într-o „confruntare directă” cu NATO și se „apără” pentru a împiedica Alianța „să avanseze spre granițele noastre”
Coreea de Nord a testat racheta hipersonică Hwasong-16B. O demonstrație a „superiorității absolute”, se laudă Kim
Marocul este prima țară africană și arabă care a intrat în clubul producătorilor de drone
”Sprijinim Ucraina, dar vrem să evităm un război cu Rusia”. Evaluarea SUA: Putin nu ar avea niciun interes în extinderea conflictului, mai ales către o țară NATO
Ungaria dă un semnal important pro-Iohannis. Budapesta transmite că e timpul ca „Europa de Est să dea noul secretar general al NATO”
Două bombardiere strategice rusești Tu-95MS au patrulat în Marea Barents și Norvegiei. Concomitent fregate purtătoare de rachete hipersonice Zircon și rachete Kalibr au efectuat manevre militare
Lukașenko: Ne pregătim de război, deși nu vrem asta. General polonez: Avem nevoie de două-trei ore pentru a distruge toată tehnica militară a Belarusului
Ce aduce nou Legea apărării naționale a României pusă în dezbatere publică de MApN
Foto: Administrația prezidențială de la Kiev @OfficialVolodimirZelenski @Володимир Зеленський
EXCLUSIV
În Odesa numărul școlilor cu predare în limba română a crescut de la 3 la 16. Ambasadorul Micula: Ziua Limbii române ar putea fi sărbătorită și în Ucraina
Șeful NATO va propune un fond de 100 de miliarde de dolari pentru Ucraina
Republica Moldova va cumpăra și gaz natural lichefiat american, adus pe la terminalul Alexandroupolis din Grecia
La 20 de ani de la aderarea la NATO, România are certitudinea că e de partea sigură a zidului. Geoană: Țara noastră este respectată, influentă, iar vocea noastră contează
Germania va plăti aproape 600 de milioane pentru 180.000 de obuze de artilerie ce vor fi livrate prin inițiativa cehă de muniție pentru Ucraina
Teritoriul Rusiei, lovit la 1.200 km în adâncime: Fabrica de drone Shahed din Tatarstan, lovită de UAV-urile serviciilor speciale ale Armatei ucrainene
Rachete balistice, testate pe bandă rulantă de Phenian. Cu un arsenal de câteva zeci de focoase nucleare, Nordul are sprijinul major al Rusiei

Ştiri Recomandate

Israelul a lansat un atac limitat asupra unor obiective militare din Iran, dar nu nucleare. Iranienii spun că nu există pagube
Polonia vrea și ea sub Iron Dome-ul european. Varșovia s-ar putea alătura European Sky Shield Initiative (ESSI)
Greșeală neforțată? Un bombardier Tu-22M3 se prăbușește spectaculos în Rusia (Video). Avionul a căzut după o misiune de luptă
Germania va trimite Ucrainei un nou sistem de rachete IRIS-T. Vicecancelarul german Robert Habeck promite continuarea sprijinului acordat ucrainenilor
O dronă de cercetare MQ-4C Triton a SUA monitorizează în Mediterană mișcările Rusiei și transportul de armament în Libia
După ce a vândut avioanele F-16 către România, Portugalia confirmă achiziția de avioane de luptă F-35 Lightning II
Serbia i-a reținut pe directorul adjunct al Poliției din Kosovo și pe alți patru ofițeri de poliție
Germania arestează doi cetățeni cu dublă cetățenie pentru legături cu serviciile ruse de informaţii: Principala ţintă, o bază militară cu tancuri Abrams pentru ucraineni
SUA au dislocat în România un sistem M-LIDS, cel mai nou sistem anti-dronă al Armatei americane. Trageri reale cu efectuate la Capu Midia
De ce sunt tinerii atât de vulnerabili la campaniile de propagandă rusă. Daniela Munteanu (E-ARC): Nu există un glonț de argint în stoparea dezinformării
Israelul duce F-35 la un alt nivel. Zilnic sunt în aer între 35 și 39 de avioane F-35I iar numărul orelor de zbor a crescut cu 565%
U.S. Air Force nu va cumpăra mai mult de 100 de bombardiere B-21 Raider: S-ar putea să inventeze ceva mai bun până când toate aceste avioane vor fi construite.
Un nou episod din „drone la Mihail Kogălniceanu”: Baza 57 confirmă că un UAV s-a apropiat aseară la doar 4 km de turnul de control
O veste bună pentru Ucraina: Ajutorul poate fi deblocat. S-a ajuns la un acord și un compromis. Armament livrat ca în al Doilea Război Mondial, pe sistemul „Lend-lease”
Zelenski, apel către oficialii europeni: Sistemele europene de apărare aeriană trebuie să protejeze Europa direct de pe teritoriul Ucrainei
Cum acționează Rusia împotriva intereselor României, fără a interveni militar. Sergiu Mitrescu (NSC): Rusia percepe Marea Neagră ca un laborator pentru acțiuni maligne
Rușii pleacă din Nagorno-Karabah după ce au reușit cu „succes” să „mențină pacea”. Retragerea, o mișcare pentru a nu angaja Rusia într-un conflict în regiune
MApN, cu motoarele turate la maximum pentru combaterea propagandei ruse. Temele preferate: Militari români în Ucraina și armament românesc în Moldova
Industria de apărare din România face primii pași pentru a se implica în posibila achiziție de blindate turcești Cobra II 4x4 pentru Armată
Ucraina a efectuat unul dintre cele mai reușite atacuri cu rachete împotriva Rusiei (Foto/Video): Au fost distruse mai multe sisteme de rachete S-300 şi S-400
Noi sancțiuni privind Iranul, au convenit liderii UE. Sunt vizate companiile care produc rachete și drone militare iraniene
Germania inițiază un nou program de ajutorare destinat Ucrainei: Se face apel la aliații din UE și NATO pentru accesul la mai multe sisteme de apărare aeriană
Studiul „Bătălia pentru Marea Neagră nu s-a încheiat”, prezentat în SUA. NSC: E necesară o strategie americană pe termen lung la Marea Neagră
Federația Rusă are în vizor și România. Cum reușește Bucureștiul să ofere pe tavă Moscovei un avantaj istoric
Armata ucraineană a trecut de la drone la baloane: În Rusia au fost identificate mai multe baloane meteorologice ucrainene, adaptate pentru misiuni de cercetare și atac
Serviciile ucrainene de informaţii confirmă că au efectuat un atac asupra unei uzine unde Rusia îşi produce bombardierele Tu-22M
Europa se pregătește deja pentru ce se va întâmpla dacă Ucraina va pierde: ''Noua Rusie'' își intensifică deja operațiunile în zonele gri ale Europei de Est
După ce a rămas fără “obiectul muncii”, Rusia a început retragerea contingentului de menținere a păcii din Nagorno-Karabah
Europa are 100 de baterii Patriot și nu poate furniza șapte dintre acestea Ucrainei? Acest argument nu convinge pe nimeni, spune Borrell
Ucraina încă rezistă la porțile Europei, dar capturarea Chasiv Yar deschide rușilor direcții noi. Scenariul cel mai prost: Căderea Ucrainei ar genera riscuri pentru tot Flancul Estic al NATO (ISW)
Confruntarea Iran-Israel: Statele Unite continuă să sporească gradul de pregătire și de integrare a sistemelor de apărare aeriană în Orientul Mijlociu
După o ședință specială referitoare la situaţia din Ucraina, Comisia pentru Informații a SUA a cerut aprobarea imediată a ajutorului militar până la sfârșitul săptămânii
pixel