Trei martori oculari au declarat marţi agenţiei Reuters că au auzit explozii puternice şi au observat o coloană de fum negru din direcţia bazei aeriene ruseşti de la Novofedorivka, în partea de vest a peninsulei Crimeea.
Imagini video descrise ca fiind de la locul exploziei şi postate pe reţelele de socializare arată o degajare de fum în zonă.
Autenticitatea imaginilor nu a fost deocamdată verificată. Cel puţin 12 explozii de diferite intensităţi au fost auzite în decurs de un minut, în jurul orei locale 12:30, afirmă doi martori. Trei dintre deflagraţii au fost deosebit de puternice, declanşând incendii şi degajări de fum.
Circa 30 de minute mai târziu, încă o deflagraţie, descrisă de martori ca fiind cea mai puternică, a produs încă două coloane de fum şi o degajare de praf. Sirenele au fost auzite în oraşul Saky din apropiere.
Guvernatorul rus al Crimeii, Serghei Aksionov, a transmis pe Telegram că a plecat în zonă şi că sunt ''în curs de clarificare circumstanţele'' exploziei. Serviciile de urgenţă au fost desfăşurate, iar unii localnici spun că s-au aglomerat şoselele pe direcţiile de plecare dinspre zona de coastă.
Din cauza exploziilor, autoritățile din oraşul Saky au anunțat evacuarea cetățenilor. La fața locului se află mai multe echipaje de interventie.
Un aerodrom este situat în Novofedorivka, unul dintre cele mai importante pentru aviația rusă. Anterior, a existat o bază a Marinei Ucrainene. Potrivit Radio Liberty, acolo își are sediul în prezent Regimentul 43 de Aviație de Luptă al Forțelor Aeriene Ruse, format în principal din bombardiere Su-30SM, Su-33 și Su-24M.
Peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, a fost până în prezent ocolită de bombardamente în războiul declanşat de Rusia în februarie prin agresiunea împotriva Ucrainei.
Anterior, reprezentantul Direcției Principale de Informații a Ministerului ucrainean al Apărării, Vădim Skibitski, a declarat că echipamentele militare ruseşti din Crimeea și navele Flotei Mării Negre a Federației Ruse sunt una dintre țintele Ucrainei, care ar trebui să fie lovite cu ajutorul MLRS-urilor primite de la statele occidentale.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News