SUA aprobă vânzarea de avioane de luptă F-16 către Turcia, la pachet cu un ''mic cadou'' pentru Ankara: Grecia primeşte mult doritele F-35
Administrația Biden a aprobat recent vânzarea de avioane de luptă F-16 către Turcia, după ce guvernul turc a ratificat săptămâna aceasta aderarea Suediei la NATO. Măsura reprezintă o evoluție semnificativă în extinderea Alianței, care a căpătat o importanță mult mai importanta de la invazia Rusiei în Ucraina.
Avion de generația a V-a de tip F-35 Lightning II al SUA. Foto: U.S. Air Force
Departamentul de Stat al SUA a notificat Congresul cu privire la aprobarea vânzării de avioane F-16, parte dintr-un acord în valoare de 23 de miliarde de dolari, către Turcia. În acelaşi timp, a fost anunţat şi contractul de 8,6 miliarde de dolari care prevede vânzarea de avioane de luptă F-35 către Grecia, potrivit BBC.
Decizia a fost luată la doar câteva ore după ce Turcia a depus la Washington "documentul de ratificare" pentru aderarea Suediei la NATO, care este depozitarul documentelor Alianței, și după ce mai mulți membri cheie ai Congresului SUA și-au retras obiecțiile cu privire la vânzarea de avioane F-16 către Ankara.
Vânzarea către Turcia include 40 de noi F-16 și echipamente pentru modernizarea a 79 de aeronave din flota actuală de F-16 a Forţelor Aeriene Turce. Vânzarea către Grecia include 40 de avioane de luptă F-35 Lightning II Joint Strike Fighters și echipamente aferente.
Turcia a căutat de mult timp să își modernizeze flota de F-16 și a condiționat ratificarea aderării Suediei la NATO de aprobarea vânzării de către SUA a unui acord pentru noi avioane F-16. Administrația Biden susținuse vânzarea, dar mai mulți oficiali americani din Congresul SUA și-au exprimat nemulţumirea din cauza preocupărilor legate de încălcarea drepturilor omului pe care le comite regimul de la Ankara, dar şi din cauza faptului că Turcia a continuat să provoace Grecia.
Aceste obiecții, inclusiv din partea președintelui și a membrului principal al Comisiei pentru relații externe a Senatului, senatorii Ben Cardin, D-Md, și Jim Risch, R-Idaho, au fost depășite, a relatat ABC News.
Cardin a declarat vineri, într-o declarație, că a avut în continuare îngrijorări cu privire la situația drepturilor omului, dar a fost de acord cu vânzarea pe baza angajamentelor pe care Turcia le-a făcut pentru a le îmbunătăți.
,,Aștept cu nerăbdare să începem acest nou capitol în relația noastră cu Turcia, să extindem alianța NATO și să lucrăm cu aliații noștri pentru a ține piept agresiunii continue a Rusiei împotriva vecinilor săi pașnici", a declarat el.
Turcia a blocat mai mult de un an aprobarea aderării Suediei la NATO, aparent pentru că a considerat că Suedia nu a luat suficient de în serios preocupările de securitate națională ale Turciei, inclusiv lupta acesteia împotriva militanților kurzi și a altor grupuri pe care Ankara le consideră amenințări la adresa securității.
Aceasta tragere de timp a deranjat SUA, precum și alte state membre NATO, aproape toate acele state care s-au mişcat rapid în a accepta atât Suedia, cât și Finlanda în alianță după ce statele nordice au renunțat la neutralitatea lor militară de lungă durată în urma invaziei Rusiei în Ucraina în februarie 2022.
Aderarea oficială a Suediei la NATO depinde acum de Ungaria, care este ultimul stat membru NATO rămas care nu și-a dat acordul. Oficialii SUA și NATO au declarat că se așteaptă că Ungaria să acționeze rapid, mai ales după decizia Turciei.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News