F-35, motiv de disensiune în SUA. Sac fără fund sau cel mai performant avion din lume?
Declarațiile congresmanului democrat Adam Smith, președintele Comitetului pentru Forțe din Camera Reprezentanților a SUA, cu privire la programul F-35 Lightning II, au dat naștere unor disensiuni cu privire la cel mai scump program de armament din istoria Statelor Unite ale Americii.
Amintim că în cursul săptămânii trecute politicianul democrat s-a referit la F-35, precizând, la câteva zile după ce US Air Force au anunțat că sunt deschise pentru opțiuni privind noi aeronave, că ar dori să oprească finanțarea programului pe care îl consideră un fel de sac fără fund, referindu-se la „aruncarea banilor”.
Mai exact, Adam Smith a făcut referire la costul ridicat al F-35, precizând că SUA nu trebuie să se bazeze pe acest program în următoarele trei decenii, solicitând să se caute alte alternative.
Democratul a mai anunțat că problema va fi abordată de Congres. Afirmațiile sale au stârnit însă critici din partea celor care consideră F-35, avionul de generația a V-a dezvoltat de SUA și aliații săi, unul din cele mai performante avioane din lume.
Jurnalistul militar Mark Episkopos, într-un material publicat în National Interest, analizează spusele democratului și îl contrazice. Acesta consideră că F-35 e departe de a fi o „gaură” din punct de vedere financiar.
Sursa citată amintește că F-35 se numără printre cele mai sofisticate avioane din lume, cu o capacitate unică în ceea ce privește senzorii, fiind astfel capabil să genereze o imagine dinamică a câmpului de luptă, imagine care poate fi utilizată și de alte unități aliate.
Echipat cu tehnologii stealth de ultimă generație, F-35 este de asemenea unul dintre cele mai performante avioane când vine vorba despre operațiuni militare reale, Episkopos amintind că acest tip de avion se integrează cel mai bine în misiunile de penetrare adâncă a spațiului inamic.
Cât costă, de fapt, un F-35. Avioanele sunt mult mai ieftine decât noile F-15X
În ceea ce privește costurile invocate de politicianul american, jurnalistul amintește că discuția despre costul programului și ceea ce oferă avionul, așa-numitul raport calitate preț, este una care are loc în spațiul public încă din 2010.
Episkopos analizează faptul că prețul a scăzut constant cu fiecare lot de producție. Conform datelor actualizate pentru anul fiscal 2021, prețul unui F-35A - varianta cea mai comună - se ridică la 79.2 milioane de dolari, urmând să scadă sub 78 de milioane de dolari în 2022. Ca o paranteză, amintim că în 2020, prețul unui avion F-35 era de peste 82 de milioane de dolari.
În comparație, F-35 este chiar mult mai ieftin decât F-15X, o aeronavă care nu îi atinge performanțele și care ajunge la 87.7 milioane de dolari.
Și, mai scrie sursa citată, US Air Force depun eforturi pentru a reduce costul de operare pe oră a F-35, până în 2024, de la 44.000 de dolari pe oră, la 34.000 de dolari. Obiectivul e ca în 2025 să fie atins un cost de zbor pe oră de 25.000 de dolari. E un obiectiv ambițios, însă producătorul Lockheed Martin s-a angajat să îl atingă.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News