Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Forțe speciale ruse ar fi fost descoperite în Norvegia
01 oct 2019 / 09:07
Grupuri tactice ale forțelor speciale ruse  ar fi efectuat o misiune de recunoaştere în Arhipelagul Spitzbergen, inclusiv parţial pe teritoriul Norvegiei, a susţinut mass-media locală, citând surse patru surse independente din domeniul apărării și informațiilor din trei țări diferite, potrivit Uawire.org.

Potrivit publicaţiei AldriMer, care citează surse din comunitatea de informaţii din Norvegia şi NATO, soldaţii ar fi aparţinut unei unităţi a Forţelor Speciale Ruse explorează infrastructura locală în timp ce cercetau locaţia.

Presa susţine, citând surse, că avioane de monitorizare americane au surprins operaţiunile, iar SUA au predat Norvegiei imaginile care arătau presupuşi soldaţi ruşi.

Potrivit surselor AldriMer, pe lângă operațiunea din Svalbard, misiuni de recunoaștere au fost desfășurate și pe teritoriul Norvegiei, dar militarii ruși ar fi intreprins operaţiuni sub pretextul ca sunt persoane civilile din zona.

Ministerul Apărării din Norvegia a refuzat să comenteze, însă a sugerat că apariția soldaților ruși ar putea fi legată de exercițiile militare efectuate de Marina Rusă. Între 1 și 9 august, Rusia a organizat ediția din 2019 a exercițiilor sale militare „Shield Ocean", care s-a desfășurat în Marea Baltică, Norvegia și Marea Nordului.


Rusia reacţionează, considerând informaţia un fake news şi o provocare


Ambasada Rusiei în Norvegia a respins acuzaţiile lansate în spaţiul public cum că forțe speciale ruse ar fi întreprins misiuni pe teritoriul Norvegiei şi a catalogat informaţiile prezentate de către publicaţia norvegiană AldriMer, ca fiind „false”.

Tratatul de la Svalbard din 1920

Conform Tratatului de la Svalbard din 1920, cunoscut şi sub numele de Tratatul Spitsbergen, Norvegia are suveranitate asupra arhipelagului. În conformitate cu acordul asupra Svalbard, Rusia (în calitate de succesor al URSS) are dreptul să exploateze resursele naturale ale arhipelagului, deși aparține Norvegiei. Cu toate acestea, niciuna dintre țări nu poate folosi insula în scopuri militare. Apele care înconjoară arhipelagul Svalbard sunt, de asemenea, o zonă demilitarizată.

Ştiri Recomandate

Exerciţii de luptă pe mare pentru întărirea capacităţii de reacţie a Forţelor Navale Române
Coronavirus | Amelie de Montchalin: China şi Rusia nu trebuie să instrumentalizeze ajutoarele pe care le oferă
Ken McCallum, spionul care a anchetat atacul asupra colonelului GRU Serghei Skripal, numit la conducerea MI5
Forțele armate ucrainene au primit mai multe tancuri T-80 modernizate (Foto)
Linie telefonică TELVERDE destinată veteranilor și văduvelor de război
Masacru în Ciad. Zeci de militari și civili au fost uciși de gruparea ISIS Wilayat Gharb Ifriqiyya
Marina SUA, contract cu compania Raytheon pentru actualizarea programului de rachete Tomahawk
Marea Britanie a creat două baze de intervenție pentru elicopterele militare în lupta cu Covid-19