Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Forbes: Administraţia Biden a şters rapoartele despre armele furnizate forțelor de securitate afgane
Un articol publicat de revista Forbes arată că Departamentul de Stat a recunoscut că oficiali ai administraţiei Biden au recomandat recent agenţiilor federale să îşi cenzureze website-urile, depublicând rapoartele oficiale care detaliază cele 82,9 miliarde de dolari reprezentând echipamentul militar şi instruirea acordate forţelor de securitate afgane din 2001.
Vehicule militare americane de tip Humvee oferite de SUA pentru Forţele de Securitate Afgane şi ajuns în posesia forţelor talibane. Sursa Foto: Twitter

Revizuirile şi rapoartele scoase de pe site-uri includeau rapoarte în detaliu despre echipamentele oferite de SUA forţelor afgane, inclusiv numărul de ochelari de vedere nocturnă, grenade de mână, elicoptere Black Hawk şi vehicule blindate, precizează publicaţia Epoch Times.

Potrivit rapoartelor, echipamentele constau în 208 aeronave; 75.000 de vehicule de război - inclusiv 22 de vehicule Humvee, 50.000 de vehicule tactice şi aproape 1.000 de vehicule rezistente la mine; 600.000 de arme - inclusiv 350.000 de automate M4 şi M16, 60.000 de mitraliere şi 25.000 de lansatoare de grenade.

Departamentul de Stat a recunoscut că a eliminat rapoartele, dar a justificat măsura afirmând că este o modalitate de a proteja "aliaţii afgani". Potrivit unui purtător de cuvânt:

Siguranţa contactelor noastre afgane este de cea mai mare importanţă pentru noi. Departamentul de Stat a sfătuit alte agenţii federale să îşi revizuiască rapoartele online ţintind conţinutul care evidenţiază cooperarea / participarea dintre cetăţenii afgani şi USG sau un partener USG şi să elimine postările publice care prezintă un risc de securitate."

G Ad:

Administraţia Biden este vehement criticată de presa americană tocmai pentru că i-a pus deja pe aceşti parteneri în pericol atunci când oficialii americani au oferit talibanilor liste cu cetăţeni afgani care au sprijinit forţele americane, încercând să permită trecerea lor prin cordoanele talibane către aeroportul din Kabul. Talibanii sunt, până în acest moment, clasificaţi ca organizaţie teroristă şi au omorât, de-a lungul vremii, afganii care colaborează cu forţele străine.

Multe dintre rapoartele depublicate ilustrau numărul echipamentelor militare acordate de SUA armatei afgane, fără să menţioneze nume ale personalului afgan auxiliar sau ale altor persoane. Forbes dă două exemple de cazuri în care rapoartele au fost retrase:

1. Organizaţia Government Accountability Office (GAO): a repostat, pe OpenTheBooks.com, un audit al echipamentului militar furnizat de SUA în Afganistan (august 2017), după ce a fost scos din locaţia sa oficială.

2. Inspectorul General Special pentru Reconstrucţia Afganistanului (SIGAR): OpenTheBooks.com a repostat un audit al sumei de 174 milioane dolari reprezentând dronele ScanEagle pierdute (iulie 2020), după ce raportul a fost eliminat de la locaţia sa oficială.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Rusia acuză un incident aerian grav: Avion rus de linie, deviat pentru a evita un avion militar al SUA care ar fi intrat pe același culoar de zbor
Un elicopter românesc IAR 330 Puma SOCAT a pierdut un motor imediat după ce militarii forțelor speciale au coborât în rapel
Foto: Bogdan PANTILIMON, Statul Major al Forțelor Aeriene
EXCLUSIV
Generalul Bălăceanu: Stagiul militar voluntar în termen nu înseamnă armată obligatorie. Rezerva Armatei României, doar pe hârtie
SUA, îngrijorate că manevrele militare ale Chinei din apropierea Taiwanului sunt o „repetiție” pentru ceea ce va urma
Turcia a vândut Ucrainei mai multe drone Bayraktar fără știrea Rusiei, provocând un val de reproșuri de la Moscova
Versiunea pentru submarin a rachetei hipersonice Zircon va fi livrată trupelor ruse începând din anul 2025
Biden a anunțat un plan pentru a îngreuna invadarea Ucrainei de către Rusia. SUA nu acceptă liniile roșii trasate de Putin
Blindate Terminator, pe platforma T-90 (Video). Armata rusă a înființat prima companie de vehicule de luptă pentru sprijinul tancurilor
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro