Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Forța de Securitate din Kosovo va participa din luna martie 2021 la prima misiune externă
08 ian, 17:51
Oficialii kosovari preconizează că Forța de Securitate din Kosovo (FSK) va participa la prima misiune de menținere a păcii în martie 2021. 
Forțele kosovare, sursă foto: Președinția Kosovo

Contingentul kosovar va face parte din misiunea Gărzii Naționale din Iowa, iar prima destinație va fi, foarte probabil, Statul Kuwait. Comandantul FSK, generalul locotenent Rrahman Rama, a dezvăluit pe 6 ianuarie că două țări sunt în curs de examinare.

"Avem două opțiuni, Kuwait și Irak, dar ne așteptăm să confirmăm acest lucru foarte curând. Oricât de simbolică este participarea noastră, aceasta este foarte importantă pentru FSK și Kosovo", a declara Rama.

Radio Europa Liberă a relatat, citând oficialii de la Priștina, că opțiunea irakiană este mai puțin probabilă, deoarece această țară încă nu a recunoscut Kosovo.

Adunarea Kosovo, cu 92 de voturi pentru și niciun vot împotrivă, a aprobat decizia din 31 decembrie 2020 a guvernului de a trimite contingentul Forței de Securitate din Kosovo în misiuni în străinătate cu Garda Națională din Iowa.

Besa Kabashi-Ramaj, expert în domeniul securității și serviciilor de informații a declarat că participarea este simbolică, dar are o importanță deosebită. "S-a confirmat că unitățile care vor participa împreună cu Garda Națională din Iowa vor proveni din unitățile de întreținere și logistică, deci acestea sunt cele două domenii cu care FSK va fi implicată în cadrul misiunii comune cu SUA".

Mai multe țări, printre care SUA, Marea Britanie și Turcia, au sprijinit FSK cu echipament militar și pregătirea personalului.

În prezent, FSK are un efectiv de 2.747 de militari activi. După încheierea procesului  de transformare a FSK în armată, această forță va avea un efectiv de 5 mii de militari activi și o rezervă de 3 mii de persoane.

În 2018, Adunarea Kosovo a aprobat modificările legale pentru transformarea mandatului Forței de Securitate Kosovo în forțe armate. Conform legislației, se așteaptă ca procesul de transformare să dureze zece ani.

 

 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Noii mecanicii conductori ai Armatei au testat Zimbrii românești, transportoarele blindate B 33
Portavionul USS Theodore Roosevelt și grupul său de luptă au efectuat o demonstrație de forță în Marea Chinei de Sud (Video)
România modernizează cazarma 1026 Tunari, care va fi adusă la standardele unei baze moderne NATO
Povestea armelor de asalt M27, cele ce vor înlocui celebrele M4 în rândul pușcașilor marini ai SUA
Turelele pentru Piranha V, produse integral în România. Urmează livrarea turelelor pentru următorul lot de transportoare
Turcia „condamnă cu fermitate” puciul eșuat din Armenia
Bulgaria propune ca Bucureștiul să fie legat de Marea Egee printr-o autostradă
Nicolae Ciucă: Va fi construit un nou spital militar în zona Ghencea
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro