Reprezentanții gigantului francez Naval Group au făcut câteva referiri rare cu privire la contractul „Corveta multifuncțională”, în cadrul căruia ar trebui construite la noi în țară 4 corvete de tip Gowind 2500 pentru România.
Reprezentanții gigantului francez Naval Group au făcut câteva referiri rare cu privire la contractul „Corveta multifuncțională”, în cadrul căruia ar trebui construite la noi în țară 4 corvete de tip Gowind 2500 pentru România.
Serviciul de presă al Flotei ruse de Nord a anunțat că, pe 14.03.2023, în cadrul flotei a început executarea unui antrenament de comandament și stat major, la care participă aproximativ 20 de nave de luptă și auxiliare, ce vor desfășura exerciții practice cu trageri de luptă.
Programul de submarine cu propulsie nucleară, derulat de Australia împreună cu Statele Unite şi Marea Britanie, va costa între 178 de miliarde de dolari și 245 de miliarde de dolari, în următoarele trei decenii, a declarat marţi un oficial din domeniul apărării, acesta fiind cel mai mare proiect de apărare din istoria Australiei.
Ambițiile de apărare ale Poloniei au fost dezvăluite de The Telegraph într-un infografic cu echipamentele noi pe care armata poloneză speră să le primească în curând: în câțiva ani, Polonia va avea, în plus față de ce dispune în prezent, peste 1200 de tancuri noi, 1.000 de vehicule de sprijin ale infanteriei, 600 de obuziere, peste 300 de lansatoare de rachete (de tip MRL K239 Chunmoo și HIMARS). De asemenea, Forțele de Apărare Teritorială vor ajunge la efectivele pe care le are Armata română în prezent.
Celebrul actor american Tom Cruise, interpretul personajului Maverick din cunoscuta serie de filme artistice Top Gun a vizitat, recent, portavionul din clasa Nimitz, USS George H.W. Bush (CVN 77).
Anul acesta se vor împlini patru ani de când asocierea dintre gigantul francez Naval Group şi Şantierul Naval Constanţa a fost declarată câștigătoare a licitaţiei pentru programul „Corveta multifuncțională”. Dar contractul niciodată semnat.
După ce timp de 76 de ani Forțele Armate Britanice și-au desfășurat tradiționalul exercițiu întrunit (naval aerian și terestru) în apele din zona Scoției, Londra a decis ca în acest an să mute exercițiul cu aproape 2.000 de km spre nord-est, în proximitatea coastei de nord a Norvegiei.
Publicația americană Newsweek a anunțat faptul că, în timp ce războiul președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina continuă să se dezvolte, comandanții și observatorii militari ai Statelor Unite trag un semnal de alarmă cu privire la activitatea flotei de submarine a Rusiei aflate la mii de mile distanță, în largul coastelor SUA.
Marina Turciei a primit oficial nava TCG Anadolu, noua navă de asalt amfibiu cu designul unui portavion ușor. „Bijuteria” Marinei turce va putea opera inclusiv în Marea Neagră. Lipsesc însă, din motive evidente, avioanele americane F-35 Lightning II.
Războiul din Ucraina a pus Rusia într-o situație în care consolidarea marinei militare a devenit o problemă de maximă importanță. Deși doar flota Mării Negre și parțial Flotila Mării Caspice au fost utilizate pe timpul agresiunii, rușii au pierdut deja 18 nave de război și nave auxiliare. În plus, intenția Suediei și Finlandei de a adera la NATO impune ca Flota de Nord să fie în centrul atenției ca fiind cea mai capabilă dintre forțele navale rusești, deși a fost întotdeauna lăsată ultima în ceea ce privește finanțarea.
Potrivit surselor de monitorizare a navigației de pe conturi de Twitter și Telegram, un detașament de nave din cadrul Flotei ruse de Nord, format din fregata Amiral Kasatonov și petrolierul Akademik Pashin a părăsit portul sirian Tartus în urmă cu câteva zile și se îndreaptă spre Strâmtoarea Gibraltar, urmând să părăsească Marea Mediterană.
Era 1995, anul în care Delfinul, singurul submarin al României, a efectuat ultima sa misiune și ultima imersiune. Doar că povestea se putea termina cu o adevărată tragedie pentru Marina română.
Inforadar, portalul Ministerului Apărării Naționale, semnalează apariția unei știri false care acreditează ideea că România și SUA vor construi o bază militară în Delta Dunării în baza unui acord secret.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 03.03.2023, echipajul submarinului diesel-electric Petropavlovsk-Kamchatsky aparținând Flotei din Oceanul Pacific a lansat o rachetă de croazieră Kalibr din imersiune, din acvatoriul Mării Japoniei.
Misterul din jurul reîntoarcerii, oarecum surprinzătoare, a distrugătorului american USS Porter (DDG-78) în Europa, după doar cinci luni de la plecarea sa, începe să se lămurească. Nava, din clasa Arleigh Burke, a sosit, pe 2 martie la Rostock, în Germania, pentru o vizită programată în port, potrivit unui comunicat de presă al Flotei a șasea (SIXTHFLT) a SUA.
Un număr impresionant de nave militare și avioane de luptă din 21 de țări membre NATO au participat, timp de o săptămână și jumătate, la cea de-a noua fază a seriei de activități de pregătire navală și aeriană - Proiectul ”Neptun”.
Agenția iraniană Tasnim a anunțat că nave de război iraniene au traversat Canalul Panama și au acostat în portul Rio de Janeiro. Acesta reprezintă primul marș al marinei militare iraniene, din istoria sa, în jurul lumii și prima prezență a navelor sale în apropierea continentului american.
În premieră, în Congresul american, există o lege privind strategia Statelor Unite la Marea Neagră. E vorba de „Black Sea Security Act 2022”, proiect legislativ istoric care va accentua rolul României la Marea Neagră.
Distrugătorul USS Porter (DDG 78) din clasa Arleigh Burke a sosit, pe 23 februarie, în portul Funchal din Portugalia, pentru o escală.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 25.02.2023, citând o sursă aparținând Ministerului Apărării din Africa de Sud, că nave de luptă din cadrul Forțelor Navele ale Rusiei, Chinei și Africii de Sud, care participă la exercițiul naval comun cu numele de cod “Mozi-2”, au ieșit sâmbătă în Oceanul Indian, demarând astfel partea activă a exercițiului.
Proiecte pilot lansate anul trecut, pentru a examina modul în care războiul informațional poate îmbunătăți operațiile submarine ale Forțelor Navale americane (U.S. Navy), ar putea genera planuri pe termen lung.
HMS Anson, al cincilea submarin din clasa Astute, pe care BAE Systems l-a proiectat și construit pentru Royal Navy, a părăsit șantierul naval al companiei din Barrow-in-Furness, Cumbria, și a plecat în larg pentru prima dată, a anunțat BAE Systems, pe 19 februarie.
Agenția de presă rusă Tass a informat că, pe 21.02.2023, portavionul Amiral Kuznetsov a părăsit docul uscat al Întreprinderii de reparații navale numărul 35 din Murmansk (filială a Centrului de reparații navale Zvezdochka, parte a Corporației întrunite constructoare de nave).
Pas uriaș făcut către integrarea hipersonică pentru distrugătoarele americane din clasa Zumwalt - cel mai scump program din istorie în ceea ce privește construcția de distrugătoare.
Fregata Regina Maria a intrat într-un proces complex de mentenanță care va avea loc la Șantierul Naval din Mangalia.
Serviciul de Informații al Norvegiei revine asupra raportului ”Fokus 23” și precizează că nu există arme nucleare tactice pe navele rusești de război de suprafață.
Ministrul german al Apărării Boris Pistorius a declarat marţi că livrarea de avioane de luptă Ucrainei nu este o prioritate în acest moment, precizând că acest aspect va fi discutat cu siguranţă, relatează Reuters.
Într-un raport anual al Serviciului de Informații Norvegian (NIS), care a fost prezentat pe 13.02.2023, se arată că, după o pauză de 30 de ani, navele de luptă aparținând Flotei de Nord a Federației Ruse au început să iasă din nou pe mare cu arme nucleare tactice la bord.
Potrivit agenției de presă Associated Press, în urma vizitei recente a ministrului de externe rus, Serghei Lavrov, în Sudan, Armata sudaneză a aprobat crearea unei baze navale pentru Marina Rusă în țară.
Marina ucraineană trebuie să decidă când ar urma să fie desfășurate în Marea Neagră două nave de dragare a minelor din clasa Sandown, achiziționate din Marea Britanie. Acest lucru a fost anunțat într-un interviu acordat LIGA.net de Vadim Pristaiko, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie.