Ministrul german al Apărării Boris Pistorius a declarat marţi că livrarea de avioane de luptă Ucrainei nu este o prioritate în acest moment, precizând că acest aspect va fi discutat cu siguranţă, relatează Reuters.
Ministrul german al Apărării Boris Pistorius a declarat marţi că livrarea de avioane de luptă Ucrainei nu este o prioritate în acest moment, precizând că acest aspect va fi discutat cu siguranţă, relatează Reuters.
Într-un raport anual al Serviciului de Informații Norvegian (NIS), care a fost prezentat pe 13.02.2023, se arată că, după o pauză de 30 de ani, navele de luptă aparținând Flotei de Nord a Federației Ruse au început să iasă din nou pe mare cu arme nucleare tactice la bord.
Potrivit agenției de presă Associated Press, în urma vizitei recente a ministrului de externe rus, Serghei Lavrov, în Sudan, Armata sudaneză a aprobat crearea unei baze navale pentru Marina Rusă în țară.
Marina ucraineană trebuie să decidă când ar urma să fie desfășurate în Marea Neagră două nave de dragare a minelor din clasa Sandown, achiziționate din Marea Britanie. Acest lucru a fost anunțat într-un interviu acordat LIGA.net de Vadim Pristaiko, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie.
Primarul orașului Mariupol din așa-zisa Republică Populară Donețk, Oleg Morgun, a declarat, pe 12.02.2023, că municipalitatea are toate resursele necesare pentru a crea o bază navală pentru Flota rusă din Marea Neagră (FRMN).
Șeful Mișcării de sprijinire a flotei ruse, Vladimir Maltsev, a declarat, pe 06.02.2023, că submarinul nuclear Dmitri Donskoy (Proiect 941) a fost retras din dotarea Forțelor Navale ale Federației Ruse.
Potrivit surselor occidentale de monitorizare, în prezent, Gruparea navală operativă a Forțelor Navale ale Federației Ruse din estul Mării Mediterane include nouă nave de luptă și auxiliare, între care și un submarin diesel-electric. Este vorba despre cel mai redus nivel din ultimii ani al escadrei rusești.
Portavionul din clasa Nimitz USS George H.W. Bush (CVN 77) împreună cu comanda și statul major al Grupului 10 Aeronaval de Lovire (CSG-10) au sosit în portul Pireu, Grecia, pe 3 februarie.
O navă americană s-a apropiat de Marea Neagră pentru prima dată de la începerea conflictului din Ucraina. USS Nitze a efectuat o escală la Istanbul. Mai multe surse turcești au informat că, pe 03.02.2023, distrugătorul american Nitze a efectuat o escală în portul Istanbul. Este pentru prima dată de la începutul invaziei militare rusești din Ucraina când o navă americană se apropie atât de mult de Marea Neagră.
Rishi Sunak, prim-ministrul Regatului Unit, nu a exclus posibilitatea furnizării de avioane de luptă Ucrainei, chiar dacă a declarat că pregătirea pentru operarea acestora ar putea dura luni, dacă nu ani.
Submarinul britanic HMS Vanguard, care este supus unor lucrări de mentenanţa de mai bine de șapte ani, face subiectul un scandal de proporţii la nivelul Ministerului britanic al Apărării, deoarece câteva șuruburi au fost fixate cu .... superglue. Șuruburile nu ar fi unele banale, ci sunt cele care fixează izolația de pe țevile cu lichidul care răcește reactorul nuclear, scrie ziarul The Sun.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 02.02.2023, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că, pe timpul forumului tehnico-militar Armata-2023, Ministerul rus al Apărării va încheia un nou contract pentru construirea unei serii de șase fregate pentru zona oceanică Proiect 22350 și Proiect 22350M. Cel mai probabil, contractul va fi încredințat Șantierului naval din Amur.
În cursul acestei zile Forțele Navale Române au publicat un comunicat în care au prezentat obiectivele din 2023 și au făcut o evaluare a anului recent încheiat. În comunicat e prezentă și componenta înzestrării. Așadar, să ne axăm pe câteva date interesante despre cea mai văduvită structură de forță a României.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 31.01.2023, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că noua fregată Proiect 22350, Amiral Golovko, va fi predată Forțelor Navale ale Federației Ruse în luna martie a acestui an.
În vara anului 2022 România a semnat o scrisoare de intenție cu Franța pentru a achiziționa cel puțin două submarine franceze din clasa Scorpene. În acest context multă lume se întreabă care mai e starea Delfinului, singurul submarin românesc.
Infanteria Marină a Statelor Unite (United States Marine Corps, USMC) a activat o nouă bază militară americană pe insula strategică Guam din vestul Pacificului. Denumită Camp Blaz, baza este prevăzută să deservească aproximativ 5.000 de pușcași marini, timp de aproximativ 70 de ani, în contextul situației tot mai tensionate generate de creșterea nivelului de asertivitate al Chinei în această regiune.
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în timpul unei misiuni, au descoperit pe plaja din zona localităţii Sfântu Gheorghe o mină marină, fiind declanşate procedurile specifice în astfel de cazuri.
Ministerul rus al Apărării a publicat pentru prima dată, pe 25.01.2023, un material video cu lansarea electronică a unei rachete hipersonice Zircon de la bordul fregatei Amiral Gorshkov a Flotei de Nord, aflată în Oceanul Atlantic.
Guvernul de la Canberra accelerează achiziționarea unei noi generații de mine marine pentru a-și proteja porturile, pe fondul îngrijorării crescânde cu privire la consolidarea militară a Chinei și extinderea influenței în Pacific.
Serviciul de presă al Flotei ruse din Marea Baltică (FRMB) a anunțat, pe 21.01.2023, că echipajele a peste 30 de nave de luptă și vedete din compunerea flotei vor participa la exerciții tactice navale, cu trageri de artilerie și lansări de rachete.
Potrivit cotidianului american The New York Times, armata sud-africană și-a anunțat planurile de a desfășura exerciții comune cu Rusia și China în largul coastelor sale în luna februarie, iar Statele Unite au reacționat negativ la acestea.
Comandantul Marinei Militare a Statelor Unite ale Americii, amiral Michael Gilday, a desfășurat, în perioada 19-20 ianuarie, o vizită oficială în România, ca răspuns la invitația transmisă de șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiral Mihai Panait.
În Rusia devine tot mai clar și pentru decidenții politici că soarta portavionului Amiral Kuznețov, singurul portavion al Marinei ruse, e pecetluită după ce nava rusă a trecut prin nenumărate incidente. În acest context s-a propus ciudata soluție de a achiziționa portavionul chinez Liaoning, navă care are la bază un proiect sovietic.
În primul trimestru al acestui an, Marina spaniolă va desfășura în Marea Mediterană Grupul Amfibiu Aeronaval ”Dédalo 23”, condus de nava amiral, LHD ”Juan Carlos I”.
Grupul de luptă al portavionului american USS Nimitz a început operațiunile în Marea Chinei de Sud la finalul săptămânii trecute. China a răspuns cu portavionul Shandong - primul construit de industria chineză de apărare.
Rusia intenționează să repună în funcțiune submarinul nuclear AS-31 în 2025. În prezent, acesta se află în curs de reparare, iar acest proces ar trebui să fie finalizată în acest an. În 2019, un incendiu a izbucnit în compartimentul bateriilor ceea ce a provocat moartea a 14 membri ai echipajului submarinul nuclear AS-31.
Ultimele date din surse publice arată faptul că Rusia dispune în estul Mării Mediterane, respectiv în portul Tartus din Siria și în apropierea acestuia, de o escadră formată din 10 nave de suprafață și submarine. În perioada următoare, gruparea navală rusă va fi întărită cu fregata Amiral Gorshkov a Flotei ruse de Nord, aflată în zona Golfului Biskaya.
Pe 4 ianuarie, fregata „Amiral Gorșkov” din Forțele Navale ale Rusiei, având la bord rachete hipersonice 3M22 „Zircon”, a plecat de la baza navală Severomorsk a Flotei de Nord pentru o misiune în Oceanul Atlantic [și, posibil, în Marea Mediterană și în Oceanul Indian].
Fregata franceză D656 „Alsace” (Alsacia”) a fost semnalată, recent, într-unul din porturile orașului Istanbul. Aceasta este prima vizită a unei nave NATO la Istanbul de la închiderea strâmtorii Bosfor pentru navele militare, pe 1 martie 2022, în urma invadării Ucrainei de către Rusia.
Flota rusă de Nord a anunțat, pe 12.01.2023, că fregata Amiral Gorshkov, dotată cu rachete hipersonice Zircon, a finalizat traversarea Canalului Mânecii, în direcția sud. În ziua anterioară, nava a trecut prin cea mai îngustă parte a canalului, respectiv Strâmtoarea Pas de Calais.