Departamentul Apărării al Statelor Unite ale Americii a anunțat că a alocat gigantului american Raytheon Missiles & Defense un contract pentru sistemul Naval Strike Missile achiziționat de România pentru dotarea Forțelor Navale Române.
Departamentul Apărării al Statelor Unite ale Americii a anunțat că a alocat gigantului american Raytheon Missiles & Defense un contract pentru sistemul Naval Strike Missile achiziționat de România pentru dotarea Forțelor Navale Române.
Fregata Amiral Gorshkov a Flotei ruse de Nord, care a plecat, pe 04.01.2023, într-un marș de lungă durată din Baza Navală Severomorsk din Regiunea Murmansk, se deplasează către Marea Mediterană, aflându-se în apropierea coastelor Norvegiei.
Kind reminder, 2023. În vara acestui an se vor împlini exact patru ani de când Ministerul Apărării Naționale a declarat Asocierea dintre gigantul francez Naval Group şi Şantierul Naval Constanţa drept câștigătoare a licitaţiei pentru programul „Corveta multifuncțională”.
Rusia a improvizat mai multe ''sisteme de apărare'' împotriva dronelor maritime la intrarea în portul Sevastopol. Acest mic detaliu poate fi observat într-o imagine din satelit, publicată pe reţele de socializare. Astfel, prin instalarea acestor ''sisteme de apărare'' împotriva dronelor maritime, ruşii speră că pot impiedica Forţele Armate Ucrainene să efectueze noi atacuri asupra portului Sevastopol - locul unde se află nave și submarine ale Flotei ruse din Marea Neagră.
Distrugătorul american USS Chung-Hoon a traversat joi Strâmtoarea Taiwan, parte a ceea ce armata americană consideră a fi o activitate de rutină, dar care a enervat China, informează vineri Reuters. Tranzitul prin strâmtoarea Taiwan vine la câteva zile după ce un avion de vânătoare J-11 al Marinei chineze (PLA) a efectuat manevre aeriene foarte aproape de un avion RC-135 al Forțelor Aeriene ale SUA care zbura deasupra Mării Chinei de Sud.
Serghei Șoigu a spus că Gorșkov va naviga către Oceanele Atlantic și Indian și către Marea Mediterană.
Putin modernizează Flota de Nord. Ministrul rus al apărării, general de armată Serghei Șoigu, a anunțat că, pe 04.01.2023, fregata Amiral Gorshkov a Flotei ruse de Nord a început desfășurarea unui marș de luptă în Oceanul Atlantic, Marea Mediterană și Oceanul Indian.
Președintele rus, care a inaugurat navele din biroul său, prin videoconferință, a promis că Rusia va produce şi mai multe asemenea nave.
Flota rusă de Nord a anunțat, pe 28.12.2022, că una dintre cele mai moderne nave din compunerea Forțelor Navale ale Federației Ruse, respectiv fregata Amiral Gorșkov, este pregătită să plece într-un marș de lungă durată. Anterior, s-a anunțat că, încă din primele zile ale lui 2023, nava urmează să intre în serviciul de luptă cu noile rachete hipersonice Zircon.
Pe 13 aprilie 2022 Rusia a înregistrat una din cele mai mari înfrângeri militare din ultimii ani: Crucișătorul Moskva, „bijuteria” Marinei ruse și nava amiral a Flotei Ruse de la Marea Neagră, era lovit de două rachete ucrainene Neptun, după ce s-a apropiat la 120 de kilometri de țărmul Ucrainei.
Comandamentul Forțelor Navale ale Federației Ruse a testat submarinele diesel-electrice Proiect 636.3 din clasa Varshavyanka în Arctica. După cum au precizat reprezentanții Ministerului rus al Apărării, pe lângă operațiunile desfășurate de acestea în zonele de responsabilitate ale Flotei de Nord și Flotei din Oceanul Pacific, unul dintre submarine a traversat ruta maritimă de nord.
Marina Militară iraniană trimite, pentru prima dată, nave de luptă în Oceanul Pacific.
În contextul vizitei desfășurate recent de președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, la Washington, analiștii Departamentului american al Apărării urmăresc îndeaproape mișcările Forțelor Navale ale Federației Ruse. Potrivit acestora, se observă o schimbare bruscă a nivelurilor de activitate, care ar putea indica pregătirea unor operații viitoare.
Șeful Serviciului de presă al Centrului de Reparații Navale Zvezdochka, Andrey Miroshnikov, a declarat, pe 22.12.2022, pentru agenția de presă Interfax, că la bordul portavionului Amiral Kuznețov, care se află în reparații la Murmansk, a fost semnalat un incendiu local, fără să fie înregistrate victime sau pagube materiale.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 19.12.2022, că Rusia și China vor efectua, în perioada 21-27 decembrie, manevre navale comune în Marea Chinei de Est, cu lansări practice de rachete și trageri de artilerie.
Pe 16 decembrie Fincantieri și ONEX Shipyards & Technologies Group, au semnat contractul pentru crearea unei linii de producție și întreținere a corvetelor care vor fi construite la Șantierele Navale Elefsina, cu beneficii semnificative pentru economia și apărarea națională.
China a trimis în proximitatea Japoniei cea mai puternică grupare navală de până acum. Un portavion chinez însoțit de o escadră formată din două crucișătoare, două distrugătoare și o fregată sunt desfășurate în apropierea apelor teritoriale nipone.
În vara acestui an România a semnat o scrisoare de intenție cu Franța pentru a achiziționa cel puțin două submarine franceze din clasa Scorpene. Forțele Navale Române, cea mai văduvită structură de forță din cadrul Armatei române, așteaptă cu interes această achiziție.
Gruparea șiită yemenită Al Houthi a amenințat că va lua măsuri militare în cazul apropierii de apele teritoriale yemenite, la câteva ore după ce armata egipteană a anunțat că își va asuma noi responsabilități internaționale în Marea Roșie.
Marina americană a publicat o fotografie extrem de rară, care arată submarinul din clasa Ohio, USS Tennessee, navigând la suprafață, alături de un submarin britanic din clasa Vanguard, ambele echipate cu rachete balistice intercontinentale Trident.
Agenția Federală de Știri din Rusia a informat, pe 13.12.2022, că la bordul crucișătorului greu cu propulsie nucleară Amiral Nakhimov, care se află în curs de modernizare la Șantierul Naval Sevmash din Severodvinsk, a început montarea armamentului.
Compania norvegiană Kongsberg Defence & Aerospace a primit un contract în valoare de puțin peste 128 milioane de euro din partea gigantului american Raytheoon Missiles & Defense pentru livrarea către România a sistemelor de apărare costieră Naval Strike Missile.
Compania Northrop Grumman a finalizat, cu succes, al patrulea test al rachetei antiradiație AGM-88G Advanced Anti-Radiation Guided Rachete Extended Range (AARGM-ER).
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 09.12.2022, în Republica Tatarstan, la Șantierul Naval A.M. Gorki din Zelenodolsk, a avut loc ceremonia de lansare la apă a navei mici purtătoare de rachete Naro-Fominsk, Proiect 21631, clasa Buyan-M.
Prețul programului este estimat la 1,5 miliarde de euro și implică construcția a trei corvete cu opțiunea de a adăuga o a patra navă.
Prezența minei a fost anunțată de către o navă cu pavilion turcesc.
Franța și SUA concurează intens pe piața aviației militare în India, unde se pare că Rafale M are un avantaj în fața F/A-18E Hornet american. Însă marea bătălie se va da pe programul indian MRFA (Multi Role Fighter Aircraft), o licitație pentru nu mai puțin de 114 avioane de luptă!
Rusia a recunoscut joi că este vulnerabilă la atacuri în Crimeea, peninsula ucraineană anexată în 2014, recunoaştere ce intervine după mai multe lovituri atribuite Ucrainei asupra unor obiective ruse departe de linia frontului, informează AFP.
Pe 6 decembrie 2022, primul submarin cu propulsie independentă de aer (AIP) din clasa Reis (tip 214TN) din Forțele Navale ale Turciei, viitorul TCG Piri Reis, a fost observat în Marea Marmara, efectuând teste inițiale pe mare.
Generalul (r.) Mircea Mîndrescu, analizând situația dificilă cu care se confruntă Forțele Navale Române, dar și în contextul războiului de agresiune rus generat asupra Ucrainei, a precizat că nu ar fi fost exclus ca România să preia nave în sistem lend-lease, nave de luptă ale aliaților, însă sub pavilion românesc.