Peste 70 de puşcaşi marini americani au sosit în Estonia pentru a participa la antrenamente comune, a anunţat Statul-Major General al Forţelor de apărare ale Estoniei, citat de Rador.
Peste 70 de puşcaşi marini americani au sosit în Estonia pentru a participa la antrenamente comune, a anunţat Statul-Major General al Forţelor de apărare ale Estoniei, citat de Rador.
Ministrul rus al apărării, general de armată Serghei Șoigu, a anunțat că, pe 14.04.2023, a fost declanșată o verificare inopinată a nivelului de pregătire pentru luptă al Flotei din Oceanul Pacific. În cadrul acesteia, flota a fost alertată și a fost trecută la un nivel superior de pregătire pentru luptă. La activități participă și Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse.
Vă amintiți de crucișătorul rus Moskva, nava amiral a Flotei ruse din Marea Neagră, care a fost scufundat la 13 aprilie 2022? Forțele Armate Ucrainene ar fi folosit drone acvatice fără pilot și rachete anti-navă pentru a scufunda Moskva. Surse ucrainene susțin că rachetele anti-navă folosite au fost rachete R-360 Neptun. La un an de la scufundarea crucișătorul rus, mass-media ucraineana a publicat imagini din timpul lansării rachetelor Neptune.
Pe 12.04.2023, portavionul american cu propulsie nucleară USS George H.W. Bush (CVN77) a traversat strâmtoarea Gibraltar, părăsind astfel Marea Mediterană, după o ședere de opt luni.
Continuă să curgă veștile bune în ceea ce privește programul de modernizare și de înzestrare pentru Armata României. Vestea bună de azi vine pentru Marină, în contextul în care Forțele Navale Române sunt structura de forță cea mai văduvită în ceea ce privește înzestrarea: Ministerul Apărării Naționale (MApN) a solicitat aprobarea Parlamentului pentru achiziția de submarine.
Continuă să curgă veștile bune în ceea ce privește programul de modernizare și de înzestrare pentru Armata României. Vestea bună de azi vine pentru Marină, în contextul în care Forțele Navale Române sunt structura de forță cea mai văduvită în ceea ce privește înzestrarea: Ministerul Apărării Naționale (MApN) a solicitat aprobarea Parlamentului pentru achiziția de submarine.
Propagandiștii Kremlinului scriu că Ministerul rus al Apărării a început procesul de formare a unui nou echipaj pentru portavionul Amiral Kuznetsov, singurul din flota rusă. Se preconizează că modernizarea acestui portavion va fi finaliza până la începutul anului 2024, perioadă în care United Shipbuilding Corporation (USC) promite să finalizeze, în sfârșit, reparația acestei faimoase nave, al cărei termen a fost în mod constant prelungit.
Un anunț extrem de interesant privind repetarea atacului care a dus la distrugerea crucișătorului rus Moskva a fost făcut de ministrul Apărării din Ucraina, Oleksi Reznikov. "Le putem oferi o altă "surpriză" pe mare, încă o "bubuitură" pentru navele lor de război. Așteptăm doar momentul potrivit pentru a repeta povestea", a declarat ministerul ucrainean al Apărării în timpul unui briefing.
Nava de asalt amfibie multifuncțională și viitoarea navă amiral a Turciei, TCG Anadolu, a fost prezentată publicului. TCG Anadolu, expusă la șantierul naval din Tuzla, în Istanbul, este una dintre platformele care, prin facilitățile și capacitățile sale, poate duce la un nivel foarte înalt nu doar forțele navale, ci și poziția Turciei de putere navala regională.
Un distrugător al U.S. Navy a trecut prin apele revendicate de Beijing în Marea Chinei de Sud, într-o demonstrație de forță care a avut loc în timp ce armata chineză organizează exerciții în jurul Taiwanului. Distrugătorul cu rachete ghidate USS Milius a efectuat luni ''operații pentru asigurarea liberei navigații'' în Marea Chinei de Sud, în apropiere de Insulele Spratly, a precizat Flota a șaptea a SUA într-un comunicat.
Submarinele american și britanic USS Florida (SSGN-728) respectiv HMS AUDACIOUS au plecat din Marea Mediterană, după ce au îndeplinit misiuni de protecție a forțelor NATO și de monitorizare a mijloacelor navale rusești.
China a început trei zile de exerciții militare în jurul Taiwanului, pe fondul tensiunilor după o întâlnire în Statele Unite a preşedintei taiwaneze Tsai Ing-Wen cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor Kevin McCarthy, sfidând astfel amenințările repetate ale Beijingului. Exercițiile, denumite "United Sharp Sword", au fost denunțate de Taiwan. China consideră Taiwanul ca fiind propriul său teritoriu și nu a exclus folosirea forței pentru a-l aduce sub controlul său. Comandamentul teatrului de Est al armatei chineze a anunțat sâmbătă exercițiile, descriindu-le ca fiind "un avertisment serios împotriva conlucrării forțelor separatiste din Taiwan cu forțele externe și o mișcare necesară pentru apărarea suveranității naționale și a integrității teritoriale".
Serviciul de presă al Regiunii Militare Sud din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse a informat că, pe 06.04.2023, echipajul submarinului diesel-electric Alrosa din componența Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a executat elemente ale misiunilor de curs L-3, ca parte a programului de pregătire pentru desfășurarea de acțiuni potrivit destinației.
Serviciul de presă al Flotei ruse de Nord a anunțat că, pe 05.04.2023, fregata Amiral Gorshkov și petrolierul Kama au sosit în portul Jeddah din Arabia Saudită, pentru a-și reface proviziile de combustibili și alimente.
Potrivit cotidianului The Times, Marea Britanie va trimite portavionul HMS Queen Elizabeth într-o nouă misiune în Marea Mediterană. Acest lucru se va întâmpla în cursul anului 2023, urmând ca portavionul să conducă o grupare navală de atac.
Aeronave de luptă franceze ale Aviație și Marinei au simulat o lovitură nucleară comună în timpul ultimului exercițiu Poker.
Serviciul de presă al Flotei ruse din Marea Baltică (FRMB) a anunțat că, pe 03.04.2023, forțele și mijloacele flotei au început desfășurarea unei verificări de control, care va include executarea de trageri practice ale navelor de luptă și subunităților terestre, precum și întrebuințarea mijloacelor de distrugere de la bordul avioanelor militare.
Sursele de monitorizare a navigației de pe Twitter și Telegram au informat, pe 29.03.2023, că, după o escală de câteva zile în portul Djibouti, petrolierul Kama al Flotei ruse de Nord a părăsit portul african și se deplasează spre nord, în Marea Roșie, cu o viteză de șapte noduri.
Cel mai nou submarin francez de atac cu propulsie nucleară a început, pe 27 martie, testele pe mare, înainte de a fi livrat către Forțele Navale, în a doua jumătate a acestui an. Submarinul Duguay-Trouin a făcut prima ieșire pe mare în zilele de 27 și 28 martie, în largul bazei navale din Cherbourg, având la bord echipajul albastru”, a anunțat, marți, Ministerul Forțelor Armate franceze, într-un comunicat de presă.
La șantierul naval Remontowa Shipbuilding din Gdansk, Polonia, a avut loc, marţi, o ceremonie care a dat startul începerii construcției celui de-al patrulea dragor de mine din seria Kormoran II, potrivit presei poloneze. Directorul şantierului naval Remontowa Shipbuilding, Aleksandra Tesmer, a precizat într-un comunicat de presă că nava este construită în baza unui contract aprobat la 26 iunie anul trecut de către ministrul polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak. Navele de tip Kormoran II sunt folosite pentru a căuta, identifica și distruge minele marine, pentru a efectua misiuni de recunoaște ale căilor navigabile şi pentru a ghida alte nave prin zonele cu pericol de minare. Polonezii susţin că războiul din Ucraina a dovedit cât de important este ca Forţele Navale Poloneze să fie înzestrate cu nave de tip dragor de mine pe care să le folosească în Marea Baltică: multe mine navale au plutit în derivă şi au ajuns în zona apelor teritoriale turce și române, printre altele, paralizând transportul maritim comercial într-o mare parte a Mării Negre.
Kim Jong-un a supravegheat personal exercițiile.
Pe reţele de socializare au apărut o serie de imagini cu un nou tip de dronă navală, care ar fi fost utilizată de armata ucraineană pentru recentele atacuri care au vizat portul Sevastopol. Ieri, 22 martie, în jurul orei cinci dimineața, în Sevastopol s-au auzit o serie de explozii puternice: un atac a fost efectuat cu mai multe drone navale, precum și cu UAV-uri, după cum a precizat chiar Ministerul rus al Apărării, anunțând că un astfel de atac a fost respins cu succes.
Serviciul de presă al Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a anunțat că, pe 20.03.2023, echipajele submarinelor Kolpino și Stary Oskol au executat lansări practice de torpile din imersiune, în cadrul unui exercițiu.
Luni, 20 martie, în portul Constanța va avea loc ceremonia de deschidere a exercițiului multinațional „Sea Shield 2023”, care se va desfășura în condițiile închiderii de către Turcia a accesului navelor militare aparținând statelor neriverane Mării Negre și a recentului incident ruso-american soldat cu distrugerea dronei americane MQ-9 Reaper în spațiul aerian internațional din zona Mării Negre.
După ce în 2021, Marea Britanie a trimis portavionul Queen Elizabeth II în Orientul Îndepărtat, ajungând până în Japonia, după doi ani și jumătate Italia va face același același lucru. Portavionul italian Cavour, având la bord avioane de luptă F-35 va naviga spre finalul anului 2023 sau începutul lui 2024 spre Japonia, potrivit conducerii Forțelor Navale ale Italiei.
Pentru prima dată avionul secret de luptă al Marinei americane apare într-o propunere de buget. E vorba de proiectul F/A-XX, avion de generația a 6-a. F/A-XX va fi al treilea avion de acest tip după NGAD și bombardierul strategic B-21.
Potrivit agenției de presă Anadolu din Turcia, ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a declarat, pe 15.03.2023, că, în prezent, autoritățile turce monitorizează îndeaproape situația din jurul incidentului cu drona americană MQ-9 Reaper din Marea Neagră și mențin diverse contacte cu partenerii de la Washington.
Reprezentanții gigantului francez Naval Group au făcut câteva referiri rare cu privire la contractul „Corveta multifuncțională”, în cadrul căruia ar trebui construite la noi în țară 4 corvete de tip Gowind 2500 pentru România.
Serviciul de presă al Flotei ruse de Nord a anunțat că, pe 14.03.2023, în cadrul flotei a început executarea unui antrenament de comandament și stat major, la care participă aproximativ 20 de nave de luptă și auxiliare, ce vor desfășura exerciții practice cu trageri de luptă.
Programul de submarine cu propulsie nucleară, derulat de Australia împreună cu Statele Unite şi Marea Britanie, va costa între 178 de miliarde de dolari și 245 de miliarde de dolari, în următoarele trei decenii, a declarat marţi un oficial din domeniul apărării, acesta fiind cel mai mare proiect de apărare din istoria Australiei.