Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea potențială a unui sistem de apărare antirachetă de coastă și a echipamentelor aferente Letoniei pentru o valoare estimată la 110 milioane de dolari, a anunțat Pentagonul aseară, scrie Reuters.
Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea potențială a unui sistem de apărare antirachetă de coastă și a echipamentelor aferente Letoniei pentru o valoare estimată la 110 milioane de dolari, a anunțat Pentagonul aseară, scrie Reuters.
Ceea ce părea foarte puțin probabil înainte de 24 februarie 2022, tocmai s-a produs. Un submarin american cu propulsie nucleară s-a oprit în apropierea Islandei, după ce guvernul de la Reykjavik a dat, în urmă cu o săptămână, toate aprobările necesare.
Marina rusă are o nouă problemă în Marea Neagră. Grupul ucrainean Brave-1 și-a prezentat cel mai nou UUV (dronă maritimă subacvatică) cu încărcătură explozivă ''Toloka''. Designul este evident destinat ca drona să funcționeze ca o torpilă.
Fortele Navale ale SUA intenționează să renunte la șase nave de luptă, două nave din clasa Independence și patru nave din clasa Freedom, disponibile pentru vânzare prin intermediul programului Foreign Military Sales (FMS), în următorii doi ani. Cea mai veche și cea mai nou dintre navele care se intenționează a fi vândute sunt în serviciul U.S. Navy de mai puțin de opt ani și, respectiv, de mai puțin de trei ani.
Americanii susțin că s-au aruncat într-o investiție uriașă în primul rând din cauza Chinei.
Atacul de ieri seară asupra portului Sevastopol de către dronele maritime kamikaze ucrainene a ținut prima pagină a ziarelor. După cum remarcă analiştii militari de la Naval News, cu toate acestea, există un aspect care ar putea fi ușor trecut cu vederea în ceea ce priveşte cel mai nou atac al armatei ucrainene asupra navelor ruse din portul Sevastopol. De data aceasta, niciuna dintre dronele ucrainene nu a părut să pătrundă în zona militară a portului. Atacul are loc în condițiile în care Rusia întreprinde un efort masiv pentru a spori protecția portului împotriva acestor tipuri atacuri.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 25.04.2023, citând o sursă din cadrul industriei navale, că submarinele diesel-electrice ale Proiectului 636.3, clasa “Varshavyanka”, care vor începe să fie construite la Șantierul naval al Amiralității în 2024 pentru Flota de Nord, vor primi denumiri ale orașelor din noile regiuni ale Rusiei.
Nava de asalt amfibie multifuncțională a Forțelor Navale turcești - TCG Anadolu (L-400), care poate fi clasificată și ca portavion ușor pentru aeronave V/STOL (decolare și aterizare verticală sau scurtă), a fost trimisă în Marea Neagră.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 24.04.2023, citând o sursă apropiată Forțelor Navale, că cele patru flote ale Rusiei și Flotila din Marea Caspică vor fi scoase din compunerea Regiunilor Militare și vor reveni în subordinea directă a comandantului-șef al Forțelor Navale.
Guvernatorul orașului federal Sevastopol, Mikhail Razvozhaev, a informat pe canalul său de Telegram că, în noaptea de 24.04.2023, Flota rusă din Marea Neagră a respins un atac cu drone maritime de suprafață asupra radei exterioare a portului.
Avioanele de luptă franceze Rafale M - ale Marinei - aduse la cel mai nou standard aflat în dezvoltare F4.1, au efectuat în premieră decolări și aterizări de la bordul portavionului francez Charles de Gaulle.
2023: Trei corvete moderne operează în Marea Neagră, în plin război declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei. E o realitate contrafactuală care ar fi fost însă posibilă.
Publicația americană Newsweek a semnalat, pe 21.04.2023, că aparenta retrogradare a comandantului Flotei ruse din Oceanul Pacific (FROP), amiralul Serghei Avakyants, de către președintele Vladimir Putin ridică multe semne de întrebare.
Potrivit unei declarații a secretarului britanic al apărării, Ben Wallace, citate de revista americană Newsweek, submarinele rusești au început să se deplaseze pe rute ciudate, care se abat de la cele considerate tipice de oficialii occidentali din domeniul apărării.
Sabotajul și, în special, spionajul submarin rămân acțiuni subtile dar prioritare prin care marile puteri militare încearcă să își atingă obiectivele strategice.
Pe 19 aprilie, Forța Strategică Oceanică (FOST), componenta navală a Forțelor Nucleare Strategice Franceze, a efectuat, cu succes, o lansare a rachetei balistice strategice mare-suprafață (MSBS) M51. Lansarea a fost efectuată de submarinul cu propulsie nucleară Le Terrible (S619), clasa ”Triomphant”, în timp ce naviga în Golful Audierne, în largul coastei regiunii Finistère (Franța).
Nave militare și civile rusești navighează în Marea Baltică și în Marea Nordului și colectează date pentru posibile acţiuni de sabotaj care vizează parcurile eoliene, a conductelor de gaz și a cabluri de telecomunicații, se arată într-o anchetă comună a posturilor publice de radio și televiziune din Danemarca, Norvegia, Suedia și Finlanda.
Agenția de presă rusă Tass a anunțat că, pe 17.04.2023, în cadrul verificării inopinate asupra nivelului de pregătire pentru luptă al Flotei din Oceanul Pacific, nave de luptă rusești au executat exerciții de luptă antisubmarin și trageri de artilerie în raioane maritime din Marea Japoniei.
Argentina nu mai are niciun submarin operațional după tragedia de proporții când submarinul ARA San Juan s-a scufundat în 2017 în oceanul Atlantic, ucigând cei 44 de membri ai echipajului. Argentina se află însă în discuții avansate pentru achiziția de noi submarine. Și, asemenea României, Buenos Aires are pe masă o ofertă de submarine franceze Scorpene, care se pare că sunt în pole position.
Peste 70 de puşcaşi marini americani au sosit în Estonia pentru a participa la antrenamente comune, a anunţat Statul-Major General al Forţelor de apărare ale Estoniei, citat de Rador.
Ministrul rus al apărării, general de armată Serghei Șoigu, a anunțat că, pe 14.04.2023, a fost declanșată o verificare inopinată a nivelului de pregătire pentru luptă al Flotei din Oceanul Pacific. În cadrul acesteia, flota a fost alertată și a fost trecută la un nivel superior de pregătire pentru luptă. La activități participă și Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse.
Vă amintiți de crucișătorul rus Moskva, nava amiral a Flotei ruse din Marea Neagră, care a fost scufundat la 13 aprilie 2022? Forțele Armate Ucrainene ar fi folosit drone acvatice fără pilot și rachete anti-navă pentru a scufunda Moskva. Surse ucrainene susțin că rachetele anti-navă folosite au fost rachete R-360 Neptun. La un an de la scufundarea crucișătorul rus, mass-media ucraineana a publicat imagini din timpul lansării rachetelor Neptune.
Pe 12.04.2023, portavionul american cu propulsie nucleară USS George H.W. Bush (CVN77) a traversat strâmtoarea Gibraltar, părăsind astfel Marea Mediterană, după o ședere de opt luni.
Continuă să curgă veștile bune în ceea ce privește programul de modernizare și de înzestrare pentru Armata României. Vestea bună de azi vine pentru Marină, în contextul în care Forțele Navale Române sunt structura de forță cea mai văduvită în ceea ce privește înzestrarea: Ministerul Apărării Naționale (MApN) a solicitat aprobarea Parlamentului pentru achiziția de submarine.
Continuă să curgă veștile bune în ceea ce privește programul de modernizare și de înzestrare pentru Armata României. Vestea bună de azi vine pentru Marină, în contextul în care Forțele Navale Române sunt structura de forță cea mai văduvită în ceea ce privește înzestrarea: Ministerul Apărării Naționale (MApN) a solicitat aprobarea Parlamentului pentru achiziția de submarine.
Propagandiștii Kremlinului scriu că Ministerul rus al Apărării a început procesul de formare a unui nou echipaj pentru portavionul Amiral Kuznetsov, singurul din flota rusă. Se preconizează că modernizarea acestui portavion va fi finaliza până la începutul anului 2024, perioadă în care United Shipbuilding Corporation (USC) promite să finalizeze, în sfârșit, reparația acestei faimoase nave, al cărei termen a fost în mod constant prelungit.
Un anunț extrem de interesant privind repetarea atacului care a dus la distrugerea crucișătorului rus Moskva a fost făcut de ministrul Apărării din Ucraina, Oleksi Reznikov. "Le putem oferi o altă "surpriză" pe mare, încă o "bubuitură" pentru navele lor de război. Așteptăm doar momentul potrivit pentru a repeta povestea", a declarat ministerul ucrainean al Apărării în timpul unui briefing.
Nava de asalt amfibie multifuncțională și viitoarea navă amiral a Turciei, TCG Anadolu, a fost prezentată publicului. TCG Anadolu, expusă la șantierul naval din Tuzla, în Istanbul, este una dintre platformele care, prin facilitățile și capacitățile sale, poate duce la un nivel foarte înalt nu doar forțele navale, ci și poziția Turciei de putere navala regională.
Un distrugător al U.S. Navy a trecut prin apele revendicate de Beijing în Marea Chinei de Sud, într-o demonstrație de forță care a avut loc în timp ce armata chineză organizează exerciții în jurul Taiwanului. Distrugătorul cu rachete ghidate USS Milius a efectuat luni ''operații pentru asigurarea liberei navigații'' în Marea Chinei de Sud, în apropiere de Insulele Spratly, a precizat Flota a șaptea a SUA într-un comunicat.
Submarinele american și britanic USS Florida (SSGN-728) respectiv HMS AUDACIOUS au plecat din Marea Mediterană, după ce au îndeplinit misiuni de protecție a forțelor NATO și de monitorizare a mijloacelor navale rusești.