Guvernul ucrainean a alocat anul acesta industriei de producție a dronelor peste un miliard de dolari, după cum a declarat prim-ministrul Denis Șmîhal pe 26 iulie.
Guvernul ucrainean a alocat anul acesta industriei de producție a dronelor peste un miliard de dolari, după cum a declarat prim-ministrul Denis Șmîhal pe 26 iulie.
În ultimul raport al Serviciului de informații al armatei britanice, publicat pe pagina Ministerului Apărării, pe 26.07.2023, se atrage atenția asupra faptului că, în ultima perioadă, navele de luptă ale Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) și-au schimbat locurile de dislocare. Analiștii militari britanici apreciază că această măsură vizează pregătirea pentru o blocadă maritimă a Ucrainei.
Guvernul britanic a avertizat marţi, potrivit DPA, ca Rusia ar putea ţinti nave civile în Marea Neagră în încercarea de a "distruge" exporturile Ucrainei după încetarea unui acord crucial privind exportul de cereale prin porturile ucrainene. Acest avertisment intervine după ce premierul Rishi Sunak s-a declarat "consternat" de atacurile ruseşti asupra oraşului Odesa în cursul unei convorbiri telefonice cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în cadrul căreia a subliniat eforturile britanice pentru reluarea Iniţiativei Mării Negre, căreia Moscova i-a pus capăt.
Un avion de vânătoare rusesc a tras rachete de semnalizare direct asupra unei drone americane MQ-9 Reaper care zbura duminică în spaţiul aerian al Siriei, avariindu-i elicea, a anunțat marți U.S. Air Forces Central. Acesta este ultimul incident dintr-o serie de manevre aeriene periculoase pe care oficialii militari americani le-au denunțat ca fiind riscante și provocatoare. Conform Forțelor Aeriene ale SUA, drona Q-9 Reaper se afla într-o misiune de combatere a terorismului împotriva grupării Stat Islamic.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 25.07.2023, că forțele ucrainene au încercat să atace cu vedete fără echipaj nava de patrulare Serghei Kotov, care îndeplinea misiuni de control al navigației în partea de sud-vest a Mării Negre.
După vizita submarinului purtător de rachete balistice, Statele Unite au trimis submarinul USS Annapolis cu propulsie nucleară, specializat în război anti-navă și anti-submarin.
Ca parte a unor manevre militare - mai mult o demonstraţie de forţă - Armata rusă a scufundat corveta ucraineană Ternopil, care a fost capturată în 2014 în timpul ocupării Peninsulei Crimeea. O înregistrare video în care se vede cum nava este lovită a fost publicată de Ministerul rus al Apărării. În timpul unor trageri de antrenament în partea de nord-vest a Mării Negre, corveta rusă Ivanoveț din clasa Tarantul a Flotei Mării Negre a lovit nava țintă cu o rachetă de croazieră anti-navă.
După nouă luni în care a fost supus mai multor reparații și a primit îmbunătățiri semnificative, portavionul britanic HMS Prince of Wales s-a mutat din docul uscat de la Rosyth (Scoția) în râul Forth, a informat Marina Regală Britanică pe 21 iulie.
Adjunctul ministrului de externe rus, Serghei Vershinin, a declarat, pe 21.07.2023, că Rusia va considera toate navele care navighează prin Marea Neagră drept posibili transportatori de mărfuri militare, dar va inspecta navele înainte de a lua orice măsură împotriva acestora.
Flota rusă din Marea Neagră (FRMN) a executat un exercițiu de izolare a unui raion maritim închis temporar pentru navigație, a anunțat, pe 21.07.2023, Ministerul rus al Apărării.
După un an și jumătate, SUA dislocă din nou în Orientul Mijlociu un grup naval capital, pe fondul creșterii agresivității forțelor navale iraniene. SUA trimit două nave de război amfibie și mii de pușcași marini în Orientul Mijlociu pentru a consolida securitatea regională, după ce forțele iraniene au amenințat comerțul în și în afara Golfului Persic, a anunțat joi Pentagonul.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 21.07.2023, că Flota rusă din Marea Neagră (FRMN) a executat un exercițiu de izolare a unui raion maritim închis temporar pentru navigație.
Navele, care se deplasează spre porturile ucrainene începând cu 19 iulie ora 23.00 (ora Kievului), vor fi considerate că sprijină militar Ucraina, a avertizat Ministerul rus al Apărării. ,,În legătură cu încetarea Inițiativei Mării Negre și restrângerea coridorului maritim umanitar, de la ora 00:00, ora Moscovei, pe 20 iulie 2023, toate navele aflate în drum spre porturile ucrainene din Marea Neagră vor fi considerate potențiali transportatori de articole militare”, a precizat Ministerul Apărării Rusiei, într-un comunicat de presă din această seară.
Submarinul cu rachete balistice nucleare din clasa Ohio, USS Kentucky (SSBN-737), a sosit la Busan, Coreea de Sud, prima vizită a unui submarin american din această categorie, în patru decenii, a anunțat marți Comandamentul Strategic al SUA.
Navele, care se deplasează spre porturile ucrainene începând cu 19 iulie ora 23.00 (ora Kievului), vor fi considerate că sprijină militar Ucraina, a avertizat Ministerul rus al Apărării.
Moscova a anunțat inițial că noul atac asupra podului din Crimeea a fost efectuat de două drone aeriene. La scurt timp după, ei au susținut că atacul a fost efectuat de două drone navale, adică nave ghidate fără pilot care explodează la impact. Având în vedere că înregistrările și fotografiile publicate indică daune structurale semnificative la partea de drum a podului, este clar că dronele trebuie să fi lovit pilonii de susținere.
Consorțiul polonez PGZ-MIECZNIK a dezvăluit, pe 14 iulie, noi detalii cu privire la armele și sistemele de senzori ale celor trei fregate Proiect 106 Miecznik care, vor intra în înzestrarea Forțelor Navale ale Poloniei.
Ministerul de Externe al Federației Ruse a anunțat, pe 17.07.2023, că acordul privind cerealele se încheie, iar partea rusă își va retrage garanțiile de securitate a transportului maritim și va închide coridorul umanitar de-a lungul căruia navele civile se deplasau în cadrul Inițiativei Mării Negre.
Comandantul-șef al Forțelor Navale ale Federației Ruse, amiral Nikolai Evmenov, a declarat, pe 14.07.2023, că noua corvetă Merkury (Proiect 20380), construită pentru Flota rusă din Marea Neagră (FRMN), va părăsi Marea Baltică, urmând să îndeplinească misiuni în cadrul Grupării navale operative din Marea Mediterană.
Portalul rusesc topwar.ru a anunțat, pe 14.07.2023, citând surse bine informate, că navele de cercetare rusești vor primi arme suplimentare pentru contracararea dronelor maritime. Decizia a fost adoptată ținând cont de experiența întrebuințării navelor de acest tip în așa-zisa „operație militară specială”.
India va achiziționa avioane de luptă franceze de tip Rafale M care vor echipa noul portavion indian INS Vikrant. Astfel, Franța „învinge” în cele din urmă competitorul american care a propus F/A-18E Super Hornet. Mai mult, India va achiziționa încă 3 submarine din clasa Scorpene, submarine pe care și România și-a manifestat intenția de a le achiziționa.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 11.07.2023, că navele mari de desant aparținând Forțelor Navale ale Federației Ruse au început să transporte mașini civile prin Strâmtoarea Kerci. ''Astăzi, nava mare de desant Olenegorsky Gornyak a făcut prima cursă din portul Caucaz în portul Krym”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului, preluat de agenția de presă Interfax.
Publicația norvegiană The Barents Observer a informat, pe 10.07.2023, că Rusia este gata să înceapă construirea a șase submarine din clasa Improved Kilo pentru apele arctice. Acestea vor primi denumiri ale unor orașe ucrainene ocupate.
Un expert militar rus dă o veste proastă Moscovei: Nici măcar 10 rachete hipersonice Zircon nu ar putea scufunda un portavion american, asta în cazul total improbabil în care rachetele ar trece de grupul de luptă al portavionului și de sistemele de apărare.
Coreea de Nord a denunţat luni ceea ce a numit o acţiune a Statelor Unite de a aduce un submarin cu rachete nucleare în apele din apropierea Peninsulei Coreene, apreciind că aceasta creează o situaţie care aduce un conflict nuclear mai aproape de realitate, relatează Agerpres, care citează Reuters.
Potrivit informațiilor publicate de agenția Tass la 4 iulie 2023, portavionul Amiral Kuznețov este de așteptat să se alăture Marinei Ruse cel mai repede la sfârșitul anului 2024, după ce a fost supus unor reparații timp de șase ani.
Industria rusă anunță că abandonează mult lăudatul Proiect 20386 - construcția de corvete „invizibile” stealth.
După ce și-a pierdut cea mai mare parte a flotei sale de nave de luptă, odată cu ocuparea Crimeei de către Federația Rusă, în martie 2014, Ucraina se apropie de cel mai important eveniment privind refacerea forțelor sale navale.
La Șantierul Naval Galați urmează să fie proiectate și construite patru fregate anti-submarin de ultimă generație. Acestea vor ajunge în dotarea Olandei și Belgiei.
Agenția de presă rusă Tass a anunțat că, pe 30.06.2023, la Șantierul Naval A.M. Gorki din Zelenodolsk, a fost lansată la apă nava mică purtătoare de rachete Tucha, Proiect 22800, din clasa Karakurt.