Reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, general locotenent Igor Konașenkov, a anunțat, pe 31.05.2023, că Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au distrus ultima navă de luptă ucraineană, Yuri Olefirenko, aflată în portul Odesa.
Reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, general locotenent Igor Konașenkov, a anunțat, pe 31.05.2023, că Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au distrus ultima navă de luptă ucraineană, Yuri Olefirenko, aflată în portul Odesa.
Polonia și România sunt principalii piloni ai Flancului Estic. Agresiunea neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei a accelerat programele de înzestrare ale celor două state, existând similitudini în ceea ce privește programele aflate în derulare sau cele care urmează să fie inițiate.
Una dintre dronele maritime, utilizată de armata ucraineană pentru a lovi nava Ivan Khurs a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN), pe 24 mai, a reușit să ajungă la țintă și să lovească nava. Ieri, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, general locotenent Igor Konașenkov, a declarat, pe 24.05.2023, că, în dimineața zilei de miercuri, Ucraina a încercat să atace nava Ivan Khurs a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) cu trei drone navale.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, general locotenent Igor Konașenkov, a declarat, pe 24.05.2023, că, în dimineața zilei de miercuri, Ucraina a încercat, fără succes, să atace nava Ivan Khurs a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) cu trei drone navale.
Prezența celui mai nou portavion al Forțelor Navale americane - USS Gerald R. Ford (CVN 78) - în zona europeană a Atlanticului de Nord este supervizată chiar de comandantul Flotei a șasea americane (SXTFLT), Viceamiralul Thomas E. Ishee.
Polonia va lansa anul acesta programul militar Orka pentru achiziționarea de submarine de nouă generație, după cum a anunțat Mariusz Błaszczak, Ministerul polonez al Apărării, în cadrul conferinței Defence24 DAY. Submarinele poloneze de nouă generație urmează să aibă o autonomie mare, precum și capacitatea de a lansa rachete de croazieră pentru a lovi ținte terestre.
Rusia susţine că a avut loc un atac asupra uneia dintre navele sale de recunoaștere care navighează în Marea Neagră. Incidentul ar fi avut loc azi, 24 mai. Potrivit propagandiștilor ruși, nava de recunoaștere Project 18280 Ivan Khurs a fost atacată de trei drone navale în timp ce trecea prin strâmtoarea Bosfor.
Distrugătorul italian Caio Duilio a sosit în portul polonez Gdynia pentru a consolida apărarea antiaeriană şi pentru a proteja cele mai importante elemente de infrastructură critică ale Poloniei, a anunțat Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, pe Twitter. Distrugătorul Caio Duilio dispune de o multitudine de sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă, care va consolida apărarea costieră a Poloniei. "Sosirea navei italiene este rezultatul discuțiilor mele cu Guido Crosetto, ministrul italian al apărării. Italienii vor consolida apărarea noastră antiaeriană timp de cel puțin șase luni", a adăugat Blaszczak.
Surse informate au declarat că Forțele Navale Regale Saudite vor primi, săptămâna viitoare, a patra corvetă de la compania "Navantia", din cele cinci nave din clasa "Avante 2200" contractate, precizând că, este de așteptat, ca Arabia Saudită să semneze o înțelegere pentru noi nave spaniole.
Parlamentul României a aprobat achiziția a două submarine Scorpene produse de gigantul francez Naval Group.
Pe 16 mai, la șantierul naval italian Muggiano (La Spezia), a avut loc predarea corvetei „Simaisma”, a patra și ultima din clasa Al Zubarah comandată companiei Fincantieri de către Ministerul Apărării din Qatar în cadrul programului național de achiziții navale.
Serviciul de presă al Regiunii Militare Sud din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse a informat că, pe 16.05.2023, nava de patrulare Ladny și nava mică antisubmarin Kasimov aparținând Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) au desfășurat un exercițiu privind căutarea și descoperirea unui submarin.
Delfinul, singurul submarin românesc pe care îl are România, se află la chef fără să mai existe posibilitatea de a mai fi operabil vreodată. Și atunci, în așteptarea achiziției de noi submarine, de ce mai păstrează Marina submarinul Delfinul?
Ultimele zboruri cu aeronavele MiG-21 LanceR din dotarea Forțelor Aeriene Române vor avea loc în data de 15 mai 2023, în cadrul ceremoniilor organizate cu acest prilej începând cu ora 11.00 în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii și în Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniţă” de la Borcea, iar de la ora 12:30 în Baza 95 Aeriană ,,Erou căpitan aviator Alexandru Șerbănescu” de la Bacău, precizează MApN într-un comunicat de presă.
Șantierul naval nordic din Sankt Petersburg a anunțat, pe 11.05.2023, că noua corvetă Merkury, purtătoare de rachete dirijate, a fost predată Forțelor Navale ale Federației Ruse, fiind destinată Flotei din Marea Neagră.
Potrivit surselor locale turcești, în seara zilei de 05.05.2023, fregata Regele Ferdinand (F-221) aparținând Forțelor Navale Române a tranzitat Strâmtoarea Bosfor, îndreptându-se către Marea Mediterană.
Cotidianul britanic The Sun a informat, pe 05.05.2023, citând surse din cadrul Ministerului Apărării, că Forțele Navale ale Marii Britanii au trimis o fregată Type 23, echipată cu rachete antinavă Harpoon, să monitorizeze activitățile desfășurate în Marea Nordului de o grupare navală rusească.
Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea potențială a unui sistem de apărare antirachetă de coastă și a echipamentelor aferente Letoniei pentru o valoare estimată la 110 milioane de dolari, a anunțat Pentagonul aseară, scrie Reuters.
Contraamiralul de flotilă (r.) Constantin Ciorobea a analizat subiectul momentului pentru Marina română: Submarine românești în Marea Neagră și scrisoarea de intenție a României de a achiziționa submarine românești de tip Scorpene.
Ceea ce părea foarte puțin probabil înainte de 24 februarie 2022, tocmai s-a produs. Un submarin american cu propulsie nucleară s-a oprit în apropierea Islandei, după ce guvernul de la Reykjavik a dat, în urmă cu o săptămână, toate aprobările necesare.
Marina rusă are o nouă problemă în Marea Neagră. Grupul ucrainean Brave-1 și-a prezentat cel mai nou UUV (dronă maritimă subacvatică) cu încărcătură explozivă ''Toloka''. Designul este evident destinat ca drona să funcționeze ca o torpilă.
Fortele Navale ale SUA intenționează să renunte la șase nave de luptă, două nave din clasa Independence și patru nave din clasa Freedom, disponibile pentru vânzare prin intermediul programului Foreign Military Sales (FMS), în următorii doi ani. Cea mai veche și cea mai nou dintre navele care se intenționează a fi vândute sunt în serviciul U.S. Navy de mai puțin de opt ani și, respectiv, de mai puțin de trei ani.
Americanii susțin că s-au aruncat într-o investiție uriașă în primul rând din cauza Chinei.
Atacul de ieri seară asupra portului Sevastopol de către dronele maritime kamikaze ucrainene a ținut prima pagină a ziarelor. După cum remarcă analiştii militari de la Naval News, cu toate acestea, există un aspect care ar putea fi ușor trecut cu vederea în ceea ce priveşte cel mai nou atac al armatei ucrainene asupra navelor ruse din portul Sevastopol. De data aceasta, niciuna dintre dronele ucrainene nu a părut să pătrundă în zona militară a portului. Atacul are loc în condițiile în care Rusia întreprinde un efort masiv pentru a spori protecția portului împotriva acestor tipuri atacuri.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 25.04.2023, citând o sursă din cadrul industriei navale, că submarinele diesel-electrice ale Proiectului 636.3, clasa “Varshavyanka”, care vor începe să fie construite la Șantierul naval al Amiralității în 2024 pentru Flota de Nord, vor primi denumiri ale orașelor din noile regiuni ale Rusiei.
Nava de asalt amfibie multifuncțională a Forțelor Navale turcești - TCG Anadolu (L-400), care poate fi clasificată și ca portavion ușor pentru aeronave V/STOL (decolare și aterizare verticală sau scurtă), a fost trimisă în Marea Neagră.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 24.04.2023, citând o sursă apropiată Forțelor Navale, că cele patru flote ale Rusiei și Flotila din Marea Caspică vor fi scoase din compunerea Regiunilor Militare și vor reveni în subordinea directă a comandantului-șef al Forțelor Navale.
Guvernatorul orașului federal Sevastopol, Mikhail Razvozhaev, a informat pe canalul său de Telegram că, în noaptea de 24.04.2023, Flota rusă din Marea Neagră a respins un atac cu drone maritime de suprafață asupra radei exterioare a portului.
Avioanele de luptă franceze Rafale M - ale Marinei - aduse la cel mai nou standard aflat în dezvoltare F4.1, au efectuat în premieră decolări și aterizări de la bordul portavionului francez Charles de Gaulle.
2023: Trei corvete moderne operează în Marea Neagră, în plin război declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei. E o realitate contrafactuală care ar fi fost însă posibilă.